Η γαλλική κουζίνα περιλαμβάνει συνταγές με ποιοτικά υλικά και σπουδαία τεχνική που συντελλούν σε κομψά και πεντανόστιμα πιάτα. Πολλά από τα πιάτα της γαλλικής κουζίνας έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη και μάλιστα το 2010 προστέθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Σίγουρα θα έχετε ακούσει και τα αστέρια Michelin που έχουν σαν εύσημα διάφορα εστιατόρια, ε το Michelin Guide είναι από τη Γαλλία.
Το τυρί και το κρασί αποτελούν τα κύρια υλικά της γαλλικής κουζίνας, τα οποία συνοδεύονται από κρεατικά, ψαρικά, σούπες και φυσικά υπέροχα γλυκά. Συγκέντρωσα τα κορυφαία γαλλικά φαγητά και σας τα παρουσιάζω παρακάτω.
1. Soupe à l'oignon (Γαλλική κρεμμυδόσουπα )
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα (Soupe à l’oignon) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από κρεμμύδια και ζωμό βοείου κρέατος που σερβίρεται με λιωμένο τυρί και κρουτόν. Προέρχεται από τη ρωμαϊκή εποχή αλλά η σημερινή εκδοχή χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η νοστιμιά της σούπας κρύβεται στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών, τα οποία σβήνονται με κονιάκ κατά το μαγείρεμα.
2. Coq au Vin (Κόκορας κρασάτος)
Το Coq au Vin είναι ο κόκορας κρασάτος που περιλαμβάνει επίσης μανιτάρια και ίσως και σκόρδο. Συνήθως μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί Βουργουνδίας ή άλλα τοπικά κρασιά. Η παράδοση της Γαλλίας λέει ότι προέρχεται από την αρχαία Γαλατία και τον Ιούλιο Καίσαρα αλλά επισήμως η συνταγή υπάρχει από τον 20ο αιώνα. Το κρέας καρυκεύεται με αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης, μαϊντανό και σοτάρεται σε λίπος και μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία με κρασί μέχρι να μαλακώσει.
3. Cassoulet
To Cassoulet είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει λευκά φασόλια μαγειρεμένα μαζί με κρέας. Το κρέας μπορεί να είναι χοιρινό, πάπια ή ακόμα και λουκάνικα, χήνα, πρόβειο κρέας. Η προέλευση του πιάτου είναι από τη νότια Γαλλλία και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη cassole που σημαίνει πήλινο σκεύος, στο οποίο μαγειρεύεται. Σύμφωνα με την παράδοση το Cassoulet προέρχεται από το 1355 στην πόλη Castelnaudary ενώ κατά τον Μεσαίωνα αναφερόταν με το όνομα estouffet και χρησιμοποιούνταν και κουκιά στη θέση των φασολιών.
4. Bœuf bourguignon (Μοσχαράκι Μπουργκινιόν )
Το Bœuf bourguignon είναι ουσιαστικά ένα μοσχαρίσιο στιφάδο κοκκινιστό. Το κρέας έχει μείνει σε κόκκινο κρασί για δύο μέρες προτού μαγειρευτεί. Στη συνέχεια μαγειρεύεται με διάφορα καρυκευμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια, καρότα και φυσικά κρεμμύδι και σκόρδο. Θεωρείται μία από τις σπεσιαλιτές της Βουργουνδίας, όπως και το Coq au vin με το οποίο έχουν πολλές ομοιότητες. Θα το βρείτε να συνοδεύεται με βραστές πατάτες ή πουρέ πατάτας ή ακόμα και ζυμαρικά.
5. Confit de canard
Το Confit de canard (Κονφί πάπιας) είναι ένα γαλλικό πιάτο που μαγειρεύεται κανονικά με ολόκληρη πάπια, αλλά υπάρχουν σεφ που το χρησιμοποιούν και χήνα ή χοιρινό κρέας. Σύμφωνα με την παράδοση της Γασκώνης, εκεί όπου υπάρχουν και οι καλύτερες παραλλαγές του φαγητού αυτού, όλα τα κομμάτια της πάπιας χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα, με το καθένα να είναι για διαφορετικό σκοπό. Το Confit de canard είναι ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά πιάτα και το κρέας μένει σε αλάτι, σκόρδο και καρυκεύματα για 36 ώρες στο ψυγείο και ύστερα μαγειρεύεται στο δικό του λίπος σε χαμηλή θερμοκρασία. Το ψήσιμο μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις μέχρι δέκα ώρες.
6. Salade niçoise
Η Salade niçoise είναι μία τυπικά γαλλική σαλάτα που προέρχεται από την πόλη της Νίκαιας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει ντομάτες, μαρούλι, βραστά αυγά, γαύρο ή τόνο σε κονσέρβα ή φρέσκο, ελιές και έχει dressing από ελαιόλαδο και ίσως ξύδι ή λεμόνι. Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μπορείτε να τη βρείτε σερβιρισμένη με αναμειγμένα τα υλικά ή στημένη ως κομψή σαλάτα. Μπορεί να βρείτε τη συνταγή με μαγειρεμένα πράσινα φασόλα και βραστές πατάτες, ωστόσο όσοι ακολουθούν την παράδοση είναι κάθετοι στο ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι όλα ωμά.
7. Escargots (Σαλιγκάρια)
Τα σαλιγκάρια ή Escargots όπως λέγονται στα γαλλικά, είναι μία βρώσιμη τροφή σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία γίνεται ελικοκαλλιέργεια με εκτροφή σαλιγκαριών. Για αυτό και σε αυτές τις χώρες υπάρχει μεγάλη γαστρονομική παράδοση με σαλιγκάρια. Αν και σε πολλά μέρη του κόσμου να θεωρείται ταμπό να τρώει κανείς τα σαλιγκάρια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κρέας τους έχει πολλά οφέλη, με αρκετή πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β3, σελήνιο και έχουν χαμηλά λιπαρά. Τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στα πιάτα της υψηλής κουζίνας και μάλιστα υπάρχουν ειδική λαβίδα και πιρούνι για μεγαλύτερη ευκολία στην κατανάλωσή τους.
8. Ratatouille
Το Ratatouille εκτός από διάσημο ποντίκι καρτούν είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά πιάτα της Γαλλίας. Προέρχεται από την Προβηγκία και συγκεκριμένα από τη Νίκαια, για αυτό και θα το δείτε και ως ratatouille niçoise. Η συνταγή περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά, όπως ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, τα οποία αρχικά ελαφρώς τηγανίζονται και στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Μπορεί να είναι ένα συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο και ταιριάζει άψογα με ένα κόκκινο κρασί και φρυγανισμένο ψωμί.
9. Crème brûlée
Η Crème brûlée είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαλλικά γλυκά. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που η βάση του είναι κρέμα και από πάνω έχει καραμελωμένη ζάχαρη. Η κρέμα έχει γεύση βανίλια ή και άλλες γεύσεις φρούτων. Σερβίρεται συνήθως ελαφρώς παγωμένη σε ατομικά ramekin (φόρμες πορσελάνης). Ουσιαστικά είναι πανομοιότυπη με την ισπανική Crema Catalana, με την πιο παλιά γνωστή συνταγή έχει συμπεριλειφθεί σε βιβλίο μαγειρικής του γάλλου σεφ François Massialot ήδη από το 1691 αλλά η προέλευσή της είναι υπό αμφισβήτηση.
10. Tarte Tatin (ανάποδη τάρτα μήλου)
Η Tarte Tatin ουσιαστικά είναι ανάποδη τάρτα μήλου, η οποία πήρε το όνομά της από τις αδερφές Tatin που επινόησαν και σέρβιραν αυττό το γλυκό στο ξενοδοχείο τους. Ουσιαστικά η επινόηση του γλυκού είναι ύστερα από ένα λάθος στη δεκαετία του 1880, όπου η Stephanie Tatin άφησε τα μήλα να μαγειρεύονται στο βούτυρο και τη ζάχαρη για πολλή ώρα και άρχισαν να καίγονται. Στην προσπάθεια της να σώσει το γλυκό έβαλε βάση ζαχαροπλαστικής πάνω από τα μήλα και το σέρβιρε ανάποδα. Το γλυκό έγινε διάσημο στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη γαλλική κουζίνα.
Extra: Τυριά Γαλλίας
Φυσικά και από τη γαλλική κουζίνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τυριά, τα οποία προηγούνται ή συνοδεύουν τα κύρια γεύματα.
Η λίστα με τα γαλλικά τυριά είναι ατελείωτη, υπάρχουν όμως μερικά που είναι από τα πιο δημοφιλή και τα οποία πρέπει να δοκιμάσετε.
- Camembert: αυτό το τυρί προέρχεται από τη Νορμανδία, είναι λευκό εξωτερικά ενώ εσωτερικά έχει πιο κίτρινο χρώμα και κρεμώδης υφή.
- Brie de Meaux: ένα τυρί που έχει λευκή φλούδα ενώ εσωτερικά είναι συμπαγές με κίτρινο χρώμα
- Roquefort: το δημοφιλές τυρί που ωριμάζει στις σπηλιές του Mont Combalou και έχει έντονη γεύση με επίγευση μούχλας και αλατιού
- Reblochon: ένα τυρί από τη Σαβοΐα το οποίο φτιάχνεται από το πλούσιο γάλα του δεύτερου αρμέγματος
- Munster: πικάντικο τυρί με έντονη μυρωδιά και μαλακό εσωτερικό
- Pont l’Évêque: αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τυριά της Νορμανδίας που παρασκευάζεται μέχρι σήμερα
- Comté: χρησιμοποιείται ως γενικό τυρί σε ορεκτικά, σαλάτες και σάντουιτς