Bollywood, η ινδική προσέγγιση του Αμερικάνικου Hollywood

Bollywood, η ινδική προσέγγιση του Αμερικάνικου Hollywood

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όσες φορές η τηλεόραση έβαλε ταινία Ινδικής παραγωγής, ομολογώ πως έμεινα να την παρακολουθήσω με ενδιαφέρον, καθώς ήθελα να δω τον τρόπο που οι Ινδοί προσεγγίζουν τη δημιουργία μίας ταινίας από σεναριακής, σκηνοθετικής και μουσικής άποψης.

Και όμως, η Ινδία έχει τη δική της κινηματογραφική βιομηχανία το γνωστό Bollywood, καθώς αυτή η απέραντη σε έκταση χώρα, έτρεφε διαχρονικά μία μεγάλη αγάπη για την Έβδομη Τέχνη.

Όσο απίστευτο και αν διαβάζεται, η μεγάλη σταρ με δύο Όσκαρ Σοφία Λόρεν είχε εκφράσει το θαυμασμό της για την υποκριτική στην ταινία Gunga Jumna, μία από τις κλασικότερες ταινίες του Ινδικού κινηματογράφου. Kαι ο Dilip Kumar είχε χαρακτηριστεί ως ο δικός τους Cary Grant και Gregory Peck και με τον ίδιο να έχει ως πρότυπο υποκριτικής τεχνικής τον Marlon Brando. Βλέπουμε την Sridevi, κατά γενική ομολογία, η σπουδαιότερα γυναίκα ηθοποιός του Ινδικού κινηματογράφου όλων των εποχών, να θεωρείται για το δικό τους σινεμά αυτό που θεωρεί το κλασικό Χόλυγουντ πως είναι για αυτό η Catherine Hepburn.

Η Ινδία δημιούργησε μία δική της ιστορία και κουλτούρα στον Κινηματογράφο, η οποία σταδιακά κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε γειτονικές χώρες, ακόμα και στη Δύση. Χώρες όπως το Πακιστάν και το Νεπάλ, έχουν μία μακρά παράδοση στην παρακολούθηση Ινδικών ταινιών, με τις ίδιες να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις παραγωγές τους. Βλέπουμε πως χώρες όπως η Αυστραλία ή τα νησιά Φίτζι έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους στην παρακολούθηση Ινδικών ταινιών. Πολλές Ινδικές ταινίες όπως το Aan με πρωταγωνιστή του Dilip Kumar είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ιαπωνία.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

bollywood posters

Bollywood και ερωτικές σκηνές

Στον Ινδικό κινηματογράφο και τις ταινίες, δε βλέπουμε όχι μόνο ερωτικές σκηνές αλλά ούτε φιλί στο στόμα! Οι δικοί τους θεσμοί και ηθικές πεποιθήσεις δεν τους επιτρέπουν να δείχνουν την οποιαδήποτε ερωτική δραστηριότητα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ινδικού κινηματογράφου

Μελετώντας την ιστορία του Ινδικού κινηματογράφου, θα διαπιστώσουμε πως και εκείνος πέρασε τις ίδιες περιόδους στις οποίες έλαμψε και έφτασε στη μέγιστη ακμή του με το κλασικό Χόλυγουντ.

Η πρώτη επίσημη ταινία του Ινδικού κινηματογράφου ήταν το σιωπηλό φιλμ του 1913 Raja Harishchandra, δημιουργία του «Πατέρα του Bollywood», Dadasaheb Phalke. Στη συνέχεια, βλέπουμε την ακμή του ίδιου να κορυφώνεται στις δεκαετίες του ’40 και ’50, όπως και στον Αμερικάνικο κινηματογράφο με τις ασπρόμαυρες ταινίες και τα κλασικά φιλμ νουάρ να δημιουργούν μία κινηματογραφική κουλτούρα και τέχνη η οποία έμεινε ανεξίτηλη στο πέρασμα των δεκαετιών.

Ο Dadasaheb Phalke θεωρείται ο πάτερας του ινδικού cinema, συμπεριλαμβανομένου και του Bollywood. Στα 19 χρόνια της καριέρας του γύρισε 95 ταινίες και 26 μικρού μήκους. (πηγή: wikipedia)
Ο Dadasaheb Phalke θεωρείται ο πάτερας του ινδικού cinema, συμπεριλαμβανομένου και του Bollywood. Στα 19 χρόνια της καριέρας του γύρισε 95 ταινίες και 26 μικρού μήκους. (πηγή: wikipedia)

Στην πορεία, εμφανίζεται στον Ινδικό κινηματογράφο το 1931 η πρώτη ομιλούσα ταινία του Αρντεσίρ Ιρανί Alam Ara. Βλέπουμε τις ιστορίες αγάπης, το μελόδραμα, την περιπέτεια και τη δράση να αποτελούν το κυρίαρχο θέμα τους, όπως και στις ταινίες του κλασικού Χόλυγουντ. Πολλές φορές, βλέπουμε ταινίες που συνδυάζουν πολλά είδη μαζί, μπορούμε να δούμε μία ρομαντική ταινία δράσης και μυστηρίου (στην Ινδία οι ταινίες αυτές ονομάζονται masala).

Τα ιστορικά γεγονότα της χώρας είναι βέβαιο πως επηρέασαν και την εξέλιξη του Κινηματογράφου, καθώς από τη δεκαετία του ’40 μέχρι του ’60, η απελευθέρωση της χώρας, έδωσε στις ταινίες ένα πάτημα να αναπτυχθούν και να απελευθερωθούν ακόμα περισσότερο.

Η γλώσσα των ταινιών είναι η Χίντι, η οποία ομιλείται στην πλειονότητα των περιοχών ολόκληρης της Ινδίας, ενώ το κέντρο της βιομηχανικής εταιρείας βρίσκεται στη Βομβάη. Η μουσική που δημιουργείται για τη μουσική επένδυση των ταινιών ονομάζεται filmi, με πολλά διάσημα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας της χώρας να διανθίζουν με τη φωνή τους τις σκηνές των ταινιών.

Τραγουδιστές του Bollywood στη συνάντηση του Indian Singers' Rights Association (ISRA) το 2015 (πηγή: wikipedia)
Τραγουδιστές του Bollywood στη συνάντηση του Indian Singers' Rights Association (ISRA) το 2015 (πηγή: wikipedia)

Αναμφίβολα, ο Ινδικός κινηματογράφος έχει διανύσει μία μακρά πορεία και αποτελεί ένα πολιτιστικό σύμβολο για την ίδια τη χώρα. Από το παρελθόν του συμπεραίνουμε με βεβαιότητα πως έχει να δώσει πολλά και στο άμεσο μέλλον..

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ