Γκουανγκτζόου, το ιστορικό βιομηχανικό κέντρο της Κίνας

Γκουανγκτζόου, το ιστορικό βιομηχανικό κέντρο της Κίνας
Στις μέρες μας , η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Γκουανγκτζόου. Είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Καντόνα.

Στις μέρες μας , η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Γκουανγκτζόου. Είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Καντόνα.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας με αποικιακό υπόβαθρο και σημείο συγκέντρωση διάφορων πολιτισμών. Αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ.

Ο πληθυσμός της είναι στα 13 εκατομμύρια κατοίκους. Εάν βάλουμε στην εξίσωση και τις πόλεις-δορυφόρους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Γκουανγκτζόου ο πληθυσμός αυξάνεται στα 45 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια από τις πόλεις της Κίνας όπου μιλούνται μανδαρινικά και καντονέζικα σε καθημερινή βάση.

Την τεράστια εμπορική της ανάπτυξη την οφείλει κυρίως στην γεωγραφική της θέση. Κτισμένη στις εκβολές του ποταμιού Ζου Τζινγκ ή αλλιώς του Ποταμού των Μαργαριταριών.

Η πόλη είναι γνωστή για το τσάι, τα μεταξωτά της αλλά και τις πορσελάνες της. Μια μητρόπολη με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική αλλά και νόστιμο φαγητό, το φαγητό της Καντόνα.

Στην πόλη ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της η Όπερα του Γκουανγκτζόου όπου οι καμπύλες υποτυπώδους ροής έχουν σαν έμπνευση δυο πετρώματα που πλένονται λίγο πιο μακριά από τον ποταμό των Μαργαριταριών.

η Όπερα του Γκουανγκτζόου (πηγή: unsplash)
η Όπερα του Γκουανγκτζόου (πηγή: unsplash)

Η παραδοσιακή συνοικία της πόλης είναι το Liwan, όπου διακρίνουμε τα χαμηλά σπίτια. Στην πόλη δεσπόζει το Xiaogang Park για χαλάρωση αλλά και ο Πύργος του Καντονιού με ύψος 488 μέτρων.

ο Πύργος του Καντονιού (πηγή: unsplash)
ο Πύργος του Καντονιού (πηγή: unsplash)

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί η επιβλητική αίθουσα μνήμης Sun Yat-sen. Έγινε προς τιμήν του πρώτου αρχηγού της σύγχρονης Κίνας όπου γεννήθηκε στα βόρεια της επαρχίας το 1866.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα πλοία συνήθως σταματούν περίπου 12 μίλια μακριά από το λιμάνι. Το πράττουν γιατί ο κόλπος του ποταμού είναι ρηχός και καταλήγουν να φορτώνουν με τη βοήθεια μικρότερων πλοίων.

Αξίζει μια επίσκεψη στο βουδιστικό ναό των έξι δέντρων μπανιάν. Στην είσοδο του θαυμάζουμε τα δέντρα με τις εναέριες ρίζες. Ο Ναός χτίστηκε από την οικογένεια Τσου την δεκαετία του 1890. Ένα συγκρότημα ναών και αίθριων που σαν χαρακτηριστικό τους έχουν τα κεραμικά διαζώματα που αναπαριστούν την ιστορία της πόλης.

πηγή: unsplash

Αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις ολόκληρης της Κίνας. Σίγουρα βοηθάει στην συνθήκη αύτη το ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Χονγκ Κονγκ-τρεις ώρες με το λεωφορείο και 40 λεπτά με το αεροπλάνο. Επιπρόσθετα στην πόλη ισχύει ένα οικονομικό μοντέλο πιο φιλελεύθερο με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Η ιστορία της Γκουανγκτζόου

Η ιστορία της πόλη είναι πλούσια και έχει αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές. Στις αρχές του 2ου αιώνα π.χ. η πόλη είχε και άλλο όνομα, Παν Γιου. Η ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε τη περίοδο της δυναστείας των Τσιν όπου είχε και την εξουσία της περιοχής.

Περίπου στα τέλη του 2ου αιώνα, η πόλη θα πάρει το όνομα Γκουανγκτζόου. Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε τους επόμενους αιώνες παρά την πολιτική αναστάτωση που κυριάρχησε στην Κίνα.

Υπήρξε πρωτεύουσα της ευρύτερης επαρχίας αλλά και αποτέλεσε έδρα αυτόνομου βασιλείου όταν υπήρχαν τα προβλήματα με την κεντρική εξουσία, όπου εμφανίζονταν αρκετά αδύναμη ή είχε πλήρως καταρρεύσει.

Η πόλη έπαιξε τον ρόλο της πύλης επικοινωνίας της Κίνας με την Μέση Ανατολή. Αρκετοί Άραβες και Πέρσες έμποροι ήταν συχνοί επισκέπτες στο λιμάνι της πόλης. Μάλιστα οι Κινέζοι είχαν δώσει και ένα όνομα σε όλους του εμπόρους που προέρχονταν από τη Δύση «ντασί».

Τον επόμενο αιώνα οι Πορτογάλοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, ιδρύοντας διάφορες εμπορικές εταιρείες. Εδώ είναι και η στιγμή που οι Πορτογάλοι έκαναν μια παραλλαγή του ονόματος της πόλης. Στην δική τους γλώσσα το Γκουανγκτζόου το έκαναν Καντάο που μάλιστα ήταν πολύ κοντά στο Καντόν, την ιαπωνική version του ονόματος της πόλης.

Οι Πορτογάλοι έγιναν κυρίαρχοι της πόλης και μάλιστα κατείχαν το μονοπώλιο σχετικά με την εμπορική σύνδεση της Ευρώπης με την Κίνα.

Τον 17ο αιώνα στην πόλη θα κάνουν την εμφάνιση τους οι Ολλανδοί όπου κατάφεραν σε συνεννόηση με τις αρχές της Κίνας να πετύχουν ευνοϊκότερες πολιτικές υπέρ τους. Όπως είναι λογικό και άλλοι λαοί της Ευρώπης θα ακολουθήσουν και θα στείλουν εμπορικούς αντιπροσώπους.

Είναι το σημείο όπου η πόλη θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια όχι μόνο της Κίνας αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Οι Βρετανοί θα εκμεταλλευθούν τη γεωγραφική θέση της πόλης και θα δημιουργήσουν σε αυτή μια βάση όπου ουσιαστικά θα τους βοηθήσει και στις κτήσεις τους στην Ινδία.

Θα ακολουθήσουν οι Πόλεμοι του Οπίου, με την Βρετανία να βγαίνει νικήτρια στον πόλεμο με την Κίνα. Θα καταφέρουν οι Βρετανοί να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το Χονγκ-Κονγκ, στο ανατολικό τμήμα του ποταμού Ζου Τζιάνγκ.

Το γεγονός αυτό θα μειώσει κάπως την εμπορική κίνηση του λιμανιού της Γκουανγκτζόου αλλά όχι και την σημασία του. Με την συνθήκη της Νανγκίνγκ που σήμανε και το τέλος το πολέμου, η πόλη θα γίνει ένα από τα πέντε λιμάνια ελεύθερου εμπορίου.

Στον 20ο αιώνα η πόλη θα αναδειχθεί και σε πνευματικό κέντρο. Θα υπάρξει σαφώς ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με την τεράστια στρατιωτική αλλά και οικονομική διείσδυση της Ιαπωνίας αλλά και των Ευρωπαίων στην περιοχή.

άποψη της πόλης (πηγή: unsplash)
άποψη της πόλης (πηγή: unsplash)

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη κατακτηθεί από την Ιαπωνία ενώ στον Κινέζικο Εμφύλιο θα αποτελέσει κέντρο των Κινέζων εθνικιστών.

BONUS FACT : Η καντονέζικη κουζίνα χρησιμοποιεί γλυκόξινες σάλτσες και φαγητά στον ατμό. Στον πυρήνα της έχει θαλασσινά και είναι προσαρμοσμένη στα θέλω και τα πρέπει αρκετών Ευρωπαίων.

Η γνωστή σπεσιαλιτέ, η ντριμ σουμ, ουσιαστικά είναι μικρές κρέπες που αποτελούνται από θαλασσινά κυρίως αλλά και κρεατικά και γλυκά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της και επίτευγμα συνάμα είναι ότι κατάφερε να μετατρέψει σε φαγώσιμο πράγματα που στην Ευρώπη κυρίως θεωρούνται σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού αηδιαστικά.

Πηγές: Wikipedia, Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.