Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Κρακοβίας που πρέπει να δείτε

Η Κρακοβία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία μετά τη Βαρσοβία, θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, διατέλεσε πρωτεύουσα στο παρελθόν και υπήρξε από καιρό σημαντικό κέντρο τέχνης, εμπορίου και πολιτισμού στη χώρα. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα ζωντανό και πολυσύχναστο μέρος.

Η Κρακοβία έχει περάσει πολλά… έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων και μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, με αναγεννησιακές και μπαρόκ εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα σε γοτθικά και αρ νουβό κτίρια.

Το κάποτε σπίτι των Πολωνών βασιλιάδων και βασίλισσων διαθέτει πλήθος φανταστικών μπαρ και εστιατορίων για να τα επισκεφτείτε και φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του έτους για να παρακολουθήσετε. Λόγω των πολλών πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε στην Κρακοβία και των σαγηνευτικών τουριστικών αξιοθέατων της, η πόλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες. Πολλοί επισκέπτες την χρησιμοποιούν ως βάση για να επισκεφθούν το Άουσβιτς και το αλατωρυχείο Βιελίτσκα, τα οποία βρίσκονται και τα δύο κοντά.

1. Βασιλικό Κάστρο Βάβελ

Το συγκρότημα Βάβελ, με τον Καθεδρικό Ναό στα αριστερά και το Κάστρο στα δεξιά. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφορα στυλ αρχιτεκτονικής έχουν εξελιχθεί δίπλα-δίπλα.
Το συγκρότημα Βάβελ, με τον Καθεδρικό Ναό στα αριστερά και το Κάστρο στα δεξιά. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφορα στυλ αρχιτεκτονικής έχουν εξελιχθεί δίπλα-δίπλα.

Δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την Κρακοβία χωρίς να εξερευνήσετε το συνδυασμό γοτθικής, αναγεννησιακής, ροκοκό και ρομανικής αρχιτεκτονικής που αντιπροσωπεύει το μεγαλειώδες κάστρο Βαβέλ. Το σύμπλεγμα των κτιρίων βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο της πόλης, προσδίδοντας μια επιβλητική αίσθηση. Ήταν το σπίτι της βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1600 και χρησιμοποιήθηκε επίσης ως στρατώνας, στρατιωτικό νοσοκομείο και η επίσημη κατοικία του κυβερνήτη του κράτους μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Πάρκο Planty

Το Πάρκο Planty το φθινόπωρο (πηγή: wikipedia)
Το Πάρκο Planty το φθινόπωρο (πηγή: wikipedia)

Η πράσινη ζώνη του πάρκου Planty περιβάλλει ολόκληρη την περιοχή της ιστορικής παλιάς πόλης της Κρακοβίας. Στα μονοπάτια του θα δεις γλυπτά, κελαριστές πηγές και τούβλινους πύργους ενώ στους γύρω δρόμους είναι απλωμένες καφετέριες. Το πάρκο είναι γεμάτο ζωή το καλοκαίρι και μια πραγματική χειμερινή χώρα των θαυμάτων τους πιο κρύους μήνες.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Παρατηρητήριο της Κρακοβίας

Πύλη στο πρώην οχυρωμένο πέρασμα που βλέπει προς την Πύλη του Αγίου Φλοριανού στα νότια
Πύλη στο πρώην οχυρωμένο πέρασμα που βλέπει προς την Πύλη του Αγίου Φλοριανού στα νότια

Το Παρατηρητήριο (Barbican) είναι η μόνη εναπομείνασα πύλη των μεσαιωνικών οχυρώσεων που κάποτε περικύκλωνε ολόκληρη την πόλη. Τα κόκκινα τούβλινα προπύργια του συνέβαλλαν στην απόκρουση των ορδών των Μογγόλων κατά τον 13ο αιώνα και ο κυκλικός σχεδιασμός του ήταν στην αιχμή της μηχανικής εκείνης της εποχής. Σήμερα φιλοξενούνται περιστασιακές θεατρικές παραγωγές και άλλες καλλιτεχνικές παραστάσεις.

4. Πύλη του Αγίου Φλοριανού

Η Πύλη του Αγίου Φλοριανού
Η Πύλη του Αγίου Φλοριανού

Η Πύλη του Αγίου Φλοριανού σηματοδοτεί την έναρξη της λεγόμενης Βασιλικής Διαδρομής. Περάστε από μέσα και ακούστε τους καλλιτέχνες του δρόμου να παίζουν τα πάντα, από folk μέχρι κάντρι al;a Ντύλαν στο τούνελ που ηχεί, πριν κατευθυνθείτε στην Παλιά Πόλη στα χνάρια των παλαιών Πολωνών βασιλιάδων.

5. Λόφος Κοστσιούσκο

Ο λόφος του Κοσιούσκο στην Κρακοβία

Ο Λόφος Κοστσιούσκο (Kościuszko) είναι ένα τεχνητό  βουναλάκι στην Κρακοβία. Κατασκευάστηκε από τους Κρακοβιανούς σε ανάμνηση του Πολωνού εθνικού ηγέτη Tadeusz Kościuszko και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τους προϊστορικούς τύμβους της Κρακοβίας, του Krak και της Wanda. Ένα φιδίσιο μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή, περίπου 326 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πανοραμική θέα στον ποταμό Βιστούλα και την πόλη.

6. Σουκιενίτσε ή Αίθουσα Υφασμάτων της Κρακοβίας

Το Sukiennice και η κεντρική πλατεία της αγοράς όπως φαίνεται από τη Βασιλική της Παναγίας, Κρακοβία, Πολωνία
Το Sukiennice και η κεντρική πλατεία της αγοράς όπως φαίνεται από τη Βασιλική της Παναγίας, Κρακοβία, Πολωνία

Το Σουκιενίτσε (Sukiennice) λέγεται ότι είναι το παλαιότερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, στέκεται στη μέση της πλατείας της αγοράς της Κρακοβίας εδώ και αιώνες. Κάποτε ήταν γεμάτο από διεθνείς εμπόρους, που πουλούσαν μετάξι, μπαχαρικά, δέρμα και κερί κατά την περίοδο της ακμής του τον 15ο αιώνα – και όχι μόνο υφάσματα. Ακόμα κι αν η αναζήτηση στα περίπτερα με σουβενίρ και φαγητά δεν είναι στη λίστα σας με το τι πρέπει να κάνετε στην Κρακοβία, κάντε μια στάση έξω για να χαζέψετε την όμορφη αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του.

7. Βασιλική της Παναγίας ή Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η πρόσοψη από κόκκινα τούβλα και τα δίδυμα κωδωνοστάσια της Βασιλικής της Παναγίας έχουν γίνει σύμβολα της πόλης. Η Βασιλική ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής των Μογγόλων και οι διάφορες επιδιορθώσεις που έχουν γίνει έχουν υποστεί πολλά, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού, που έπληξε το ναό το 1400.

8. Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα
Παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα σε ολόκληρη την Πολωνία είναι το αλατωρυχείο Βιελίτσκα (Wieliczka), ένα απίστευτο μέρος που χρίζει επίσκεψης. Βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, στην ομώνυμη πόλη.

Ένας λαβύρινθος από σήραγγες, περάσματα, θαλάμους και εκκλησίες εκτείνεται για κάτι λιγότερο από 300 χιλιόμετρα και σας καλεί να τον εξερευνήσετε. Το βαθύτερο σημείο του αλατωρυχείου μετράει 327 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Άνοιξε τον 13ο αιώνα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αλατωρυχεία που λειτουργούσαν έως ότου έκλεισε το 2007. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν διάφορες περιηγήσεις κάτω από το έδαφος και να δουν και να γευτούν μόνοι τους τα αστραφτερά ρυάκια αλατιού ενώ θαυμάζουν τις τεράστιες σήραγγες που έχουν λαξευτεί στον βράχο.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σημεία ενδιαφέροντος που θα συναντήσετε στο αλατωρυχείο είναι τα ξωκλήσια και τα αγάλματα που σμιλεύτηκαν από τους ανθρακωρύχους, με το απέραντο παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα να είναι το αναμφισβήτητο αποκορύφωμα.

9. Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς

Η κύρια είσοδος του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου
Η κύρια είσοδος του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Σκοτεινό, φορτισμένο, συγκινητικό, δεν υπάρχει πουθενά κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη. Παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να δείτε κοντά στην Κρακοβία, προσφέροντας μια ενημερωτική και ευαίσθητη εικόνα για τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Το μνημείο και το μουσείο απέχουν περίπου μία ώρα (60 χλμ.) από το κέντρο της πόλης. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

10. Εθνικό Πάρκο Ojców

Ο Βράχος "Το Λευκό Χέρι" στο Εθνικό Πάρκο Ojcow
Ο Βράχος "Το Λευκό Χέρι" στο Εθνικό Πάρκο Ojcow

Το Εθνικό πάρκο ιδρύθηκε το 1956 και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο χωριό. Είναι το μικρότερο εθνικό πάρκο της Πολωνίας και απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κρακοβίας. Το πάρκο έχει μεγάλη βιοποικιλότητα. πάνω από 5500 είδη ζουν εδώ, με τα 1075 να είναι πεταλούδες και τα 1700 σκαθάρια.

Ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή χρονολογείται στην Παλαιολιθική, περίπου 120.000 χρόνια πριν. Η περιοχή Ojców είναι πλούσια σε πυριτόλιθο, που προσέλκυσε τους πρώτους ανθρώπους.

Στο πάρκο θα βρείτε και αρκετά κάστρα. Ξεχωρίζει ένα ερειπωμένο γοτθικό κάστρο στο Ojców και ένα απ’ τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Αναγέννησης στην Pieskowa Skała.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.