Το ηφαίστειο Kawah Ijen (σσ. οι ντόπιοι το ονομάζουν «ηφαίστειο με το μπλε φως»), στο νησί της Ιάβα, στην Ινδονησία φιλοξενεί δύο από τα πιο ασυνήθιστα γεωλογικά φαινόμενα στη Γη. Το πρώτο είναι μια ενεργή θειωνιά (σολφάταρα στα ιταλικά) που εκπέμπει καυτά, εύφλεκτα θειούχα αέρια σε βάθος 200 μέτρα. Αυτά αναφλέγονται καθώς εισέρχονται στην πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα της Γης και καίγονται με μια φλόγα απόχρωσης μπλε ελεκτρίκ. Οι φλόγες είναι δύσκολο να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά φωτίζουν το τοπίο τη νύχτα δημιουργώντας ένα σκηνικό από άλλο πλάνητη.
Με τον διεθνή όρο, εκ της ιταλικής, Σολφατάρα, και στην επίσημη ελληνική Θειών (ο Θειών, του Θειώνος), ή Θειώνας, κοινώς Θειωνιά, ονομάζεται η ηφαιστειογενής περιοχή που περιλαμβάνει έναν αριθμό ηφαιστειακών ατμίδων από τις οποίες εξέρχονται στην ατμόσφαιρα θερμά και υπέρθερμα αέρια από τα έγκατα της Γης.
wikipedia
Το δεύτερο είναι μια λίμνη-καλντέρα πλάτους ενός χιλιομέτρου γεμάτη με γαλαζοπράσινα νερά. Το χρώμα του νερού είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης διαλυμένων μετάλλων. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη υψηλής οξύτητας στον κόσμο με μετρημένο pH μόλις 0,5. Η αιτία της οξύτητάς της είναι η εισροή υδροθερμικών νερών φορτισμένων με αέρια από έναν καυτό θάλαμο μάγματος από κάτω.

Καλδέρα ή Καλντέρα (Ισπανικά caldera: «καζάνι») ονομάζεται εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του.
wikipedia

Προσοχή όμως η λάβα που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι μπλε στην ουσία. Η λάβα αναδύεται παράλληλα με θερμά αέρια του θείου υψηλής πίεσης τα οποία αναφλέγονται όταν πυροδοτούνται από την καυτή λάβα και αναμειγνύονται με οξυγόνο, με αποτέλεσμα λαμπρές μπλε φλόγες να ξεπετάγονται ακόμα και σε ύψος 5 μέτρων. Οι συγκεντρώσεις του θείου είναι τόσο μεγάλες που η μπλε φλόγα μπορεί να φτάσει στην κάτω μεριά του ηφαιστείου με αποτέλεσμα να μοιάζει ακόμα και η λάβα μπλε.
Η περιοχή δεν άργησε να γίνει πόλος έλξης τουριστών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών που ήθελαν να δουν από κοντά το φαινόμενο. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο φωτογράφος Olivier Grunewald που απαθανάτισε εκρήξεις και μάλιστα για τα κατάλληλα κλικ «θυσίασε» στη λάβα δύο φακούς και μια κάμερα. Χαλάλι όμως, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό. Φυσικά, ο Grunewald φορούσε μάσκα για να αποφύγει τα τοξικά αέρια.


Πίσω από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες βρίσκεται και μια πιο θλιβερή ιστορία. Οι ανθρακωρύχοι (ενήλικες και παιδιά) που εργάζονται στο ηφαίστειο για τη συλλογή θειικού ορυκτού αμείβονται με 10$ για 12 ώρες εργασίας την ημέρα. Η χρόνια έκθεση σε τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να δημιουργήσει πνευμονολογικές παθήσεις, προβλήματα στην αναπνοή και ερεθισμούς στον πνεύμονα.
