Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Σύρου που πρέπει να δείτε

Θα ταξιδέψετε στη Σύρο και θέλετε να δείτα τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία του νησιού;
Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Σύρου που πρέπει να δείτε

Η Σύρος δεν είναι τυχαία το κέντρο των Κυκλάδων. Το νησί κουβαλάει μία μακρά και σπουδαία ιστορία, που αναπτύχθηκε εξαιρετικά κατά τον 19ο αιώνα και που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εντυπωσιάζει και να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τόσο η Ερμούπολη όσο και η Άνω Σύρος και άλλοι οικισμοί είναι πραγματικά στολίδια, και κρύβουν δεκάδες σπουδαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε από κοντά.

Συγκέντρωσα τα 10 καλύτερα αξιοθέατα, για να τα βάλετε στη λίστα σας για όταν ταξιδέψετε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

1. Θέατρο Απόλλων

Θέατρο Απόλλων
Θέατρο Απόλλων / φωτογραφία: wikipedia

Το Θέατρο Απόλλων είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Σύρου, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με τη Σκάλα του Μιλάνου, το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης, το Θέατρο Καστελφράνκο και το Τέατρο ντελα Πέργκολα της Φλωρεντίας.

Σχεδιασμένο από τον Ιταλό Πιέτρο Σαμπό, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1864 ενώ η πρώτη παράσταση που φιλοξένησε ήταν το Ριγκολέττο του Βέρντι.

Εξωτερικά μπορεί να μην σας τραβήξει το ενδιαφέρον, αλλά μόλις μπείτε στο εσωτερικό του και στη σκηνή θα εντυπωσιαστείτε. Κόκκινα καθίσματα, μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες και πολυέλαιοι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του θεάτρου.

💡 Εκτός από το να θαυμάσετε το κτίριο, μπορείτε να δείτε και κάποια παράσταση, αφού το θέατρο λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα.

2. Πλατεία Μιαούλη

Πλατεία Μιαούλη Σύρος
Πλατεία Μιαούλη / φωτογραφία: wikipedia

Η Πλατεία Μιαούλη είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στη Σύρο. Υπήρχε ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, με άλλη μορφή και διάφορες άλλες ονομασίες – Πλατεία Όθωνος, Πλατεία Λεωτσάκου.

Η σημερινή μορφή και ονομασία της κεντρικής πλατείας της Ερμούπολης χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν χτίστηκε το Δημαρχείο και τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη.

Υπήρξε το μέρος που έγινε η υποδοχή του Ελευθέριου Βενιζέλου και η αποδοκιμασία του Βασιλιά Κωνσταντινού Α’ ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

3. Δημαρχείο Ερμούπολης

Δημαρχείο Ερμούπολης
Δημαρχείο Ερμούπολης / φωτογραφία: wikipedia

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης είναι ένα από τα κτίρια που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ στην Ελλάδα. Είναι άκρως εντυπωσιακό – σκεφτείτε εγώ όταν το είχα δει πρώτη φορά μικρή, το είχα περάσει για ανάκτορο..

Στέκεται στην Πλατεία Μιαούλη από το 1891. Είναι τριώροφο μπροστά και διώροφο πίσω (λόγω της υψομετρικής διαδοράς) και έχει διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως τοσκανικού, ιωνικού, κορινθιακού ρυθμού.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του με υπέροχα πατώματα, στοές, θόλους και προσωπογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους.

👉 Στο Δημαρχείο στεγάζονται επίσης, το Υποθηκοφυλακείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

4. Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου / φωτογραφία: wikipedia

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας, αφού ιδρύθηκε το 1834. Από το 1899 στεγάζεται στο Δημαρχείο της Ερμούπολης, έχοντας ξεχωριστή είσοδο.

Καταλαμβάνει τέσσερις αίθουσες, με εκθέματα από την 3η χιλιετία, Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές.

Θα βρείτε εκθέματα που έχουν βρεθεί σε όλο το νησί, ενώ λείπουν όλα όσα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

5. Άνω Σύρος

Σύρος
Η Άνω Σύρος στην αριστερή κορυφή με τον Σαν Τζώρτζη να δεσπόζει / φωτογραφία: wikipedia

Ολόκληρος ο οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένα αξιοθέατο. Είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός που δεσπόζει πάνω από την Ερμούπολη και ξεκίνησε να κατοικείται σαν κάστρο προστασίας από τους πειρατές κατά τον μεσαίωνα.

Στην Άνω Σύρο βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, γνωστός ως Σαν Τζώρτζης, που είναι η έδρα της Καθολικής Επισκοπής της Σύρου.

Η Άνω Σύρος αποτελείται από στενά δρομάκια και παλιά σπίτια. Είναι συνδεδεμένη με τον Μάρκο Βαμβακάρη και μάλιστα θα βρείτε και το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη εκεί, με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφία του μεγάλου ρεμπέτη.

6. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος / φωτογραφία: wikipedia

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι η Μητρόπολη της Σύρου, η οποία χτίστηκε το 1824 (είναι η παλαιότερη στο νησί) από πρόσφυγες της Χίου και των Ψαρών. Είναι μία τρίκλιτη εκκλησία, βασιλικού ρυθμού με τρούλο και δύο καμπαναριά.

Θυμίζει αρκετά την Παναγία της Τήνου και ξεχωρίζει για το ασπρόμαυρο ψηφιδωτό στην αυλή της, την παλιά είσοδο και τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά έπιπλα που τη διακοσμούν.

💡 Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1828 και φιλοξενεί την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει φιλοτεχνήσει ο Ελ Γκρέκο το 1562.

7. Βαπόρια

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια

Τα Βαπόρια είναι ίσως η πιο φωτογραφημένη συνοικία της Σύρου. Βρίσκεται βόρεια του λιμανιού, στα ανατολικά της Ερμούπολης.

Είναι χτισμένη πάνω από τη θάλασσα και αποτελούσε την αριστοκρατική συνοικία του νησιού κατά τον 19ο αιώνα. Ξεχωρίζει για τα αρχοντικά της, τα οποία είναι ψηλοτάβανα, με ξύλινα πατώματα, περίτεχνες πόρτες και μαρμάρινα μπαλκόνια.

Το στολίδι της συνοικίας είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα και θα τον δείτε να ξεχωρίζει ερχόμενοι με το πλοίο.

8. Ενυδρείο Κινίου

Το Ενυδρείο Κινίου είναι ένα από τα αξιοθέατα που θα βρουν ενδιαφέρον και τα παιδιά. Στεγάζει τη θάλασσια χλωρίδα και πανίδα του Αιγαίου Πελάγους.

Έχει εκπαιδευτικό σκοπό, δίνοντας όλες τις απαιραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη θάλασσα και τις δραστηριότητες των ντόπιων σε αυτή αλλά και για τον θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών, Αλιευτικών Εργαλείων και Θαλάσσιων Οργανισμών.

Σημείωση: Το ενυδρείο είναι προσωρινά κλειστό (την περίοδο που γράφτηκε το άρθρο).

9. Καστρί

Καστρί, Σύρος
Προϊστορικός οικισμός Καστρί

Το Καστρί είναι ένας οικισμός στη βορειοανατολική Σύρο. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, δηλαδή κάπου στο 2700-2300 π.Χ.

Έχουν βρεθεί οχυρώσεις, εργαλεία, κεραμικά από την εποχή, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου αλλά και στο Μουσείο Κυκλαδική Τέχνης στην Αθήνα.

Για να φτάσετε στο Καστρί θα πρέπει να διασχίσετε ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι για αυτό καλό είναι να έχετε έναν οδηγό – και φυσικά κατάλληλα παπούτσια και νερό.

👉 Συνδέεται με τον επίσης προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής, που βρίσκεται κάτω από τον σύγχρονο ομώνυμο οικισμό.

10. Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης / φωτογραφία: wikipedia

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 και στεγάζεται σε τέσσερα βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα: το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου, το Χρωματουργείο Κατσιμάντη και το Σκαγιοποιείο Αναιρούση.

Στους χώρους του μουσείου θα δείτε συλλογές εργαλειών και εξοπλισμού διαφόρων τεχνών – από κλωστοϋφαντουργία μέχρι λουκουμοποιία.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου θα δείτε και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, το Enfield 8000, αλλά και ένα ψηφιακό αρχείο με εικόνα και ήχο με μαρτυρίες εργατών της εποχής.

Που να μείνετε στη Σύρο για τα αξιοθέατα

Αν αναζητάτε την ιδανική περιοχή για να μείνετε στη Σύρο για να εξευρενήσετε τα αξιοθέατα, θα σας προτείνω την Ερμούπολη ή την Άνω Σύρο.

Θα έχετε πρόσβαση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα και θα απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού.

Προτεινόμενα καταλύματα

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.