Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Baker Street του Λονδίνου με τον ιστορικό υπόγειο σταθμό και το δήθεν σπίτι του Σέρλοκ Χολμς

Εάν κάποιος επισκεπτόμενος το Λονδίνο, θελήσει να δει τα εκθέματα του περίφημου μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds, στο Westminster, βρίσκεται εύκολα εκεί με το μετρό φτάνοντας στον υπόγειο σταθμό "Baker Street".
Η Baker Street του Λονδίνου με τον ιστορικό υπόγειο σταθμό και το δήθεν σπίτι του Σέρλοκ Χολμς

Εάν κάποιος επισκεπτόμενος το Λονδίνο, θελήσει να δει τα εκθέματα του περίφημου μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds, στο Westminster, βρίσκεται εύκολα εκεί με το μετρό φτάνοντας στον υπόγειο σταθμό “Baker Street”.

Ο σταθμός είναι ο παλαιότερος υπόγειος σταθμός του κόσμου, ένας από τους αρχικούς του “Metropolitan Railway” του πρώτου Underground σιδηροδρόμου στον κόσμο, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 10 Ιανουαρίου 1863 και σήμερα ανεβοκατεβαίνουν με τους συρμούς του πάνω από τα 30 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Ο σταθμός Baker Street το 1863 και το 2000. Ίδιος και απαράλλαχτος
Ο σταθμός Baker Street το 1863 και το 2000. Ίδιος και απαράλλαχτος

Ο σταθμός έχει το όνομα του ομώνυμου δρόμου που περνάει μπροστά του, ο οποίος (δρόμος) πήρε το δικό του από τον κατασκευαστή William Baker, που τον χάραξε τον 18ο αιώνα!

Ο σταθμός μετά τις αναβαθμίσεις του (οι κύριες έγιναν τις χρονικές περιόδους 1891-1893 και 1910-1912) είναι ένα σύμπλεγμα 5 σιδηροδρομικών γραμμών, με 10 πλατφόρμες (τις περισσότερες του London Underground, γνωστού και ως “Tube”)

Χάρτης του Λονδίνου του 1890 με τη Baker Street (πηγή: George Washginton Bacon’s New Map of London, wikicommons)

Λόγω του μεγάλου όγκου μετακινουμένων, τη δεκαετία του 1980 χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις (επέκταση των αποβάθρων, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων ανελκυστήρες, κυλιόμενες, WC κλπ) ώστε να αποσυμφορηθεί και ο σταθμός (όλο το complex) να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.

Το "φανταστικό" σπίτι του Σέρλοκ Χολμς στη Baker Street

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το δρόμο και τον ιστορικό σταθμό ακόμα πιο φημισμένους, είναι ο φανταστικός ήρωας του Sir Arthur Conan Doyle, ο διάσημος ντετέκτιβ Sherlock Holmes. Ο Doyle είχε οριοθετήσει το (φανταστικό) σπίτι του ντετέκτιβ στο νούμερο 221B, στα βόρεια της Baker Street λίγα μέτρα από τον σταθμό!

Οι Άγγλοι εκμεταλλευόμενοι τη φήμη του δαιμόνιου αστυνομικού, έχουν “ιδρύσει” (αυθαίρετα) το “Sherlock Holmes Museum“, ότι δηλ. έμενε εκεί και καλά, αφού ο συγγραφέας αναφέρει διαρκώς πως οι μετακινήσεις του ήρωα του γίνονταν από και προς στο σπίτι του, με τα τρένα από τον υπόγειο σταθμό της “Baker Street”. Το “μουσείο” που φυσικά είναι πολύ fake, πουλάει όλα τα συμπράγκαλα του Sherlock Holmes (καπέλο, πίπα, φακό κλπ)

Το μουσείο του Σέρλοκ Χολμς στη Baker Street (πηγή: wikipedia)
Το μουσείο του Σέρλοκ Χολμς στη Baker Street (πηγή: wikipedia)

Μάλιστα οι σχεδιαστές της τελευταίας ανακαίνισης του complex, συμμετέχοντας και ενισχύοντας το θρύλο, αντικατέστησαν τα πλακάκια σε πολλές αποβάθρες (εκτός της αρχικής) με νέα που απεικονίζουν τη σιλουέτα του Sherlock Holmes (σήμα κατατεθέν).

H Baker Street και στα μουσικά τσαρτς

Το 1978 ο Σκωτσέζος συνθέτης και τραγουδιστής Gerry Rafferty έκανε μεγάλη παγκόσμια επιτυχία (έφτασε στο Νο2 του Billboard) με το single του “Baker Street” εμπνεόμενος από την παραμονή του σ’ ένα διαμέρισμα φίλου του στον περί ου ο λόγος δρόμο.

Το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι του τραγουδιού, είναι το riff σαξόφωνου από τον Βρετανό Raphael Ravenscroft, ο οποίος όπως έχει ισχυριστεί έλαβε ως αμοιβή μια επιταγή των 27,50 £, ενώ λέγεται πως ο Gerry Rafferty εισέπραττε 80.000 £ κάθε χρόνο από τα δικαιώματα.

Ο ανακαινισμένος Baker Street St. Παντού μας παρακολουθεί ο δαιμόνιος ντετέκτιβ (πηγή: unsplash)

Ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα του Λονδίνου, αξίζει κάποιος να περιηγηθεί το σιδηροδρομικό συγκρότημα του υπεραιωνόβιου “Baker Street”, να κατέβει τα διαφορετικά επίπεδα και ιδίως να βρεθεί στο επίπεδο του αρχικού σταθμού του 1863, που διατηρεί μια κάποια ιστορική γοητεία, με φανάρια (ίδιου σχήματος, δε ξέρω αν είναι τα αρχικά!) να κρέμονται από την οροφή για να φωτίζουν τις στενές αποβάθρες του, με τους τοίχους από τούβλα βρετανικού ύφους και τους real ξύλινους πάγκους, ηλικίας 159 χρονών! Μια πραγματικά εντυπωσιακή κατασκευή, χαρακτηριστική αρχιτεκτονική αντιπροσωπευτική του αγγλικού στυλ civil-building (αστική δόμηση)

Και που ξέρεις μπορεί να βρεθείς τετ-α-τετ (face to face καλύτερα Αγγλία είμαστε) με τον Sherlock Holmes και τον βοηθό του John H. Watson, aka Dr. Watson 🤭

Διαβάστε στη συνέχεια: Τι να δω στο Λονδίνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.