Η Χόι Αν (Hội An) είναι μια πόλη στην επαρχία Κουάνγκ Ναμ στο κεντρικό Βιετνάμ που έχει την τιμή να περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1999. Κι αυτό γιατί η καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία της αποτελεί έξοχο δείγμα ενός εμπορικού λιμανιού με διεθνή ακτινοβολία μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα.
Στην περιοχή της Χόι Αν καταλήγει η μεγάλη λεκάνη του ποταμού Θου Μπον, που σε συνδυασμό με την πρόσβαση στη θάλασσα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τις εμπορικές συναλλαγές. Τα φυσικά αυτά πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα, όπως η κανέλα, το τζίνσενγκ, αλλά και τα εκπληκτικής ποιότητας υφάσματα και κεραμικά, άρχισαν να προσελκύουν Κινέζους και Ιάπωνες εμπόρους από τα τέλη του 15ου αιώνα.
Σύντομα την πόλη άρχισαν να επισκέπτονται και Ευρωπαίοι έμποροι, αρχικά Πορτογάλοι και αργότερα Ολλανδοί, Γάλλοι και Άγγλοι, αλλά και Πέρσες, Άραβες και Ινδοί. Η πόλη μεταβλήθηκε στο σημαντικότερο σταθμό για το παγκόσμιο εμπόριο στη Θάλασσα της νότιας Κίνας αλλά και σε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών.
Η λάμψη της Χόι Αν ως δραστήριου εμπορικού κέντρου άρχισε να σβήνει σιγά σιγά από τα τέλη του 18ου αιώνα, λόγω της ανόδου της δυναστείας Τάι Σον του Βιετνάμ, η οποία ήταν αντίθετη με το εμπόριο με ξένους. Μετά την καταστροφή της πόλης το 1775 λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στην παλιά και τη νέα δυναστεία, ο αυτοκράτορας Γκια Λονγκ έδωσε στους Γάλλους αποκλειστικά οικονομικά προνόμια στη γειτονική πόλη Ντα Νανγκ.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή συσσώρευση λάσπης από τις προσχώσεις του ποταμού Θου Μπον στο λιμάνι της Χόι Αν, οδήγησαν στην παραμέληση και εγκατάλειψή της. Αυτό όμως είχε και ένα αναπάντεχο θετικό αποτέλεσμα: η Χόι Αν παρέμεινε ανέγγιχτη για σχεδόν 200 χρόνια! Η αναβίωσή της στη δεκαετία του 1990 οφείλεται στον Πολωνό αρχιτέκτονα Κάζιμιρζ Κβιατκόφσκι, τον οποίο η πόλη τίμησε με την ανέγερση ενός ανδριάντα του.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Χόι Αν έχει μεταβληθεί σε τουριστικό προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς. Μάλιστα, τα Travel & Leisure World’s Best Awards την ανακήρυξαν κορυφαία πόλη για το 2019.
Η πόλη φημίζεται για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, η οποία συνδυάζει κινεζικά και ιαπωνικά με ευρωπαϊκά (κυρίως γαλλικά) στοιχεία, και για τα ντόπια προϊόντα, κυρίως υφάσματα και κεραμικά. Στο παλιό κέντρο μπορεί να δει κανείς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σπίτια να συνυπάρχουν με κινεζικούς ναούς, γαλλικά αποικιακά κτήρια, ξύλινα μαγαζιά και παλιά κανάλια. Ιδιαίτερα γοητευτική είναι η αποβάθρα του ποταμού Θου Μπον, γεμάτη σήμερα με μπαρ και εστιατόρια.
Σήμα κατατεθέν της Χόι Αν είναι η Ιαπωνική Γέφυρα ή Γέφυρα-Παγόδα, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα για να συνδέσει την ιαπωνική με την κινεζική συνοικία. Μέσα στη γέφυρα υπάρχει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον ταοϊστικό θεό Τραν Βο Μπακ Ντε, ο οποίος πιστεύεται ότι ελέγχει τον καιρό. Στις δύο άκρες της γέφυρας υπάρχουν δύο γλυπτά, ένας σκύλος και μια μαϊμού, τα οποία δηλώνουν ότι η κατασκευή της γέφυρας άρχισε στη χρονιά του σκύλου και ολοκληρώθηκε στη χρονιά του πιθήκου.
Μια από τις διασημότερες ατραξιόν της πόλης είναι το περίφημο Hoi An Lantern Full Moon, ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε πανσέληνο. Κατά τη διάρκειά του οι άνθρωποι μαζεύονται στην ύπαιθρο και στέλνουν στον ουρανό αναμμένα φαναράκια, διακοσμημένα στο χέρι. Επίσης, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις νυχτερινές βαρκάδες στον ποταμό που φωτίζεται από εκατοντάδες φαναράκια, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα…
Ετοιμάζεστε για ταξίδι στο Βιετνάμ; Συμβουλευτείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για τις καλύτερες περιοχές να μείνετε στη χώρα.
Bonus Fact: Γύρω στα 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χόι Αν βρίσκεται η περίφημη Χρυσή Γέφυρα (Cau Vang στα βιετναμέζικα), μια πεζογέφυρα που άνοιξε για το κοινό το 2018. Τα πελώρια χέρια που τη στηρίζουν μοιάζουν σαν να βγαίνουν από τη γη, μετατρέποντας τη διαδικασία του περάσματος σε μια σχεδόν ονειρική εμπειρία…
Περισσότερα ενδιαφέροντα πραγματάκια για τη χρυσή γέφυρα του Βιετνάμ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.