Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Κοιλάδα του Θανάτου, το πιο ζεστό μέρος στη Γη

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι κάτι περισσότερο από μια καυτή έρημο. Προσφέρει στους επισκέπτες μια εντυπωσιακή αντίθεση τοπίων.
Η κοιλάδα του Θανάτου, το πιο ζεστό μέρος στη Γη

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι κάτι περισσότερο από μια καυτή έρημο. Προσφέρει στους επισκέπτες μια εντυπωσιακή αντίθεση τοπίων.

Είναι γεμάτη με εντυπωσιακά βουνά, βαθιά φαράγγια και κυματιστούς αμμόλοφους.

Η τοποθεσία

Κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Νεβάδα, η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται μόλις 209 χλμ., βορειοδυτικά της πόλης του Λας Βέγκας.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Η Κοιλάδα του Θανάτου (πηγή: wikipedia)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Η Κοιλάδα του Θανάτου (πηγή: wikipedia)

Συνορεύει με την οροσειρά Panamint στα δυτικά και την οροσειρά Amargosa στα ανατολικά.

Το Εθνικό Πάρκο

Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1994.

Είναι ένα τεράστιο εθνικό πάρκομε έκταση 3,4 εκατομμύρια στρέμματα. Το πάρκο περιέχει μια εκπληκτική ποικιλία εδάφους, ιστορικές τοποθεσίες, φυτά και ζώα.

Ο τίτλος του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου κατείχε το Εθνικό Πάρκο Yellowstone (2,2 εκατομμύρια στρέμματα) μέχρι τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Death Valley το 1994.

Το πάρκο φιλοξενεί περισσότερα από 1000 είδη φυτών (συμπεριλαμβανομένων 50 που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο), 300 είδη πουλιών, 51 είδη θηλαστικών, 36 είδη ερπετών καθώς επίσης αμφίβια και είδη ψαριών.

Λίγη ιστορία

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία για την ανθρώπινη παρουσία στην Κοιλάδα του Θανάτου και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 9.000 χρόνια. Η φυλή των ιθαγενών της Αμερικής Timbisha Shoshone κατοικεί στην Κοιλάδα του Θανάτου τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Η κοιλάδα του Θανάτου από το διάστημα, 1995 (πηγή: wikipedia)
Η κοιλάδα του Θανάτου από το διάστημα, 1995 (πηγή: wikipedia)

Μετά την ανακάλυψη του πρώτων κοιτασμάτων χρυσού της Καλιφόρνια το 1848, έσπευσαν στην κοιλάδα χιλιάδες άνθρωποι αναζητώντας χρυσωρυχεία.

Το όνομα Κοιλάδα του Θανάτου δόθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήρθαν εδώ αναζητώντας χωράφια χρυσού αλλά χάθηκαν.

Ονομάζονται και The Lost ’49ers γιατί η πλειοψηφία τους ξεκίνησε το ταξίδι τους το 1849.

Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα

Η Κοιλάδα του Θανάτου κατέχει το ρεκόρ με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη.

Στις 10 Ιουλίου 1913, το θερμόμετρο έδειξε 57°C στο Furnace Creek. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες πάντως της κοιλάδας είναι γενικά υψηλές και ξεπερνάνε συχνά τους 49°C.

Κατά σύμπτωση, η χαμηλότερη θερμοκρασία της Κοιλάδας του Θανάτου καταγράφηκε επίσης την ίδια χρονιά. Η θερμοκρασία έπεσε στους -10°C στο Furnace Creek στις 8 Ιανουαρίου 1913.

Για να σημειωθούν βροχές στην Κοιλάδα του Θανάτου, ο υγρός αέρας του Ειρηνικού πρέπει να διασχίσει τις οροσειρές Σιέρα Νεβάδα και Παναμίντ.

Τα ψηλά βουνά εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τον φορτωμένο με υγρασία αέρα να φτάσει στην κοιλάδα. Έτσι, η Κοιλάδα του Θανάτου μετά βίας δέχεται βροχοπτώσεις και παραμένει στεγνή ως επί το πλείστον.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου δεν έβρεξε για ένα ολόκληρο το έτος το 1929 και το 1953.

Η ανθοφορία των αγριολούλουδων

Ανοιξιάτικη ανθοφορία στην Κοιλάδα του Θανάτου (πηγή: wikipedia)
Ανοιξιάτικη ανθοφορία στην Κοιλάδα του Θανάτου (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στερείται βροχοπτώσεων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα ανθεκτικά αγριολούλουδα να ανθίζουν στην κοιλάδα.

Την άνοιξη, τα κατά τα άλλα άγονα εδάφη της κοιλάδας γεμίζουν με πολύχρωμα αγριολούλουδα.

Το πάρκο είναι ευρέως γνωστό για τις ανθοφορίες του. Εμφανίζονται μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι δύο τελευταίες ανθοφορίες ήταν τα έτη 2005 και 2016.

Στο Badwater, το Green Valley και το Zabriskie Point είναι τα καλύτερα σημεία στο πάρκο για να δείτε αγριολούλουδα.

Χιονίζει στην Κοιλάδα του Θανάτου;

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι το χαμηλότερο σημείο στη Βόρεια Αμερική. Στα 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Badwater Basin είναι ένα τοπίο που ξεγελάει τις αισθήσεις.

Δεν είναι χιόνι αυτό που καλύπτει το έδαφος αλλά ένα παχύ στρώμααλατιούστην επιφάνεια της κοιλάδας. Πώς όμως έφτασε το αλάτι εκεί;

Στο Badwater Basin, το νερό σχηματίζει προσωρινές λίμνες μετά από σφοδρές καταιγίδες.

Πλημμύρα κοντά στο Panamint Butte, Κοιλάδα του Θανάτου 2013 (πηγή: wikipedia)
Πλημμύρα κοντά στο Panamint Butte, Κοιλάδα του Θανάτου 2013 (πηγή: wikipedia)

Καθώς το νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα συγκεντρώνονται μέχρι να παραμείνουν μόνο τα άλατα. Αρκετά άλατα παραμένουν στο σημείο για να δημιουργήσουν το περίεργο και εντυπωσιακό τοπίο.

Οι βράχοι πάνε βόλτα

Μερικοί από τους βράχους κινούνται μόνοι τους στην Κοιλάδα του Θανάτου. Το Racetrack Playa φιλοξενεί ένα μυστήριο.

Το Racetrack Playa βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της κοιλάδας, περίπου 133 χιλιόμετρα μακριά από το Furnace Creek.

Υπάρχουν διάσπαρτοι εκατοντάδες βράχοι που αφήνουν ίχνη στο έδαφος όταν κινούνται. Μερικοί από τους βράχους ζυγίζουν έως 320 κιλά.

Η πηγή της κίνησής τους παρέμενε άλυτη, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν σπάνιο συνδυασμό γεγονότων που κινούν τους βράχους.

Το μυστήριο της ολίσθησης των βράχων αποκαλύφθηκε λοιπόν το 2013. Προφανώς, οι σημαντικές βροχοπτώσεις που ακολουθούνται από κρύες νύχτες του χειμώνα οδηγούν στο σχηματισμό στρωμάτων πάγου στην Playa.

Όταν είναι μέρα, ο πάγος λιώνει και δημιουργεί μεγάλα αιωρούμενα πάνελ.Οδηγούμενα από τον άνεμο, αυτά τα πάνελ σπρώχνουν τους βράχους προς τα εμπρός δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση περιπλανώμενων βράχων.

Αν και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το μυστικό των κινούμενων βράχων, η γοητεία παραμένει η ίδια.

Ένα κινηματογραφικό στούντιο στην Κοιλάδα

Οι σχηματισμοί αλατιού σχηματίζουν ένα τραχύ έδαφος που είναι ταυτόχρονα λεπτό.

Η οξείδωση των κοιτασμάτων φυσικών μετάλλων στα βουνά παράγει υπέροχες αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του μωβ που μοιάζουν με την πολύχρωμη παλέτα ενός ζωγράφου.

Μπροστά μας έχουμε το όμορφο σκηνικό καιτις τοποθεσίες που εμφανίζονται στην ταινία Star Wars.

Γυρίσματα Star Wars: A New Hope στην κοιλάδα του θανάτου (1977) (πηγή: nps.gov)
Γυρίσματα Star Wars: A New Hope στην κοιλάδα του θανάτου (1977) (πηγή: nps.gov)

Άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που γυρίστηκαν στην Κοιλάδα του Θανάτου είναι ο Σπάρτακος, η Ζώνη του Λυκόφωτος και ο Ταρζάν.

Οι κυψέλες και η ιστορία τους

Οι κυψέλες των κλιβάνων άνθρακα, Wildrose Charcoal Kilns, έχουν ύψος 7,5 μέτρα και είναι μέρος της ιστορίας της Κοιλάδας του Θανάτου.

Χτισμένοι το 1877 από Αμερικανούς Ινδιάνους, Ισπανούς και Κινέζους εργάτες, οι κλίβανοι παρείχαν μια πηγή καυσίμου κατάλληλη για χρήση σε κοντινά ορυχεία μολύβδου-ασημιού μέχρι το 1900.

Είναι πιο απομακρυσμένες από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του πάρκου, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα.

Υπάρχει ζωή στην Κοιλάδα;

Η εύρεση ψαριών στην έρημο είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Όμως υπάρχουν έξι είδη ψαριών που μπορούν να επιβιώσουν στα αλμυρά νερά και στις σκληρές συνθήκες της Κοιλάδας του Θανάτου.

Ένα από αυτά είναι το απειλούμενο με εξαφάνιση Devils Hole Pupfish.Τα ιριδίζοντα μπλε ψάρια είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο.

Devils Hole Pupfish (Cyprinodon diabolis)
Devils Hole Pupfish (Cyprinodon diabolis)

Στην Κοιλάδα κάνει την εμφάνιση του και ο διάσημος roadrunner -με ύψος λιγότερο από 60 εκατοστά και βάρος περίπου 0,5 κιλό -. Εμφανίστηκε και αγαπήθηκε μαζί με τον εχθρό του, Wile E. Coyote, στην τηλεοπτική εκπομπή των Looney Tunes.

Ο roadrunner είναι ένα από τα εκατοντάδες πουλιά του πάρκου. Οι παρατηρητές πουλιών πρέπει να επισκεφτούν το Furnace Creek όπου τα ζώα προσελκύονται από την όαση για νερό και σκιά.

Ώρα για sandboarding

Αμμόλοφοι στο Mesquite Flats (πηγή: wikipedia)
Αμμόλοφοι στο Mesquite Flats (πηγή: wikipedia)

Οι αμμόλοφοι Eureka αναγνωρίζονται ως οι ψηλότεροι αμμόλοφοι της Καλιφόρνια.

Βρίσκονται στη βορειότερη γωνία της Κοιλάδας του Θανάτου, υψώνονται πάνω από 200 μέτρα από τη βάση μέχρι την κορυφή. Οι αμμόλοφοι Eureka εκτείνονται σε μήκος περίπου 4,5 χιλιόμετρα και πλάτος 1,5 χιλιόμετρο.

Οι αμμόλοφοι καταλαμβάνουν λιγότερο από το 1% της ερήμου, ωστόσο είναι εκπληκτικοί.

Οι άλλοι τέσσερις αμμόλοφοι στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου. Οι Flat Sand Dunes Mesquite είναι οι μεγαλύτεροι και οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των επισκεπτών. Είναι το μόνο μέρος στο πάρκο όπου μπορείτε να επιδοθείτε στο sandboarding.

Τα μέρη που αξίζουν μια επίσκεψη

Το τελευταίο ενεργό ορυχείο, το Billie Mine τελείωσε τις δραστηριότητές του το 2005.

Ο κρατήρας Ubehebe που προκαλεί δέος, έχει βάθος πάνω από 180 μέτρα και πλάτος 800 μέτρα. Ο τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε πριν από περίπου 2.100 χρόνια, αλλά η πιο πρόσφατη έκρηξη μπορεί να συνέβη μόλις πριν από 300 χρόνια.

Οι τοπικές φυλές των ιθαγενών της Αμερικής αναφέρονται στον κρατήρα ως “Tem-pin-tta- Wo’sah”, που σημαίνει το καλάθι του Κογιότ.

Εντυπωσιακό είναι και το γήπεδο γκολφ Devils – το οποίο πήρε το όνομά του επειδή «μόνο ο διάβολος μπορούσε να παίξει γκολφ» στην επιφάνειά του.

Bonus Fact

Υπάρχει και η άλλη Κοιλάδα του Θανάτου. Είναι η περιοχή όπου οι δολοφόνοι έχουν πετάξει τα περισσότερα πτώματα. Το γιατί είναι αποτέλεσμα της φύσης που καταφέρνει να εξαφανίζει γρήγορα τα ίχνη των πτωμάτων.

Από το 1970 και μετά περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν εξαφανιστεί ή χάσει τη ζωή τους κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 45 στην πολιτεία του Τέξας. Δεν λείπουν βέβαια και τα τροχαία ατυχήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών.

Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην αποσύνθεση των πτωμάτων ενώ τα εγκαταλειμμένα πεδία πετρελαίου δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τις αρχές.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.