Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Βαρσοβίας

Η Βαρσοβία σαν πρωτεύουσα της Πολωνίας έχει τεράστια ιστορία. Μπορείτε να δείτε από μουσεία, κτίρια και δρόμους από την Παλιά Πόλη έως το νέο κέντρο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Βαρσοβίας

Η Βαρσοβία σαν πρωτεύουσα της Πολωνίας έχει τεράστια ιστορία. Έχει παντού μουσεία στα οποία μπορείς να δεις την εξέλιξη της ιστορίας της πόλης, για την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 αλλά και με πιο καλλιτεχνική και ανάλαφρη θεματολογία όπως το μουσείο της βότκας.

Εκτός από τα μουσεία έχει και όμορφα αρχιτεκτονικά κτίρια και παλάτια που μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Οι επιλογές είναι πολλές και οι μέρες των διακοπών συνήθως ποτέ δεν είναι αρκετές. Το θετικό στην Βαρσοβία είναι πως έχει καλή συγκοινωνία. Δεν θα δυσκολευτείτε να πάτε από την μία πλευρά στην άλλη.

Παρακάτω σας αναφέρω 10 αξιοθέατα που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε αν επιλέξετε την Βαρσοβία για τις διακοπές σας. Στη λίστα μου δεν θα δείτε πολλά μουσεία και αντίστοιχα μέρη, καθώς τις μέρες που ήμουν είχε κάποιες τοπικές αργίες και τα περισσότερα ήταν κλειστά, αλλά κάποιες εναλλακτικές επιλογές εξίσου αξιόλογες.

Συμβουλή: Για να είστε κοντά στα αξιοθέατα επιλέξτε για διαμονή την Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. Είναι το ιστορικό κέντρο που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα. Η περιοχή αυτή καταστράφηκε εξ’ ολοκλήρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα ξαναχτίστηκε. Συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει πολύ καλή σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πού να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Βαρσοβίας

1. Palace of culture and society

Πού να μείνω στην Βαρσοβία – Οι 7 καλύτερες περιοχές για διαμονή
Πού να μείνω στην Βαρσοβία – Οι 7 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Επίσκεψη στο Palace of culture and society. Δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για το πιο θα είναι το νούμερο ένα στη λίστα μου. Ξέρω ακούγεται πολύ κλασσικό αλλά αξίζει πραγματικά. Βρίσκεται στο κέντρο της Βαρσοβίας και μπορεί κανείς να δει το ρολόι που υπάρχει στην κορυφή του  από όποιο σημείο του κέντρου κι αν είναι, αφού έχει ύψος 237 μέτρα!

Είναι ένα επιβλητικό κτίριο με κάθε κομμάτι του να έχει διαφορετικές δραστηριότητες να κάνεις. Μπορείτε να δείτε ταινίες, θέατρα, να καθίσετε για καφέ ή ποτό, να παρακολουθήσετε κάποια συναυλία στον προαύλιο κεντρικό χώρο και φυσικά να επισκεφτείτε το εσωτερικό του παλατιού και να μάθετε για την ιστορία του.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να ανέβουν μόνο στην ταράτσα του κτιρίου η οποία βρίσκεται στον 30ο όροφο σε ύψος 114μ. και να απολαύσουν την θέα όλης της πόλης από ψηλά. Η ουρά είναι πραγματικά μεγάλη. Θα πρέπει να φτάσετε νωρίς το πρωί (ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας του γιατί αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο) για να έχετε λιγότερη αναμονή.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να δείτε και το εσωτερικό του παλατιού και να μην χάσετε όλη την ημέρα περιμένοντας στις ουρές θα σας πρότεινα να επιλέξετε μία ξενάγηση (⭐ 4.4). Κλείνοντας θέση στο γκρουπ γλιτώνετε την αναμονή για την ταράτσα καθώς η ξενάγηση καταλήγει εκεί και μπορείτε να παραμείνετε για όσο θέλετε.
Η ξενάγηση είναι στα Αγγλικά αλλά χρησιμοποιεί απλές και κατανοητές λέξεις για όποιον δεν είναι και τόσο εξοικειωμένος.

2. Παλιά Πόλη

Είσοδος στην Παλιά Πόλη photo: Δέσποινα Μαυρογέννη
Είσοδος στην Παλιά Πόλη, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη

Από τις πιο όμορφες βόλτες στην Βαρσοβία είναι στην Παλιά Πόλη. Όμορφα γραφικά κτίρια και μικρά μαγαζάκια για σουβενίρ βρίσκονται σε όλη την περιοχή. Το κέντρο της Παλιάς Πόλης θα το συναντήσετε και ως “Αγορά της Παλιάς Πόλης ” στην οποία βρίσκονται και τα περισσότερα καταστήματα για καφέ και κάποιο σνακ.

Οι γύρω δρόμοι έχουν ακόμα κομμάτια από τα τείχη της πόλης και πολλά στοιχεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κάθε γωνιά της πόλης έχει κάτι να πει. Για το λόγο αυτό μία ξενάγηση-περιήγηση με τα πόδια (⭐ 4.9) θα σας χρειαστεί.

Κάποτε ήταν το κέντρο όλης της Βαρσοβίας. Η πόλη γκρεμίστηκε, κάηκε και ξανά χτίστηκε. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ιστορίες γύρω από από αυτήν που σίγουρα αξίζει να μάθετε. Η ξενάγηση και σε αυτό είναι στα Αγγλικά και σου προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία όλης της Βαρσοβίας.

3. Κέντρο Βαρσοβίας

Κέντρο Βαρσοβίας
Κέντρο Βαρσοβίας

Όπου κι αν έχετε επιλέξει να μείνετε από το κέντρο της Βαρσοβίας σίγουρα θα περάσετε. Σε αντίθεση με την παλιά πόλη, στο κέντρο της Βαρσοβίας είναι χτισμένοι ουρανοξύστες που στεγάζουν μεγάλες εταιρείες αλλά και γραφεία διάφορων οργανισμών. 

Υπάρχουν και πολλά επιβλητικά κτίρια που έχουν απομείνει από το παρελθόν τα οποία δεν είναι τόσο ψηλά αλλά μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός οικοδομικού τετραγώνου και σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Επιλέξτε να περάσετε από το κέντρο και πρωί για τη βόλτα σας αλλά και βράδυ. Η διαφορά είναι μεγάλη καθώς ανοίγουν τα μπαράκια και ο κόσμος είναι έξω από νωρίς και διασκεδάζει.
Επίσης, ο φωτισμός κάποιων κτιρίων  αλλάζει τελείως την όψη όλης της πόλης!

4. Πολυκατάστημα Fabryka Norlbina

Πολυκατάστημα Fabryka Norlbina, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη
Πολυκατάστημα Fabryka Norlbina, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη

Στις πόλεις του εξωτερικού έχουν πολλά εμπορικά κέντρα τα οποία οι κάτοικοι επιλέγουν για ψώνια και φαγητό. Ένα εμπορικό κέντρο αποτελεί την πρώτη επιλογή ακόμα και για ολοήμερη διασκέδαση καθώς οι βόλτες στο δρόμο ή στα πάρκα είναι απαγορευτικές κάποιες μέρες λόγω καιρού.

Η Βαρσοβία έχει σχεδόν σε κάθε γειτονιά και από ένα εμπορικό κέντρο. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και το συστήνω σίγουρα για μία βροχερή ή πολλή κρύα μέρα είναι το Fabryka Norlbina. 

Το ιδιαίτερο σε αυτό είναι ότι έχει φτιαχτεί στα κτίρια ενός παλιού εργοστασίου μετάλλου. Έχουν επιλέξει να αφήσουν αρκετά χαρακτηριστικά από το παρελθόν, όπως τις ράγες που περνούσαν τα καρότσια μεταφοράς, κάποιους στύλους στον εξωτερικό χώρο και επίσης έχουν φτιάξει ένα μικρό μουσείο στον κάτω χώρο του εμπορικού που αξίζει να επισκεφθείτε.

Φυσικά εκτός από τα εκθέματα και το μουσείο έχει επώνυμα καταστήματα για τα ψώνια σας, ωραίες καφετέριες-μπαρ με δυνατότητα να καθίσετε και έξω αν έχει καλό καιρό, όπου στον εξωτερικό χώρο πραγματοποιούνται συχνά και μικρό συναυλίες.

Το καλό το άφησα για το τέλος. Έχει μεγάλη ποικιλία για φαγητό. Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου φιλοξενεί “περίπτερα” με φαγητά σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο. Από greek souvlaki μέχρι γεωργιανή κουζίνα. Έχει τεράστιους πάγκους και τραπέζια που μπορείς να απολάυσεις το φαγητό που επέλεξες και να νιώσεις σαν να είσαι σε food festival.

5. Ποταμός Βιστούλας

Ποταμός Βιστούλας
Ποταμός Βιστούλας

Είτε πάτε με παρέα είτε πάτε ρομαντικά με το ταίρι σας η βόλτα περιμετρικά στον ποταμό Βιστούλα είναι μαγευτική. Επιλέξτε να πάτε προς τα εκεί ιδανικά μέρα που να έχει ήλιο και να καθίσετε έως το απόγευμα να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Έχει μεγάλα σκαλιά όπου μπορείτε να καθίσετε αλλά και διάφορα μαγαζάκια πάνω σε βαρκάκια μέσα στον ποταμό ή μικρές καντίνες πάνω στον πεζόδρομο. Ιδανικό μέρος για κάποιο απογευματινό Aperol Spritz (τυχαία αναφορά, μην νομίζετε).  

Για τους πιο ρομαντικούς ή τους πιο δραστήριους πραγματοποιούνται μίνι κρουαζιέρες μίας ώρας (⭐ 4.5) σε παραδοσιακό σκάφος όπου στην πορεία του μπορείτε να διακρίνετε από την απέναντι πλευρά την Πράγα και τα αξιοθέατα της πόλης που είναι κοντά στον ποταμό.

6. Park Moczydło

Πάρκο Park Moczydło, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη
Πάρκο Park Moczydło, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη

Μία βόλτα σε πάρκο επιβάλλεται, ειδικά αν μία μέρα βγάλει έστω και λίγο ήλιο. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στα πάρκα είτε για βόλτα, είτε για να πικ-νικ είτε ακόμα και για γυμναστική. Βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς πάρκο και σίγουθα θα το απολεύσετε.

Αν πάλι έχετε τον χρόνο για μετακίνηση τότε το Park Moczydło να είναι η πρώτη σας επιλογή. Είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και έχει τα πάντα. Έχει πανέμορφες λίμνες, δανειστικές βιβλιοθήκες, πολλά σημεία για να καθίσετε είτε σε παγκάκια είτε σε γρασίδι, παιδική χαρά και για τους ακόμα πιο δυνατούς όργανα γυμναστικής και μονόζυγα σε τέλεια κατάσταση.

Συμβουλή: Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα (είναι πανέυκολο κατεβάζοντας απλά μία εφαρμογή) και να κάνετε τον γύρω όλου του πάρκου, αξίζει κάθε του γωνία.

7. Υπαίθρια αγορά

Bazar Olimpia, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη
Bazar Olimpia, photo: Δέσποινα Μαυρογέννη

Η υπαίθρια αγορά είναι σαν την δική μας λαϊκή. Συνήθως γίνεται Κυριακές μέσα σε κάποιο πάρκο και πραγματικά έχει τα πάντα. Από τα πιο απλά που μπορείτε να φανταστείτε αν σκεφτείτε τις δικές μας λαϊκές όπως λαχανικά και ρούχα μέχρι τσιγάρα σε κούτες , αλλαντικά και τοπικά εδέσματα.

Ο λόγος που αξίζει να επισκεφτείτε μία υπαίθρια αγορά είναι οι “τελευταίοι πάγκοι”. Φτάνοντας προς το τέλος της αγοράς θα αντικρύσεις πολλά προϊόντα στο έδαφος πάνω σε κάποιο πανί ή σεντόνι. Εκεί όποιος θέλει πηγαίνει ότι δεν χρειάζεται και μπορεί να το πουλήσει. Σίγουρα θα δείτε πολλά παλιά πράγματα αλλά αν έχετε υπομονή και χρόνο μπορεί να ανακαλύψετε θησαυρούς.

Συμβουλή: Θα χρειαστείτε μετρητά για να μπορέσετε να αγοράσετε κάτι. 

8. Πράγα

Η Πράγα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Βιστούλα και τα πρώτα χρόνια αποτελούσε ξεχωριστή πόλη μέχρι που ενσωματώθηκε σαν συνοικία στην Βαρσοβία. Μία βόλτα σε αυτή την περιοχή αξίζει καθώς η αντίθεσή της με όλη την υπόλοιπη πόλη είναι έντονη.

Το παράδοξο με την Πράγα είναι πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ η Βαρσοβία είχε σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά, εκείνη είχε μείνει σχεδόν ανέγγιχτη. Υπάρχουν ακόμα κτίρια που μπορείτε να διακρίνετε τρύπες από σφαίρες στους τοίχους.

Με τα χρόνια η Πράγα έχει πλέον χαρακτηριστεί ως η πιο καλλιτεχνική γειτονιά της Βαρσοβίας. Βιομηχανικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε γκαλερί, μπουτίκ και εστιατόρια. Ο δρόμος Francuska είναι ο πιο κεντρικός που κατά μήκος του θα βρείτε εστιατόρια, μπαρ και καφέ για όλα τα γούστα.

9. Lazienki park

Lazienki park
Lazienki park

Ένα ακόμα must αξιοθέατο είναι το Lazienki park. Σίγουρα θα χρειαστεί να αφιερώσετε σχεδόν μία μέρα σε αυτό εάν θέλετε να το απολαύσετε όλο.

Είναι μία τεράστια έκταση όπου έχει τριγύρω πανέμορφα πάρκα και κήπους με λίμνες και μέσα έχει κι ένα παλάτι το οποίο περιέχει τα πάντα.

Κάθε χώρο του παλατιού τον έχουν εκμεταλλευτεί διαφορετικά. Υπάρχει μέρος με εκθέματα μουσείου, μέρος για εκθέσεις μόνιμες και μη, για εκδηλώσεις, σινεμά και αρκετά συχνά πραγματοποιούνται συναυλίες και πάρτι. Ανάλογα τον καιρό μπορεί να γίνουν και στον προαύλιο χώρο του πάρκου.

Δυστυχώς τις ημέρες που ήμουν εγώ λόγω αργιών ήταν κλειστό το εσωτερικό και δεν κατάφερα να μπω παρά μόνο στο πάρκο. Την ημέρα που θα αποφασίσετε να πάτε ελέγξτε για το ωράριο αλλά και για τις εκδηλώσεις που πιθανόν να επηρεάσουν την επίσκεψή σας.

Αυτή η απογευματινή ξενάγηση στην πόλη (⭐ 4.5) περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Lazienki Park, διαρκεί 3 ώρες, περιλαμβάνει οδηγό και παραλαβή από το κατάλυμά σας.

10. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Βαρσοβίας

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Βαρσοβίας
Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Βαρσοβίας

Πολύ κοντά στον ποταμό βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Είναι ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και η αρχιτεκτονική του κτιρίου θα σας καταπλήξει.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, από την αριστερή πλευρά, έχει μεγάλες κολώνες και οι τοίχοι ενδιάμεσα γράφουν σε πολλές γλώσσες, μεταξύ άλλων και αρχαία ελληνικά, διάφορα ρητά. 

Στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν κάρτα εισόδου, όμως το ακόμα πιο φανταστικό είναι η ταράτσα του κτιρίου. Σε όλη την οροφή υπάρχει ένας τεράστιος κήπος. Από εκεί μπορείς να δεις σχεδόν όλη την πόλη. 

Έχει παγκάκια και γκαζόν που μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις την θέα. Σίγουρα η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα όπου μπορείς να δεις όλα τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Πριν αποφασίσετε να πάτε ελέγξτε σίγουρα τις ώρες που είναι ανοιχτή η ταράτσα καθώς ανάλογα τον μήνα έχει άλλο ωράριο.

Picture of Δέσποινα Μαυρογέννη
Δέσποινα Μαυρογέννη
Θέλω να γυρίσω τον κόσμο όλο, αλλά όχι πιεσμένα σε 80 μέρες σαν κάτι άλλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.