Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Cappuccino Coast …σαν πρωινός καφές

Είναι ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει τους πάντες και εμφανίζεται κυρίως μετά από καταιγίδες. Ο Θαλασσινός Αφρός όπως είναι η ονομασία που του έχουν δώσει οι επιστήμονες προκαλεί αρχικά θαυμασμό αλλά και μπόλικη περιέργεια.
Cappuccino coast

Είναι ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει τους πάντες και εμφανίζεται κυρίως μετά από καταιγίδες. Ο Θαλασσινός Αφρός όπως είναι η ονομασία που του έχουν δώσει οι επιστήμονες προκαλεί αρχικά θαυμασμό αλλά και μπόλικη περιέργεια.

Το γιγάντιο αφρόλουτρο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας αλλά και της Αφρικής. Ονομάστηκε Cappuccino Coast όπως γίνεται αντιληπτό από τον πλούσιο αφρό που δημιουργείται και θυμίζει τον αφρό του συγκεκριμένου καφέ. Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πως όμως η φύση βρίσκει τα κατάλληλα συστατικά και μεταμφιέζεται σε barista; Αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο κυρίως μετά από καταιγίδες σβήνοντας ουσιαστικά τη γραμμή μεταξύ ακτής και θάλασσας. Συχνά το βλέπουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως ο καφές απαιτεί απλά συστατικά, από απλά συστατικά δημιουργείται και το Cappuccino Coast. Τα τρία συστατικά που περιέχει ο Θαλασσινός αφρός είναι το νερό, ο αέρας αλλά και μικρά σωματίδια, λιπίδια.

Cappuccino coast στην Πάφο, το 2018
Cappuccino coast στην Πάφο, το 2018 (πηγή: in-cyprus)

Δημιουργείται ουσιαστικά από χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας. Τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται ανακατεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Με τη σειρά τους οι φυσαλίδες ενώνονται μεταξύ τους και όταν φτάσουν στην ακτή με ορμή θα μετατραπούν σε αφρό. Συνήθως συμβαίνει μόνο στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού γνωστή και ως επιφάνεια μικρόστρωμα.

Το πόσο μεγάλος θα είναι ο αφρός εξαρτάται και από ένα είδος φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα. Εάν βρίσκεται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, στη περίοδο της άνθησης όπως αποκαλείται μπορεί να μεγαλώσει τον αφρό γρήγορα.

Επίσης τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία αλλά και η γλίτσα των φυτών συντελούν στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αφρού.

Ανάλογα με την συγκέντρωση μικρών σωματιδίων στον αφρό θα εξαρτηθεί εάν ο χρόνος παραμονής του φαινομένου θα είναι μεγάλος. Στην αντίθετη περίπτωση εάν περιέχει αρκετά λιπίδια ο αφρός φεύγει αμέσως.

Το 2007 στην Αυστραλία έπειτα από σφοδρές καταιγίδες, ο Θαλασσινός αφρός απλώθηκε σε μήκος 48 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο στην Ιθάκη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας με την ονομασία Ιανός που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το Cappuccino Coast δεν αποτελεί μόνο φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να εμφανιστεί και από την συσσώρευση αποβλήτων από σπίτια ή εργοστάσια.

Ανάλογα με την τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες του περιβάλλοντος ποικίλλει και είναι είτε επιβλαβές είτε ακίνδυνο.

Τα διάφορα μέταλλα που μπορεί να περιέχει δεν είναι καλό να τα εισπνέουμε. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνος ιδιαίτερα όταν δημιουργείται από την Μητέρα φύση και όχι από ανθρώπινη παρέμβαση. Το να είναι τοξικός ο Θαλασσινός αφρός αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Cappuccino Coast στην Αυστραλία
Cappuccino Coast στην Αυστραλία

Δεν υπάρχει κριτήριο για την μέτρηση και την εξέταση του αφρού. Γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ότι η μόλυνση από την ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα του αφρού αρνητικά.

Εάν αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, θα μπορούμε με ασφάλεια πρωτίστως και καθαρή συνείδηση δευτερεύοντος να απολαμβάνουμε τον Θαλασσινό αφρό όπως τον πρωινό καφέ.

Bonus Fact

Ο καπουτσίνο είναι ένα καφές με ιταλική προέλευση. Αποτελείται από τον καφέ εσπρέσο και το γάλα σε μορφή αφρού. Καπουτσίνο σημαίνει μικρή κουκούλα. 

Η ονομασία του καφέ προέρχεται από μια ομάδα Φραγκισκανών μοναχών η οποία ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και ονομάστηκαν Καπουτσίνοι λόγω της ενδυμασίας τους που είχε μια μικρή κουκούλα και ήταν χρώματος καφέ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Λουίτζι Μπέτζερα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσπρέσο που κατοχύρωσε, βοήθησε στην εξάπλωση του.

Η εσπρεσσομηχανή Bezzera στο Μιλάνο, το 1906 (πηγή: Bezzera)
Η εσπρεσσομηχανή Bezzera στο Μιλάνο, το 1906 (πηγή: Bezzera)

Στην Ιταλία τον απολαμβάνουν συνήθως το πρωί πριν ή μετά το πρωινό και ποτέ κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.