Στη νότια Γαλλία, στο δέλτα του ποταμού Ροδανού κοντά στην πόλη Αρλ, βρίσκεται η περιοχή της Καμάργκ, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με έκταση 930 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο δέλτα ποταμού στη δυτική Ευρώπη. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στον Ροδανό από τη μια πλευρά και τη Μεσόγειο από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο φυσικό τοπίο με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Η περιοχή της Καμάργκ βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κλάδους του Ροδανού, τον Μικρό Ροδανό στα δυτικά και τον Μεγάλο Ροδανό στα ανατολικά, και στις ακτές της Μεσογείου στα νότια. Αποτελείται από λιμνοθάλασσες με γλυκό ή υφάλμυρο νερό που χωρίζονται από τη θάλασσα με λωρίδες άμμου και βάλτους με καλαμιές. Οι ελώδεις αυτές εκτάσεις φιλοξενούν έναν τεράστιο αριθμό πουλιών (σχεδόν 400 είδη) και έχουν χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή Πτηνών» (Important Bird and Biodiversity Area (IBA) από τον διεθνή οργανισμό BirdLife International. Το σημαντικότερο και πιο εντυπωσιακό είδος πτηνού που ενδημεί στην περιοχή είναι το μεγάλο φλαμίνγκο.
Στους απέραντους βαλτότοπους της Καμάργκ ζει μια από τις αρχαιότερες φυλές ιπποειδών στον κόσμο, τα άλογα της Καμάργκ. Είναι σχετικά μικρόσωμα, έχουν χρώμα άσπρο προς γκρίζο και ζουν σε ημιάγρια κατάσταση. Φημίζονται μάλιστα για την αντοχή και τη σβελτάδα τους. Μαζί με τα άλογα στην Καμάργκ ζει και μια τοπική φυλή βοοειδών, γνωστή ως οι μαύροι ταύροι. Τους ταύρους εκτρέφουν και κυνηγούν οι περιβόητοι Γάλλοι καουμπόηδες, οι γκαρντιέν, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν στις τοπικές ταυρομαχίες. Πρόκειται για ένα αναίμακτο θέαμα που συνηθίζεται στις περιοχές της Προβηγκίας και του Λανγκεντόκ, κατά το οποίοι οι ταυρομάχοι (γνωστοί ως ραζατέρ) προσπαθούν να πιάσουν μια κονκάρδα που κρέμεται στα κέρατα του ταύρου.
Η περιοχή της Καμάργκ φημίζεται και για τις αλυκές της, οι οποίες έχουν συχνά ένα παράξενο ροζ χρώμα λόγω ενός συγκεκριμένου είδους φυκιών που ενδημεί στα νερά τους. Μάλιστα, στις αλυκές αυτές εργάστηκαν στο παρελθόν και αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή από τα Δωδεκάνησα και τη Μικρά Ασία γύρω στα 1915.
Το 1970 ιδρύθηκε το Φυσικό Πάρκο της Περιοχής της Καμάργκ που καλύπτει μια έκταση 820 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα προστατευμένα φυσικά πάρκα στην Ευρώπη. Επίσης, η Καμάργκ και το δέλτα του Ροδανού έχουν χαρακτηριστεί ως καταφύγιο βιόσφαιρας από την UNESCO, ενώ έχουν ενταχθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ ως υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας.
Bonus Facts
- Πρωτεύουσα της επαρχίας της Καμάργκ είναι η πόλη Σεντ-Μαρί-ντε-λα-Μερ, που πήρε το όνομά της από τις τρεις Μαρίες που είδαν τον κενό τάφο του Ιησού μετά την Ανάστασή του. Ιδιαίτερα γραφική είναι και η ρωμανικού ρυθμού εκκλησία-οχυρό που είναι αφιερωμένη στις Μαρίες.
- Στην πόλη της Αρλ έμεινε για ένα διάστημα ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ. Εκεί ζωγράφισε ορισμένα από τα αριστουργήματά του, όπως η «Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και η «Αρλεζιάνα».