Το χωριό Κυπαρίσσι βρίσκεται στη Λακωνία, ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά. Το τοπίο θυμίζει λίγο Κυκλάδες, υπάρχουν κατάλευκα σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα νερά που το βρέχουν έρχονται από το Μυρτώο Πέλαγος.
Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς – τη Βρύση ή Κυπαρίσσι που είναι ο παλαιότερος οικισμός και δεν είναι παραθαλάσσιος, η Παραλία που είναι το μέρος με τον περισσότερο κόσμο και τα λευκά σπίτια και η Μητρόπολη που είναι ο οικισμός με τα τουριστικά καταλύματα.
Ιστορικά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το Κυπαρίσσι, παρά μόνο ότι στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν Κύφαντα και ότι ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. το βρήκε ερειπωμένο. Αναφέρει επίσης, μια σπηλιά αφιερωμένη στον Ασκληπιό, με μία πηγή που αναβλύζει από τον βράχο. Η γειτονιά Βρύση είναι χτισμένη στους πρόποδες του βράχου αυτού.
Το Κυπαρίσσι είναι ένας παραδοσιακός προορισμός που έχει καταφέρει να μείνει αρκετά αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων. Η εικόνα του χωριού θα λέγαμε ότι θυμίζει ένα κυκλαδίτικο χωριό τη δεκαετία του ’70.
Σκεφτείτε ότι μέχρι τη δεκαετία του ’70 ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το Κυπαρίσσι ήταν από τη θάλασσα, δεν υπήρχε οδική σύνδεση με την υπόλοιπη Λακωνία. Μάλιστα μέχρι το 1993 υπήρχε σύνδεση ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά.
Πως να πάτε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Το Κυπαρίσσι απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη – γύρω στη 1,5 ώρα – ενώ συνολικά από την Αθήνα θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου 4 ώρες.
Αφήστε το αυτοκίνητο σε ένα μέρος και ξεκινήστε την εξερεύνηση με τα πόδια. Οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί για να μετακινήστε μέσα στον οικισμό με αυτό.
Τι να κάνετε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια των οικισμών, σταματήστε έξω από τις λουλουδιαστές αυλές και πάρτε μία μεγάλη ανάσα.
Ανηφορίστε στο μονοπάτι κοντά στη Βρύση να βγείτε στο Ασκληπιείο της Βρύσης, την αρχαία πόλη των Κυφάντων που ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θεραπευτήρια στην αρχαιότητα. Θα δείτε τις γούρνες που γέμιζαν το ιαματικό νερό που έτρεχε από το βουνό.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Μία από τις καλύτερες είναι η διαδρομή που συνδέει το Κυπαρίσσι με το χωριό Κρεμαστή. Πρόκειται για μία διαδρομή υπέροχου κάλλους, που θα σας πάρει γύρω στις πέντε ώρες – είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.
Ένα επίσης όμορφο και πολύ πιο εύκολο είναι το μονοπάτι που φτάνει στον Άι-Γιώργη. Ένα μονοπάτι 1,7 χιλιομέτρων (κανένα μισάωρο), μέσα στα πεύκα και με θέα στη θάλασσα. Φτάνοντας στο εκκλησάκι μπορείτε να ρίξετε και μία βουτιά από τα βράχια.
Στο λοφάκι που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Παραλίας θα βρείτε τα ερείπια του κάστρου, που λέγεται πως είναι βυζαντινό. Η θέα που προσφέρει αξίζει την ανάβαση.
Παραλίες στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Στον οικισμό της Παραλία θα βρείτε την Μεγάλη Άμμο και τη Μικρή Άμμο. Αντίθετα από το όνομά τους, οι δύο παραλίες έχουν ψιλό βοτσαλάκι και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά. Έχουν φυσική σκιά από τα δέντρα και σπάνια έχουν κύμα.
Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Μητρόπολης, βρίσκεται η παραλία της Αγίας Κυριακής με επίσης υπέροχα νερά ενώ αν θέλετε να κάνετε μία πιο μακρινή εξόρμηση, υπάρχει η γνωστή παραλία του Φωκιανού σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Κυπαρίσσι.
Διαμονή στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία στο Κυπαρίσσι, κυρίως στον οικισμό της Παραλίας και της Μητρόπολης για να μείνετε στις διακοπές σας. Μερικά από τα καλύτερα:
- Kyfanta, studios & apartments in Kyparissi: ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων με στούντιο και διαμερίσματα με εξοπλισμένη κουζίνα και δωρεάν πάρκινγκ.
- Hotel PARALIAKO Kyparissi: ξενοδοχείο 3 αστέρων με υπέροχο πρωινό και δωρεάν πάρκινγκ, σε απόσταση 30 μέτρων από την παραλία
- Myrtoo: μοντέρνα στούντιο με μικρή κουζίνα και δωρεάν πάρκινγκ, στην παραλία της Μεγάλης Άμμου
- MOURAGIO: ένα παραδοσιακό κατάλυμα με δωμάτια που έχουν υπέροχη θέα (μερικά έχουν και μπαλκόνι) και δωρεάν πάρκινγκ
- ILIOLOUSTA: μεζονέτες, στούντιο και δωμάτια, με θέα στη θάλασσα και δωρεάν πάρκινγκ
Tip: Πιείτε το καφεδάκι σας στο Μώλος cafe ή στο Maritsela Cafe ενώ για φαγητό πηγαίνετε στον Τάκουρα και στο Τροκαντερό.