Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εθνικό Πάρκο Καριτζίνι: ένας γεωλογικός σχηματισμός με πανάρχαια μυστικά

Το Εθνικό Πάρκο Καριτζίνι βρίσκεται σε απόσταση 1055 χιλιομέτρων από το Περθ. Ήταν γνωστό έως το 1991 -όπου μετονομάστηκε σε Καριτζίνι -ως Εθνικό Πάρκο του Hamersley Range. Έχει έκταση 6,274 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δέχεται περίπου 170.000 επισκέπτες το χρόνο.
Εθνικό Πάρκο Καριτζίνι: ένας γεωλογικός σχηματισμός με πανάρχαια μυστικά

Στην ενδοχώρα της Δυτικής Αυστραλίας, στο Hamersley Ranges της περιοχής Pilbara, βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς του πλανήτη.

Το Εθνικό Πάρκο Καριτζίνι βρίσκεται σε απόσταση 1055 χιλιομέτρων από το Περθ. Ήταν γνωστό έως το 1991 -όπου μετονομάστηκε σε Καριτζίνι -ως Εθνικό Πάρκο του Hamersley Range. Έχει έκταση 6,274 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δέχεται περίπου 170.000 επισκέπτες το χρόνο.

Χάρτης: Πού βρίσκεται το εθνικό πάρκο Καριτζίνι
Χάρτης: Πού βρίσκεται το εθνικό πάρκο Καριτζίνι

Το κλίμα στο Πάρκο του Καριτζίνι είναι τροπικό και ξηρό με αρκετούς κυκλώνες και καταιγίδες το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ το χειμώνα οι νύχτες είναι αρκετά παγωμένες.

Οι χαράδρες του Εθνικού Πάρκου στο Καριτζίνι, κρύβουν μυστικά και σε ένα απομακρυσμένο τοπίο αποδεικνύουν ότι υπάρχει ζωή στα πιο απίθανα μέρη.

Στη γλώσσα των Ιθαγενών, Μπαντζίμα σημαίνει η Γη των Λόφων. Οι επίπεδες πεδιάδες του Καριτζίνι σύμφωνα με την παράδοση των Ιθαγενών, συνδέονται με τη Γη.

Στον αρχαίο βραχώδη σχηματισμό συμβαίνει το εξής παράδοξο: το επάνω μέρος του φαραγγιού είναι μια άγονη περιοχή, μια κλασική έρημος. Στο βάθος του όμως μετατρέπεται σε έναν τροπικό παράδεισο.

Το νερό με την ορμή του διέσχισε τους βράχους, άρχιζε να τους σκαλίζει και σχημάτισε τα φαράγγια. Σε κάποια σημεία η ορμή του νερού ήταν τεράστια και δημιούργησε τις εντυπωσιακές προεξοχές. Υπάρχουν βέβαια και βράχοι ανθεκτικοί στη δύναμη του νερού.

Στα σημεία όπου το νερό φτάνει σε αδιέξοδο και δημιουργεί δίνη, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει το ρήγμα ζικ-ζακ. Υπάρχει ένα σημείο στο φαράγγι όπου το νερό περνάει με δύναμη από έναν διάδρομο πλάτους 30 μέτρων και ύψους 15.

Το νερό επίσης συντηρεί τα δέντρα και τα πτεριδόφυτα που υπάρχουν στο Πάρκο. Το κλίμα πριν 200 εκατομμύρια χρόνια στη περιοχή γύρω από τα φαράγγια ήταν υγρό και το τοπίο διαφορετικό. Μάλιστα πολλοί επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι στη περιοχή υπήρχε πλούσιο τροπικό δάσος.

Το μέρος εξελίσσεται ακόμα. Πάνω στα διάφορα στρώματα των πετρωμάτων, βλέπουμε από πάνω προς τα κάτω τον γεωλογικό χρόνο και πως εξελίσσεται το περιβάλλον. Υπάρχει η σύνδεση με το παρελθόν του πλανήτη μας ενώ δίνει και τις απαντήσεις για το παρόν του.

Στο τοίχωμα των βράχων παρατηρούμε το τέλειο στρώμα και διακρίνουμε τα στοιχεία για το πως δημιουργήθηκε το πάρκο. Πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια η περιοχή καλύπτονταν από θάλασσα.

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις ηφαιστείων, εκτόξευσαν κομμάτια βράχου, όπου με τη σειρά τους έγιναν στάχτη, με την τέφρα να κατακάθεται σε διάφορα σημεία. Εκεί σταθεροποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν τα εντυπωσιακά σχιστολιθικά πετρώματα που θαυμάζουμε σήμερα.

Τα πετρώματα που βλέπουμε, χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και αποτελούν πηγή μετάλλων.

Ο Λάκκος του Κόμιτ περιέχει τα παλιότερα πετρώματα του πάρκου. Οι βράχοι του είναι λείοι και φαίνονται καθαρά τα στρώματά ανάμεσα τους. Η όχι και τόσο μεγάλη οξείδωση τους βοηθούν στο να διακρίνονται τα ανοιχτά ή σκούρα χρώματα τους.

Την εποχή όπου στη Γη υπήρχε ελάχιστο οξυγόνο στη περιοχή κυριαρχούσε το μαύρο ή το γκρι. Αργότερα το οξυγόνο δημιούργησε και το γαλαζωπό χρώμα στους βράχους και σχεδόν ολόκληρο το τοπίο άλλαξε και οι μεταλλικές γκρι αποχρώσεις σταδιακά εξαφανίστηκαν.

Το πορτοκαλί ή το κοκκινωπό χρώμα προέρχεται κυρίως από τη γνωστή σε όλους μας σκουριά. Τα στρώματα πάνω στους βράχους έχουν φτιαχτεί με μια τέλεια ομοιομορφία. Τα παλιά βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος ενώ τα καινούργια στο πάνω.

Εντυπωσιακό είναι το παραπάνω γεγονός ότι τα στρώματα δηλαδή είναι ίσια και σε απόλυτη ευθεία. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο αφού οι βράχοι έχουν την τάση να «τσαλακώνονται» ειδικά μετά από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στο πάρκο βρίσκουμε αρκετά είδη πουλιών και φιδιών, νυχτερίδων καθώς επίσης και καγκουρό. Αρκετές δραστηριότητες υπάρχουν που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει στο Πάρκο, όπως κολύμβηση και φυσικά πεζοπορία. Υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις για πικνίκ και μπάρμπεκιου.

Οι Ιθαγενείς θεωρούν τον τόπο έναν σταθμό ανάπαυσης για τους ταξιδιώτες. Η περιοχή διαθέτει νερό και άλλες τροφές σε ένα μέρος που είναι ζεστό και ξηρό, οι λάκκοι νερού είναι πολύτιμοι. Οι Ιθαγενείς πιστεύουν ότι τη περιοχή την έφτιαξε ο Δημιουργός σε μια εποχή που ονομάζεται «Ονειρόχρονος».

Σύμφωνα με τον θρύλο τοποθετήθηκαν από τον Θόρο, ένα φίδι που άφησε το ίχνος του όταν πέρασε από τη περιοχή. Θεωρούν έναν ιερό χώρο το πάρκο και αποδίδουν τεράστιο σεβασμό σε όποιον ταξιδιώτη περνάει από τη περιοχή.

Οι Ιθαγενείς θεωρούν το νερό πολύτιμο. Πηγαίνουν συγκεκριμένες ώρες στο φαράγγι που ονομάζουν Κυκλικό Λάκκο ή Βραβείο του Χαζού. Κατά την παράδοση δεν πρέπει να πέσει η σκιά τους στο νερό αλλιώς τα πνεύματα θα σε κάνουν να αρρωστήσεις ή να πάθεις ατύχημα.

Ζητούν λοιπόν από το κοινό που έρχεται να θαυμάσει το Πάρκο να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό για να μην θυμώσουν τα πνεύματα.

BONUS FACT: Oι Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας είναι γνωστοί ως Αβορίγινες. Το όνομα τους σημαίνει από τους πρώτους-από την αρχή, θέλοντας να προσδιορίσουν ότι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας. Τους ονόμασαν έτσι οι Άγγλοι με την άφιξη τους στη χώρα το 1788.

Πιστεύουν ότι η γη κατοικείται από τα πνεύματα και καθημερινά σχεδόν γιορτάζουν την πίστη τους με διάφορα τραγούδια και θρύλους που τους ακολουθούν.

Ένα από τα πιο γνωστά όπλα που έφτιαξαν είναι το Μπούμερανγκ ενώ διάσημο είναι και το μουσικό όργανο των Αβορίγινων, το Ντιτζεριντού. Ένα ξύλινος σωλήνας φτιαγμένος από κλαδί ευκαλύπτου όπου με ένα απλό φύσημα παράγεται ο ήχος σαν ένα βουητό.

Γνωστοί ως κυνηγοί, ζουν κυρίως μια νομαδική ζωή. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας. Οι περισσότεροι ζουν στη περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 23 χρόνια ενώ τα 38 χρόνια είναι ο μέσος όρος του πληθυσμού της Αυστραλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.