Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαδρίτη: Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε στο επόμενο σας ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.
axiotheatamadriti

Η Μαδρίτη, η ζωντανή και πάντα ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα της Ισπανίας κρύβει μερικά καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά διαμάντια. Και παρόλο που η Βαρκελώνη και η Σεβίλλη έχουν τα σκήπτρα της τουριστικής δημοφιλίας αυτό δεν σημαίνει ότι στη Μαδρίτη δεν σας περιμένει ένας αξέχαστος προορισμός με υπέροχα αξιοθέατα.

Μία πόλη με εξαιρετική τοπική γαστρονομία, γεμάτη διάθεση για διασκέδαση και καλοπέραση αλλά και αγαπημένο μέρος όσων αγαπάνε την τέχνη. Θα την περπατήσετε εύκολα, θα χορτάσετε πράσινο στα ιστορικά δημόσια πάρκα και σίγουρα θα δείτε ότι είναι αρκετά πιο οικονομική από την -όλο και ακριβότερη- Βαρκελώνη.

Δείτε παρακάτω τα 20 καλύτερα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη.

1. Καθεδρικός Ναός

Ο Καθεδρικός Ναός Almudena
Ο Καθεδρικός Ναός Almudena

Ο Καθεδρικός ναός (Almudena) της πόλης είναι ένας νέος σχετικά ναός , ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1883 και τον εγκαινίασε ο Πάπας μόλις το 1993. Βρίσκεται απέναντι από το βασιλικό παλάτι και αυτό επηρέασε την αρχιτεκτονική και την εικόνα του ώστε να συμβαδίζει αισθητικά.

Στο εσωτερικό είναι διακοσμημένος με έντονα χρώματα στους τοίχους και βιτρό στα παράθυρα. Μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο του ναού και να θαυμάσετε μωσαϊκά και έργα τέχνης . Εδώ έχουν ταφεί τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και είναι ο ναός που γίνονται οι βασιλικές τελετές. Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν αλλά αν πάρετε εισιτήριο για το μουσείο μπορείτε να ανεβείτε και στο θόλο της εκκλησίας και να θαυμάσετε τη θέα.

2. Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης

Βασιλικό Ανάκτορο
Βασιλικό Ανάκτορο

Tο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης είναι η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας αν και τώρα χρησιμοποιείται για επίσημες τελετές και δεξιώσεις. Είναι από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης και έχει χτιστεί τον 18ο αιώνα σε σημείο όπου βρισκόταν ένα αραβικό φρούριο κάποτε.

Στο εσωτερικό του παλατιού μπορείτε να δείτε τις επίσημες αίθουσες και την αίθουσα του θρόνου, το βασιλικό οπλοστάσιο και το βασιλικό φαρμακείο. Δίπλα στο παλάτι υπάρχουν κήποι που είναι ανοιχτοί στο κοινό. Αποκτήστε εγκαίρως από εδώ εισιτήριο για γρήγορη πρόσβαση στο βασιλικό Παλάτι .

3. Πάρκο Retiro

Το Πάρκο Retiro
Το Πάρκο Retiro

Το πιο διάσημο και αγαπητό πάρκο της πόλης είναι το El Retiro, που βρίσκεται στο κέντρο και κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα για να το χρησιμοποιεί ο Βασιλιάς. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε μια μεγάλη λίμνη (Estanque) όπου μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκια και κάνετε μια βόλτα. Στην όχθη της λίμνης βρίσκεται και το τεράστιο μνημείο του βασιλιά Αλφόνσου.

Το παλάτι Cristal στο πάρκο
Το παλάτι Cristal στο πάρκο

Στο πάρκο βρίσκεται και το εντυπωσιακό ιστορικό παλάτι  Cristal, ένα πρώην θερμοκήπιο του 1887 που πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος  εκθέσεων. Κοντά βρίσκεται και η πινακοθήκη στο παλάτι Velázquez, που μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν. Κλείστε μια ξενάγηση μέσα στο πάρκο και μάθετε όλα τα tips από έναν ξεναγό.

4. Μουσείο Prado

Το Μουσείο Prado (φωτογραφία: wikipedia)
Το Μουσείο Prado (φωτογραφία: wikipedia)

Ένα από τα πιο ξακουστά μουσεία του κόσμου είναι το Prado της Μαδρίτης το οποίο άνοιξε το 1819. Είναι ένα αρκετά μεγάλο μουσείο οπότε αν σας ενδιαφέρει η τέχνη θα περάσετε αρκετές ώρες ανακαλύπτοντας τα εκθέματα του. 

Οι συλλογές του μουσείου αφορούν τις περιόδους από τον 16ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Εδώ εκτίθενται κάποια πολύ σημαντικά έργα των Velázquez,  El Greco, Goya. Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές 6-8 το απόγευμα και Κυριακή 5-7. Αποκτήστε εδώ το εισιτήριο για το Μουσείο Prado.

5. Εθνικό Μουσείο "Βασίλισσα Σοφία"

Το Εθνικό Μουσείο "Βασίλισσα Σοφία"
Το Εθνικό Μουσείο "Βασίλισσα Σοφία"

Το Εθνικό Μουσείο Βασίλισσα Σοφία είναι το μουσείο που θα δείτε την καλύτερη συλλογή μοντέρνας τέχνης στη Μαδρίτη. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα που ήταν νοσοκομείο. 

Οι συλλογές έχουν έργα διάσημων Ισπανών ζωγράφων του 20ου αιώνα και το κορυφαίο έκθεμα είναι ο διάσημος αντιπολεμικός πίνακας του Πικάσο ” Γκέρνικα”. Θα δείτε επίσης έργα του Νταλί αλλά και μια ολόκληρη αίθουσα με έργα του Χουάν Μιρό. Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές μετά τις 7 και τις Κυριακές 12.30 – 14.30. Αποκτήστε από εδώ ένα εισιτήριο skip the line για να γλιτώσετε χρόνο στις ουρές.

6. Μουσείο Thyssen-Bornemisza

Το Μουσείο Thyssen-Bornemisza (φωτογραφία: wikipedia)
Το Μουσείο Thyssen-Bornemisza (φωτογραφία: wikipedia)

Το τρίτο από τα μουσεία που αποτελούν το λεγόμενο χρυσό τρίγωνο στη Μαδρίτη είναι το Εθνικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό παλάτι του 18ου αιώνα και οι εκθέσεις εκτείνονται σε τρεις ορόφους.

Εδώ θα δείτε έργα που ήταν μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου. Υπάρχουν έργα από το Μεσαίωνα μέχρι και τον 20 αιώνα μεγάλων ζωγράφων όπως Caravaggio, Rubens, Monet, Hopper και πολλών άλλων. Κλείστε το συνδυαστικό εισιτήριο για τα 3 μουσεία του Χρυσού Τριγώνου.

7. Palacio de Cibeles / Δημαρχείο

Το Δημαρχείο στο Palacio de Cibeles
Το Δημαρχείο στο Palacio de Cibeles

Στην εντυπωσιακή πλατεία Cibeles που έχει πάρει το όνομα της από την θεά Κυβέλη, ξεχωρίζει το ομώνυμο εμβληματικό Παλάτι που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Μπροστά στο κτίριο του δημαρχείου βρίσκεται το ιστορικό συντριβάνι του 18ου αιώνα με τα λιοντάρια που κάποτε υδροδοτούσε την πόλη. Το παλάτι του 1919 αρχικά χτίστηκε για να στεγαστεί το Ταχυδρομείο και στις αρχές του 20ου αιώνα πέρασε στο δήμο όπου πλέον στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες αλλά και ο πολιτιστικός χώρος CentroCentro. Μπορείτε να ανεβείτε μέχρι τον 8ο όροφο στον πύργο και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης. 

8. Ιερό Debod

Το αιγυπτιακό ιερό Debod
Το αιγυπτιακό ιερό Debod

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης είναι το αρχαίο αιγυπτιακό ιερό Debod . Μετράει πολλούς αιώνες αφού κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στην Ισπανία ως δώρο τον 20ό αιώνα.

Βρίσκεται στο πάρκο Oeste κοντά στο Βασιλικό Παλάτι και είναι περιτριγυρισμένο από υπέροχους κήπους . Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα αφού δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν αρχαία αιγυπτιακά μνημεία σε άλλες χώρες του κόσμου. Μπορείτε να το επισκεφθείτε δωρεάν.

9. Puerta de Alcalá

Puerta de Alcalá
Puerta de Alcalá

Η Πύλη Alcalá είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης και είναι στην ουσία μια νεοκλασσική αψίδα που βρίσκεται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η αψίδα εγκαινιάστηκε το 1778 στο σημείο που κάποτε υπήρχε μια πύλη στα τείχη της πόλης και είναι από τις παλιότερες αψίδες θριάμβου στην Ευρώπη πιο παλιά από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Η πύλη είναι μια από τις πέντε βασιλικές πύλες που οδηγούσαν στο εσωτερικό της Μαδρίτης.

10. Plaza de Mayor

H Plaza de Mayor
H Plaza de Mayor

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται και η κεντρική πλατεία όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η  Plaza Mayor. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και πριν από αυτή στο σημείο εκείνο υπήρχε η κεντρική μεγάλη αγορά. Τα Χριστούγεννα στήνεται εκεί μια μεγάλη εντυπωσιακή αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ιστορικά κτίρια και ξεχωρίζει το διάσημο ζαχαροπλαστείο πρώην Casa de la Panadería που υπάρχει εκεί από το 1590 και πλέον είναι δημοτικό κτίριο! Μην παραλείψετε επίσης να περάσετε από την αψίδα El Arco de Cuchilleros που είναι η πιο σημαντική από τις εννιά εισόδους της πλατείας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό κέντρο της πόλης κλείστε μια ξενάγηση εδώ.

11. Puerta del Sol

Η πλατεία Puerta del Sol
Η πλατεία Puerta del Sol

Άλλη μια εμβληματική και αγαπητή πλατεία από ντόπιους και ξένους είναι η Puerta del Sol. Εδώ βρίσκεται το σημείο μηδέν της πόλης (Km 0) ,θα το δείτε μπροστά από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, το Real Casa de Correos (18ος αι.) και σημαίνει ότι από εδώ ξεκινάει η μέτρηση όλων των αποστάσεων. Αρχικά στο σημείο της πλατείας βρισκόταν μία από τις πύλες των τειχών της πόλης.

Το διάσημο άγαλμα El Oso y el Madroño (φωτογραφία : wikipedia)
Το διάσημο άγαλμα El Oso y el Madroño (φωτογραφία : wikipedia)

Στην πλατεία θα δείτε πολλά σημαντικά σύμβολα της πόλης και σίγουρα ξεχωρίζει το άγαλμα της αρκούδας με το δέντρο που είναι το σήμα κατατεθέν της Μαδρίτης. 

12. Matadero

Οι εγκαταστάσεις στον πολυχώρο Matadero (φωτογραφία: wikipedia)
Οι εγκαταστάσεις στον πολυχώρο Matadero (φωτογραφία: wikipedia)

Ο πολιτιστικός πολυχώρος Matadero βρίσκεται σε ένα πρώην σφαγείο, εξού και το όνομα του. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Manzanares και είναι στην ουσία μια μικρή κοινότητα αφιερωμένη στον πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη.

Τα κτίρια χτίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και τον 21ο αιώνα η διοίκηση της Μαδρίτης αποφάσισε να αξιοποιήσει τους χώρους και να τους επανασχεδιάσει. Ο χώρος αποτελείται από τρια σημεία και η είσοδος είναι δωρεάν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και συναυλίες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

13. Μοναστήρι Las Descalzas Reales

Το Μοναστήρι Las Descalzas Reales (φωτογραφία: wikipedia)
Το Μοναστήρι Las Descalzas Reales (φωτογραφία: wikipedia)

Το Μοναστήρι Las Descalzas Reales είναι ένα κτίριο του 16ου αιώνα που αρχικά ήταν το παλάτι του Βασιλιά Καρλος Α’. Το Μοναστήρι έχει χαρακτηριστεί μνημείο Ιστορικού ενδιαφέροντος.

Οι καλόγριες που έμεναν στο μοναστήρι ήταν από αριστοκρατικές οικογένειες και μέσω των δωρεών τους το μοναστήρι ήταν ένα από τα πιο πλούσια της Ευρώπης. Μετατράπηκε σε μουσείο το 1960 μετά από εντολή του Πάπα και μέχρι σήμερα είναι επισκέψιμο παρόλο που ζούν και μοναχές εκεί. Η επίσκεψη γίνεται μόνο με ξεναγό και κοστίζει 6€.

14. Βασιλικό Παλάτι El Pardo

Το Βασιλικό Παλάτι El Pardo (φωτογραφία: wikipedia)
Το Βασιλικό Παλάτι El Pardo (φωτογραφία: wikipedia)

Το Βασιλικό Παλάτι El Pardo λίγο έξω από την πόλη ήταν αρχικά κυνηγετικό θέρετρο για τους βασιλιάδες. Βρίσκεται σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον και είναι μία από τις επίσημες κατοικίες της βασιλικής οικογένειας.

Για ένα διάστημα ήταν επίσης και η κατοικία του δικτάτορα της Ισπανίας, Φράνκο. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του παλατιού και να θαυμάσετε τις περίτεχνες ταπετσαρίες με αναπαραστάσεις των έργων του Goya . Η είσοδος γίνεται μόνο με πιστοποιημένο ξεναγό και κοστίζει 9€.

15. Κέντρο Καλών Τεχνών (CBA)

Το εσωτερικό στο Κέντρο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης
Το εσωτερικό στο Κέντρο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης

Το Κέντρο καλών τεχνών (Círculo de Bellas Artes) ιδρύθηκε το 1880 από μια ομάδα καλλιτεχνών  και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. 

Στην έκθεση του υπάρχουν πάνω από 1.000 έργα, με πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά και μια βιβλιοθήκη με σχεδόν 40.000 τίτλους. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκθέσεις ,τις συναυλίες και τα θεατρικά έργα που ανεβαίνουν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και δημοφιλή σημεία του κτιρίου είναι η ταράτσα με μια συγκλονιστική θέα του κέντρου της Μαδρίτης όπου υπάρχει και μπαρ .Η είσοδος κοστίζει 5€ για τις εκθέσεις και την ταράτσα.

16. Βασιλική Όπερα

Το εσωτερικό της Βασιλικής Όπερας (φωτογραφία : wikipedia)
Το εσωτερικό της Βασιλικής Όπερας (φωτογραφία : wikipedia)

Το Teatro Real είναι η Εθνική όπερα της Μαδρίτης που βρίσκεται απέναντι από το Βασιλικό Ανάκτορο. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές όπερες στην Ευρώπη και το ιστορικό κτίριο εγκαινιάστηκε το 1850.

Το 1925 το κτίριο χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο και έκλεισε για 40 χρόνια. Όταν άνοιξε οι χώροι του είχαν διαμορφωθεί για την εθνική συμφωνική ορχήστρα και λίγα χρόνια αργότερα έκλεισε ξανά για να υποβληθεί σε ανακαίνιση και να γίνει τελικά το σπίτι της Εθνικής όπερας. Μπορείτε να ξεναγηθείτε σε διάφορα σημεία του κτιρίου σε ξεναγήσεις που παρέχονται από την όπερα ή να πάρετε τον ηχητικό οδηγό (7€) και να περιηγηθείτε μόνοι .

17. Gran Vía

Ο ιστορικός δρόμος Gran Via
Ο ιστορικός δρόμος Gran Via

Η πιο διάσημη και ιστορική λεωφόρος της πόλης είναι η Gran Vía, όπου θα δείτε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Μαδρίτης.

Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα παρόλο που τα πρώτα σχέδια ήδη ξεκίνησαν να φτιάχνονται από το 1862. Εδώ βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία , θέατρα, εστιατόρια αλλά και εμπορικά καταστήματα και μπαρ. Ξεχωρίζουν επίσης τα ιστορικά κτίρια Metropolis και Carrion (με την χαρακτηριστική ταμπέλα Schweppes).

18. Σιδηροδρομικός Σταθμός Atocha

Ο τροπικός κήπος μεσα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό
Ο τροπικός κήπος μεσα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Atocha της Μαδρίτης άνοιξε το 1851 και είναι ο πρώτος που άνοιξε. Μέσα στα χρόνια ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές για να αποκτήσει τη σημερινή εικόνα.

Μπορεί να σας φανεί περίεργη η πρόταση για επίσκεψη σε έναν σταθμό αλλά αυτός διαφέρει από τους άλλους και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους ελληνικούς..

Μέσα στο κομμάτι του παλιού σταθμού στο φουαγιέ με την εντυπωσιακή οροφή, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός τροπικός κήπος ο οποίος φιλοξενεί περίπου 500 είδη φυτών και ζώων! Το πιο δημοφιλές ζωάκι που ζει στον εσωτερικό κήπο είναι οι μικρές χελώνες. 

19. Γήπεδο Ρεάλ Μαδρίτης - Santiago Bernabéu

Το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης
Το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης

Το γήπεδο της ιστορικής ομάδας της Μαδρίτης , είναι ένας must προορισμό για τους οπαδούς της ομάδας αλλά και τους ποδοσφαιρόφιλους γενικότερα. Εγκαινιάστηκε το 1947 και πήρε το όνομα του προέδρου και παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, του Santiago Bernabéu.

Τα προηγούμενα χρόνοα το γήπεδο ανακαινιζόταν και μέχρι το τέλος της Άνοιξης αναμένεται να εγκαινιαστεί. Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση και να περπατήσετε στο γήπεδο,να δείτε τα αποδυτήρια των ομάδων και τον πάγκο. Αποκτήστε εδώ το εισιτήριο για είσοδο στο γήπεδο με ξενάγηση.

20. Αγορά San Miguel

Αγορά San Miguel

Η ιστορική κλειστή αγορά San Miguel είναι ένα από τα αυθεντικά σημεία της πόλης, με την ιδιαίτερη σιδερένια κατασκευή του 20ού αιώνα που προσελκύει ντόπιους και τουρίστες.

Πήρε το όνομα της από την εκκλησία του San Miguel που βρισκόταν εκεί και κατεδαφίστηκε τον 19ο αιώνα και κατόπιν το σημείο μετατράπηκε σε πλατεία όπου γινόταν μια υπαίθρια αγορά. Τελικά η κλειστή αγορά εγκαινιάστηκε το 1916 και είναι η μόνη στην πόλη με αυτή την αρχιτεκτονική . Προσφέρει φρέσκα τοπικά προιόντα , φρούτα και λαχανικά αλλά και tapas .

Πού να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Μαδρίτης

Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε αν θέλετε να είστε κοντά στα αξιοθέατα στη Μαδρίτη είναι στο Κέντρο, δηλαδή ανάμεσα στη Gran Via, την Plaza Mayor και Puerta del Sol.

  • (€€€) Intelier Palacio San Martin : Ξενοδοχείο 4 αστέρων με φωτεινά δωμάτια και γυμναστήριο δίπλα στο μοναστήρι Las Descalzas Reales  και 5′ από την Puerta del Sol.
  • (€€) Petit Palace Alcal : Όμορφο ξενοδοχείο 4 αστέρων που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του ’30 και βρίσκεται 6′ από την Puerta del Sol και ακριβώς δίπλα έχει στάση μετρό.
  • (€) Hostal Astoria : Οικονομικό για την περιοχή ξενοδοχείο σε πολύ βολική τοποθεσία 10′ από το μουσείο Prado.
Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.