Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Burj Al Babas, η τούρκικη πόλη-φάντασμα με τα πανομοιότυπα παραμυθένια κάστρα

Φανταστείτε ένα σκηνικό από πανύψηλα, πανομοιότυπα, παρθένα κάστρα σχεδόν μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σας. Ακούγεται συναρπαστικό - και είναι - απλώς μάλλον όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Αυτές οι Disney-ικές βίλες βρίσκονται σε μια τουρκική πόλη που ονομάζεται Burj al Babas και είναι εντελώς εγκαταλελειμμένες.
Burj Al Babas, η τούρκικη πόλη-φάντασμα με τα πανομοιότυπα παραμυθένια κάστρα

Φανταστείτε ένα σκηνικό από πανύψηλα, πανομοιότυπα, παρθένα κάστρα σχεδόν μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σας. Ακούγεται συναρπαστικό – και είναι – απλώς μάλλον όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Αυτές οι Disney-ικές βίλες βρίσκονται σε μια τουρκική πόλη που ονομάζεται Burj al Babas και είναι εντελώς εγκαταλελειμμένες.

Επέλεξαν ένα αραβικό όνομα για το έργο – “Burj” σημαίνει “πύργος” ή “πυργίσκος”, ενώ το “Al Babas” αναφέρεται σε ένα διάσημο σπα στην περιοχή.

Άδεια πορτοφόλια σημαίνει και άδεια κάστρα

Η άδεια πόλη βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας κοντά στην ιστορική πόλη Mudurnu και αποτελείται από εκατοντάδες παρόμοια κάστρα σε διάφορες καταστάσεις ολοκλήρωσης. Οι κατασκευαστές ήθελαν αυτές οι ομοιόμορφες βίλες να είναι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες για πλούσιους τουρίστες όταν ξεκίνησε την κατασκευή τους το 2014. Ωστόσο, όταν η εταιρεία χρεοκόπησε το 2018, οι επενδυτές αποχώρησαν από τη συμφωνία που ανέβαλε και την περάτωση του έργου.

Οι κατασκευές κόστισαν μέχρι τώρα 200 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αντί για ένα μεγαλοπρεπές θέρετρο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, το Burj al Babas έχει καταλήξει να είναι μια πόλη-φάντασμα από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα.

Οι οικίες που φέρνουν σε γαλλικά σατό είναι διακοσμημένα με περίτεχνες προσόψεις, μπαλκόνια Ιουλιέτας και στρογγυλούς πυργίσκους που τα κοσμούν (έχουν εμπνευστεί από το Château de Chenonceau στον ποταμό Cher και από τον κωνικό Πύργο του Γαλατά). Αλλά στο εσωτερικό τους είναι μισοτελειωμένα. 

 Μερικά μοιάζουν σαν οι εργάτες που εργάζονταν να παράτησαν τα εργαλεία τους στη μέση της δουλειάς Αυτό προσδίδει και το απόκοσμο συναίσθημα που μπορεί κανείς να αισθανθεί κοιτάζοντας την εγκαταλελειμένη πόλη.

Το Château de Chenonceau στον ποταμό Cher
Το Château de Chenonceau στον ποταμό Cher
Ο κωνικός πύργος του Γαλατά όπως φαίνεται από το Βόσπορο
Ο κωνικός πύργος του Γαλατά όπως φαίνεται από το Βόσπορο

Οι εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν 587 από τα 732 προγραμματισμένα κτίρια του Burj Al Babas. Υπήρχαν επίσης σχέδια για την κατασκευή κινηματογραφικών αιθουσών, αθλητικών εγκαταστάσεων και χαμάμ.

Η αρχική τιμή των κάστρων ανερχόταν στα 400.000 έως 500.000 δολάρια, και πράγματι  μερικά απ’ αυτά πουλήθηκαν. Αλλά με το αβέβαιο μέλλον του έργου, ορισμένες από τις πωλήσεις εν τέλει ακυρώθηκαν.

Το βαρύ οικοδομικό έργο εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πίστευε ότι οι θέσεις εργασίας στις υποδομές και οι πωλήσεις των ακινήτων θα ωφελούσαν την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, η αποδυναμωμένη τουρκική λίρα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα ξένα χρέη που έχουν συσσωρευτεί για τη χρηματοδότηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Το μέλλον του Burj Al Babas

“Χρειαζόμαστε να πουλήσουμε μόνο 100 βίλες για να εξοφλήσουμε το χρέος μας”, είχε δηλώσει ο Mezher Yerdelen, αναπληρωτής πρόεδρος του Sarot Property Group. «Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση σε τέσσερις έως πέντε μήνες και να εγκαινιάσουμε εν μέρει το έργο το 2019».

Υπεραισιόδοξος ο κύριος Yerdelen, και χωρίς να έχει υπόψιν και την πανδημία που ερχόταν τα επόμενα 2 χρόνια.

Δεδομένης της απουσίας δραστηριότητας στον ιστότοπο της εταιρίας, και ακολουθώντας τους υπερ-ήσυχους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του έργου, οι οποίοι είναι αδρανείς εδώ και μήνες, η πιθανότητα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2021 φαίνεται σίγουρα μικρή. 

Πηγές: Atlas Obscura, Lanasator

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.