Σι Τσενγκ – Η χαμένη Ατλαντίδα της Κίνας

Η πόλη του λιονταριού όπως συχνά λέγεται η Σι Τσενγκ, βρίσκεται στον βυθό της λίμνης Qiandao και έχει να μας πει μια εκπληκτική ιστορία.

Η πόλη βρίσκεται πλέον σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια φυσική καταστροφή εκτός αν θεωρήσουμε καταστροφική την ανθρώπινη παρέμβαση. Η αρχαία πόλη συνάντησε την υδάτινη της μοίρα το 1959 όταν και κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα στην κοιλάδα που βρίσκεται, το πρώτο φράγμα στην Κίνα με ύψος μεγαλύτερο των 100 μέτρων.

Το γεγονός ότι η πόλη διατηρείται πλήρως είναι ένα σύγχρονο θαύμα. Αν και βυθισμένη βαθιά κάτω από το νερό, όλες οι δομές, τα αγάλματα, τα μνημεία και οι καμάρες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η πόλη άρχισε να (ξανά)ανακαλύπτεται πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με τους δύτες να κάνουν επανειλημμένα ταξίδια κάτω από την επιφάνεια και να εξερευνήσουν άγνωστες πτυχές της πόλης. Μέσα στα τείχη της πόλης είναι κρυμμένη η ιστορία πολλών ισχυρών δυναστειών, του αρχαίου τρόπου ζωής και μερικά απ’ τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που είναι τόσο ενδεικτικά της ιστορίας της Κίνας.

Η λίμνη των χιλιάδων νησιών

Λίμνη Qiantao

Η κοιλάδα της περιοχής πλημμύρισε τεχνητά το 1959 μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού. Η λίμνη Qiandao καλύπτει έκταση 573 τ. χλμ. και υπάρχουν σ ‘αυτή 1.078 μεγάλα νησιά και χιλιάδες άλλα μικρότερα, τα οποία έχουν συνολική έκταση 86 τ. χλμ. Τα νησιά αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τις κορυφές των παρακειμένων βουνών και λόφων που πλημμύρησαν.

Το βουνό των πέντε λιονταριών

Την ονομασία της την οφείλει στο παρακείμενο βουνό Ου Σι (= βουνό των πέντε λιονταριών).

Η υποβρύχια πόλη "ανακαλύφθηκε" ξανά το 2001

Το 2001, μετά από πρόσκληση της κινέζικης κυβέρνησης, η πόλη του λιονταριού «ανακαλύφθηκε ξανά» από μια λέσχη καταδύσεων, και έκτοτε οργανώνονται περαιτέρω εξερευνήσεις. Αν και δεν πρόκειται για πολύ μεγάλη πόλη, δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί πλήρως και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα. Υπάρχουν βέβαια αρκετές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις για το πώς έμοιαζε η πόλη πριν από την μεγάλη πλημμύρα, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Προστατευόμενη περιοχή

χάρτης Σι Τσενγκ

Η Σι Τσενγκ χαρακτηρίστηκε προστατευμένη τοποθεσία το 2011 από την επαρχία Zhejiang, μια χρονιά που η περιέργεια και η ευαισθητοποίηση για την πόλη αυξήθηκαν αισθητά, ειδικά όταν κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες της πόλης.

Τουριστικά υποβρύχια

Για την επέκταση του αυξανόμενου τουρισμού της πόλης, έχει κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο για εξερεύνησες, αν και μέχρι τα τέλη του 2015 δεν είχε ακόμη χρησιμοποιηθεί λόγω ανησυχιών για τη διατήρηση των ερείπιων. Παράλληλα έχει παρουσιαστεί μια ιδέα για μια υποβρύχια σήραγγα, αλλά ο σκοπός της είναι καθαρά για τη μεταφορά οχημάτων πέρα ​​από τη λίμνη.

Πότε να επισκεφτείτε την λίμνη;

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Σι Τσενγκ είναι το διάστημα από Απρίλιο ως Οκτώβριο λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών του αέρα αλλά και του νερού της λίμνης.

Η πόλη πλημμύρισε σκόπιμα

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που ήταν θύματα φυσικών καταστροφών ή ανθρωπογενών καταστροφών, η Σι Τσενγκ, όπως είναι γνωστό στην Κίνα, πλημμύρισε σκόπιμα για έναν συγκεκριμένο λόγο. Προκειμένου να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένας υδροηλεκτρικός σταθμός και ένα φράγμα – που αργότερα θα ήταν γνωστό ως το φράγμα Xin’an.

Η πόλη έχει διατηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό

Ατλαντίδα της Κίνας

Δεδομένου ότι ο όγκος νερού που χρησιμοποιήθηκε για τη βύθιση της πόλης δεν περιείχε διαβρωτικές ουσίες και δεν ήταν ευνοϊκό για την ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής, τα ερείπια της πόλης εξακολουθούν να είναι σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Σ’ αυτό βοηθάει και η σταθερή θερμοκρασία που έχει όλο τον χρόνο, 10 με 20 βαθμούς κελσίου. Κάθε δομή παρέμεινε άθικτη και επέτρεψε στους έμπειρους δύτες να δουν την ιστορία της πόλης, υποβρύχια. H πόλη χρονολογείται μεταξύ του 25 και 220 μ.Χ. κατά την δυναστεία των Ανατολικών Χαν και αποτελεί πολύτιμη πηγή έρευνας για επιστήμονες και ιστορικούς. Οι καταδύσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Eίναι βυθισμένη σε βάθος 40 μέτρων

Η λίμνη Qiandao είναι εντυπωσιακά μεγάλη και βαθιά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τεχνητό έργο. Το βάθος της επιτρέπει μόνο σε έμπειρους δύτες να μπορούν να φτάσουν στη Σι Τσενγκ. Αν και δεν είναι το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχουν βρεθεί άλλες βυθισμένες πόλεις, απαιτείται αρκετή εμπειρία και γνώσεις από τους δύτες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κυρίως λόγω της χαμηλής ορατότητας.

Αρχιτεκτονική 1.300 ετών

Στην ακμή της, η πόλη του λιονταριού ήταν γεμάτη ζωή, με μια προηγμένη κοινωνία που ήταν επίσης μια από τις πιο ισχυρές σε όλη την Κίνα. Η πόλη είχε σπουδαίους δρόμους, άμαξες, σπίτια και περίτεχνα κτίρια, τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα στο χρόνο.

Ακόμη και οι ξύλινες κατασκευές της έχουν διατηρηθεί

Ενώ πολλές από τις καμάρες και τα αγάλματα της πόλης είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και πέτρα, υπάρχουν διάφορες ξύλινες δομές που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει, λόγω των συνθηκών του νερού και της έλλειψης υποβρύχιας άγριας ζωής και οργανισμών που θα προκαλούσαν την φθορά τους.

Πολλές οικογένειες μετακινήθηκαν

Συνολικά 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τη Σι Τσενγκ κατά τη διάρκεια των πλημυρών. Ολόκληρη η περιοχή επρόκειτο να πλημμυρίσει για να παρέχει αρκετή ισχύ και χώρο για το υδροηλεκτρικό έργο της πόλης.

Η πανίδα της λίμνης

Οι δύτες παρουσιάζουν τις καταδύσεις τους ως αρκετά περίεργη εμπειρία, λόγω της έλλειψης ζωής κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όλα είναι τρομακτικά ήρεμα, καθώς τίποτα δεν είναι γύρω για να διαταράξει το βυθό. Όλο αυτό το διάστημα έχουν παρατηρηθεί ελάχιστά ψάρια και μερικά καβούρια.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *