Η καθημερινή ζωή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – 5 πράγματα που μας άφησε κληρονομιά

Η καθημερινή ζωή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - 5 πράγματα που μας άφησε κληρονομιά

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειο της έφτασε να έχει έκταση πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πολλά ήθη και έθιμα χάθηκαν, αλλά όμως έμειναν στον χρόνο και με διάφορες παραλλαγές έχουν τη σημασία τους ακόμα και στις μέρες μας.

Εδώ οι καλοί χάρτες - Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 117 μ.Χ.
Εδώ οι καλοί χάρτες - Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 117 μ.Χ.

Fast Food

Οι πηγές αναφέρουν ότι στην Πομπηία είχαν βρεθεί περίπου 800 μαγειρεία. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λέγονταν θερμοπωλεία.

fast food στη Ρώμη

Ήταν φτιαγμένα πάνω σε έναν πέτρινο πάγκο με κεραμικά δοχεία που ήταν σφηνωμένα σε κατάλληλες υποδοχές. Οι υποδοχές είχαν τον ρόλο να κρατούν ζεστά τα τρόφιμα και τα ποτά. Ουσιαστικά ήταν έναν μέρος όπου έτρωγε κάποιος στα όρθια και γρήγορα.

fast food στη Ρώμη

Σαφώς μερικά θερμοπωλεία είχαν και εξωτερικούς χώρους για όσους ήθελαν να κάτσουν. Τα προϊόντα που πρόσφεραν ήταν κρέας, ψάρι, τυρί και διάφορα μπαχαρικά.

Εγκαταστάσεις Υγιεινής

Αρχικά ο σκοπός των ρωμαϊκών υπονόμων ήταν η αποστράγγιση των νερών από τους δρόμους, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες. Ακόμα οι δημόσιες τουαλέτες ήταν σε περίπτωση ανάγκης πάρα πολύ χρήσιμες. Βέβαια δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση αφού συνήθως ήταν βρώμικες.

εγκαταστάσεις υγιεινής στη Ρώμη

Φυσικά το καλύτερο επίτευγμα των Ρωμαίων ήταν τα περίφημα λουτρά. Οι πολίτες σε ημερήσια διάταξη επισκέπτονταν τα θερμά λουτρά. Καλό τρίψιμο και διαφορετική θερμοκρασία σε πολλαπλές αίθουσες ήταν το πρόγραμμα των λουτρών ενώ διέθεταν και χώρο γυμναστηρίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Θέρμανση

Κάτω από το κάθε δωμάτιο είχαν μια φωτιά ή έναν κλίβανο όπου ζέσταινε τον αέρα όπου με τη σειρά του διέφευγε στο χώρο.

Συνήθως στο υπόγειο τοποθετούσαν το περιβόητο υπόκαυστο, όπου ήταν στοίβες από πήλινα πλακάκια που τα είχαν τοποθετήσει σε τσιμεντένιο υπόβαθρο.

Σπίτια κυρίως στις βόρειες περιοχές της Αυτοκρατορίας αλλά και τα λουτρά χρησιμοποιούσαν το υπόκαυστο για να ζεστάνουν μεγάλους χώρους. Ήταν μια ακριβή λύση για να ζεστάνει κάποιος το σπίτι του και συνηθώς μόνο οι πλούσιοι διέθεταν τη συγκεκριμένη παροχή.

Μεγάλοι Δρόμοι

Πολλοί από τους δρόμους που χρησιμοποιούνται σήμερα φτιάχτηκαν την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι δρόμοι είχαν πάντα το ίδιο μοτίβο.

Η Αππία Οδός (Via Appia), δρόμος που συνδέει την πόλη της Ρώμης με νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας, παραμένει ορατή μέχρι τις μέρες μας. Κατασκευάστηκε από τον Άππιο Κλαύδιο Καίκο το 312 π.Χ.
Η Αππία Οδός (Via Appia), δρόμος που συνδέει την πόλη της Ρώμης με νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας, παραμένει ορατή μέχρι τις μέρες μας. Κατασκευάστηκε από τον Άππιο Κλαύδιο Καίκο το 312 π.Χ.

Ο δρόμος ήταν αρκετά υπερυψωμένος και στηρίζονταν πάνω σε στρώματα από πέτρες, χαλίκια και άμμο. Τα χαντάκια και στις δυο πλευρές βοηθούσαν για την αποστράγγιση.

Ρωμαϊκός δρόμος στην Πομπηία
Ρωμαϊκός δρόμος στην Πομπηία

Οι δρόμοι κατάφεραν να βοηθήσουν τον στρατό αφού οι μετακινήσεις έγιναν γρηγορότερες και έπαιξαν κομβικό ρόλο σε διάφορες μάχες.

Ο κεντρικός δρόμος στο Ἀικούλανον
Ο κεντρικός δρόμος στο Ἀικούλανον

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την κατασκευή των δρόμων επωφελήθηκε και το εμπόριο.

Ημερολόγιο

Ο Καίσαρας αποφάσισε να αλλάξει το ημερολόγιο που υπήρχε ήδη στην εποχή του. Κατάφερε λοιπόν να προσθέσει μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια.

Το πραγματοποίησε βάση ενός υπολογισμού που έλεγε ότι η Γη χρειάζεται 365 ημέρες και ένα τέταρτο της ημέρας για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δίσεκτα έτη και το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Βέβαια οι υπολογισμοί είχαν και λάθη. Περίσσευαν 11,5 λεπτά κάθε χρόνο. Έτσι το περίφημο ημερολόγιο του Καίσαρα στην πραγματικότητα καθυστερούσε οχτώ ημέρες κάθε χιλιετία.

Η διόρθωση έγινε με την εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου τον 16ο αιώνα.

Aπό το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό.
Aπό το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό.

Bonus Facts

  • Το 300 μ.Χ. η Αυτοκρατορία μετρούσε πληθυσμό 17 εκατομμυρίων από τους οποίους οι 310 χιλιάδες ήταν στρατιώτες. Ο πληθυσμός της Ρώμης ήταν 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι το ίδιο έτος.
  • Μνημειώδεις κατασκευές όπως το Κολοσσαίο και το Πάνθεον τις θαυμάζουμε ακόμα στις μέρες μας. Η κατοικία του Αυτοκράτορα ήταν τοποθετημένη στον Παλατίνο Λόφο, από όπου προέρχεται και η λέξη «παλάτι».
Το εμβληματικό Κολοσσαίο στη Ρώμη
Το εμβληματικό Κολοσσαίο στη Ρώμη
  • Η κατώτερη και η μεσαία τάξη ζούσε στο κέντρο, σε μικρά διαμερίσματα, τα οποία μπορούν παρομοιαστούν με τα σύγχρονα γκέτο.
ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ