Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μια γοητευτική ιταλική πόλη σας προσφέρει 30.000€‎ για να μετακομίσετε εκεί

Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή; Ονειρεύεστε να μετακομίσετε κάπου στο εξωτερικό και να κάνετε μια καινούρια αρχή; Μια μικρή πόλη στην Ιταλία μπορεί να σας βοηθήσει να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.
Μια γοητευτική ιταλική πόλη σας προσφέρει 30.000€‎ για να μετακομίσετε εκεί

Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή; Ονειρεύεστε να μετακομίσετε κάπου στο εξωτερικό και να κάνετε μια καινούρια αρχή; Μια μικρή πόλη στην Ιταλία μπορεί να σας βοηθήσει να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.

Το Presicce, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Απουλίας στα νότια της χερσονήσου της Ιταλίας – στη φτέρνα της μπότας ντε – προσφέρει 30.000 ευρώ σε όποιον θα αγοράσει ένα άδειο σπίτι που χτίστηκε πριν από το 1991, θα μετακομίσει και θα ζήσει εκεί, σύμφωνα με το CNN.

Όπως πολλές παραγκωνισμένες κοινότητες σε όλη την Ιταλία, το Presicce προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων σπιτιών καθώς οι άνθρωποι του με τα χρόνια απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Τα σπίτια κοστίζουν συνήθως περίπου 25.000 ευρώ, αν και είναι πολύ πιθανόν να απαιτείται μια ανακαίνιση. Το κίνητρο των 30.000 ευρώ μπορεί να δαπανηθεί για την αγορά ενός σπιτιού, καθώς και για τη επιδιόρθωσή του.

«Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια στο ιστορικό κέντρο που χτίστηκαν πριν από το 1991, τα οποία θα θέλαμε να τα δούμε να ξαναζωντανεύουν με νέους κατοίκους», αναφέρει ο Alfredo Palese, τοπικός δημοτικός σύμβουλος. «Είναι κρίμα να βλέπουμε πώς οι παλιές μας συνοικίες γεμάτες ιστορία, υπέροχη αρχιτεκτονική και τέχνη εγκαταλείπονται σιγά σιγά».

Πριν από τρία χρόνια, το Presicce συγχωνεύθηκε με μια κοντινή κοινότητα που ονομάζεται Acquarica. Αυτή η συγχώνευση προσέλκυσε μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση στην περιοχή, από όπου προέρχονται τα χρήματα για το εν λόγω έργο αναζωογόνησης. Μαζί, η περιοχή Presicce-Acquarica φιλοξενεί περίπου 9.000 άτομα, αν και πολλοί από αυτούς τους κατοίκους ζουν σε πιο σύγχρονα μέρη της περιοχής.

Οι προσπάθειες για την τόνωση του πληθυσμού της περιοχής δεν σταματούν μόνο στη στέγαση. Οι ηγέτες της πόλης προσφέρουν επίσης περίπου 1.000 ευρώ στους γονείς για κάθε νεογέννητο μωρό που φέρνουν στον κόσμο.

Εάν τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, η τοποθεσία και το τοπίο μπορεί να σας βοηθήσουν. Το Presicce χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και βρίσκεται στην κορυφή ενός δικτύου υπόγειων θαλάμων όπου οι αγρότες χρησιμοποιούσαν λιθόμυλους για να συμπιέσουν τις ελιές για το λάδι τους. Πάνω από το έδαφος, η πόλη έχει γραφικά μπαρόκ κτήρια, μεγάλες πλατείες, παρεκκλήσια, αυλές και δαιδαλώδη σοκάκια. Βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από τη Santa Maria di Leuca, μια παραθαλάσσια πόλη με ωραίες παραλίες και ενδιαφέρουσες σπηλιές.

Το Presicce δεν είναι μόνη πόλη που προσπαθεί να φέρει νέους κατοίκους. Πολλές άλλες μικρές κοινότητες έχουν επίσης γίνει πρωτοσέλιδο στα μέσα προσφέροντας οικονομικές κατοικίες για να δελεάσουν νέους κατοίκους. Η πρακτική χρονολογείται τουλάχιστον από το 2008, όταν ο δήμαρχος του Salemi της Σικελίας πρόσφερε ιστορικά σπίτια για μόλις 1 ευρώ.

Η δημοτικότητα της ιδέας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Από το περασμένο φθινόπωρο, 34 πόλεις στην Ιταλία είχαν επινοήσει παρόμοια προγράμματα κινήτρων.

Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αναβίωση ορισμένων από τις μικρές πόλεις της μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

«Δεν θέλουμε μόνο αυτά τα μέρη να συνθέτουν απλώς όμορφες καρτ ποστάλ, αλλά, μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης, να είναι μέρη για να ζεις – μέρη που προσελκύουν κατοίκους και ψηφιακούς νομάδες», είπε η Lucia Borgonzoni, υφυπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριότητας και τουρισμού της Ιταλίας. 

Πηγή: Smithsonian Mag

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

2 Απαντήσεις

  1. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία για να γνωρίσουμε ένα νέο πολιτισμό που θα μας αγκαλιάσει με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.