Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η συνύπαρξη του Μονόκερου της Σιβηρίας με τους πρώτους ανθρώπους μέχρι και πριν 39.000 χρόνια

Ένας γιγάντιος ρινόκερος ενδεχομένως να ήταν η προέλευση του μύθου του μονόκερου. Έζησε  μέχρι και πριν από τουλάχιστον 39.000 χρόνια - πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Η συνύπαρξη του Μονόκερου της Σιβηρίας με τους πρώτους ανθρώπους μέχρι και πριν 39.000 χρόνια

Ένας γιγάντιος ρινόκερος ενδεχομένως να ήταν η προέλευση του μύθου του μονόκερου. Έζησε  μέχρι και πριν από τουλάχιστον 39.000 χρόνια – πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Γνωστός ως ο Μονόκερος της Σιβηρίας, το ζώο είχε ένα μακρύ κέρατο στη μύτη του και περιφερόταν στα λιβάδια της Ευρασίας.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλόσωμο θηρίο μπορεί τελικά εξαφανίστηκε επειδή ήταν τόσο επιλεκτικό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γνωρίζοντας περισσότερα για την εξαφάνιση του μονόκερου της Σιβηρίας θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν οι εναπομείναντες ρινόκεροι στον πλανήτη.

Οι ρινόκεροι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν επειδή είναι πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά τον βιότοπό τους, δήλωσε ο καθηγητής Adrian Lister του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον τους αποτελεί κίνδυνο για αυτούς», είπε στο BBC News. «Και, φυσικά, αυτό που μάθαμε επίσης από το αρχείο απολιθωμάτων είναι ότι από τη στιγμή που ένα είδος εξαφανιστεί, αυτό είναι όλο, έχει φύγει οριστικά». 

Με βάρος τεσσάρων τόνων, με ένα εντυπωσιακό κέρατο στο κρανίο του, ο «μονόκερος της Σιβηρίας», μοιραζόταν τη γη με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους μέχρι τουλάχιστον πριν από 39.000 χρόνια.

Τι γνωρίζουμε για τον αρχαίο ρινόκερο;

Ο ρινόκερος, Elasmotherium sibericum, θεωρούσαμε ότι έχει εξαφανιστεί το διάστημα μεταξύ 200.000 και 100.000 ετών πριν.

Χρονολογώντας συνολικά 23 δείγματα με ραδιενεργό άνθρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γίγαντας της Εποχής των Παγετώνων στην πραγματικότητα επιβίωσε μέχρι και 39.000 χρόνια πριν, στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Επίσης, απομόνωσαν για πρώτη φορά DNA από τον αρχαίο ρινόκερο, ανακαλύπτοντας ότι το είδος διαχωρίστηκε από τη σύγχρονη ομάδα ρινόκερων πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια.

Η εξαφάνιση του μονόκερου της Σιβηρίας σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης ομάδας ρινόκερων.

Γιατί εξαφανίστηκε;

Η μελέτη περιελάμβανε επίσης εξέταση των δοντιών των ζώων, επιβεβαιώνοντας ότι έβοσκαν σε ξερά λιβάδια.

Η εξειδικευμένη διατροφή του ρινόκερου μπορεί να ήταν και ο λόγος για την αφάνισή του. Καθώς η Γη θερμάνθηκε και άρχισε να απομακρύνεται από την Εποχή των Παγετώνων πριν από περίπου 40.000 χρόνια, τα λιβάδια άρχισαν να συρρικνώνονται, πιθανότατα ωθώντας το ζώο στην εξαφάνιση.

Εκατοντάδες μεγάλα είδη θηλαστικών εξαφανίστηκαν μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βλάστησης και του ανθρώπινου κυνηγιού.

Τα συμπεράσματα για την τύχη των σύγχρονων ρινόκερων

Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε είδη ρινόκερου. Πολύ λίγοι επιβιώνουν εκτός εθνικών πάρκων και καταφυγίων λόγω της επίμονης λαθροθηρίας και της απώλειας οικοτόπων εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μελετώντας απολιθωμένους ρινόκερους, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την τύχη των προϊστορικών ειδών ρινόκερων που κάποτε περιπλανήθηκαν στον πλανήτη και πώς προσαρμόστηκαν στην κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες πιέσεις.

Η προέλευση των μύθων των μονόκερων

Οι θρύλοι για τους μονόκερους, ή θηρίων με ένα μόνο κέρατο, υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι το κέρατο του ρινόκερου μπορεί να ήταν η βάση των μύθων για τους μονόκερους, αν και άλλα ζώα – όπως η φάλαινα μονόκερος ή ναρβάλ – είναι πιο πιθανοί υποψήφιοι.

Το ναρβάλ ή φάλαινα μονόκερος ή μονόδοντας μονόκερος (και μονόδων μονόκερως) (λατ.: Monodon monoceros), είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια Μονοδοντίδες και στην τάξη των κητωδών.
Το ναρβάλ ή φάλαινα μονόκερος ή μονόδοντας μονόκερος (και μονόδων μονόκερως) (λατ.: Monodon monoceros), είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια Μονοδοντίδες και στην τάξη των κητωδών.

Πηγή: BBC News

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.