Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, αγκαλιάζει τις ακτές της ανατολικής Στερεάς και προσφέρει μια ανεξάντλητη ποικιλομορφία στο φυσικό της τοπίο. Ειδικά για τους λάτρεις της θάλασσας και των ακτών είναι αληθινός παράδεισος.
Οι 10 καλύτερες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, αγκαλιάζει τις ακτές της ανατολικής Στερεάς και προσφέρει μια ανεξάντλητη ποικιλομορφία στο φυσικό της τοπίο. Ειδικά για τους λάτρεις της θάλασσας και των ακτών είναι αληθινός παράδεισος. Και ως γέννημα θρέμμα Ευβοιώτης σας διαβεβαιώνω ότι θα ενθουσιαστείτε με τις τόσες πολλές και διαφορετικές παραλίες που θα γνωρίσετε. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, έτσι αναγκαστικά θα αναφερθούν οι κορυφαίες, κατά το προσωπικό, ταπεινό μου γούστο…

Μην ξεχνάτε μόνο ότι συχνά οι αποστάσεις ανάμεσα στις παραλίες είναι μεγάλες και το
οδικό δίκτυο όχι πάντα στην καλύτερη κατάσταση. Γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και
φροντίστε να έχετε άφθονο χρόνο στη διάθεσή σας. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα σας αποζημιώσει…

Η Εύβοια μπορεί να χωριστεί με μια νοητή γραμμή (που συνδέει τη Χαλκίδα με την Κύμη)
σε βόρεια και νότια. Για τη διευκόλυνσή μας θα το ακολουθήσουμε, ξεκινώντας από τη
βόρεια Εύβοια. Το κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατάφυτο (ακόμα και μετά
τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού), με υπέροχες εναλλαγές βουνού και θάλασσας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Πού να μείνετε για να είστε κοντά στις παραλίες της Βόρειας Εύβοιας

Υπάρχουν πληθώρες επιλογές για διαμονή στην Εύβοια, ωστόσο θα σας επισημάνω μερικά υπέροχα καταλύματα που βρίσκονται κοντά στις παραλίες της βόρειας Εύβοιας.

Προτεινόμενα καταλύματα

Παραλία Δάφνη

Παραλία Δάφνη, Εύβοια
Παραλία Δάφνη, Εύβοια

Πρώτη στάση: με αφετηρία τη Χαλκίδα κατευθύνεστε βόρεια και αφού περάσετε τη Νέα Αρτάκη και τα χωριά Πολιτικά και Νεροτριβιά (και θαυμάσετε στη διαδρομή τη φανταστική θέα κατεβαίνοντας προς τον Βόρειο Ευβοϊκό) φτάνετε μετά από 35 χιλιόμετρα στην παραλία της Δάφνης. Σύντομα θα αντιληφθείτε πως η παραλία της Δάφνης χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο κομμάτια. Στο δεύτερο μέρος της βρίσκεται μια από τις πιο διάσημες ταβέρνες της περιοχής, χαμένη και κυριολεκτικά χωμένη στα πεύκα, αλλά κυρίως στο κατάλληλο ύψος ώστε να χωρούν στο οπτικό σας πεδίο η παραλία, ο καταγάλανος ορίζοντας και το αναζωογονητικό πράσινο. Η παραλία έχει βότσαλα και πέτρες και στην ακτή και στο βυθό, ενώ οι πηγές που καταλήγουν από το βουνό στη θάλασσα κάνουν τα νερά κρυστάλλινα. Για όσους επιθυμούν την ησυχία και μια σχετική απομόνωση, οι καθημερινές είναι προτιμότερες από τα Σαββατοκύριακα.

Παραλία Βυθούρη

Παραλία Βυθούρη, Εύβοια
Παραλία Βυθούρη, Εύβοια

Δεύτερη στάση: Με αφετηρία και πάλι τη Χαλκίδα πηγαίνετε βόρεια με κατεύθυνση τη Στενή Δίρφυος. Μετά το χωριό Καθενοί στρίβετε αριστερά προς Πάλιουρα και από εκεί προς Γλυφάδα. Αφού διανύσετε 5-6 χιλιόμετρα χωματόδρομου (η συνολική απόσταση από τη Χαλκίδα είναι 53 χιλιόμετρα) φτάνετε σε μια μικρή και απομονωμένη παραλία, την Βυθούρη. Η παραλία διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: οι απότομοι βράχοι που την περικλείουν δεν επιτρέπουν στο φως του ήλιου να την λούζει σχεδόν για το ήμισυ της μέρας, μια ιδανική κατάσταση για τους οπαδούς της φυσικής σκιάς. Τα πεντακάθαρα και ελαφρώς κρύα νερά της, το ψιλό βοτσαλάκι και η άγρια ομορφιά του τοπίου την κάνουν ξεχωριστή και ιδιαίτερα δημοφιλή στους ελεύθερους κατασκηνωτές (αν ίσως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται…). Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε μην ξεχάσετε να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα εφόδια.

Παραλία Χιλιαδού

Παραλία Χιλιαδού, Εύβοια
Παραλία Χιλιαδού, Εύβοια

Τρίτη στάση: ακολουθείτε και πάλι το δρόμο προς τη Στενή και αφού περάσετε μέσα από το υπέροχο δάσος της Δίρφης, γεμάτο έλατα και καστανιές, κατηφορίζετε προς το Αιγαίο. Μετά από μια διαδρομή περίπου 1,5 ώρας φτάνετε στη διασημότερη ίσως παραλία ολόκληρου του νησιού, την Χιλιαδού, που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι της Παναγίας της Χιλιαδούς που βρίσκεται στην περιοχή. Μία «απλωτή» παραλία με άμμο και βότσαλα, είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της θέλει την προσοχή του, τόσο γιατί το νερό βαθαίνει απότομα όσο και γιατί συχνά πλήττεται από τους βόρειους ανέμους. Στο τέλος της παραλίας υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στην πλαζ των γυμνιστών, η οποία χωρίζεται από την υπόλοιπη ακτή με έναν μεγάλο βράχο. Στην παραλία θα βρείτε ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παραλία Λιμνιώνας

Παραλία Λιμνιώνας, Εύβοια
Παραλία Λιμνιώνας, Εύβοια

Τέταρτη στάση: αυτή τη φορά ακολουθήστε τον δρόμο προς τη βόρεια Εύβοια και μετά την Καστέλλα στρίψτε δεξιά προς το χωριό Σταυρός. Αφού διασχίσετε το καταπράσινο βουνό (και ακολουθήσετε κατά γράμμα τις ενημερωτικές ταμπέλες για να μη χαθείτε) φτάνετε σε ένα κρυμμένο διαμάντι, την παραλία του Λιμνιώνα. Πρόκειται για έναν από τους ατελείωτους κολπίσκους της ακτογραμμής του Αιγαίου (οι περισσότεροι είναι προσβάσιμοι μόνο με σκάφος) που χαρακτηρίζεται από την σκουρόχρωμη άμμο (προσοχή καίει!) και τα πολύχρωμα βότσαλα. Τελευταία έχει γίνει αρκετά πολυσύχναστη, ειδικά από ελεύθερους κατασκηνωτές. Υπάρχουν καντίνες και μικρά καταλύματα.

Παραλία Σαρακήνικο

Παραλία Σαρακήνικο, Εύβοια
Παραλία Σαρακήνικο, Εύβοια

Πέμπτη στάση: ας προχωρήσουμε βορειότερα και αφού περάσουμε την καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Κηρέα στρίβουμε δεξιά στο χωριό Προκόπι προς Πήλι και Βλαχιά. Λίγο μετά την παραλία της Βλαχιάς (καθόλου άσχημη ομολογουμένως…) φτάνουμε σε ένα αυθεντικό φυσικό κομψοτέχνημα. Είναι το Σαρακήνικο, ιδανικό για τους λάτρεις της άγριας ομορφιάς. Το τοπίο συνθέτουν τα μαύρα βότσαλα, τα μαύρα βράχια και η μαύρη άμμος, σε συνδυασμό με τα βαθιά και συχνά ταραγμένα νερά. Ανέσεις δεν υπάρχουν οπότε να είστε προετοιμασμένοι…

Παραλία Άγια Άννα

Παραλία Αγία Άννα, Εύβοια
Παραλία Αγία Άννα, Εύβοια

Έκτη στάση: επιστρέφουμε στην κεντρική οδό της βόρειας Εύβοιας και αφού περάσουμε το Μαντούδι φτάνουμε στην παραλία της Αγίας Άννας, κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Λέγεται και Αγκάλη, αντικρίζει το Αιγαίο και είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Εύβοιας, περίπου 9 χιλιόμετρα. Έχει χοντρή άμμο και βότσαλο και βαθιά, πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη, καθώς διαθέτει πολλά καταλύματα, ταβέρνες, καφέ, κλαμπ και ένα πολύ δημοφιλές κάμπινγκ.

Παραλία Αχλάδι

Παραλία Αχλάδι, Εύβοια
Παραλία Αχλάδι, Εύβοια

Έβδομη στάση: πολύ κοντά στην Αγκάλη λίγο πιο βόρεια συναντάμε την παραλία Αχλάδι, αρκετά μεγάλη κι αυτή, καθώς αγγίζει σε μήκος τα 2 χιλιόμετρα. Το Αχλάδι συνεχίζει την παράδοση των μαγευτικών ακτών της ανατολικής ακτογραμμής της βόρειας Εύβοιας που αγναντεύουν το Αιγαίο. Το σκηνικό γνώριμο αλλά μαγευτικό: βαθιά, καθαρά νερά, χοντρή άμμος και βότσαλα. Συχνά την δέρνουν τα μελτέμια, δίχως όμως να μειώνουν την γοητεία της. Εκεί θα βρείτε και αρκετές ταβέρνες με λαχταριστούς μεζέδες.

Παραλία Ψαροπούλι

Παραλία Ψαροπούλι, Εύβοια
Παραλία Ψαροπούλι, Εύβοια

Όγδοη στάση: φτάνοντας σχεδόν στο βορειότερο σημείο της Εύβοιας, μετά το χωριό Βασιλικά, συναντάμε έναν ακόμα θησαυρό, το Ψαροπούλι. Μια ακτογραμμή σχεδόν 4 χιλιομέτρων, κλασικά με άμμο, βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και πλούσιο βυθό, το Αιγαίο στα καλύτερά του! Οι καταδύσεις και το ψάρεμα είναι αγαπητές ασχολίες των επισκεπτών της. Διαθέτει, επίσης, όλα τα κομφόρ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, ταβέρνες και ουζερί.

Παραλία Γρεγολίμανο ή Χρυσή Ακτή

Παραλία Γρεγολίμανο ή Χρυσή Ακτή, Εύβοια
Παραλία Γρεγολίμανο ή Χρυσή Ακτή, Εύβοια

Ένατη στάση: αφού διασχίσουμε ολόκληρη τη βόρεια ακτογραμμή της Εύβοιας (όπου θα συναντήσουμε πάρα πολλές ακόμα παραλίες), λίγο πριν φτάσουμε στα Λουτρά Αιδηψού στρίβουμε προς Λιχάδα. Λίγο μετά το χωριό Γιάλτρα φτάνουμε σε μια παραλία που ελάχιστα απέχει από το να χαρακτηριστεί εξωτική. Είναι το Γρεγολίμανο ή Χρυσή Ακτή, όνομα και πράγμα! Γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμος, ένας συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει!

Παραλία Λιχαδονήσια

Λιχαδονήσια
Λιχαδονήσια

Δέκατη στάση: το οδοιπορικό μας καταλήγει στη «μύτη» της Εύβοιας, στη χερσόνησο της Λιχάδας απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Στα ανοιχτά, εκεί που ο βόρειος Ευβοϊκός συναντά τον Μαλιακό, βρίσκεται μια συστάδα επτά νησιών, τα φημισμένα εδώ και λίγα χρόνια Λιχαδονήσια. Οι αμμώδεις ακτές και τα τυρκουάζ νερά γύρω από τα νησάκια είναι πραγματικά παραμυθένια. Στο μεγαλύτερο νησί που λέγεται Μανολιά υπάρχει οργανωμένη παραλία. Μπορείτε να κάνετε και εκδρομές με σκάφος από το κοντινό παραθαλάσσιο χωριό Άγιος Γεώργιος. Αν είστε τυχεροί υπάρχει περίπτωση να δείτε και φώκιες μονάχους-μονάχους να κολυμπούν στα νερά γύρω σας…

Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.