Μεξικό, η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση coca cola στον κόσμο

Μεξικό, η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση coca cola στον κόσμο

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο 20oς αιώνας είχε μερικά αιώνια σύμβολα που έμειναν διαχρονικά και ακόμα και σήμερα, ταυτίστηκαν με την κουλτούρα της Αμερικής: ο Elvis, η Marylin, ο James Dean.

Και φυσικά..η Coca Cola! Το διάσημο αναψυκτικό τύπου κόλα που είναι διάσημο και καταναλώνεται σε περισσότερες από 200 χώρες στον πλανήτη. Σήμα κατατεθέν της Αμερικής, αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων, οι οποίοι το καταναλώνουν, ακόμα και αν δε θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για την υγεία μας.

κόκα κόλα

Μετά από ένα γεύμα, μία παγωμένη και δροσερή Coca Cola είναι μία αγαπημένη επιλογή για πολλούς.

Και όμως, υπάρχει μία αγαπημένη χώρα στην οποία η κατανάλωση αυτού του αναψυκτικού δεν είναι συνήθεια; έχει γίνει, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε και εξάρτηση.

Η λατρεία του Μεξικού, αυτής της αγαπημένης χώρας στη Λατινική Αμερική για το διάσημο ποτό δεν έχει προηγούμενο.

Η αγαπημένη χώρα πλέον δεν έχει λόγο πια να είναι δημοφιλής μόνο για τα σομπρέρο ή για τα γνωστά σίριαλ τα οποία προβλήθηκαν στην ιδιωτική τηλεόραση σε παλαιότερες εποχές. Οι απόψεις της ακόμα και για την … ιατρική χρήση της Coca Cola δε συναντώνται σε καμία άλλη χώρα. Το συγκεκριμένο ποτό έχει διεισδύσει και έχει ταυτιστεί τόσο με την κουλτούρα της χώρας σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπου συναντάται παντού; από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα πιο αραιοκατοικημένα χωριά και από τις εκκλησίες μέχρι τα σχολεία.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Το Μεξικό έχει δική του παραγωγή Coca Cola, τη Mexican Coca-Cola, ή Mexican Coke.

Mexican Coca Cola
Mexican Coca Cola

Η μεξικάνικη Coca-Cola έγινε δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της χαρακτηριστικής γεύσης της, η οποία παράγεται από ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αντί για σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Οι περισσότεροι καταναλωτές συμφωνούν στο ότι είναι πιο γευστική και έχει πιο γλυκιά γεύση.

Αν κάποιος επισκεφτεί τη Μεξικάνικη πόλη Chiapas, έκπληκτος θα παρατηρήσει πως η Coca Cola κυριαρχεί παντού! Στα ψυγεία των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ, κάποιος βρίσκει περισσότερα μπουκάλια του συγκεκριμένου αναψυκτικού παρά νερό!

Με τιμή χαμηλή (μονάχα 30 λεπτά), η Coca Cola, είναι η αγαπημένη συνήθεια αυτής της πόλης του Μεξικού!

Υπάρχει εξίσου στο μικρό χωριό San Juan Ghamula, μία εκκλησία που φέρει το όνομα «Coca Cola church» -το αληθινό της όνομα είναι Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής – στην οποία η Coca Cola χρησιμοποιείται σε διάφορες θρησκευτικές τελετές ως διακόσμηση, ως θεραπεία και για θρησκευτικές υπηρεσίες! Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν πως η χρήση της προστατεύει από τα κακά πνεύματα, ενώ διακοσμούν με αυτή όλο τον εσωτερικό χώρο. Μέσα στο άσπρο, μπλε και πράσινο χρώμα της εκκλησίας, υπάρχουν αμέτρητα μπουκάλια του διάσημου ποτού τα οποία θεωρείται ότι χαρίζουν θεραπεία και ίαση από διάφορες ασθένειες!

Η εκκλησία της Κόκα Κολα στο San Juan Ghamula
Η εκκλησία της Κόκα Κολα στο San Juan Ghamula

Σύμφωνα με μετρήσεις, το κάθε άτομο μέσα σε ένα χρόνο, έχει καταναλώσει ως και 821 λίτρα Coca Cola! Συμπερασματικά, το άτομο πρέπει να καταναλώνει 2,2 λίτρα την ημέρα!

Παρά το γεγονός ότι πιστεύεται πως η Coca Cola θεραπεύει τις ασθένειες, ο διαβήτης είναι το κυριότερο πρόβλημα υγείας στην πόλη Chiapas –όχι και τόσο περίεργο, αν αναλογιστεί κάποιος το πόσο μεγάλη ποσότητα ζάχαρης έχει το αναψυκτικό σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωσή του. Κάθε χρόνο περίπου 3000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του διαβήτη, της κυριότερης αιτίας θανάτου στην περιοχή μετά τις καρδιοπάθειες.

Ίσως είναι το πιο περίεργο πιστεύω που μαθαίνω να έχει μία χώρα, και σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα.

Το μόνο γεγονός για το οποίο είμαι βέβαιη, είναι πως ο Cristiano Ronaldo δε θα ήθελε με τίποτα να ζει στη συγκεκριμένη περιοχή!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ