Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αιθιοπία, η αφρικανική πρωτεύουσα του καφέ

Αν κάποιος επισκεφτεί αυτή την όμορφη χώρα της Αιθιοπίας, θα έρθει αντιμέτωπος με μία διαπίστωση: ο καφές σε αυτή τη χώρα κυριαρχεί παντού, υπάρχει παντού.
Αιθιοπία, η αφρικανική πρωτεύουσα του καφέ

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι περισσότεροι το πρωί που ξυπνάνε, έχουν ανάγκη να κάνουν κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να δραστηριοποιηθούν και να ξεπεράσουν την ατονία που όλοι μας αισθανόμαστε μόλις ξυπνήσουμε από το κρεβάτι.

Και για αυτό τι κάνουν; Μα, φυσικά, πίνουν καφέ.

Το αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων, το οποίο με την καφεΐνη βοηθάει τον οργανισμό να «ξυπνήσει» και να μπορέσει από την αδράνεια του ύπνου να εναρμονιστεί γρήγορα με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ο καφές είναι αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων και αποτελεί ακόμα και κομμάτι της κουλτούρας μία χώρας. Ο ίδιος συνοδεύει κάθε ανθρώπινη περίσταση, από μία φιλική συνάντηση μέχρι το πένθος.

Και ναι, ο καφές κυριαρχεί σε συγκεκριμένες χώρες, αποτελεί το βασικό πολιτιστικό στοιχείο που ενώνει τους κοινωνικούς δεσμούς και του οποίου η δημιουργία και η προσφορά ακολουθεί κανόνες ιεροτελεστίας.

Τι θα έλεγε ένας λάτρης του καφέ να επισκεφτεί τη χώρα στην οποία ο καφές είναι σημείο πολιτισμού, όπως η Αιθιοπία; Αυτή τη χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και αν και στη συνείδηση πολλών φαντάζει φτωχή, περιέχει φυσικά τοπία μεγάλης ομορφιάς και εννέα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς;

Εδώ οι καλοί χάρτες - Που βρίσκεται η Αιθιοπία
Εδώ οι καλοί χάρτες - Που βρίσκεται η Αιθιοπία

Η Αιθιοπία συνορεύει βόρεια με την Ερυθραία, βορειοανατολικά με το Τζιμπουτί, ανατολικά με τη Σομαλία, νότια με την Κένυα και δυτικά με το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Έχει πληθυσμό 117.876.000 κατοίκους και έκταση 1.104.300 km2 , γεγονός που καθιστά την ίδια την 27η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο.

Ο καφές ως βασικό πολιτιστικό στοιχείο της Αιθιοπίας.

Αν κάποιος επισκεφτεί αυτή την όμορφη χώρα της Αιθιοπίας, θα έρθει αντιμέτωπος με μία διαπίστωση: ο καφές σε αυτή τη χώρα κυριαρχεί παντού, υπάρχει παντού. Σύμφωνα με έναν μύθο της χώρας, ο βοσκός Kaldi παρατήρησε τη ζωηρή συμπεριφορά που είχαν οι κατσίκες του όταν έφαγαν καρπούς από ένα καφεόδεντρο. Ο βοσκός μάζεψε μερικούς καρπούς και τους πήγε σε ένα μοναστήρι. Όταν ορισμένοι μοναχοί μύρισαν τους καρπούς, εκείνοι άρχισαν να λένε πως είναι δημιουργήματα του διαβόλου και πέταξαν τους κόκκους στη φωτιά! Όμως, το άρωμα του καφέ πλημμύρισε τον χώρο και οι μοναχοί έσπευσαν να τους βγάλουν από τη φωτιά, τοποθετώντας τους σε ζεστό νερό. Και έτσι, σύμφωνα με το μύθο, το ρόφημα του καφέ μόλις είχε δημιουργηθεί!

Καφές χωρίς γλυκάκι, γεμιστά χωρίς φέτα
Καφές χωρίς γλυκάκι, γεμιστά χωρίς φέτα

Ο καφές είναι τρόπος ζωής στην Αιθιοπία, είναι η μοναδική χώρα στην Αφρική στην οποία υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή καφέ. Η αγαστή σχέση ανάμεσα στον καρπό του καφεόδεντρου και την κουλτούρα της χώρας κυριαρχεί παντού και δεν είναι δυνατό ένας λάτρης του καφέ να μη γνωρίζει αυτή τη σχέση αγάπης αυτής της χώρας με αυτό το τόσο δημοφιλές ρόφημα.

Buna dabo naw, λέει αυτή η περίφημη φράση της Αιθιοπίας, που σημαίνει «ο καφές είναι το ψωμί μας!». Μία φράση που αναδεικνύει τη βαθιά παράδοση που συνοδεύει την παραγωγή και το σερβίρισμα του καφέ σε αυτή την μοναδικά όμορφη Αφρικανική χώρα.

Ο καφές είναι πρώτο προϊόν εξαγωγής της Αιθιοπίας, με πολλούς από τους ανθρώπους να κερδίζουν και τα προς το ζην από την καλλιέργειά του. Η προσφορά του καφέ είναι ένα ολόκληρο γεγονός, συμβολίζει το αίσθημα φιλοξενίας και του αισθήματος εκτίμησης των ανθρώπων μεταξύ τους.

Τρόπος δημιουργίας του καφέ

Η απόλαυση του καφέ στην Αιθιοπία, περνάει από μία μεγάλη και πολύωρη διαδικασία. Η κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Αιθιόπων δε θέλουν το σερβίρισμα του καφέ να είναι μία βιαστική πράξη, μία αγγαρεία!

Ο καφές της Αιθιοπίας έχει βαθύ, έντονο άρωμα, καθώς συλλέγεται από άγρια καφεόδεντρα, γεγονός που ενδυνάμωσε το μύθο για τη μοναδική του γεύση.

Οι γυναίκες ξεκινάνε να καβουρδίζουν τον καφέ, σε μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ώρες. Η διαδικασία ξεκινάει από το καβούρδισμα των κόκκων, οι οποίοι αλέθονται στο χέρι.

Τρόπος δημιουργίας του καφέ

Στη συνέχεια, ο καφές τοποθετείται στην παραδοσιακή πήλινη κανάτα που ονομάζεται «jebena». Στη συνέχεια, το μικρότερο παιδί της οικογένειας ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη πως ο καφές είναι έτοιμος και προσφέρει την πρώτη κούπα στο πιο ηλικιωμένο μέλος. Στη συνέχεια, ακολουθούν τα υπόλοιπα. Έτσι, οι προσωπικοί και οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται πιο ισχυροί.

Αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ και θέλει να απολαύσει το μεγαλείο της γεύσης του, ας κάνει ένα ταξίδι στην Αιθιοπία. Σίγουρα, η απόλαυση του καφέ θα του μείνει αξέχαστη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.