Βιβλία γεωγραφίας στα ελληνικά γράφονταν και κυκλοφορούσαν για πολλές δεκαετίες πριν από την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Πρόκειται είτε για σχολικά εγχειρίδια είτε για βιβλία που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Από τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα το μάθημα της γεωγραφίας άρχισε να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, παράλληλα με τα μαθήματα των φυσικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, αστρονομία κλπ.). Ας κάνουμε μια μικρή περιήγηση σε ορισμένα από τα βιβλία αυτά, βλέποντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα που καθρεφτίζουν τις γνώσεις και τις αντιλήψεις της εποχής τους.
Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά
Το 1716 κυκλοφόρησε το έργο του πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθου Νοταρά, Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά. Στο βιβλίο περιέχεται ο πρώτος χάρτης της νεότερης εποχής στα ελληνικά, με τίτλο Πίναξ Γεωγραφικός τῆς τε Παλαιᾶς καί Νέας Ἀπάσης Ἐγνωσμένης Γῆς.
Γεωγραφία Παλαιά και Νέα
Το 1728 εκδόθηκε το έργο του Μελέτιου Μήτρου (μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αθηνών) με τίτλο Γεωγραφία Παλαιά και Νέα, το πρώτο εκτεταμένο γεωγραφικό έργο της νεότερης εποχής στα ελληνικά.
Στοιχεία Γεωγραφίας
Το 1804 τυπώθηκε στη Βιέννη το έργο των Νικηφόρου Θεοτόκη και Άνθιμου Γαζή με τίτλο Στοιχεία Γεωγραφίας, το οποίο προοριζόταν για σχολική χρήση.
Γεωγραφία μεθοδική και καταγραφή απάσης της οικουμένης
Το 1818 ο Διονύσιος Πύρρος, ιερέας και δάσκαλος στην Αθήνα, δημοσίευσε το έργο του με τίτλο Γεωγραφία μεθοδική και καταγραφή απάσης της οικουμένης, στο οποίο παρουσίαζε συγκεντρωμένη την ύλη που δίδασκε στους μαθητές του.
Των παιδίων η Γεωγραφία
Το 1832 κυκλοφόρησε το βιβλίο Των παιδίων η Γεωγραφία, το οποίο έγραψε ο Αμερικανός ιεραπόστολος Samuel Griswold Goodrich (γνωστός και ως Πέτρος ο Ομιλητής). Το βιβλίο αυτό, μαζί με άλλα που τύπωσε ο ίδιος, διδάσκονταν στα ελληνικά σχολεία μέχρι και το 1835 περίπου.