Λαντάκ, το «Μικρό Θιβέτ» ψηλά στον ουρανό

Λαντάκ, το «Μικρό Θιβέτ» ψηλά στον ουρανό

Το Λαντάκ (ή Λαντάχ) είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ινδίας. Ο πολιτισμός και η ιστορία του είναι στενά συνδεδεμένοι με αυτόν του Θιβέτ.

Η ομορφιά των απόκρημνων Ιμαλαΐων, των μυστηριωδών λιμνών και των γοητευτικών μοναστηριών είναι απαράμιλλη.

Η Τοποθεσία

Ένας χάρτης της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ που δείχνει επίσης την περιοχή του Λαντάκ ινδικής διοίκησης (πηγή: wikipedia)
Ένας χάρτης της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ που δείχνει επίσης την περιοχή του Λαντάκ ινδικής διοίκησης (πηγή: wikipedia)

Το Λαντάκ μια περιοχή που διοικείται από την Ινδία και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Κασμίρ. Έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ινδίας, Πακιστάν και Κίνας.

Εκτείνεται από τον παγετώνα Siachen στην οροσειρά Karakoram στα βόρεια έως τα Μεγάλα Ιμαλάια στα νότια.

Το ανατολικό άκρο αποτελείται από τις ακατοίκητες πεδιάδες Ακσάι Τσιν. Το διεκδικεί η ινδική κυβέρνηση ως μέρος του Λαντάκ αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας από το 1962.

Το Λαντάκ συνορεύει με την Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ στα ανατολικά και το ινδικό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές στα νότια.

H στρατηγική του θέση αποτελούσε σταυροδρόμι σημαντικών εμπορικών δρόμων. Το Λαντάκ αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για τον ινδικό στρατό όπου διατηρεί ισχυρή παρουσία στην περιοχή.

Οι πόλεις και ο πληθυσμός

Άποψη του Leh (πηγή: wikipedia)
Άποψη του Leh (πηγή: wikipedia)

Η μεγαλύτερη πόλη στο Λαντάκ είναι το Leh, ακολουθούμενο από το Kargil. Ο πληθυσμός και των δυο είναι περίπου 274.000 κάτοικοι.

Η περιοχή Kargil περιλαμβάνει τις κοιλάδες του ποταμού Suru, Dras και Zanskar. Οι κύριες κατοικημένες περιοχές είναι οι κοιλάδες των ποταμών.

Οι κύριες θρησκευτικές ομάδες στην περιοχή είναι Μουσουλμάνοι (κυρίως Σιίτες ), οι Βουδιστές (κυρίως Θιβετιανοί Βουδιστές) και οι Ινδουιστές. 

Λίγη ιστορία

Το Λαντάκ ιδρύθηκε ως επικράτεια της Ινδίας στις 31 Οκτωβρίου 2019, μετά την ψήφιση του νόμου για την αναδιοργάνωση του Τζαμού και του Κασμίρ. Πριν από αυτό, ήταν μέρος της πολιτείας Τζαμού και Κασμίρ.

La dak σημαίνει “η χώρα των ψηλών περασμάτων”. Η περιοχή ήταν παλαιότερα γνωστή ως Maryul.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Λαντάκ αποτελούνταν από νομάδες γνωστούς ως Changpa. Τον 1ο αιώνα ήταν μέρος της αυτοκρατορίας Kushan.

Η “Στέγη” του Leh

Το παλάτι του Leh (πηγή: wikipedia)
Το παλάτι του Leh (πηγή: wikipedia)

Το Λαντάκ είναι γνωστό για την πλούσια πολιτιστική του ιστορία αλλά και τα βασιλικά ανάκτορα. Το παλάτι Leh είναι πρώην ανάκτορο και χτίστηκε από τον βασιλιά Sneggr Namgyal τον 17ο αιώνα μ.Χ..

Είναι ένα παλάτι 9 ορόφων όπου η οροφή του προσφέρει μια μαγευτική θέα στο Leh.

Διαθέτει μια τεράστια συλλογή θησαυρών όπως  κοσμήματα, στολίδια, στέμματα που είναι ακόμα ανέπαφα και φυλάσσονται στο μουσείο του παλατιού.

Οι «πρωτιές»

Το Ινδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Λαντάκ διαθέτει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ασία και το 3ο υψηλότερο αστρονομικό παρατηρητήριο στον κόσμο. Βρίσκεται σε ύψος πάνω από 4500 μέτρα στο απομακρυσμένο χωριό Hanle και είναι ένα από τα δέκα κορυφαία τηλεσκόπια στον κόσμο.

Το Ινδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Λαντάκ
Το Ινδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Λαντάκ (πηγή: wikipedia)

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας τοποθεσίας είναι ότι το καθιστά το καλύτερο μέρος για την παρατήρηση των άστρων.

Η γέφυρα Bailey είναι η γέφυρα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο. Ανάμεσα στους μαιανδρικούς ποταμούς Ντρας και Σούρου, κατασκευάστηκε το 1982, από τον στρατό, για να μετακινείται γρήγορα μέσω των ποταμών κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Βρίσκεται στα 5.602 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας και είναι μια κατασκευή χτισμένη με πλέγμα χάλυβα.

Το παγοδρόμιο Karzoo Ice Hockey Rink στο Λαντάκ, είναι το υψηλότερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο. Αυτό το παγοδρόμιο ζωντανεύει τους χειμώνες, όταν οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ενώ η ιστορία αυτού του αθλήματος στο Λαντάκ χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το Pensi-la μπορεί να μην είναι το υψηλότερο σημείο στον κόσμο, αλλά είναι η ψηλότερη περιοχή γεωργικών εκτάσεων. Η γεωργική γη βρίσκεται στα 4.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στη λίμνη Tso Moriri της περιοχής Korzok.

Η έρημος Κατπανά είναι η ψηλότερη έρημος στον κόσμο και βρίσκεται 2.226 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας. Εκτείνεται μεταξύ της κοιλάδας Khaplu και της κοιλάδας Nubra. Μάλιστα η χιονόπτωση είναι η κύρια πηγή νερού σε αυτήν την έρημο.

Το Εθνικό Πάρκο Hemis του Λαντάκ είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας, καλύπτοντας 4.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας ζωής. Βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Ινδού και είναι διάσημο για τη λεοπάρδαλη του χιονιού, τα μπλε πρόβατα και τα θιβετιανά πρόβατα.

Ταξίδι στα σύννεφα και η συνέχεια στις πρωτιές

Το πέρασμα Khardung La στο Λαντάκ, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 5.359 μέτρων, θεωρείται ο υψηλότερος μηχανοκίνητος δρόμος στον κόσμο. 

Το Baralacha La της οροσειράς Zanskar είναι ένα πέρασμα μεγάλου υψομέτρου. Συνδέει την περιοχή Himachal Pradesh του Lahaul με την περιοχή Jammu και Kashmir.

Έχει ύψος 4.890 μέτρα και θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα περάσματα λόγω της έντονης χιονόπτωσης που δέχεται κάθε χρόνο.

Πόλεμος στα «σύννεφα»

Ο παγετώνας Siachin είναι μια ινδική στρατιωτική βάση και προστατεύει την Ινδία από τις δυνάμεις εισβολής. Ο πόλεμος Ινδίας-Πακιστάν το 1972 έλαβε χώρα σε αυτήν την περιοχή.

Αυτό καθιστά τον παγετώνα Siachin, το υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο σε ύψος 6000 μέτρων πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας. Το συγκεκριμένο μέρος έχει επίσης τον υψηλότερο τηλεφωνικό θάλαμο στον κόσμο. Ακόμα και το μεσημέρι, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και -14 βαθμούς Κελσίου.

Η λίμνη Pangong

Η παγωμένη λίμνη Pangong (πηγή: wikipedia)
Η παγωμένη λίμνη Pangong (πηγή: wikipedia)

Η λίμνη Pangong βρίσκεται στα 4.350 μέτρα και είναι η υψηλότερη λίμνη αλμυρού νερού στον κόσμο. Μοιράζεται μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η λίμνη αλλάζει το χρώμα της με βάση τη θέση του ήλιου. Το πρωί η λίμνη είναι γαλάζια ενώ γίνεται πράσινη το απόγευμα και κόκκινη το βράδυ.

Η μυστηριώδης λίμνη Pangong, πήρε το όνομά της από το Θιβετιανό λεξικό που μεταφράζεται σε λίμνη με ψηλά λιβάδια. Έχει μήκος 134 χλμ. εκ των οποίων το 70% βρίσκεται στην Κίνα και το 30% στην Ινδία. H λίμνη παγώνει εντελώς τους χειμώνες παρά το αλμυρό νερό της.

Ο Λόφος της «βαρύτητας»

Ο λεγόμενος «λόφος της βαρύτητας» είναι ένας λόφος που νιώθεις ότι σε τραβάει προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας κατηφορικός δρόμος όπου οι γύρω πλαγιές είναι λαξευμένες με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ανηφορικού δρόμου. Βρίσκεται στον ομαλά κατασκευασμένο αυτοκινητόδρομο Srinagar-Leh. 

Οι καμήλες με τη «διπλή καμπούρα»

Οι σπάνιες βακτριανές καμήλες με τους δυο ύβους, συρρέουν στη συναρπαστική κοιλάδα Nubra. Το σαφάρι με καμήλες της Βακτριανής είναι μια πολύ κοινή δραστηριότητα στην περιοχή της κοιλάδας Nubra. Αυτές οι καμήλες έχουν προέλευση από την Μογγολία και εισήχθησαν στην περιοχή κατά την εποχή του εμπορίου του μεταξιού.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τις καμήλες είναι ότι μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και στους -40 βαθμούς κελσίου.

Ώρα για Kung Fu

Στο μοναστήρι Drukpa, οι καλόγριες Kung Fu ντύνονται με πιτζάμες και κίτρινα φύλλα για να τραγουδήσουν για τους επισκέπτες, κάτι που αποτελεί μια χιλιόχρονη παράδοση. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες στο μοναστήρι όπως το Eco Pad Yatra.

Πραγματοποιούν συνήθως 400+ μίλια με τα πόδια καθώς μαζεύουν τα απορρίμματα και γνωρίζουν στους ντόπιους το περιβάλλον.

Η Γη των Φεστιβάλ

Ένας μεγάλος αριθμός φεστιβάλ, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη χώρα, λαμβάνουν χώρα στο Λαντάκ.

Με τουλάχιστον 2 φεστιβάλ κάθε μήνα, αφορούν κυρίως παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πολύχρωμες μάσκες. Στα φεστιβάλ παρατηρεί κανείς μια πολύ ισχυρή επιρροή του βουδισμού και του θιβετιανού πολιτισμού.

Από χορό, δράμα και πομπές, τα πανηγύρια είναι πλούσια και μοναδικά. Μερικά από τα πιο διάσημα φεστιβάλ είναι το φεστιβάλ  Losar, το φεστιβάλ Ladakh, το φεστιβάλ Hemis Tsechu, το φεστιβάλ Sindhu Darshan.

Βόλτα στο «φεγγάρι»

Το χωριό Lamayuru βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα μακριά από το Leh και αντιγράφει ακριβώς τη λευκή επιφάνεια του φεγγαριού. Με ένα μαγευτικό βουδιστικό μοναστήρι στην κορυφή είναι πράγματι ένα μαγικό τοπίο.

Το Lamayuru, γνωστό και ως The Moonland of Ladakh, βρίσκεται ακριβώς 15 χιλιόμετρα ανατολικά του διάσημου περάσματος Fotu La στον αυτοκινητόδρομο Leh-Srinagar.

Ο θρύλος λέει ότι αυτή η τοποθεσία ήταν μια λίμνη που εξατμίστηκε και τώρα είναι η «κατοικία» ενός εκ των παλαιότερων μοναστηριών του Λαντάκ.

Είναι ενδιαφέρον ότι την μικρή πόλη επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες λόγω του εκπληκτικού αλλά παράξενου γεωγραφικού σχηματισμού βράχου.

Έχει επίσης ειπωθεί ότι τη νύχτα με πανσέληνο, η περιοχή αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα και είναι ένα τέλειο σημείο στάσης μεταξύ της διαδρομής Kargil-Leh.

Η κουζίνα του Λαντάκ και το Ροζ Τσάι

Η κουζίνα του Λαντάκ έχει τεράστιο ενδιαφέρον με το νόστιμο Thukpa να είναι το καλύτερο της πιάτο. Αποτελείται από σούπα νουντλς με βραστά λαχανικά, κομμάτια κοτόπουλου, χοιρινό και είναι το αγαπημένο πιάτο των κατοίκων της περιοχής. 

Thukpa
Thukpa

Χαρακτηριστικό είναι και το τσάι που αποτελείται από βούτυρο, φύλλα τσαγιού, νερό και αλάτι. Έχει ροζ χρώμα μοναδική γεύση και άρωμα.

Λόγω της θερμοκρασίας που είναι πολύ χαμηλή και για να μην καταστραφούν τα χείλη, οι μοναχοί ξεκίνησαν την παράδοση του τσαγιού με βούτυρο και αλάτι.

BONUS FACT : Οι Changpa ή Champa είναι ένας ημινομαδικός θιβετιανός λαός που βρίσκεται κυρίως στο Changtang στο Λαντάκ της Ινδίας. 

Ένας μικρότερος αριθμός κατοικεί στις δυτικές περιοχές της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ. Οι Changpa είναι κτηνοτρόφοι σε μεγάλο υψόμετρο, που εκτρέφουν κυρίως γιακ και κατσίκες. 

Οι Changpa μιλούν Changskhat, μια διάλεκτο του Θιβέτ, και ασκούν τον Θιβετιανό Βουδισμό. Για πολλούς Changpas, η εκτροφή ζώων, η κατανάλωση και η πώληση των προϊόντων τους είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Οι Changpas εκτρέφουν τις εξαιρετικά γνωστές και πολύτιμες κατσίκες Changra (Capra Hircus) που παράγουν τις σπάνιες ίνες Πασμίνα (Κασμίρι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ