Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 15 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στη Νάπολη

Σημειώστε όλα τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας στην ιστορική Νάπολη.
axiotheatanapoli

 Στον ιταλικό Νότο, η Νάπολη είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις και πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας. Είναι επίσης μια πόλη με σημαντική σύνδεση με την Ελλάδα από την αρχαιότητα μιας και στην περιοχή υπήρχαν ελληνικοί οικισμοί χιλιάδες χρόνια πριν.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, ίσως λίγο χαοτική αλλά σίγουρα ζωντανή πόλη, με έντονο ταμπεραμέντο, αρκετά πυκνοκατοικημένη και με δικούς της ρυθμούς, μεσογειακούς. Αυτό είναι βέβαια που την κάνει και τόσο ελκυστική, μαζί με όλα αυτά τα αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία που βρίσκονται παντού.

Στον οδηγό που ακολουθεί μαζέψαμε τα 15 κορυφαία αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε στο επόμενό σας ταξίδι στην ψυχή της Ιταλίας , την πανέμορφη Νάπολη.

👉Βρείτε εδώ το 3ήμερο πάσο Naples pass για δωρεάν είσοδο σε σημαντικά μνημεία και μουσεία και δωρεάν συγκοινωνία.

1. Καθεδρικός Ναός

Ο Καθεδρικός Ναός στη Νάπολη
Ο Καθεδρικός Ναός στη Νάπολη

Ο Καθεδρικός ναός της Νάπολης ή αλλιώς Duomo βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης και είναι γνωστή και ως Καθεδρικός του San Gennaro.

😮 Στο ναό υπάρχει ένα φιαλίδιο με το -χιλιάδων χρόνων- αίμα του πολιούχου της πόλης, του San Gennaro, σε στερεή μορφή το οποίο λέγεται ότι υγροποιείται 3 φορές το χρόνο σε σημαντικές τοπικές γιορτές! 

Στο κτίρο του ναού φαίνονται οι επιρροές που έχε δεχτεί μέσα στα χρόνια στην αρχιτεκτονική του, από γοτθική, μέχρι μπαρόκ και νεογοτθική. Θα δείτε υπέροχες τοιχογραφίες και έργα τέχνης Ιταλών καλλιτεχνών. Η είσοδος επίσης είναι δωρεάν.

2. Castel Nuovo

Το Κάστρο Maschio Angioino( Castel Nuovo)
Το Κάστρο Maschio Angioino (Castel Nuovo)

Ένα από τα εντυπωσιακά κάστρα της Νάπολης (7 συνολικά έχει η πόλη) είναι το Castel Nuovo. Είναι ένα μεγαλοπρεπές μεσαιωνικό κάστρο και βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Του δόθηκε το όνομα Νέο κάστρο για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όταν κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα βέβαια ανακατασκευάστηκε και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Έχει πέντε πύργους κυκλικούς και η κεντρική του πύλη είναι μαρμάρινη και σκαλιστή με περίτεχνα σχέδια. Στο εσωτερικό θα μπορέσετε να θαυμάσετε υπέροχες νωπογραφίες , κάποιες από τα χέρια του Giotto. Εκτίθενται επίσης έργα τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα . Το εισιτήριο για τις εκθέσεις κοστίζει 6€.

3. Galeria Umberto I

Ο εντυπωσιακός θόλος στην Galeria Umberto I
Ο εντυπωσιακός θόλος στην Galeria Umberto I

Η Galeria Umberto I είναι μια ξεχωριστή στοά του 19ου αιώνα, από τις πιο διάσημες . Πρόκειται για ένα εμπορικό σημείο όπου στεγάζονται καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Θα δείτε την ομοιότητα με τη στοά  Galeria Vitorio Emanuele του Μιλάνο που φτιάχτηκε λίγα χρόνια πριν.

Το βλέμμα σας αμέσως θα τραβήξει αυτός ο επιβλητικός γυάλινος θόλος που γεμίζει το χώρο με φως αλλά και τα οι τοιχογραφίες και τα γλυπτά. Πήρε το όνομα της από τον βασιλιά που τη σχεδίασε την εποχή της αναγέννησης της πόλης,  με σκοπό να υπάρχει ένα ασφαλές μέρος για τους ντόπιους της εποχής εκείνης να κινούνται και να ψωνίζουν.

4. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΜΑΝΝ)

Το άγαλμα του Ηρακλή στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Το άγαλμα του Ηρακλή στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης έχει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της αρχαιότητας από την περιοχή και είναι ένα από τα πιο παλιά αρχαιολογικά μουσεία.

Στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα και στους τέσσερις ορόφους θα βρείτε στις συλλογές του ελληνικές και ρωμαϊκές αλλά και αιγυπτιακές αρχαιότητες. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του μουσείου είναι η συλλογή Farnese. Εκεί θα δείτε τα πιο καλά διατηρημένα κλασσικά αγάλματα που έχουν διασωθεί από αρχαίες κατοικίες της περιοχής. Εννοείται υπάρχουν και πολλά αντικείμενα από τις πόλεις που καταστράφηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου.

Η γενική είσοδος κοστίζει 22€ και εδώ μπορείτε να πάρετε το εισιτήριο σας για fast track είσοδο μαζί με ακουστικό οδηγό.

5. Κάστρο dell' Ovo

Το "Κάστρο του Αυγού"
Το "Κάστρο του Αυγού"

Σε ένα κομμάτι στεριάς στον κόλπο της πόλης στέκεται το μοναδικό Κάστρο του Αυγού, όπως είναι η μετάφραση του ονόματος του. Αποτελεί την πιο παλιά οχυρωση της πόλης και έχει χρησιμοποιηθεί και σαν φυλακή και παλάτι.

😮Το όνομα του οφείλεται στο μύθο που λέει ότι ο ποιητής Βιργίλιος έκρυψε ένα αυγό στα θεμέλια του κάστρου το οποίο αν σπάσει μεγάλες καταστροφές θα έρθουν. Α! Παρέλειψα ότι ήταν και προφήτης εκτός από ποιητής..

Από το Κάστρο θα έχετε υπέροχη θέα μέχρι τον Βεζούβιο αν και πριν προσπαθήσετε να μπείτε τσεκάρετε ότι είναι ανοιχτό για το κοινό.

6. Κάστρο Sant' Elmo

Το κάστρo Sant' Elmo πάνω στο λόφο και δίπλα το μοναστήρι San Martino
Το κάστρo Sant' Elmo πάνω στο λόφο και δίπλα το μοναστήρι San Martino

Το μεγαλύτερο κάστρο της πόλης είναι το Sant’ Elmo,  πάνω στο λόφο Vomero που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Μιας και βρίσκεται σε αυτό τον απότομο αλλά πολύ σημαντικό για την οχύρωση της πόλης λόφο, είναι δύσκολη και η ανάβαση όπως είναι λογικό. Όμως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τελεφερίκ που ανεβαίνουν μέχρι εκεί.

Η πανοραμική θέα από το κάστρο είναι ασύγκριτη αφού θα δείτε όλη την περιοχή της Νάπολης μέχρι το ηφαίστειο και την χερσόνησο Sorrento. Το εισιτήριο κοστίζει 2.5€ και μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας κάνοντας μια βόλτα στην πολυτελή συνοικία.

7. Κατακόμβες San Gennaro και Υπόγεια Νάπολη

Οι Κατακόμβες (πηγή : wikipedia)
Οι Κατακόμβες (πηγή : wikipedia)

Η πλούσια και μακραίωνη ιστορία της πόλης φαίνεται και από ό,τι εχει ανακαλυφθεί κάτω από τη γη. Όπως οι κατακόμβες του San Gennaro στη βόρεια πλευρά της πόλης  που εκτείνονται σε δύο επίπεδα.

Φτιάχτηκαν ως χώρος ταφής αριστοκρατικών οικογενειών και εκεί βρέθηκε και η σωρός του San Gennaro πριν μεταφερθεί στον Καθεδρικό ναό. Έχουν βρεθεί επίσης λάμπες από τον μεσαίωνα που φώτιζαν τον χώρο. Κλείστε μια ξενάγηση για να μάθετε όλα τα μυστικά και τα γεγονότα που σχετίζονται με τις κατακόμβες.

8. Μοναστήρι του Αγίου Μαρτίνου

Το μοναστήρι του Αγίου Μαρτίνου
Το μοναστήρι του Αγίου Μαρτίνου

Στο λόφο Vomero δίπλα στο κάστρο Sant Elmo βρίσκεται το μοναστήρι και μουσείο του Αγίου Μαρτίνου (Certosa di San Martino) ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης. Η κατασκευή του μοναστηριού ξεκίνησε τον 14ο αιώνα και από το αρχικό κτίριο έχει παραμείνει το γοτθικό κελάρι, το υπόλοιπο κτίριο έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που ανήκει στο Εθνικό Μουσείο  και άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό το 1867. Στα εκθέματα του θα δείτε πίνακες και αγάλματα του 15ου αιώνα. Με αυτό το 3ήμερο πάσο μπορείτε να έχετε δωρεάν είσοδο στο κάστρο και το μουσείο και σε ένα ακόμα μνημείο μαζί με δωρεάν συγκοινωνία.

9. Ναός Gesù Nuovo

Η πρόσοψη της εκκλησίας Gesù Nuovo
Η πρόσοψη της εκκλησίας Gesù Nuovo

Η εκκλησία Gesù Nuovo είναι μία από τις πιο όμορφες της πόλης. Αρχικά φτιάχτηκε ως παλάτι με αυτή την ξεχωριστή πρόσοψη τον 15ο αιώνα, με τις λαξευμένες πέτρες σε μορφή πυραμίδας, και την εντυπωσιακή μαρμάρινη είσοδο.

Στο εσωτερικό θα δείτε μερικές από τις πιο όμορφες τοιχογραφίες της πόλης που έκαναν την εκκλησία αυτή ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της ναπολιτάνικης αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το ’43 όμως η βόμβα δεν εξερράγη και βρίσκεται ακόμη στο εσωτερικό του ναού!

10. Μουσείο και πάρκο Capodimonte

Μουσείο του Cappodimonte (φωτογραφία :wikipedia)
Το Μουσείο του Cappodimonte (φωτογραφία :wikipedia)

Στο καταπράσινο πάρκο Capodimonte λίγο έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το πρώην βασιλικό παλάτι των Βουρβόνων. Το παλάτι ήταν η θερινή κατοικία και το μέρος που κυνηγούσαν μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε γκαλερί και οι εξωτερικοί χώροι σε πάρκο με θέα την πόλη και τη θάλασσα. Τον 20ο αιώνα ο χώρος έγινε επίσημα το Εθνικό Μουσείο Capodimonte.

Θα δείτε έργα του Μιχαήλ Άγγελου, του Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ και άλλων μεγάλω Ιταλών καλλιτεχνών. Μπορείτε να περιηγηθείτε στους κήπους του παλατιού επίσης και να θαυμάσετε τα κτίρια που υπάρχουν,τα συντριβάνια, τα αγάλματα. Βρείτε εδώ το εισιτήριο εισόδου ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 3ήμερο πάσο.

11. Μοναστήρι Santa Chiara

Μοναστήρι Santa Chiara
Το Μοναστήρι Santa Chiara

Το Μοναστήρι και η Εκκλησία της Santa Chiara βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ξεκίνησε να φτιάχνεται τον 12ο αιώνα. Η αυλή στο μοναστήρι είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.

Οι διάδρομοι στους κήπους του μοναστηριού ξεχωρίζουν με τα παγκάκια και τις οκτάγωνες κολώνες , όλα επενδεδυμένα με πλακάκια με έντονα χρώματα που σχηματίζουν αναπαραστάσεις και υπέροχες εικόνες. Τα παγκάκια είναι σαν εκθέματα βέβαια οπότε καλύτερα μην δοκιμάσετε να καθίσετε.. Στο χώρο βρίσκεται και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο στο κτίριο όπου έμεναν οι καλόγριες. Το εισιτήριο κοστίζει 6€.

12. Piazza del Plebiscito

Η Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα στην Piazza del Plebiscito
Η Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα στην Piazza del Plebiscito

Η Πλατεία Plebiscito (πλατεία δημοψηφίσματος) είναι η πιο εμβληματική και εντυπωσιακή στη Νάπολη και φυσικά η πιο μεγάλη. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα και αρκετά σημαντικά μνημεία και τα αγάλματου που ξεχωρίζουν.

Η Πλατεία φτιάχτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και πήρε το όνομα της από το δημοψήφισμα που έγινε για την προσχώρηση της Νάπολης στο βασίλειο της Ιταλίας. Στο ένα άκρο της πλατείας βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της πόλης, η Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα. Πρόκειται για ένα επιβλητικό νεοκλασσικό κτίριο με μία ημικυκλική στοά που θυμίζει το Πάνθεον της Ρώμης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

13. Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης

Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης (φωτογραφία : wikipedia)
Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης (φωτογραφία : wikipedia)

Στην άλλη άκρη της πλατείας Plebiscito βρίσκεται το Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα όταν η περιοχή ήταν σε ισπανική κατοχή. Στο εσωτερικό του θα δείτε τα υπερπολυτελή δωμάτια και χώρους που διαμόρφωσαν οι μονάρχες που έζησαν στο παλάτι.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο όπου θα δείτε την ιστορία της πόλης από τον 17ο μέχρι 19ο αιώνα και ως στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αποκτήστε εδώ εισιτήριο για το Παλάτι.

14. Υπόγεια Νάπολη (Napoli Sotterranea)

Μουσειακή αναπαράσταση στα τούνελ της Νάπολης (φωτογραφία : wikipedia)
Μουσειακή αναπαράσταση στα τούνελ της Νάπολης (φωτογραφία : wikipedia)

Περίπου 40 μέτρα κάτω από το έδαφος υπάρχει μια δεύτερη πόλη εδώ και χιλιάδες χρόνια που οι ντόπιοι ονομάζουν Napoli Sotterranea. Το υπέδαφος ξεκίνησε να σκάβεται ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ από τους Έλληνες στην περιοχή που ήθελαν πετρώματα για την οικοδόμηση της πόλης. Όσο περνούσαν τα χρόνια κατασκευάστηκαν υδραγωγεία και δεξαμενές για την υδροδότηση της πόλης και κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι χώροι χρησίμευσαν ως καταφύγια για τους βομβαρδισμούς .

Την κεντρική είσοδο για την υπόγεια πόλη θα τη βρείτε στην Piazza San Gaetano 68. Βρείτε εδώ εισιτήριο skip the line με ξενάγηση για την υπόγεια πόλη .

15. Πομπηία

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας

Μισή ώρα από το κέντρο της Νάπολης βρίσκεται η ιστορική Πομπηία, η αρχαία Ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε στη λάβα του Βεζούβιου και διατηρήθηκε και έγινε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα κατά την επίσκεψη στη Νάπολη.

Η έκρηξη του ηφαιστείου εικάζεται ότι έγινε τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ και σας προτείνω να πάρετε έναν ξεναγό για να μάθετε την ιστορία σχετικά με αυτή την τόσο σημαντική και μεγάλη πόλη. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο χώρο με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σπίτια , το αμφιθέατρο, το ιερό του Απόλλωνα, το συγκλονιστικό “Κήπο των φυγάδων” με τα “πετρωμένα” σώματα των ανθρώπων που χάθηκαν στη λάβα. 

Κλείστε εγκαίρως εισιτήριο skip the line (και μεταφοράς) για την επίσκεψη σας και γλιτώστε τις πολύωρες ουρές. Υπολογίστε περίπου 4 ώρες για την επίσκεψη μέσα στο χώρο για να δείτε τα πάντα με την ησυχία σας.

Πού να μείνετε στη Νάπολη κοντά στα αξιοθέατα

Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στη Νάπολη είναι στο ιστορικό κέντρο η κοντά στο λιμάνι που είναι μόλις 2-3′ μακριά απο το ιστορικό κέντρο.

  • (€€€) Albergo Palazzo Decumani : Ξενοδοχείο 4 αστέρων, με κλασσική διακόσμηση και άνετα δωμάτια, με δωρεάν πρωινό, 7′ από τον Καθεδρικό Ναό.
  • (€€) Palazzo Residenza Madre : Μοντέρνα δωμάτια σε κεντρική τοποθεσία, 5′ από τον καθεδρικό ναό με μπαλκονάκια σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο.
  • (€) B&B Palazzo de Campora : Ζεστός και φιλόξενος ξενώνας στην καρδιά του κέντρου, 5′ από τον Καθεδρικό ναό , με πρωινό μέσα στην τιμή του δωματίου.
Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.