Baobab, τα δέντρα της ζωής

Δέντρα baobab

Τα αγαπημένα μας Baobab είναι φυλλοβόλα δέντρα που κυμαίνονται σε ύψος από 5–25 μέτρα. Οι κορμοί τους έχουν συνήθως σχήμα μπουκαλιού και η διάμετρος τους φτάνει συνήθως τα 10–14 μέτρα.

Οι ρίζες του υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος του δέντρου, ένας παράγοντας που του επιτρέπει να επιβιώσει στα ξηρά κλίματα. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους καθορίζεται κυρίως από τα υπόγεια ύδατα ή τις βροχοπτώσεις.

Αναπτύσσονται κυρίως στην Αφρική, με μια προτίμηση στη Μαδαγασκάρη, αλλά τα συναντάμε και στην Ινδία, την Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη) και την Αυστραλία. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν συνολικά οκτώ είδη του δέντρου baobab (γένος Adansonia) – έξι από τη Μαδαγασκάρη, ένα από την ηπειρωτική Αφρική και ένα από την Αυστραλία.

Πηγή: nomadicexperience.com

Η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα 14 δείχνει ότι μπορεί να ζήσουν έως και 3.000 χρόνια. Ένα baobab στην Ναμίμπια που κατέρρευσε πρόσφατα γνωστό ως “Grootboom”, πιστεύεται ότι ήταν 1.275 ετών.

Οι μεγαλύτεροι εχθροί του baobab είναι η ξηρασία, η υπερχείλιση, οι κεραυνοί, οι ελέφαντες και ο μαύρος μύκητας.

Τα λουλούδια των baobab επικονιάζονται από νυχτερίδες και ανθίζουν τη νύχτα.

Καρπός baobab
Καρπός baobab

Τα baobab αποθηκεύουν μεγάλους όγκους νερού στους κορμούς τους – γι’ αυτό κιόλας οι ελέφαντες, οι αντιλόπες και άλλα ζώα μασούν το φλοιό τους κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.

Ζώα όπως οι μπαμπουίνοι και οι αγριόχοιροι τρώνε τους λοβούς των σπόρων, τα πτηνά χτίζουν τις φωλιές τους στα τεράστια κλαδιά, ενώ κουκουβάγιες κουρνιάζουν στις κοιλότητες του κορμού. Οι κοίλοι εσωτερικοί χώροι παρέχουν επίσης ένα αξιοπρεπές σπιτικό σε αμέτρητα ερπετά, έντομα και νυχτερίδες.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Οι ογκώδεις κορμοί (με το ρεκόρ μεγαλύτερης περιφέρειας να είναι τα 47 μέτρα) έχουν χρησιμοποιηθεί, ή χρησιμοποιούνται ακόμα, ως φυλακές, ταχυδρομεία και μπαρ, μεταξύ άλλων δημιουργικών χρήσεων. Ένα αρχαίο δέντρο Baobab στη Ζιμπάμπουε είναι τόσο μεγάλο που μπορούν να καταφύγουν μέσα στον κορμό του έως και 40 άτομα.

Αυτό το τεράστιο δέντρο baobab στο Gonarezhou στη Ζιμπάμπουε, χρησιμοποιήθηκε από έναν διαβόητο λαθροκυνηγό για να αποθηκεύσει ελεφαντόδοντο και κέρατα ρινόκερου. Το δέντρο είναι τοπικά γνωστό ως το "γραφείο του Shadreck" © Simon Espley
Αυτό το τεράστιο δέντρο baobab στο Gonarezhou στη Ζιμπάμπουε, χρησιμοποιήθηκε από έναν διαβόητο λαθροκυνηγό για να αποθηκεύσει ελεφαντόδοντο και κέρατα ρινόκερου. Το δέντρο είναι τοπικά γνωστό ως το "γραφείο του Shadreck" © Simon Espley

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα baobab για πολλούς σκοπούς, όπως καταφύγιο, τελετές, τρόφιμα, φάρμακα, φυτικές ίνες, χυμούς και μπύρα.

Η κρέμα ταρτάρ (συστατικό μαγειρέματος) παρήχθη αρχικά από τον όξινο πολτό σπόρων baobab αλλά τώρα προέρχεται κυρίως ως υποπροϊόν της διαδικασίας οινοποίησης.

Πιστεύεται ότι αν κόψετε ένα λουλούδι από ένα δέντρο baobab, οι πιθανότητες να φαγωθείτε από ένα λιοντάρι είναι αυξημένες. Αλλά εάν πίνετε νερό στο οποίο έχουν μουλιάσει σπόροι από baobab, θα είστε ασφαλείς από επίθεση κροκοδείλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ