Λευκάδα: Τα 12 καλύτερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Η Λευκάδα είναι ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου που προσελκύει μεγάλη πλήθη επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι το μοναδικό νησί που έχει πρόσβαση μέσω δρόμου, συγκεκριμένα μέσω της Πλωτής Γέφυρας της Αγίας Μαύρας και πρόκειται για ένα από τα διασημότερα ελληνικά νησιά, με τις παραλίες του να φιγουράρουν στα διεθνή μέσα.

Αν αποφασίσετε να κάνετε διακοπές στη Λευκάδα σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το φυσικό κάλλος και τα καταγάλανα νερά της. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί ακόμα θησαυροί που αξίζει να τους εντοπίσετε και να τους επισκεφθείτε για να έχετε μια πλήρη γεύση για το νησί.

Συμβουλή: Τα περισσότερα αξιοθέατα της Λευκάδας βρίσκονται κοντά ή μέσα στην πόλη της. Αν θέλετε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά καλό είναι να μείνετε στην πόλη.

Πού να μείνετε στην πόλη της Λευκάδας (κοντά στα αξιοθέατα)

12 κορυφαία αξιοθέατα της Λευκάδας

1. Κάστρο Αγίας Μαύρας

Κάστρο Αγίας Μαύρας, Λευκάδα
Κάστρο Αγίας Μαύρας, Λευκάδα

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στην είσοδο της Λευκάδας, κοντά στην Αμμόγλωσσα. Είναι ένα επτάγωνο οχυρό και είναι πρότυπο της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα. Διαθέτει τρία εξωτερικά προτειχίσματα με το πρώτο να χτίστηκε από τους Ενετοόυς περί το 1300. Το 1479 καταλείφθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι το αναδιαμόρφωσαν δίνοντας του σχεδόν τη σημερινή μορφή. Στο εσωτερικό του βρίσκονται ερείπια κτισμάτων της Ενετοκρατίας, όοπως αποθήκες, στρατώνες, νοσοκομείο κ.α. Είναι ανοιχτό καθημερινά 08:00-15:οο (εκτός Δευτέρας) και έχει εισιτήριο 2€.

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται σε ανεξάρτητη πτέρυγα του Πνευματικού Κέντρου και θα το βρείτε στη διεύθυνση Αγγ. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου. Είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1999 και φιλοξενεί ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Διαθέτει τέσσερις αίθουσες: Δημόσιος και Ιδιωτικός βίος, Οι θεότητες της Λευκάδας, Ταφικά έθιμα και Προϊστορική Λευκάδα. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 08:30-14:45 και έχει γενική είσοδο 1€.

3. Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στεγάζεται στο σπίτι του, το οποίο αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2009 και διαμορφώθηκε σε μουσείο το 2017. Στο εσωτερικό θα δείτε έργα που εξιστορούν τη ζωή και παρουσιάζουν τα έργα του Σικελιανού, τα οποία κατείχαν άλλα μουσεία και συλλέκτες της χώρας. Βρίσκεται στην οδό Κύπρου και είναι ανοιχτό 09:00-15:00 καθημερινά εκτός Κυριακής.

4. Μουσείο Φωνογράφου

Μουσείο Φωνογράφου, Λευκάδα
Μουσείο Φωνογράφου, Λευκάδα

Το Μουσείο Φωνογράφου είναι ένα ιδιωτικό μουσείο, που στεγάζει σε έναν μικρό χώρο φωνογράφους, δίσκους, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα. Τα εκθέματα ανήκουν στη συλλογή του Τάκη Κατωπόδη (Ντελημάρη) και βρίσκεται στην διεύθυνση Καλκάνη 12. Είναι ανοιχτό καθημερινά 10:00-14:00 & 19:00-00:00.

5. Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν βρίσκεται και αυτό στο ίδιο κτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας. Πρόκειται για ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να εμβαθύνει στην ζωή του Λευκάδιου Χερν, εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, μέσω φωτογραφιών, εκθεμάτων αλλά και κειμένων. Είναι ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00.

6. Ακρωτήριο Λευκάτα

Ακρωτήριο Λευκάτα, Λευκάδα
Το Ακρωτήριο Λευκάτα με τον Φάρο, Λευκάδα

Το Ακρωτήριο του Λευκάτα (ή κάβος της Κυράς) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Λευκάδας. Εκεί βρίσκεται και ο ομώνυμος Φάρος, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν ιδιαίτερα γνωστός εκείνες τις εποχές και εκεί πραγματοποιούνταν και ανθρωποθυσίες. Είναι συνδεδεμένο με την λύτρωση από τον ανεκπλήρωτο έρωτα, με την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ να αυτοκτονεί εκεί για χάρη του Φάωνα.

7. Ιερά Μονή Φανερωμένης

Το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκάδα
Το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκάδα (φωτογραφία:wikipedia)

Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης απέχει μόλις 3 χλμ. από την πρωτεύουσα της Λευκάδας και είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μοναστήρι στο νησί. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που είναι η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού. Εικάζεται ότι στη θέση που χτίστηκε το μοναστήρι υπήρχε ο ναός της θεάς Αρτέμιδος και μεταμορφώθηκε σε χριστιανικός ναός το 332 μ.Χ. Η σημερινή μορφή του ναού είναι από το 1886 ενώ οι εικόνες προστέθηκαν το 1919. Η μονή εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει και ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

8. Καταρράκτες Δημοσάρη στο Νυδρί

Ο μεγάλος Καταρράκτης του Δημοσάρη στο Νυδρί Λευκάδας

Στο Νυδρί της Λευκάδας υπάρχουν και Καταρράκτες. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να πάρετε την Επαρχιακή Οδό Λευκάδας-Βασιλικής, να μπείτε στην Περιφερειακή οδό του Νυδρίου και να ακολουθήσετε την ταμπέλα που λέει “Καταρράκτες”. Θα βρείτε ένα μέρος γεμάτο πλατάνια, θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι. Η διαδρομή είναι σχετική εύκολη και διαρκεί κανένα 20λεπτο. Τρεχούμενα νερά, θεόρατα δέντρα και πολύ πράσινο είναι τα μοναδικά που θα βλέπετε στη διαδρομή ως ότου συναντήσετε τον Καταρράκτη. Το ύψος του καταρράκτη είναι 12μ. Αν είστε τολμηροί μπορείτε να βουτήξετε!

9. Πόρτο Κατσίκι

Παραλία Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Παραλία Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Το Πόρτο Κατσίκι είναι η πιο διάσημη παραλία στη Λευκάδα και συγκαταλέγεται συχνά στις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο. Βρίσκεται νοτιότερα των Εγκρεμνών, πριν το Ακρωτήριο της Λευκάτας. Είναι μία παραλία με τυρκουάζ βαθιά νερά και λευκή άμμο. Για να φτάσετε σε αυτήν θα πρέπει να κατεβείτε 100 σκαλοπάτια ή να πάτε με καραβάκι από το Νυδρί ή τη Βασιλική. Το θέαμα θα σας κόψει την ανάσα.

10. Παραλία Εγκρεμνοί

Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα

Οι Εγκρεμνοί είναι η επόμενη διασημότερη παραλία της Λευκάδας μετά το Πόρτο Κατσίκι. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται εκ θαλάσσης, από το Νυδρί ή τη Βασιλική ή κατεβαίνοντας 350 σκαλοπάτια. Το τοπίο είναι άκρως εντυπωσιακό και εξωτικό, με τυρκουάζ νερά και επιβλητικούς βράχους να πλαισιώνουν την παραλία, που έχει μήκος 2 χιλιομέτρων. Δεν είναι οργανωμένη για αυτό προμηθευτείτε με τα απαραίτητα από πριν.

11. Μουσείο Ελιάς Fabbrica

Το Μουσείο Ελιάς Fabbrica βρίσκεται στο χωριό Σύβρο, στη νότια Λευκάδα. Στεγάζεται σε ένα κτήριο ελαιουργείου της οικογένειας Τσαρλαμπά. Το κτήριο αυτό έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο το 1997 και στην τεράστια έκτασή του θα δείτε σπίτια, στάβλους, αποθήκη ελαιλάδου, ξυλόφουρνο κ.α. Το ελαιουργείο χτίστηκε πρώτη φορά περί το 1800 και πλέον προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου. Μπορείτε να κλείσετε μία ξενάγηση με εισιτήριο μόλις 2.50€ εδώ.

12. Κρουαζιέρα στη Λευκάδα

Αυτό που αξίζει απίστευτα στη Λευκάδα είναι να κάνετε μια κρουαζιέρα για να θαυμάσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού, να κολυμπήσετε σε απόκρημνες παραλίες και να κάνετε καγιάκ μέσα σε θαλάσσιες σπηλιές. Υπάρχουν αρκετές οργανωμένες κρουαζιέρες και θαλάσσιες εκδρομές στη Λευκάδα, σας προτείνω 3 από τις κορυφαίες!

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. Κύρια σε ευχαριστούμε για τις προθέσεις σου νά προβάλεις την Λευκάδα,το νησί μας, αλλά σας διέφυγε κάτι. Υπάρχει ένα χωριό ορεινό πού λέγεται Άγιος Πέτρος στην νότια Λευκαδα,το οποίο διαθέτει μεγάλο πολιτισμό, Μουσείο λαϊκής τέχνης Ευάγγελος Βλασσόπουλος. Φραγκοκλησια 700 ετών καθώς και η πιο παλιά εκκλησία στην Λευκάδα Άγιοι Απόστολοι. Επίσης την είσοδο του χωριού μας κοσμεί ένας πέτρινος ανεμόμυλος του 1890. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε και να σας φιλοξενήσουμε..Αποστολος Αντύπας Επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπετριτων Λευκάδος Αττικής κ της εφημερίδας αγιοπετριτικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.