Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα στο Μόναχο που πρέπει να δείτε

Θα επισκεφθείτε πρώτη φορά το Μόναχο και θέλετε να δείτε τα καλύτερα αξιοθέατα;
Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα στο Μόναχο που πρέπει να δείτε

Το Μόναχο μπορεί να είναι ευρέως γνωστό και να προσελκύει επισκέπτες για το Oktoberfest*, αλλά σίγουρα έχει πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία αξίζει να το επισκεφθείτε.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας (σε πληθυσμό) και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ίζαρ. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον, στεγάζει σπουδαία αξιοθέατα, πλατείες, εκκλησίες, παλάτια και κήπους και φυσικά σφύζει από pub που η μπίρα ρέει άφθονα.

Έφτιαξα μία λίστα με τα κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε την πρώτη σας φορά στο Μόναχο, για να αντιληφθείτε το μεγαλείο της Βαυαρικής πρωτεύουσας.

*το μεγαλύτερο παραδοσιακό-λαϊκό φεστιβάλ στον κόσμο, που γίνεται κάθε Οκτώβριο και περιλαμβάνει άφθονες μπίρες, φαγητό και βαυαρικές φορεσιές.

1. Marienplatz

Marienplatz
Marienplatz

Η Marienplatz είναι το κέντρο του Μονάχου – τόσο της παλιάς όσο και της νεότερης πόλης. Αποτελεί την κεντρική πλατεία από το 1158 και εκεί θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Μονάχου.

💡 Το όνομά της προέρχεται από τη στήλη, που βρίσκεται στην πλατεία και αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία που ονομάζεται Mariensäule.

Στη Marienplatz θα δείτε το Νέο Δημαρχείο, που είναι χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα και μοιάζει με παλάτι (έχει και πύργο) ενώ στα ανατολικά βρίσκεται το Παλαιό Δημαρχείο γοτθικού ρυθμού.

👉Tip: Το καλύτερο σημείο για να θαυμάσετε την πλατεία είναι από τον Άγιο Πέτρο.

2. Frauenkirche

Frauenkirche
Η Frauenkirche στη μέση (δτα δεξιά είναι το Νέο Δημαρχείο)

Η Frauenkirche είναι ο Καθεδρικός Ναός του Μονάχου και είναι πολύ κοντά στην Marienplatz. Η επίσημη ονομασία του ναού είναι Münchner Dom και θα τη δείτε να ξεχωρίζει σχεδόν από όλα τα σημεία της πόλης.

Έχει δύο πύργους, που έχουν ύψος 99 μέτρα και είναι τα ψηλότερα κρίσματα στην πόλη. Μάλιστα έχει γίνει δημοψήφισμα ώστε να μην χτίζονται κτίρια άνω των 99 μέτρων στην πόλη.

Ο ναός καθαγιάστηκε το 1494 και χρειάστηκαν μόνο 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είναι χτισμένη από κόκκινα τούβλα σε γοτθικό ρυθμό ενώ εσωτερικά εντυπωσιάζουν οι 22 πυλώνες της.

👉 Με το City Pass του Μονάχου, θα έχετε πρόσβαση σε περισσότερα από 45 αξιοθέατα, ξενάγηση με το λεωφορείο hop-on hop-off και άλλες εκπτώσεις – ισχύει από 1 μέχρι 5 ημέρες. Αποκτήστε την εδώ.

3. Άγιος Πέτρος

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που ονομάζεται και Alter Peter (δηλαδή Παλιός Πέτρος αφού είναι η πιο παλιά καταγαγεγραμένη εκκλησία), είναι μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται δίπλα στην Marienplatz.

Ο πύργος-καμπαναριό της ξεχωρίζει και αυτός από κάθε γωνιά της πόλης, αφού έχει ύψος 91 μέτρα. Ο λόγος που μπαίνει στα must-see του Μονάχου είναι η θέα που προσφέρει από το καμπαναριό.

👉 Το εισιτήριο για την πανοραμική θέα στην πόλη είναι μόνο 5€ (και 3€ αν είστε φοιτητές). Να είστε προετοιμασμένοι, τα σκαλιά είναι καμιά 300ριά και αρκετά στενά..

4. Βασιλικό Ανάκτορο Μονάχου

Ναός στον Αυλικό Κήπο
Ναός στον Αυλικό Κήπο

Το Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου (Residenz München) είναι η πρώην βασιλική κατοικία των μοναρχών της Βαυαρίας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι το μεγαλύτερο παλάτι πόλης σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Είναι ένα συγκρότημα κτιρίων με 10 αυλές και 130 δωμάτια και ουσιαστικά αποτελείται από την Παλαιά Κατοικία (Alte Residenz), το Βασιλικό Κτίριο Königsbau και το κτίριο της Αίθουσας Χορού Festsaalbau.

Σημαντικό είναι ο Hofgarten (αυλικός κήπος), ο οποίος βρίσκεται βόρεια της Βασιλικής Κατοικίας και έχει έναν κυκλικό ναό, που στην κορυφή του υπάρχει ένα βαυαρικό άγαλμα.

Μην παραλείψετε να δείτε το Θησαυροφυλάκιο και το πολυτελές Θέατρο Cuvilliés. Κλείστε εισιτήρια από την επίσημη ιστοσελίδα.

5. Παλάτι Nymphenburg

Παλάτι Nymphenburg
Παλάτι Nymphenburg

Το Παλάτι Nymphenburg (Schloss Nymphenburg) είναι ένα μπαρόκ παλάτι, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη και αποτελούσε τη θερινή κατοικία των ηγεμόνων της Βαυαρίας.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πιο θαυμαστά ανάκτορα της Ευρώπης, που μάλιστα το πλάτος του ξεπερνά το πλάτος των Βερσαλλιών.

Εκτός από τα εντυπωσιακά κτίρια του παλατιού θα δείτε τους υπέροχους κήπους και τη λίμνη με τις πάπιες ενώ μπορείτε να περιηγηθείτε και στο Μουσείο Άνθρωπος και Φύση.

Το εισιτήριο για το Παλάτι είναι 8€ αλλά αν θέλετε μία πιο οργανωμένη περιήγηση μπορείτε να κλείσετε ξενάγηση.

6. Γερμανικό Μουσείο

Deutsches Museum
Deutsches Museum

Το Γερμανικό Μουσείο (Deutsches Museum) είναι χτισμένο σε ένα νησάκι στον ποταμό Ίζαρ. Η επίσημη ονομασία του είναι Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik, δηλαδή Γερμανικό Μουσείο Αριστουργημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας.

💡 Είναι το μεγαλύτερο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον κόσμο, φιλοξενώντας 28.000 εκθέματα από 50 διαφορετικούς τομείς.

Έχει αρκετά διαδραστικά εκθέματα, μπορείτε να συμμετέχετε σε πειράματα και να πατήσετε κουμπιά ή να γυρίσετε μοχλούς.

Έχει εισιτήριο 15€ αλλα συμπεριλαμβάνεται και στο City Pass.

7. Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου
Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου / φωτογραφία: Β. Καραμιχάλη

Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου ήταν ένα από τα πρώτα που έχτισε η Ναζιστική Γερμανία και αυτό που λειτούργησε περισσότερο καιρό (Μάρτιος 1933-απρίλιο 1945).

👉 Συνολικά έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι (υπάρχουν χιλιάδες που δεν έχουν καταγραφεί).

Βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου, και μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με μετρό και λεωφορείο – η απόσταση είναι κανένα μισάωρο.

Για να είμαι ειλικρινής το θεωρώ ίσως το πιο σημαντικό αξιοθέατο, για να αντιληφθεί κανείς τις ακραιότητες και τις φρικαλεότητες της εποχής εκείνης, αλλά θέλει γερό στομάχι.

Αν θέλετε να μεταφερθείτε πλήρως στο κλίμα της εποχής και να λάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες, κλείστε μία ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει και τα εισιτήρια της μεταφοράς.

8. Αγγλικός Κήπος

Αγγλικός Κήπος
Ο Μονόπτερος στον Αγγλικό Κήπο / φωτογραφία: Β. Καραμιχάλη

Ο Αγγλικός Κήπος (Englischer Garten) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους στον κόσμο. Είναι χτισμένος ανατολικά του κέντρου του Μονάχου, πλάι στον Ίζαρ.

💡 Το όνομά του κήπου προκύπτει από το στυλ του, το οποίο είναι αγγλικού τύπου.

Έχει τεράστια έκταση και για να τον γυρίσετε όλο θα χρειαστείτε κάμποσες ώρες. Εμείς το προσπαθήσαμε με ποδήλατα και πάλι δεν το καταφέραμε – νίκησε η ξάπλα στο γκαζόν!

Υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα κτίσματα στο πάρκο, όπως ένα ιαπωνικό τεϊοποτείο, ο ναός του Απόλλωνα Μονόπτερος (δείτε τον στην φωτογραφία) ενώ θα δείτε και μερικούς τολμηρούς surfers με τις σανίδες τους μέσα στο ποτάμι.

👉 Πρόταση: Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, κλείστε μία 2ωρη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και τον Αγγλικό Κήπο.

9. Viktualienmarkt

Viktualienmarkt
Η Viktualienmarkt από ψηλά

H Viktualienmarkt είναι μία αγορά τροφίμων που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Είναι ανοιχτή καθημερινά 8 το πρωί με 8 το βράδυ εκτός Κυριακής.

Να μου πείτε είναι η αγορά αξιοθέατο; Ε όταν μιλάμε για μία αγορά που άνοιξε πρώτη φορά το 1807, μπορείς να την πεις και αξιοθέατο.

Αποτελείται από 140 πάγκους και θα βρείτε όλων των ειδών τα καλούδια, από φρούτα και λαχανικά μέχρι ψαρικά και λουλούδια.

10. Πινακοθήκες Μονάχου

Alte Pinakothek
Alte Pinakothek / φωτογραφία: wikipedia

Το Μόναχο δεν έχει ούτε μία, ούτε δύο πινακοθήκες, αλλά τρεις παρακαλώ!

  1. H Alte Pinakothek (Παλαιά Πινακοθήκη) είναι ανοιχτή από το 1836 και στεγάζει πάνω από 800 πίνακες ζωγραφικής από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα.
  2. Η Neue Pinakothek (Νέα Πινακοθήκη) είναι το μουσείο που στεγάζει την Ευρωπαϊκή Τέχνηη του 18ου και του 19ου αιώνα.
  3. Η Pinakothek der Moderne είναι από τους πιο γνωστούς εκθεσιακούς χώρους στον κόσμο και στεγάζει έργα μοντέρνας τέχνης.

👉H Neue Pinakothek είναι υπό ανακαίνιση. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις άλλες δύο με το City Pass.

11. Ολυμπιακό Πάρκο Μονάχου

Ολυμπιακό Πάρκο Μονάχου
Ολυμπιακό Πάρκο Μονάχου

Το Ολυμπιακό Πάρκο Μονάχου (Olympiapark München) είναι το πάρκο που κατασκευάστηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, που συνεχίζει να είναι σε καλή κατάσταση και να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για εκδηλώσεις.

Είναι το τέλειο μέρος για να κάνετε βόλτα στη φύση, να δείτε το ενυδρείο, να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή να πιείτε έναν καφέ στον Πύργο του Ολυμπιακού Πάρκου.

👉 Μπορείτε να φτάσετε εύκολα με τη γραμμή U3 του μετρό από την Marienplatz και αν έχετε το City Pass θα έχετε δωρεάν είσοδο.

💡 Αν πάτε στο Ολυμπιακό Πάρκο κάντε μία επίσκεψη και στο BMW Welt, που λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος-μουσείο και έχει δωρεάν είσοδο!

12. Allian Arena

Allianz Arena

To Allianz Arena είναι το γήπεδο της FC Bayern Μονάχου. Ένα αξιοθέατο που θα λατρέψουν οι λάτρεις του ποδοσφαίρου. Χωράει πάνω από 75.000 θεατές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Γερμανίας.

Έχει πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό – απέξω μοιάζει σαν φουσκωτό μαξιλάρι – και φωτίζεται με κόκκινα φώτα. Εκτός από το γήπεδο μπορείτε να θαυμάσετε το Μουσείο του συλλόγου της Bayern.

Πού να μείνετε στο Μόναχο για τα αξιοθέατα

Το Altstadt (ιστορικό κέντρο) του Μονάχου είναι αναμφίβολα η καλύτερη περιοχή για να μείνετε και να έχετε πρόσβαση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Όσο πιο κοντά στην Marienplatz μείνετε τόσο καλύτερα. Σαφώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω! Αν δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε οικονομικά κοιτάξτε τις τριγύρω περιοχές.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Altstadt

👉 Δείτε επίσης τον ταξιδιωτικό οδηγό για το Μόναχο, που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ταξίδι σας εκεί!

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.