Τσιάνγκ Μάι, όταν η παράδοση συναντά το σύγχρονο πολιτισμό

Η Τσιάνγκ Μάι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ταϊλάνδης. Βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Μπανγκόκ.

Τσιάνγκ Μάι, σημαίνει Νέα Πόλη και ο πληθυσμός της είναι 127.000 κάτοικοι. Τη πόλη αποτελούν τέσσερα τμήματα, που ονομάζονται Khwaeng. Στη δυτική πλευρά του ποταμού Pingk βρίσκονται τρία από τα τέσσερα, Nakhon Ping, Srivijaya και Mengrai ενώ το Kawila βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ποταμού.

Η τοποθεσία της βρίσκεται στο «Χρυσό Τρίγωνο» όπως αποκαλείται η περιοχή και σχηματίζεται ανάμεσα στη Βιρμανία, το Λάος και την Ταϊλάνδη και αποτελούσε την πύλη για τη Νότια Κίνα. Η πόλη είναι γνωστή επίσης και ως το «Ρόδο του Βορρά».

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Που βρίσκεται η Τσιανγκ Μάι
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Που βρίσκεται η Τσιανγκ Μάι

Το κλίμα της πόλης είναι τροπικό, άρα ο ζεστός καιρός παραμένει όλο τον χρόνο. Χαμηλότερες θερμοκρασίες, 25 βαθμών Κελσίου, παρατηρούνται τη περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουάριου. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία, 42,4 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε τον Μάιο του 2005. Το πιο παράδοξο όσον αφορά τον καιρό στην πόλη έλαβε χώρα το 1955 που χιόνισε για μία και μοναδική φορά.

Η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι τέσσερις ώρες μπροστά ενώ το νόμισμα της είναι το Μπατ -1 ευρώ ισοδυναμεί με 38 Μπατ-.

Μια πόλη που παρουσιάζει μια λαμπερή τουριστική ανάπτυξη στις μέρες μας, αποτελούσε μια τόπο αρχαίων παραδόσεων και πολιτισμού κατά το παρελθόν.

Η Τσιάνγκ Μάι διαθέτει τοπία φυσικής ομορφιάς, πάρκα με ελέφαντες και άγρια ζώα ενώ εντυπωσιακά είναι τα χωράφια με τις άγριες ορχιδέες. Στους πάντα γεμάτους δρόμους της πόλης, παρατηρούμε τα πολυτελή ξενοδοχεία της και τις πολύβουες αγορές της.

Σήμα κατατεθέν τα τουκ-τουκ και σόνγκθιου που αποτελούν τα φθηνά μέσα μεταφοράς. Οι ψησταριές του δρόμου γεμίζουν με κάπνα τους δρόμους ενώ στο αέρα κυριαρχεί η μυρωδιά της βενζίνης.

Στην κορυφή του Ντόι Σουτέπ βρίσκεται ο ναός του Βατ Πρα Δατ Ντόι Σουτέπ. Ιδρύθηκε το 1833 από τον Βασιλιά Κέου Ναόνε. Σκοπός του ναού αρχικά ήταν να φυλάξει ένα θραύσμα από κόκκαλο. Το συγκεκριμένο κόκκαλο ισχυρίζονταν ότι ήταν από τον ώμο του ίδιου του Βούδα.

Η σκάλα προς το ναό έχει 306 σκαλοπάτια -και τα μυθικά φίδια naga- με σκοπό την διευκόλυνση των αναβατών προς τη βουδιστική αρετή.

Ο χρυσός ναός βρίσκεται δεκαπέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, με ύψος 1.066 μέτρα φιλοξενεί αγάλματα, μοναστήρια και ιερά μνημεία.

Οι μοναχοί με τους κίτρινους μανδύες κυκλοφορούν στις μέρες μας στη πόλη. Η Τσιάνγκ Μάι διαθέτει αρκετές αρχαίες πύλες, με την Τα Πάε να προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες.

Το φαγητό της πόλης είναι το κλασικό Ταϊλανδέζικο, με τις καυτερές σπεσιαλιτέ αλλά και το Βιρμανέζικο κάρι που βασίζεται στην αρχαία παράδοση των κατοίκων. Ακόμα τοπική σπεσιαλιτέ θεωρείται η γαριδόσουπα αλλά και ένα είδος λουκάνικου, το sai ua.

Ακόμα και σήμερα η Τσιάνγκ Μάι αποτελεί εστία χρυσών λουλουδιών και κρεμασμένων σύκων. Οι ναοί και οι μισογκρεμισμένες στούπες, προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Μέσα στους ναούς που κυριαρχούν στη πόλη, παρατηρούμε βιβλιοθήκες (ho trai) αλλά και εντυπωσιακές αίθουσες τελετών.

Στη πόλη διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Λόι Κράθονγκ. Οι κάτοικοι κάνουν ευχές με έναν παράδοξο τρόπο. Πετούν κομμάτια φαγητού στα ποτάμια και στις λίμνες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται τα Φεστιβάλ λουλουδιών, με τα άσπρα και κίτρινα χρυσάνθεμα αλλά και την δαμασκηνή τριανταφυλλιά να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Στο φεστιβάλ Songkran γνωστό και η ταϋλανδέζικη πρωτοχρονιά, οι δρόμοι κλείνουν, και η πόλη γίνεται ένα πεδίο μάχης! Μικροί και μεγάλοι βγάζουν …τα νεροπίστολα τους και βάζουν σκοπό της ζωής τους να σε κάνουν μούσκεμα.

Το Εθνικό Πάρκο Doi Inthanon, σε υψόμετρο 2.565 μέτρων είναι η υψηλότερη κορυφή της χώρας. Φιλοξενεί 360 είδη ζώων, ενώ υπάρχουν καταρράκτες και αρκετά μονοπάτια πεζοπορίας.

Στα Βόρεια της πόλης, βρίσκονται τα χωριά των απομονωμένων φυλών των Chao Khao. Αποκαλούνται «οι άνθρωποι των βουνών». Δέκα διαφορετικές φυλές με ξεχωριστή γλώσσα και θρησκεία μετακινήθηκαν στο μέρος αυτό για να αποφύγουν τους διάφορους πολέμους.

Ένας μύθος των κατοίκων της Τσιάνγκ Μάι, θεωρεί ότι δεν πρέπει να αγοράζονται αγάλματα του Βούδα γιατί θα σκονιστούν και αυτό θεωρείται ασέβεια.

Σύντομη ιστορία της Τσιανγκ Μάι

Στα τέλη του 13ου αιώνα ο Βασιλιάς Μάνγκραϊ δήλωσε ότι θα χτίσει μια πραγματικά μεγάλη πόλη. Το Βασίλειο του, το Λαν Να, η χώρα των εκατομμυρίων ορυζώνων βρίσκονταν κυρίως στη νότια περιοχή της Ταϊλάνδης.

Η Τσιάνγκ Μάι ιδρύθηκε το 1296 και έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου. Πάνω από τη πόλη δέσποζε το ιερό βουνό του Ντόι Σουτέπ και από τα νότια έρρεε ο ποταμός Πινγκ.

Η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως λόγω του εμπορίου, προσελκύοντας εμπόρους από όλο τον κόσμο. Με κίνηση αγαθών από την ύπαιθρο και τα ορεινά χωρία η Τσιάνγκ Μάι θα πάρει το προσωνύμιο «η πόλη των 12 γλωσσών».

Λόγω του πλούτου που διέθετε έγινε στόχος επιδρομών. Το 1558 ο Βιρμανός Βασιλιάς Μπαϊνάγκου πολιόρκησε τη πόλη. Η Βιρμανία για περίπου 200 χρόνια διοικούσε το Βασίλειο της Λαν Να.

Το 1763 η Τσιανγκ Μάι ισοπεδώθηκε και σταδιακά ερήμωσε. Έπειτα συμμάχησε με τους Ταϊλανδούς και κατάφερε να αποτινάξει τον ζυγό της Βιρμανίας.

BONUS FACT : Το βασίλειο Lan Na είναι επίσης γνωστό ως Lannathai. Ήταν ένα ινδικό κράτος με επίκεντρο τη σημερινή Βόρεια Ταϊλάνδη από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Το βασίλειο άλλαξε αρκετές πρωτεύουσες. Η Τσιάνγκ Μάι υπήρξε πρωτεύουσα από το 1296 έως το 1775. Η ιστορία του Βασιλείου χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *