10 λόγοι γιατί αγαπώ το Αφγανιστάν

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η καρδιά μου πονάει αυτές τις ημέρες για όλα αυτά που περνάει το Αφγανιστάν, μία χώρα που ανέκαθεν αγαπούσα.

Πρόκειται για μία χώρα της οποίας ακόμα και η αναφορά του ονόματός της προκαλεί φόβο σε πολλούς ανθρώπους. Με πολιτικά γεγονότα και θρησκευτική καταπίεση που τους αποτρέπει από να θέλουν να την επισκεφτούν.

Οι μαύρες ημέρες που βιώνει το Αφγανιστάν εξαιτίας της κυριαρχίας των Ταλιμπάν σε ολόκληρη τη χώρα, θυμίζουν τις μαύρες εποχές του 2001. Γυναίκες ντυμένες με χατζίμπ, δημόσιοι λιθοβολισμοί για μοιχεία, ραβδισμοί, αυστηρή εφαρμογή του Κορανίου και καταπίεση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών.

Χάρτης που βρίσκεται το Αφγανιστάν
Χάρτης που βρίσκεται το Αφγανιστάν

Αυτό όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως η ίδια είναι μία σπουδαία χώρα με όλα αυτά τα γεγονότα να μην της επιτρέπουν να ξεδιπλώσει τη μαγεία και τις ομορφιές της.

Το Αφγανιστάν είναι μία πολύ όμορφη χώρα, με μεγάλη ιστορική πορεία μέσα στο διάβα των αιώνων.

Παρακάτω, συγκεντρώνω μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το Αφγανιστάν, ανεξαρτήτως όλων αυτών των λυπηρών φαινομένων, είναι μία αγαπημένη μου χώρα.

  • Εξαιρετική φιλοξενία: Και όμως, οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν, είναι πολύ φιλόξενοι και ζεστοί. Αν κάποιος δει τουριστικά βίντεο με θέμα την επίσκεψη στο Αφγανιστάν, θα αντιληφθεί πως η φιλοξενία του Αφγανιστάν δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Πραγματικά, ίσως είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να σου ανοίξουν το σπίτι τους και να σε φιλοξενήσουν, να σε αγκαλιάσουν και να κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν που επισκέφτηκες τη χώρα τους. Σου προσφέρουν τα ρούχα, το χαμόγελο, το φαγητό τους. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη ζεστασιά του Αφγανιστάν.
  • Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: Το Αφγανιστάν βρίθει από μνημεία μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας. Μιναρέδες και τζαμιά, το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν, η οροσειρά Νοσάκ, το μαυσωλείο Babur Garden, αγάλματα του Βούδα, καθώς ο Βουδισμός οφείλει τις απαρχές του και στην παρεξηγημένη αυτή χώρα. Το Αφγανιστάν έχει μεγάλες αγορές με πλήθος αντικειμένων και παραδοσιακών ενδυμασιών.
Οι κήποι του Μπαμπούρ
Οι κήποι του Μπαμπούρ
  • Παραδοσιακές ενδυμασίες: Το Αφγανιστάν διαφέρει από τον τρόπο ζωής που έχουμε συνηθίσει στον Δυτικό κόσμο. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες των ανδρών κερδίζουν τα βλέμματα και την προσοχή. Οι γνωστότερες ενδυμασίες είναι η μακριά στολή Uzbaki και η όμορφη στολή Kabuli.
  • Αγάπη για το έθνος: Οι άνθρωποι του Αφγανιστάν έχουν μεταξύ τους πολλές διαφορές, αλλά είναι αξιοζήλευτη η ομοψυχία που τους ενώνει σε θέματα φιλοπατρίας. Υπάρχει αγάπη για το έθνος, η οποία ξεπερνάει τις όποιες διαφορές.
  • Νεαρός πληθυσμός: Σε άλλες χώρες υπάρχουν οι υποδομές, όμως υποφέρουν από υπογεννητικότητα. Στο Αφγανιστάν, το 68% του πληθυσμού της είναι νεαρά άτομα μέχρι 25 ετών, γεγονός που καθιστά την ίδια μία από τις χώρες με τον πιο νεαρό πληθυσμό στον πλανήτη (πέμπτη στην κατάταξη). Η χώρα είναι δύσκολο με τις υπάρχουσες συνθήκες να βελτιώσει τις υποδομές της ώστε να υποσχεθεί ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά; Αλλά πάντοτε η ύπαρξη των παιδιών είναι μία ελπίδα, ακόμα και σε μία χώρα που βιώνει τόσο μεγάλη εθνική σύγχυση.
παιδιά στο Αφγανιστάν
  • Φαγητό και διασκέδαση: Στο Αφγανιστάν, μπορείς να βρεις τα πάντα. Τα κλασικά πιάτα τους, όπως το Καμπούλ πιλάφι και το Hazaragi Wogray Ajay. Είναι μία χώρα πλούσια σε κάθε μορφή τέχνης; από χορούς όπως ο Atan και ο Qarsak και μουσικά όργανα, όπως Dambura και Rubab.
  • Είναι μία χώρα που πρεσβεύει την απλή ζωή: Οι άνθρωποι του Αφγανιστάν είναι απλοί, δε μοιάζουν με τους ανθρώπους της Δύσης όπου καλλιεργείται η μανία για την απόκτηση ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών. Συνήθως, η κάθε οικογένεια έχει ένα δωμάτιο όπου μαζεύονται όλοι, γεγονός που τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους. Ακόμα και Αφγανοί με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, επιλέγουν μία πιο λιτή ζωή.
  • Φρούτα που δε συναντάς πουθενά αλλού: Το Αφγανιστάν είναι γεμάτο δέντρα με πολύτιμα φρούτα και καρπούς. Περιοχές όπως η επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν διαθέτει μερικά από τα πιο νόστιμα ρόδια στον κόσμο. Η επαρχία Μπαμιγιάν διαθέτει πατάτες παγκόσμιας κλάσης, ενώ η Κουντούζ είναι πολύ γνωστή σε όλη τη χώρα για τα απίστευτα πεπόνια της.
  • Σημαντικός ορυκτός πλούτος: Το Αφγανιστάν είναι μία χώρα πλούσια σε ορυκτά, όπως χρυσάφι και χαλκός. Αν και δε γίνονται επενδύσεις, η χώρα διαθέτει ορυκτούς πόρους μεγάλης οικονομικής αξίας.
  • Πλούσια βλάστηση, φυσικό περιβάλλον: Στο Αφγανιστάν υπάρχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ενώ περισσότερα από 3000 είδη φυτών συναντώνται σε ολόκληρη την έκταση της χώρας.

Το Αφγανιστάν είναι μία υπέροχη, υπέροχη χώρα. Οι σκέψεις μου είναι μαζί της, είθε να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δύσκολες στιγμές που βιώνει και να ξημερώσουν καλύτερες στιγμές για αυτή την πολύπαθη χώρα..

Αφγανιστάν
ΠρωτεύουσαΚαμπούλ
Πληθυσμός32,890,171
Έκταση647,500 τ.χλμ
ΝόμισμαΑφγάνι
Ζώνη ΏραςUTC+4.5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *