Η φυλή Μπούτον της Ινδονησίας με τα διαπεραστικά μπλε μάτια

Η φυλή Μπουτόν της Ινδονησίας με τα διαπεραστικά μπλε μάτια

Μια ιθαγενής φυλή σε ένα νησί της Ινδονησίας με μοναδικά, διαπεραστικά μπλε μάτια απαθανατίστηκε πρόσφατα σε ένα εκπληκτικό σετ από φωτογραφίες που δικαίως έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Ο λόγος για τους κατοίκους του Μπούτον (γνωστό και ως Buton ή Butung ή Boeton ή Button, μια ονομασία που συγχωρεί τα λάθη), του 19ου μεγαλύτερου νησιού της Ινδονησίας, νοτιοανατολικά του Σουλαουέζι (παλιότερα γνωστό και ως Κελέβη).

Η ιθαγενής φυλή ονομάζεται κι αυτή Μπούτον και από εδώ και στο εξής τους κατοίκους του νησιού, θα τους ονομάζουμε Μπουτονέζους για λόγους ευκολίας. Οι Μπουτονέζοι λοιπόν χωρίζονται σε πολλές μικρότερες φυλές και ορισμένοι πάσχουν από το σπάνιο σύνδρομο Waardenburg, μια πάθηση η οποία επηρεάζει τη μελάγχρωση

Το σύνδρομο επηρεάζει το χρώμα των ματιών τους, δίνοντας τους μια μπλε ελεκτρίκ απόχρωση, ένα χρώμα εξαιρετικά σπάνιο στην Ινδονησία, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκούρα μαλλιά και σκούρα μάτια.

Πιο επιστημονικά τώρα, το σύνδρομο Waardenburg είναι μια κληρονομική γενετική μετάλλαξη που εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε μια αναλόγια 1 προς 42.000 ανθρώπους.

Εκτός από την εντυπωσιακή επίδραση στη μελάγχρωση των ματιών (σε ορισμένες περίπτωσης τα μάτια έχουν διαφορετικά χρώματα μεταξύ τους), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

Η φυλή Μπούτον φωτογραφήθηκε από τον Korchnoi Pasaribu, έναν γεωλόγο και φωτογράφο από τη Τζακάρτα, πρωτεύουσα της  Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο νησί το 2020.

Ο 39χρονος φωτογράφος και πατέρας δύο παιδιών καταγράφει τη ζωή στην αγροτική Ινδονησία από τον Σεπτέμβριο του 2019, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά των ινδονήσιων φυλών.

«Στην πραγματικότητα εργάζομαι ως γεωλόγος, στην εξόρυξη νικελίου και η φωτογραφία είναι το χόμπι μου. Τα μπλε μάτια είναι μοναδικά και αποτελούν την έμπνευσή μου. Το μπλε είναι το αγαπημένο μου χρώμα ματιών», δήλωσε ο Pasaribu στη dailymail.

Bonus Fact

Η Ινδονησία είναι ένα τεράστιο αρχιπέλαγος με περισσότερες από 350 διαφορετικές διαλέκτους και κουλτούρες. Με μέγεθος 4408 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το νησί Μπούτον βρίσκεται στην θέση 129 της κατάταξης των μεγαλύτερων νησιών του κόσμου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται συνολικά σε λίγο λιγότερο από 450.000 άτομα από τα οποία τα περισσότερα ζουν σε μικρές, απομονωμένες φυλές. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από τροπικό δάσος.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η μεγαλύτερη πόλη του είναι το Baubau, όπου ομιλούνται οι γλώσσες Wolio και Cia-Cia. Τα σημαντικότερα κοντινά νησιά είναι το Wawonii (στα βόρεια), το Muna και την Kabaena (στα δυτικά) και το Siumpu (στα νοτιοδυτικά).
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Η μεγαλύτερη πόλη του είναι το Baubau, όπου ομιλούνται οι γλώσσες Wolio και Cia-Cia. Τα σημαντικότερα κοντινά νησιά είναι το Wawonii (στα βόρεια), το Muna και την Kabaena (στα δυτικά) και το Siumpu (στα νοτιοδυτικά). (πηγή: wikipedia)

Μπορείτε να δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τον Korchnoi Pasaribu στο προσωπικό του instagram.

Αν νομίζετε ότι τα πλούσια ξανθά μαλλιά είναι “προνόμιο” μόνο των Βορειοευρωπαίων πλανάστε πλάνην οικτρά. Διαβάστε για το ξανθό γονίδιο των Νησιών Σολομώντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ