16 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πολιτισμό των Μάγια

16 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πολιτισμό των Μάγια

Οι Μάγια είναι ο ιθαγενής πολιτισμός που κυριάρχησε στο νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Μπελίζ για εκατοντάδες χρόνια και είναι υπεύθυνοι για μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Chichen Itza και το Tulum στο Μεξικό ή η Tikal στη Γουατεμάλα.

Αλλά πολύ περισσότερο από την κατασκευή αυτών των αρχαίων πόλεων, οι Μάγια έθεσαν τα θεμέλια για όλους τους πολιτισμούς που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή σήμερα. Από την κουζίνα και τις τελετές μέχρι τους θρύλους, την πνευματική πίστη και τη γλώσσα, η κουλτούρα που δημιουργήθηκε πριν από από χίλια χρόνια ζει ακόμα και σήμερα.

Υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια άμεσοι απόγονοι των Μάγια που ζουν στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να μιλούν τις διαλέκτους των Μάγια, να ασκούν τον αρχαίο σαμανισμό και να χρησιμοποιούν συνταγές αιώνων. Αν δοκιμάσατε ποτέ cochinita pibil tacos στο Μεξικό, μάντεψε… δοκιμάσατε κάτι από την κουζίνα των Μάγια.

Αν είστε λοιπόν λίγο περίεργοι για αυτόν τον πολύχρωμο, μυστικιστικό, αρχαίο πολιτισμό που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον αρχαίο κόσμο από περίπου το 1.800 π.Χ. έως το 900 μ.Χ., διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικές εκπληκτικές πληροφορίες για τους Μάγια.

Υπάρχουν πόλεις και τοποθεσίες των Μάγια που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Η πυραμίδα στην ακρόπολη της Toniná. (πηγή: wikipedia)
Η πυραμίδα στην ακρόπολη της Toniná. (πηγή: wikipedia)

Ο κλασικός πολιτισμός των Μάγια άκμασε σε περίπου 40 πόλεις στο αποκορύφωμά του. Σήμερα, όσο και αν έχει ανακαλυφθεί ο κόσμος των Μάγια, υπάρχουν ακόμα πολλά που βρίσκονται βαθιά μέσα σε ζούγκλες ή θαμμένα κάτω από τη Γη.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφθηκε μια πυραμίδα που χρονολογείται τουλάχιστον 1000 ετών στην Tonina στην Τσιάπας του Μεξικού. Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθεσίας Calakmul στο Campeche του Μεξικού παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο.

Οι Μάγια ήταν μεγάλοι σοκολατοφάγοι.

Η μετατροπή του κόκκου κακάο σε σοκολάτα ανακαλύφθηκε από τους Ολμέκους πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια. Αλλά ήταν οι Μάγια που έκαναν τη σοκολάτα την γλυκιά απόλαυση που γνωρίζουμε όπως σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Μάγια μετέτρεπαν το κακάο σε σοκολατένιο χρυσό τουλάχιστον πριν από 2.600 χρόνια – ίχνη κακάο έχουν βρεθεί σε κεραμικά των Μάγια στη Γουατεμάλα.

Η σοκολάτα των Μάγια αναμειγνυόταν με νερό, μέλι, πιπεριές τσίλι και καλαμποκάλευρο για να δημιουργηθεί ένα πικάντικο, αλμυρό ρόφημα ζεστής σοκολάτας που εξακολουθεί να σερβίρεται στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

70 διάλεκτοι των Μάγια χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι πρώιμοι Μάγια μιλούσαν μία γλώσσα, αλλά καθώς περνούσαν οι αιώνες, αναπτύχθηκαν αρκετές διάλεκτοι. Σήμερα, οι Μάγια του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής μιλούν περίπου 70 διαλέκτους των Μάγια. Σημαντικό ποσοστό των απογόνων των Μάγια μιλούν και άπταιστα ισπανικά.

Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν περίπλοκα ιερογλυφικά.

Βιβλίο των Μάγια - Κώδικας Παρίσι (πηγή: wikipedia)
Βιβλίο των Μάγια - Κώδικας Παρίσι (πηγή: wikipedia)

Η γραφή των Μάγια χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ. Η γραπτή τους γλώσσα είναι ένα σύνθετο γλωσσικό σύστημα με περισσότερα από 800 ιερογλυφικά, με το καθένα να αντιπροσωπεύει μια συλλαβή.

Είναι ένα από τα πιο περίπλοκα του είδους του στη Μεσοαμερική. Στην πραγματικότητα, μόνο τις τελευταίες δεκαετίες οι μελετητές του πολιτισμού των Μάγια μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιερογλυφικά τους.

To Τσιτσέν Ιτζά, ένα θαύμα του κόσμου

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό με πάνω από 2,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένες επισκέψεις το 2017. (πηγή: wikipedia)
Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό με πάνω από 2,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένες επισκέψεις το 2017. (πηγή: wikipedia)

Βαθιά στην καρδιά της πολιτείας Γιουκατάν στο Μεξικό βρίσκεται η τοποθεσία των Μάγια, Τσιτσέν Ιτζά (Chichen Itza). Είναι ίσως ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και τυχαίνει να είναι ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, καθώς η θέση του καθορίστηκε από τον ήλιο και το φεγγάρι. Κάθε κτίριο έχει τη δική του συμβολική σημασία. Αυτή είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις των Μάγια και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Μεξικού.

Οι περισσότερες πόλεις των Μάγια εγκαταλείφθηκαν το 900 μ.Χ.

Ναός στην κεντρική πλατεία της Tikal (πηγή: wikipedia)
Ναός στην κεντρική πλατεία της Tikal (πηγή: wikipedia)

Η αυτοκρατορία των Μάγια επεκτάθηκε σε περίπου 40 ογκώδεις πέτρινες πόλεις διάσπαρτες σε όλο το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Το αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας ήταν γύρω στο έτος 250 μ.Χ.

Αυτή είναι η περίοδος που είδαμε την κυριαρχία των πόλεων όπως η Tikal, το Bonampak, το Calakmul και το Palenque. Κάθε πόλη είχε από 5.000 έως 50.000 κατοίκους. Αλλά μέχρι το έτος 900 οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις είχαν εγκαταλειφθεί.

Τα γραπτά βιβλία των Μάγια.

Χρησιμοποιώντας λωρίδες χαρτιού από φλοιό συκιάς, οι Μάγια δημιούργησαν μια τεράστια βιβλιοθήκη βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων τριών κωδίκων που έχουν σωθεί μέχρι και σήμερα.

Εκατοντάδες βιβλία χάθηκαν με τον καιρό, είτε λόγω του υγρού κλίματος της περιοχής είτε λόγω της άφιξης Ευρωπαίων που τα έκαψαν.

Το ημερολόγιό τους ΔΕΝ προέβλεψε το τέλος του κόσμου.

Το ημερολόγιο των Μάγια είναι ένας από τους πιο πολύπλοκα σχεδιασμένους μηχανισμούς από την εποχή της ακμής τους.  Το ημερολόγιο έληγε στις 21 Δεκεμβρίου 2012, κάτι που έκανε κάποιους να πιστέψουν ότι αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου.

Φυσικά, δεν ήταν έτσι. Η ημερομηνία απλά συνέπιπτε με το τέλος ενός κύκλου 5.125 ετών στο ημερολόγιο.

Πίστευαν ότι τα επίπεδα μέτωπα ήταν το πιο επιθυμητό look.

Οι Μάγια πάντα προσπαθούσαν να επιτύχει το καλύτερο πρότυπο αισθητικής. Σύμφωνα με την αισθητική τους λοιπόν, τα πιο επίπεδα μέτωπα ήταν το ιδανικό look.

Για να το πετύχουν αυτό, οι μητέρες χρησιμοποιούσαν σανίδες για να πιέσουν τα μέτωπα των μωρών τους για να τα ισιώσουν. Αυτό συνέβαινε συχνότερα στα άτομα της ανώτερης τάξης.

Τα τατουάζ των Μάγια.

Οι Μάγια ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που ενσωμάτωσαν τα τατουάζ στη ζωή τους. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα διακοσμούσαν τον εαυτό τους με περίτεχνη τέχνη σώματος. Τα τατουάζ απεικόνιζαν ζώα, πνευματικά σύμβολα και σύμβολα των θεών.

Οι Μάγια πίστευαν στις νεράιδες.

Οι νεράιδες απεικονίζονταν σε γλυπτά από πηλό ή ξύλο. Τα μικροσκοπικά πλάσματα θεωρήθηκε ότι προστατεύαν τη γη, τις καλλιέργειες και τα ζώα. Τα γλυπτά αυτά τα τοποθετούσαν στο δάσος κρύβοντάς τα σε διακριτικά σημεία, και οι Μάγια πίστευαν ότι θα ζωντανέψουν τη νύχτα και θα πρόσφεραν προστασία στη γη.

Οι Μάγια πίστευαν και στις ανθρωποθυσίες.

Ανθρωποθυσία των Μάγια
Ανθρωποθυσία των Μάγια

Ο σκοπός της ανθρωποθυσίας ήταν η προσφορά τροφής στους θεούς και θεωρούνταν ως μια εορταστική και χαρούμενη περίσταση. Αρχικά, οι ανθρωποθυσίες με άτομα αρχοντικής προέλευσης, αφού θεωρούνταν οι πιο «αγνοί». Αργότερα, οι κατώτερες τάξεις ενσωματώθηκαν στην ανθρωποθυσία και αργότερα τα θύματα ήταν οι εγκληματίες. Τα θύματα βάφονταν συχνά με μπλε χρώμα.

Οι σπηλιές θεωρούνταν είσοδοι στον κάτω κόσμο.

Μια Cenote στο Γιουκατάν (πηγή: mayaland.com)
Μια Cenote στο Γιουκατάν (πηγή: mayaland.com)

Για τους Μάγια, η Γη υπήρχε ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση. Ο κάτω κόσμος ήταν γνωστός ως Xibalba και πίστευαν ότι ο τρόπος πρόσβασης στον κάτω κόσμο ήταν μέσα από τις σπηλιές. Στις σπηλιές οι Μάγια έκαναν τις τελετουργίες και τις θυσίες τους.

Σήμερα, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτές τις σπηλιές όταν στις ζούγκλες του Quintana Roo και του Yucatan κοντά στο Κανκούν. Όταν οι επισκέπτες βουτάνε στις cenotes , οι οδηγοί συχνά επισημαίνουν τοποθεσίες όπου έχουν βρεθεί αντικείμενα των Μάγια.

Ήταν αφοσιωμένοι στα extreme sports.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της κουλτούρας των Μάγια είναι το παιχνίδι με μπάλα, το pitz. Το παιχνίδι είχε σημαντική σημασία τόσο πολιτικά όσο και πνευματικά. Τα γήπεδα είναι συχνά σημαντικά μέρη των αρχαιολογικών χώρων των Μάγια, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Τσίτσεν Ίτζα.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει μια λαστιχένια μπάλα μέσα από ένα πολύ ψηλό πέτρινο στεφάνι χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Αλλά πέρα απ’ την άθληση, το παιχνίδι είχε και σοβαρές συνέπειες. Μια ήττα μερικές φορές οδηγούσε σε ανθρωποθυσία.

Οι Μάγια πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη.

Αν και οι Μάγια ήταν προηγμένοι στην επιστήμη και την αστρονομία, πίστευαν επίσης ότι η Γη ήταν επίπεδη. Μέρος αυτής της πεποίθησης περιελάμβανε την ιδέα ότι οι τέσσερις γωνίες της Γης παρακολουθούνταν από «αδελφούς θεούς» που εμπόδιζαν τον ουρανό να πέσει και να συντριβεί στο έδαφος.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί ο πολιτισμός τους παρήκμασε.

Η Tikal, η μεγαλύτερη πόλη των Μάγια, βρισκόταν στη σημερινή Γουατεμάλα. Φωτογραφία του 1882.
Η Tikal, η μεγαλύτερη πόλη των Μάγια, βρισκόταν στη σημερινή Γουατεμάλα. Φωτογραφία του 1882.

Η αυτοκρατορία των Μάγια βρισκόταν στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της γνωστής ως Κλασικής περιόδου των Μάγια, η οποία διήρκεσε περίπου 350 χρόνια μεταξύ των ετών 300 και 660 μ.Χ. Γύρω στον 8ο και 9ο αιώνα, ωστόσο, ο πολιτισμός άρχισε να παρακμάζει. Οι πόλεις που κάποτε κατοικούνταν από χιλιάδες Μάγια άρχισαν να συρρικνώνονται και τελικά να εγκαταλείπονται.

Η συζήτηση παραμένει ανοικτή, αν και οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι έχουν εξετάσει την ξηρασία, τον πόλεμο μεταξύ διαφορετικών πόλεων-κρατών, τον υπερπληθυσμό και τη μετανάστευση από τις πόλεις της ενδοχώρας προς τις ακτές. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση γιατί αυτός ο υπέροχος πολιτισμός άρχισε να φθίνει πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Μία Απάντηση

  1. Η πυραμίδα που δείχετε στη Chichen Itza είναι δημιούργημα των Τολτέκων (προγώνων των Αζτέκων). Όχι των Maya. Το ίδιο ισχύει και για το γήπεδο που δείχνετε σε αυτήν την περιοχή. Οι Maya, κατοίκησαν πρώτοι σε αυτήν την περιοχή, αλλά τα μνημεία που άφησαν ήταν άλλα, όχι αυτά που δείχνετε.
    2) Το παιχνίδι με τη μπάλα δεν οδηγούσε σε ανθρωποθυσίες. Γενικά οι Maya θυσίαζαν σπάνια, και όχι ξεριζόνοντας την καρδιά όπως δείχνει μια φωτογραφία που έχετε αναρτήσει. Αυτή ήταν συνήθεια των Τολτέκων, και, αργότερα των Αζτέκων και κάποιων άλλων φυλών. Όχι πάντως των Maya. Τα παιχνίδια με την μπάλα στα γήπεδα είχαν θρησκευτική σημασία, αλλά οι Αζτέκοι ήταν παθιασμένοι τζογαδόροι. Έβαζαν μεγάλα στοιχήματα σχετικά σχετικά με το ποιά ομάδα θα κερδίσει, και κάποτε, οι οπαδοί των χαμένων έφυγαν από το γήπεδο χωρίς τους μανδύες τους (που ήταν για αυτούς το μεγαλύτερης αξίας μέσο συναλλαγής).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ