8 λίμνες κοντά στην Αθήνα

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές λίμνες. Οι περισσότερες βρίσκονται στο ηπειρωτικό μέρος της χώρας και υπάρχουν τόσο φυσικές όσο και τεχνητές.

Η μεγαλύτερη φυσική λίμνη είναι η Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία ενώ η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη είναι η λίμνη Κρεμαστών που εκτείνεται σε Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

Η βόλτα σε λίμνη είναι εξαιρετική ιδέα για κάθε εποχή, είτε πρόκειται για ημερήσια εκδρομή είτε για ολόκληρο το σαββατοκύριακο.

Μπορεί οι μεγαλύτερες λίμνες να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και οι μικρότερες που είναι πολύ καλή επιλογή για μια σύντομη εξόρμηση από την Αθήνα.

Συγκέντρωσα τις πιο κοντινές λίμνες, προτείνοντας σας μέρη που μπορείτε να μείνετε σε όσες ενδείκνυται η διανυκτέρευση και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές.

1. Λίμνη Βουλιαγμένης

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης
Η Λίμνη της Βουλιαγμένης (πηγή:wikipedia)

Η λίμνη της Βουλιαγμένης απέχει περίπου 30-45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και προφανώς είναι μία τέλεια επιλογή για ημερήσια εκδρομή. Είναι μία φυσική λίμνη, βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, είναι λίγο αλμυρή, έχει μέγιστο βάθος 17 μέτρα και η θερμοκρασία της κυμαίνεται από 22°C μέχρι 29°C. Το μέρος είναι πολύ όμορφο και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Φαίνεται να δημιουργήθηκε πριν 2.000 χρόνια από την πτώση μεγάλου τμήματος του υπόγειου σπηλαίου που υπάρχει εκεί. Η περιεκτικότητα της λίμνης είναι γεμάτη με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και για αυτό έχει ιαματικές ιδιότητες – είναι ιδανική για διάφορες παθήσεις (ρευματικές, δερματικές, γυναικολογικές).

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης μπορείτε να κολυμπήσετε, απλά η είσοδος είναι επί πληρωμή. Συγκεκριμένα η τιμή είναι 16€/το άτομο τις καθημερινές και 19€/το άτομο το Σαββατοκύριακο και τις αργίες. Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο που μπορείτε να πάτε, 08:00-20:00.

Στις εγκαταστάσεις επίσης υπάρχει SPA για μασάζ και θεραπείες προσώπου και σώματος.

2. Λίμνη Μαραθώνα

Το Φράγμα και η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα
Το Φράγμα και η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα (πηγή:wikipedia)

Η δεύτερη επίσης κοντινή λίμνη στην Αθήνα είναι η λίμνη του Μαραθώνα. Απέχει περίπου 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το Φράγμα του Μαραθώνα (1926-1929). 

Η λίμνη του Μαραθώνα ήταν η κύρια λίμνη που υδροδοτούσε την Αθήνα μέχρι το 1959 που συνδέθηκε η λίμνη Υλική, ενώ από το 1981 η λίμνη Μόρνου υδροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας.

Η λίμνη του Μαραθώνα έχει μέγιστο βάθος 54 μέτρα και έκταση 2.45 τετρ. χιλιομέτρων. Το φράγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 227 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκτός από τη λίμνη και το φράγμα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Νερού, όπου θα μάθετε την ιστορία του φράγματος και εκθέματα από την περίοδο κατασκευής του. Επίσης, θα δείτε τον μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναό που βρίσκεται στη βάση του φράγματος, το οποίο είναι αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που συμβολίζει τη νίκη κατά της λειψυδρίας.

3. Λίμνη Μπελέτσι

Λίμνη Μπελέτσι
Λίμνη Μπελέτσι (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Μπελέτσι είναι μια μικρή λίμνη, που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 1973-1975 για να εξυπηρετήσει τα έργα που γίνονταν στην περιοχή και για να γίνει βιότοπος στη συνέχεια.

Το μέγιστο βάθος της είναι 9 μέτρα και έχει διάμετρο 130 μέτρων. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο με αποδημητικά πουλιά αλλά και πάπιες, κύκνους, νεροχελώνες, κυπρίνους, χέλια.
Η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας είναι γύρω στα 45 λεπτά.

Η τοποθεσία είναι ιδανική για βόλτα με τα παιδιά και την οικογένεια αλλά και για παρέες και ζευγάρια. Στην περιοχή δεν θα βρείτε εγκαταστάσεις, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες. Το πικ νικ εκεί φαντάζει όνειρο.

4. Λίμνη Βουλιαγμένης (Κορινθίας)

Κι όμως έχουμε και μία δεύτερη Λίμνη Βουλιαγμένης στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του Λουτρακίου. Ουσιαστικά είναι λιμνοθάλασσα αφού επικοινωνεί με τον Κορινθιακό Κόλπο με ένα πολύ στενό κανάλι με μέγιστο πλάτος 6 μέτρων. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 40 μέτρα και το μέγιστο μήκος της 2 χλμ. Διαθέτει παραλία στην οποία μπορείτε να καθήσετε για να κολυμπήσετε, είτε στο οργανωμένο είτε στο ελεύθερο μέρος.

Βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου ή αλλιώς Ηραίο Περαχώρας, ο οποίος περιλαμβάνει το ιερό της Ήρας, έναν βωμό, έναν αρχαϊκό ναό, μία στοά, μία δεξαμενή, μία αυλή κ.α.

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης της Κορινθίας απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα, που σημαίνει ότι ενδείκνυται και για μια διανυκτέρευση. Θα βρείτε καταλύματα τριγύρω από τη λίμνη αλλά έχετε και την επιλογή να μείνετε στο Λουτράκι που απέχει 14 χλμ. από εκεί και να το συνδυάσετε και με τις ιαματικές πηγές.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

5. Λίμνη Δόξα

Λίμνη Δόξα
Λίμνη Δόξα (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή Φενεού της Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Έχει μέγιστο βάθος 30-40 μέτρα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και συγκεντρώνει τα νερά των τριγύρω βουνών. Ο σκοπός του φράγματος ήταν η άρδευση του οροπεδίου του Φενεού, το οποίο όμως δεν έχει ξεκινήσει.

Απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα και βρίσκεται αρκετά κοντά στα Καλάβρυτα (1 ώρα και 20 λεπτά) και στα Τρίκαλα Κορινθίας (1 ώρα). Είναι μία από τις ωραιότερες εκδρομές σε λίμνη, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα για να δείτε τριγύρω.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού που βρίσκεται κοντά στη λίμνη, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Δοκιμάστε το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο που φτιάχνουν στη μονή!

Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα τριγύρω χωριά ή ακόμα και στα Τρίκαλα Κορινθίας ενώ οι πιο δραστήριοι μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ στη λίμνη Δόξα. Φροντίστε να έχετε κατάλληλο εξοπλισμό καθώς το υψόμετρο είναι μεγάλο και συνήθως έχει υγρασία και ψύχρα ακόμα και το καλοκαίρι.

Σημείωση: Αν είναι καλοκαίρι ή άνοιξη μπορείτε να νοικιάσετε κανό ή ποδήλατο λίμνης.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη Δόξα

6. Λίμνη Στυμφαλία

Λίμνη Στυμφαλία
Λίμνη Στυμφαλία (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Στυμφαλία είναι μία ελώδης λίμνη στην Ορεινή Κορινθία, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η ονομασία της συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή που αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Η λίμνη αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000.

Η εικόνα της λίμνης αλλάζει αρκετά στις εποχές του χρόνου. Νερό θα δείτε κυρίως τον χειμώνα και αυτό θα είναι σε μέγιστο βάθος 2-2,5 μέτρων. Οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά την εικόνα της λίμνης. Αν την επισκεφθείτε το καλοκαίρι είναι πιθανό να μην δείτε καθόλου νερό, παρά μόνο χαμηλή βλάστηση και καλάμια.

Αφού θα φτάσετε στην περιοχή, φροντίστε να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος, που βρίσκεται στην περιοχή για να μάθετε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πόσο έχουν αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων.

Η λίμνη Στυμφαλία απέχει περίπου 2 ώρες από την Αθήνα, που σημαίνει τέλειο ιδέα για μία εξόρμηση του Σαββατοκύριακου με διανυκτέρευση στη γύρω περιοχή. Μπορείτε να το συνδυάσετε και να επισκεφθείτε και τη λίμνη Δόξα που απέχουν μισή ώρα η μία από την άλλη.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη Στυμφαλία

7. Λίμνη Υλική

Λίμνη Υλική
Λίμνη Υλική (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Υλική ή αλλιώς Λικέρι βρίσκεται βόρεια της Θήβας. Είναι μία φυσική λίμνη που εκτείνεται σε 19,1 τετρ. χιλιόμετρα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας με μέγιστο βάθος τα 38,5 μέτρα. Πρόκειται για την λίμνη που το 1959 ενώθηκε με την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα για την υδροδότηση της Αθήνας.

Φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, κυρίως πτηνών αλλά και θηλαστικών (βίδρες). Οι ντόπιοι ψαράδες υποστηρίζουν ότι πριν την εκμετάλλευση της λίμνης για την ύδρευση της Αθήνας, έβγαζαν μεγάλη παραγωγή ψαριών. Από την άλλη η βλάστηση της λίμνης είναι ελάχιστη.

Η Υλική απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και διαθέτει ομώνυμο οικισμό κοντά στη λίμνη. Άλλοι κοντινοί οικισμοί είναι η Αλίαρτος, το Ακραίφνιο, τα Βάγια, η Θήβα. Αν θέλετε μπορείτε να διανυκτερεύσετε στις γύρω περιοχές ή στη Θήβα.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη Υλική

8. Λίμνη Τσιβλού

Λίμνη Τσιβλού
Λίμνη Τσιβλού (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού ποταμού, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Δημιουργήθηκε ύστερα από μια μεγάλη κατολίσθηση που έγινε το 1913 στην περιοχή. Αποτελεί τη νεότερη φυσική λίμνη στην Ελλάδα. Έχει βάθος περίπου 80 μέτρα και έκταση 8,3 στρεμμάτων. Είναι σημαντικός υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Τσιβλού απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα και βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα. Ενδείκνυται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας αλλά και για όσους αγαπούν να κάνουν κανό.

Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα διπλανά χωριά, πχ στη Ζαρούχλα αλλά μπορείτε να κάνετε και κάμπινγκ αφού είναι ιδανικό μέρος για κατασκήνωση δίπλα στη λίμνη και είναι κάτι που παρατηρείται συχνά.

Σημείωση: Μπορείτε να πάτε από τη Ζαρούχλα μέχρι τη λίμνη Δόξα κάνοντας πεζοπορία, ποδηλασία ή με 4×4.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη Τσιβλού

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.