Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι μια γραφική και ρομαντική πόλη ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο.  Όπως όλη η Κρήτη έτσι και το Ρέθυμνο έχει μοναδικό  πολιτιστικό ενδιαφέρον και στεγάζει μερικά υπέροχα  αξιοθέατα. Καταρχάς και μόνο η παλιά πόλη είναι από μόνη της ένα ολόκληρο αξιοθέατο.

Είναι ένας μεγάλος οικισμός  που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς σχετίζεται με την αρχαία Μινωική πόλη Ρίθυμνα. Τη μεγαλύτερη ακμή του το Ρέθυμνο την γνώρισε κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας (1211-1669), η οποία άρχισε την καθοδική πορεία μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς. 

Όπως φαντάζεστε έχει κληρονομήσει πολλά αξιοθέατα από τη μακρά ιστορία της και πολλά από αυτά συντηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι και σήμερα.  Επίσης, εξαιρετικά μουσεία έχουν κατασκευαστεί για να στεγάσουν ιδρύματα που έχουν βρεθεί τόσο στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν μακρυγορώ άλλο, πάμε να δούμε μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα του Ρεθύμνου.

Πού να μείνετε στο Ρέθυμνο για να είστε κοντά στα αξιοθέατα

Γενικά η πόλη του Ρεθύμνου είναι σχετικά μικρή και μπορείτε εύκολα να την περπατήσετε. Αν παρόλα αυτά θέλετε να έχετε πολύ άμεση πρόσβαση στα αξιοθέατα κατά τη διαμονή στο Ρέθυμνο τότε σας προτείνω την Παλιά Πόλη, που ούτως ή άλλως προσωπικά είναι το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη. Θα βρείτε από ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια μέχρι παραδοσιακούς ξενώνες και μεγάλα ξενοδοχεία.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Παλιά Πόλη

1. Φρούριο Φορτέτζα

Φρούριο Φορτέτζα
Το Τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ πάνω στη Φορτέτζα

Η Φορτέτζα είναι το Φρούριο Ρεθύμνου που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη, στο λόφο Παλαιόκαστρο. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Ρήθυμνας. Η Φορτέτζα κατασκευάστηκε από τους Ενετούς γύρω στο 1573 ενώ πέρασε στα χέρια των Οθωμανών το 1646. Όσα σπίτια υπήρχαν μέσα στην ακρόπολη κατεδαφίστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ευτυχώς παρέμειναν μερικά ιστορικά κτίρια.

Το Φρούριο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι ανοιχτό για το κοινό. Θα μπείτε από την αξιοθαύμαστη κύρια πύλη και μέσα θα δείτε όλα τα ιστορικά κτίρια, όπως το Τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ, που αρχικά ήταν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, την Πυριτιδαποθήκη, το σπίτι του Επισκόπου, τη Βουλή του Πρύτανη, το Μέγαρο του Συμβουλίου, τις εκκλησίες του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Αικατερίνης και το Δημοτικό Θέατρο Ερωφίλη. Εκτός από τα αξιοθέατα στη Φορτέτζα θα σας μαγέψει η υπέροχη θέα αλλά και τα τείχη.

  • Είναι ανοιχτό: Πέμπτη 8:00 π.μ.–8:00 μ.μ.
  • Είσοδος: 4€

2. Φάρος Ρεθύμνης

Φάρος Ρεθύμνου
Ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου

Ο Φάρος της Ρεθύμνης κατασκευάστηκε το 1830 από τους Αιγύπτιους, όταν η Κρήτη παραχωρήθηκε στους Αιγύπτιους από τους Τούρκους. Βρίσκεται στην προβλήτα του παλιού ενετικού λιμανιού, το οποίο ανέδειξαν οι ενετοί. Ο Φάρος πέρασε στην Γαλλική Εταιρεία Φάρων το 1864 αλλά πλέον δεν λειτουργεί. Έχει ύψος 9 μέτρα και μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί περπατώντας στην πετρόκτιστη προβλήτα. Θεωρείται από τα ορόσημα της πόλης και θα δείτε όλους τους επισκέπτες να βγάζουν φωτογραφία εκεί.

3. Ενετική Κρήνη Ριμόντι

Ενετική Κρήνη Ριμόντι
H Ενετική Κρήνη Ριμόντι στην Παλιά Πόλη

Η Κρήνη Ριμόντι είναι μία ενετική κρήνη που κατασκευάστηκε το 1626 από τον Αλβίζε Ριμόντι, ο οποίος διατελούσε χρέη διοικητή τότε. Η κατασκευή της κρήνης έγινε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας της πόλης από την αισθητή αύξηση του πληθυσμού κατά τον 16ο-17ο αιώνα. 

Είναι μία επίπεδη κρήνη, με τρεις κεφαλές λεόντων από το στόμα των οποίων ρέει το νερό. Η αρχιτεκτονική της έχει ρωμαϊκά και αναγεννησιακά στοιχεία. Επίσης, εμφανής είναι ακόμα και ο θυρεός της οικογένειας Ριμόντι. Για να φωτογραφήσετε καλύτερα την κρήνη φροντίστε να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, καθώς συγκεντρώνει πολύ κόσμο γύρω της.

4. Μεγάλη Πόρτα

Μεγάλη Πόρτα Ρεθύμνου
Μεγάλη Πόρτα Ρεθύμνου

Η Μεγάλη Πόρτα ή αλλιώς Πύλη Guora ή Porta Guora είναι ουσιαστικά η είσοδος για την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία άνοιγε μόλις ξημέρωνε η μέρα και έκλεινε μόλις νύχτωνε. Χτίστηκε μεταξύ 1566-1568 στα χρόνια του Jacopo Guoro, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Η Μεγάλη Πόρτα είναι από τα λίγα διασωθέντα αξιοθέατα από τις ενετικές οχυρώσεις που χτίστηκαν μεταξύ 1540-1570.

5. Νερατζέ Τζαμί

Νερατζέ Τζαμί
Νερατζέ Τζαμί

Το Νερατζέ Τζαμί βρίσκεται στην Πλατεία Μικρασιατών και υπήρξε στο παρελθόν το καθολικό της Μονής των Αυγουστινιανών μοναχών με το όνομα Santa Maria. Αρχικά είχε σχήμα ορθογώνιο και τα κελιά διατάσσονταν γύρω του. Μετά την κατάκτηση των Οθωμανών, ο Γαζί Ντελί Χουσεΐν Πασάς το μετέτρεψε σε τζαμί, υψώνοντας στη δυτική πλευρά έναν μιναρέ 33 μέτρων. Η είσοδος του κτιρίου αποτελεί αξιόλογο έργο. Το κτίριο αναστηλώθηκε το 1986 και ανήκει στο Σύλλογο Υπέρ Διαδόσεως Τεχνών και Επιστημών και χρησιμοποιείται ως Ωδείο και χώρος εκδηλώσεων.

6. Πλατεία Μικρασιατών

Η Πλατεία Μικρασιατών
Η Πλατεία Μικρασιατών

Η Πλατεία Μικρασιατών στην οποία βρίσκεται το Νερατζέ Τζαμί είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο Ρέθυμνο. Παραδόθηκε στους κατοίκους το 2007. Πήρε το όνομά της από τους Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη με την ανταλλαγή πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης και αρχικά εγκαταστάθηκαν στην πλατεία αυτή. Εκτός από το Νερατζέ Τζαμί η πλατεία φιλοξενεί το Σπίτι του Πολιτισμού, το ναό του Αγίου Φραγκίσκου (Αρχαιολογικό Μουσείο), το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου και ένα σχολείο. Είναι ιδανικό μέρος για να παίξουν τα παιδιά και να ξαποστάσετε λίγο κατά την περιήγηση σας στην πόλη.

7. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου εσωτερικά (πηγή:wikipedia)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται εντός της πρώην εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου. Εκεί φιλοξενείται προσωρινά και πριν φιλοξενούνταν στην ενετική Λότζια. Στα εκθέματά του περιλαμβάνεται και η Έκθεση κειμηλίων της Μονής Αρκαδίου και το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη”. Σκοπός είναι κάποια στιγμή να ιδρυθεί ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο που θα μπορεί να προβάλει όλα τα εκθέματα και τον αρχαιολογικό πλούτο ολόκληρης της Περιφέρειας.

  • Είναι ανοιχτό: 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ. Νοέμβριο-Μάρτιο & 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. Απρίλιο με Οκτώβριο (Τρίτες είναι κλειστό)
  • Είσοδος: 4€ ολόκληρο & 2€ μειωμένο
  • Ιστοσελίδα: www.archmuseumreth.gr

8. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Η είσοδος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου
Η είσοδος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης ιδρύθηκε το 1992. Αρχικά λειτούργησε ως Δημοτική Πινακοθήκη Λευτέρης Κανακάκις (ζωγράφος του 20ου αιώνα που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο). Στη συνέχεια μετατράπηκε σε Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας και μετά ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Ιδρυτική διευθύντρια είναι η Μαρία Μαραγκού. Υπάρχει μία υπέροχη μόνιμη συλλογή με έργα του Κανακάκι. Οι χώροι είναι όμορφα δομημένοι και δεν θα σας πάρει πολύ ώρα να τους γυρίσετε.

  • Είναι ανοιχτό: Νοέμβριο-Απρίλιο 9:00 π.μ. – 2:00μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. , Μάιο με Οκτώβριο 9:00 π.μ. – 2:00μ.μ. & 7:00 μ.μ. – 9 μ.μ. (Τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτό 10:00 π.μ. – 3 μ.μ. & Δευτέρες είναι κλειστό)
  • Είσοδος: 4€ ολόκληρο & 2€ μειωμένο
  • Ιστοσελίδα: https: www.cca.gr

9. Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου

Ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου είναι ένας από τους ομορφότερους κήπους που έχω επισκεφθεί στα ελληνικά νησιά. Μία μεγάλη έκταση με πράσινο ακριβώς μέσα στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα στη νέα και την παλιά πόλη. Διαθέτει ένα όμορφο σιντριβάνι, παιδική χαρά, βρύσες με νερό και φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών, μέχρι και πανύψηλα μπαμπού. Υπάρχει αναψυκτήριο και συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Τα κάγκελα που τον πλαισιώνουν συχνά διακοσμούνται με εκθέσεις φωτογραφιών. Δεν είναι ανοιχτός συνέχεια, έχει ωράριο το οποίο είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ.

10. Ιερά Μονή Αρκαδίου

Μονή Αρκαδίου
Ιερά Μονή Αρκαδίου

Η Μονή Αρκαδίου απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Χρονολογείται είτε  ανάμεσα στο 961 και στο 1014 είτε στα πρώτα χρόνια της βενετοκρατίας.  Το σημερινό κτίριο είναι χτισμένο τον 16ο αιώνα και φαίνεται να έχει κατασκευαστεί επηρεασμένη με αναγεννησιακά στοιχεία.

Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1866, καθώς λειτούργησε σαν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα. Μετά από τρεις μέρες πολιορκίας ο ηγούμενος της μονής μαζί με τους Κρήτες προτίμησαν να ανατινάξουν τη μονή και να θυσιαστούν παρά να παραδοθούν.

11. Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο Τέμενος Μασταμπά. Ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού – για αυτό και λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φ.Ι. Το μουσείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την εξέλιξη της πορείας της Κρήτης στο πέρασμα 300 εκατομμυρίων χρόνων. Θα δείτε τους νάνους κρητικούς ελέφαντες, τους νάνους ιπποπόταμους και τα κρητικά ελάφια, συμπεριλαμβανομένου του ροπαλοφόρου ελαφιού το οποίο είναι και στο λογότυπο του μουσείου.

  • Είναι ανοιχτό: 9:00 π.μ.–3:00 μ.μ. (Κυριακή κλειστό)
  • Είσοδος: 4€

12. Φοινικόδασος Πρέβελης

Το Φοινικόδασος της Πρέβελης
Το Φοινικόδασος της Πρέβελης

Ένα από τα διασημότερα παραθαλάσσια αξιοθέατα στο Ρέθυμνο είναι η Πρέβελη. Η παραλία βρίσκεται στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, ο οποίος μεταφέρει τα νερά του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού και του Φρατιανού Φαραγγιού. Κατά μήκος του σχηματίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο Φοινικόδασος της Κρήτης μετά το Βάι. Το ποτάμι σχηματίζει μία μικρή λίμνη 500 μέτρων στην έξοδο του πριν τη θάλασσα.  Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού και να φωτογραφηθείτε στους  στους φοίνικες να περπατήσετε και μέσα στο φαράγγι.

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.