1. Η κρεμαστή γέφυρα Hussaini, Πακιστάν
Μια γρήγορη ματιά στη κρεμαστή γέφυρα Hussaini θα πρέπει να είναι αρκετή για να σας πείσει ότι πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες γέφυρες στον κόσμο. Βρίσκεται στην απομακρυσμένη και βραχώδη περιοχή Άνω Hunza στο βόρειο Πακιστάν, πάνω από τη λίμνη Borit και μοιάζει να μπορεί να καταρρεύσει στα άγρια νερά από κάτω ανά πάσα στιγμή.
Η γέφυρα από σχοινιά και ξύλα έχει μεγάλο μήκος και είναι κακοσυντηρημένη. Οι ταλαιπωρημένες σανίδες που σχηματίζουν το διάδρομο είναι λίγες και δεν σου εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Οι ισχυροί άνεμοι ταλαντεύουν τη γέφυρα ενώ τη διασχίζεις, αυξάνοντας την επικινδυνότητα. Μια διπλανή καταστραμμένη γέφυρα πιο δίπλα, προσθέτει στην αίσθηση του δράματος.
Διασχίζοντας τα 399 σκαλοπάτια της κρεμαστής Γέφυρας του Hussaini είναι μια εμπειρία που σπάει τα νεύρα, ωστόσο εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο αναζητώντας ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης. Το Βόρειο Πακιστάν είναι μια απομονωμένη τοποθεσία, ψηλά στα βουνά και μακριά από βοήθεια. Αν κάτι πάει στραβά εκεί…
2. Η γέφυρα Μαϊμού, Βιετνάμ
Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τη ψύχραιμη στάση που πρέπει κανείς να υιοθετήσει κανείς για να τη διασχίσει με ασφάλεια, η γέφυρα Monkey προορίζεται για τους ευέλικτους και τους θαρραλέους. Αυτές οι παραδοσιακές διασταυρώσεις εκτείνονται σε αμέτρητα ρέματα και, ενώ οι ντόπιοι περνούν χωρίς δεύτερη σκέψη, συνιστάται σε αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι να επιδείξουν μεγάλη προσοχή κατά την προσπάθεια διέλευσης. Στα βιετναμέζικα ονομάζονται Cau Khi.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο δέλτα του Μεκόνγκ, με τις πολυάριθμες πλωτές οδούς, η τυπική γέφυρα Monkey αποτελείται από ένα μοναδικό κορμό μπαμπού, τοποθετημένο πάνω από το εν λόγω ρέμα, με ένα λεπτό κιγκλίδωμα για “σταθερότητα”. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με μερικές γέφυρες να είναι πιο προχειροφτιαγμένες από καρύδες χωρίς να έχεις να κρατηθείς από κάπου.
3. Η γέφυρα Quepos, Κόστα Ρίκα
Η γέφυρα Quepos έχει δύο εναλλακτικά ονόματα – τη Γέφυρα του Θανάτου και τη Γέφυρα του Θεού Μου. Περιττό να πούμε, κανένα από τα δύο δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη.
Συνδέοντας τις περιοχές Jaco και Quepos στην ακτή του Ειρηνικού στην Κόστα Ρίκα, αυτή η εύθραυστη δομή χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, που χτίστηκε για να βοηθήσει το ακμάζον τότε εμπόριο μπανάνας πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι περιουσίες της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, λίγα (ή τίποτα) φαίνεται να έγιναν για τη βελτίωση ή την αναβάθμιση της διέλευσης στις επόμενες δεκαετίες.
Η γέφυρα είναι στενή, αν και αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Η επιφάνεια του δρόμου είναι κατασκευασμένη από σανίδες χωρίς να είναι καρφωμένες και μετακινούνται όταν ένα όχημα περνάει από πάνω τους. Ποδήλατα και αυτοκίνητα κατευθύνονται εδώ σε τακτική βάση, καθώς και μεγάλα φορτηγά!
4. Το πέρασμα του ποταμού Mekong, Κίνα
Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι γνωστός για τα έντονα ρεύματα του και αφρίζοντα νερά του. Παρά τους κινδύνους, οι ντόπιοι συνεχίζουν να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, διασχίζοντας στενά σύρματα που είναι δεμένα από τη μία όχθη στην άλλη. Πιο ανθεκτικές και ασφαλείς γέφυρες βρίσκονται αρκετά μακριά και απαιτούν περπάτημα αρκετών ωρών.
5. Η οδογέφυρα Millau, Γαλλία
Η οδογέφυρα Millau κατατάσσεται στις υψηλότερες γέφυρες στη Γη. Υψώνεται ψηλά πάνω από τα χαμηλά σύννεφα, ανεβαίνοντας πάνω από 1.100 πόδια στον γαλλικό ουρανό.
Ψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ, η Millau εκτείνεται στην εντυπωσιακή κοιλάδα του φαραγγιού του ποταμού Tarn – μια σημαντική διαδρομή μεταξύ Παρισιού και Ισπανίας. Έχει μήκος πάνω από 8000 πόδια και διαθέτει μόνο 9 τεράστιες κολώνες που στηρίζουν την γέφυρα. Σίγουρα πρόκειται για ένα επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής αλλά αυτό δεν την κάνει να φαίνεται και ασφαλής, ειδικά με τους δυνατούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή.
6. Η γέφυρα U Bein, Μιανμάρ
Ξεχαρβαλωμένη και χωρίς κιγκλιδώματα για να κρατήσει κανείς, η φημισμένη γέφυρα U Bein της Μιανμάρ απαιτεί μεγάλο θάρρος για να την περάσεις. Βρίσκεται πάνω από τη λίμνη Taungthaman και έχει μήκος πάνω από 1 χιλιόμετρο, όχι μακριά από την Amarapura που κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών περιοχών της χώρας.
Η U Bein χτίστηκε το 1850 χρησιμοποιώντας ξύλα τικ από ένα πρώην βασιλικό παλάτι και, παρόλο που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες σε μια προσπάθεια διατήρησης της δομής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 1.000 πυλώνες που στηρίζουν τη γέφυρα φθείρονται όλο και περισσότερο. Είναι η μεγαλύτερη και παλιότερη γέφυρα φτιαγμένη από ξύλο τικ.
7. Canopy Walk, Γκάνα
Κατασκευασμένη ψηλά πάνω από τα δέντρα στο Εθνικό Πάρκο Kakum, η γέφυρα Canopy Walk της Γκάνας προσφέρει μια νέα προοπτική των καταπράσινων ζούγκλων της Κεντρικής Περιοχής της χώρας.
Η θέα από εδώ είναι καταπληκτική, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερη τρομακτική. Έχει μήκος 1150 ποδιά με ξεχωριστά τμήματα να είναι δεμένα μεταξύ 7 δέντρων. Ξύλινες σανίδες και σχοινιά στήριξης είναι τα μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την απλή κατασκευή της.
8. Musou Tsuribashi, Ιαπωνία
Η παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα της Ιαπωνίας είναι επίσης και η πιο τρομακτική. Βρίσκεται βαθιά στις νότιες ιαπωνικές Άλπεις και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Το «Μουσού Τσουριμπάσι» σημαίνει κυριολεκτικά «τρομακτικό αιώρημα» στα Ιαπωνικά.
Η γέφυρα είναι ερειπωμένη με λίγη συντήρηση και είναι κατασκευασμένη κυρίως από σχοινί, σύρμα και λεπτές ξύλινες σανίδες με αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
Το να φτάσει κανείς στην γέφυρα είναι επίσης πρόκληση καθώς είναι αρκετά μακριά από τουριστικές περιοχές.
9. Η γέφυρα Langkawi, Μαλαισία
Στηριγμένη μόνο από έναν πυλώνα ύψους 82 μέτρων που αναδύεται από την καταπράσινη ζούγκλα, η γέφυρα Sky Langkawi είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού Machinchang, ένα εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει εκπληκτική θέα στο νησί και τη θάλασσα.
Η γέφυρα κρέμεται περίπου 100 μέτρα πάνω από το έδαφος και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 250 άτομα ταυτόχρονα. Ταλαντεύεται πάνω από το τοπίο για να δώσει στους επισκέπτες μια μοναδική χωρική εμπειρία πάνω από την παρθένα ζούγκλα. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με μια ευθεία γέφυρα, όπου το άκρο είναι πάντα “μονότονο”, μια καμπύλη γέφυρα προσφέρει εντυπωσιακά μεταβαλλόμενη προοπτική. Προειδοποιούμε όμως ότι η πλατφόρμα φαίνεται να κινείται με κάθε βήμα που κάνετε…
10. Η κρεμαστή γέφυρα Titlis Cliff Walk, Ελβετία
Η Titlis Cliff Walk βρίσκεται στις θεαματικές Ελβετικές Άλπεις και είναι η ψηλότερη ανυψωτική γέφυρα στην Ευρώπη. Βρίσκεται περίπου 10.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το να φτάσετε εδώ είναι από μόνο του μια πρόκληση, αν και η μεγαλύτερη δοκιμασία περιμένει όσους προετοιμάζονται να διασχίσουν τη στενή πλατφόρμα με τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν διαρκώς και τις ισχυρές χιονοπτώσεις να είναι πολύ συχνές.
Η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 2013, έχει μήκος περίπου 100 μ. και πλάτος 1μ. Η διάσχισή της απαιτεί να έχεις ένα νευρικό σύστημα τόσο ισχυρό όσο και τα χαλύβδινα καλώδια που την στηρίζουν.