Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειο της έφτασε να έχει έκταση πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πολλά ήθη και έθιμα χάθηκαν, αλλά όμως έμειναν στον χρόνο και με διάφορες παραλλαγές έχουν τη σημασία τους ακόμα και στις μέρες μας.

Fast Food
Οι πηγές αναφέρουν ότι στην Πομπηία είχαν βρεθεί περίπου 800 μαγειρεία. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λέγονταν θερμοπωλεία.

Ήταν φτιαγμένα πάνω σε έναν πέτρινο πάγκο με κεραμικά δοχεία που ήταν σφηνωμένα σε κατάλληλες υποδοχές. Οι υποδοχές είχαν τον ρόλο να κρατούν ζεστά τα τρόφιμα και τα ποτά. Ουσιαστικά ήταν έναν μέρος όπου έτρωγε κάποιος στα όρθια και γρήγορα.

Σαφώς μερικά θερμοπωλεία είχαν και εξωτερικούς χώρους για όσους ήθελαν να κάτσουν. Τα προϊόντα που πρόσφεραν ήταν κρέας, ψάρι, τυρί και διάφορα μπαχαρικά.
Εγκαταστάσεις Υγιεινής
Αρχικά ο σκοπός των ρωμαϊκών υπονόμων ήταν η αποστράγγιση των νερών από τους δρόμους, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες. Ακόμα οι δημόσιες τουαλέτες ήταν σε περίπτωση ανάγκης πάρα πολύ χρήσιμες. Βέβαια δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση αφού συνήθως ήταν βρώμικες.

Φυσικά το καλύτερο επίτευγμα των Ρωμαίων ήταν τα περίφημα λουτρά. Οι πολίτες σε ημερήσια διάταξη επισκέπτονταν τα θερμά λουτρά. Καλό τρίψιμο και διαφορετική θερμοκρασία σε πολλαπλές αίθουσες ήταν το πρόγραμμα των λουτρών ενώ διέθεταν και χώρο γυμναστηρίου.
Θέρμανση
Κάτω από το κάθε δωμάτιο είχαν μια φωτιά ή έναν κλίβανο όπου ζέσταινε τον αέρα όπου με τη σειρά του διέφευγε στο χώρο.

Συνήθως στο υπόγειο τοποθετούσαν το περιβόητο υπόκαυστο, όπου ήταν στοίβες από πήλινα πλακάκια που τα είχαν τοποθετήσει σε τσιμεντένιο υπόβαθρο.

Σπίτια κυρίως στις βόρειες περιοχές της Αυτοκρατορίας αλλά και τα λουτρά χρησιμοποιούσαν το υπόκαυστο για να ζεστάνουν μεγάλους χώρους. Ήταν μια ακριβή λύση για να ζεστάνει κάποιος το σπίτι του και συνηθώς μόνο οι πλούσιοι διέθεταν τη συγκεκριμένη παροχή.
Μεγάλοι Δρόμοι
Πολλοί από τους δρόμους που χρησιμοποιούνται σήμερα φτιάχτηκαν την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι δρόμοι είχαν πάντα το ίδιο μοτίβο.

Ο δρόμος ήταν αρκετά υπερυψωμένος και στηρίζονταν πάνω σε στρώματα από πέτρες, χαλίκια και άμμο. Τα χαντάκια και στις δυο πλευρές βοηθούσαν για την αποστράγγιση.

Οι δρόμοι κατάφεραν να βοηθήσουν τον στρατό αφού οι μετακινήσεις έγιναν γρηγορότερες και έπαιξαν κομβικό ρόλο σε διάφορες μάχες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την κατασκευή των δρόμων επωφελήθηκε και το εμπόριο.
Ημερολόγιο
Ο Καίσαρας αποφάσισε να αλλάξει το ημερολόγιο που υπήρχε ήδη στην εποχή του. Κατάφερε λοιπόν να προσθέσει μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Το πραγματοποίησε βάση ενός υπολογισμού που έλεγε ότι η Γη χρειάζεται 365 ημέρες και ένα τέταρτο της ημέρας για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δίσεκτα έτη και το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Βέβαια οι υπολογισμοί είχαν και λάθη. Περίσσευαν 11,5 λεπτά κάθε χρόνο. Έτσι το περίφημο ημερολόγιο του Καίσαρα στην πραγματικότητα καθυστερούσε οχτώ ημέρες κάθε χιλιετία.
Η διόρθωση έγινε με την εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου τον 16ο αιώνα.

Bonus Facts
- Το 300 μ.Χ. η Αυτοκρατορία μετρούσε πληθυσμό 17 εκατομμυρίων από τους οποίους οι 310 χιλιάδες ήταν στρατιώτες. Ο πληθυσμός της Ρώμης ήταν 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι το ίδιο έτος.
- Μνημειώδεις κατασκευές όπως το Κολοσσαίο και το Πάνθεον τις θαυμάζουμε ακόμα στις μέρες μας. Η κατοικία του Αυτοκράτορα ήταν τοποθετημένη στον Παλατίνο Λόφο, από όπου προέρχεται και η λέξη «παλάτι».

- Η κατώτερη και η μεσαία τάξη ζούσε στο κέντρο, σε μικρά διαμερίσματα, τα οποία μπορούν παρομοιαστούν με τα σύγχρονα γκέτο.