Καλώς ήρθατε στη Νάπολη, την πόλη όπου η πίτσα είναι πιο ιερή και από τον ίδιο τον Μαραντόνα! Στην Νάπολη, το φαγητό δεν είναι απλά ανάγκη — είναι τέχνη, παράδοση και μερικές φορές, ακόμη και αφορμή για να επισκεφτείς την Νάπολη!
Από τις παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι τα μοντέρνα ζαχαροπλαστεία, η Νάπολη είναι γεμάτη γεύσεις που θα σας κάνουν να ξεχάσετε όλες τις δίαιτες που έχετε υποσχεθεί. Αν νομίζατε ότι η ζωή είναι μικρή, περιμένετε να δοκιμάσετε τη sfoglatella ή το babà – ίσως χρειαστείτε περισσότερες από μία ζωές για να απολαύσετε όλες τις εκδοχές τους!
Ετοιμαστείτε για μια γαστρονομική περιπέτεια που θα σας αφήσει με στομάχι γεμάτο και αναμνήσεις τόσο καυτές όσο η λάβα του Βεζούβιου. Εξερευνήστε την πλούσια γαστρονομία της Νάπολης με τον οδηγό μας! Σας έχουμε 7 αλμυρές και 7 γλυκές επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε.
Φαγητά Νάπολης
Πίτσα Ναπολιτάνα
Στην Νάπολη η πίτσα είναι θρησκεία και οι κάτοικοι της είναι αφοσιωμένοι πιστοί. Αγαπάνε τόσο πολύ την πίτσα που θα τη βρείτε ψημένη στο ξυλόφουρνο, τηγανητή σαν καλτσόνε (pizza fritta), ακόμα και διπλωμένη στο χέρι (pizza a portafoglio). Η κλασική ναπολιτάνικη πίτσα χαρακτηρίζεται από απαλή, μαστιχωτή κρούστα και φρέσκα υλικά.
Για να δοκιμάσετε αυθεντική πίτσα Νάπολης θα ακολουθήσετε τα βήματα της Julia Roberts και θα φτάσετε στην Antica Pizzeria Da Michele. Εδώ θα βρείτε και την τηγανητή εκδοχή πίτσας, την pizza fritta.
Για την καλύτερη pizza a portafoglio θα επισκεφτείτε το Sorbillo. Φροντίστε να απολαμβάνετε την διπλωμένη πίτσα σας ενώ περιπλανιέστε στους δρόμους, καθώς παραδοσιακά τρώγεται εν κινήσει! Δεν υπάρχει πιο ναπολιτάνικο vibe απ’αυτό!
Pasta e Patate alla Napoletana
Λάτρεις των υδατανθράκων αυτό είναι το φαγητό σας. Ζυμαρικά με πατάτες σε έναν ακαταμάχητο κρεμώδες συνδυασμό. Για να γίνει πιο πλούσιο το πιάτο, προστίθεται τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ένα μυστικό υλικό – η φλούδα του τυριού. Πολλοί το απορρίπτουν αλλά δεν ξέρουν ότι το χάνουν. Όσο τηγανίζεται η κρούστα γίνεται απαλή, απελευθερώνοντας όλη τη γεύση του τυριού και μεταμορφώνοντας έτσι το πιάτο στην απόλυτη λιχουδιά.
Για να το δοκιμάσετε θα πάτε στην ισπανική συνοικία και ίσως στην πιο φημισμένη τρατορία του κόσμου, την Trattoria da Nennella.
Ragù Napoletano
Το Ragù Napoletano είναι μια παραδοσιακή ναπολιτάνικη σάλτσα που συνδυάζει ντομάτες, κρεμμύδια, κρασί και κρέας βοδινό και χοιρινό μαζί – όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά. Σερβίρεται με ζυμαρικά, όπως τα ziti. Φυσικά πασπάλισμα με παρμεζάνα για το τελείωμα. Αν σας ρωτήσουν πώς είναι, πείτε τους ότι είναι η αγκαλιά της Ιταλίας σε ένα πιάτο! Το Tandem είναι το πιο διάσημο μαγαζί για ναπολιτάνικο ραγού.
Cuzzetiello Napoletano
Το Cuzzetiello είναι ένα παραδοσιακό street food της Νάπολης, ένα σάντουιτς που αποκαλύπτει την ουσία της ναπολιτάνικης κουζίνας: απλό, νόστιμο και γεμάτο αγάπη. Συνδυάζει ψωμί από φραντζόλα, σάλτσα ντομάτας, και άλλα υλικά, όπως κρέας ή λαχανικά. Μια γευστική βόμβα που πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά (και στομάχι). Στο Τandem θα γευτείτε διάφορες εκδοχές: κoκκινιστό με κεφτεδάκια, με ραγού και λουκάνικο, με μελιτζάνα, με ρικότα, με σάλτσα genovese. Είναι μια τέλεια επιλογή αν θέλετε κάτι γρήγορο όσο εξερευνάτε την Νάπολη.
Frittatina di Pasta
Όπως λέει και το όνομα, το Frittatina di pasta είναι ένα street food από τηγανητά ζυμαρικά. Περισσεύματα ζυμαρικών τυλίγονται σε μια κουβέρτα από μπεσαμέλ και τυρί και τηγανίζονται. Και όσο τηγανίζονται το τυρί λιώνει. Φανταστείτε να το δαγκώνετε.. Εγγυημένη γεύση και ποιότητα θα βρείτε στην Pizzeria di Matteo Salvatore. Ο Ματέο θεωρείται ο καλύτερος τηγανιστής στην Νάπολη.
Cuoppo fritto
O κόλπος της Νάπολης φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά του. Και η Pescheria Azzurra τα μαζεύει κάθε πρωί και σας τα προσφέρει τηγανιτά σε κώνο! Από τα πιο must street food στην Νάπολη. Μας το πρότεινε ντόπιος και πολύ καλά κάναμε και τον ακούσαμε. Πηγαίνετε σ’αυτό το hidden gem να το δοκιμάσετε!
Calamarata Napoletana
Η Ναπολιτάνικη καλαμαράτα είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της ναπολιτάνικης κουζίνας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στα ζυμαρικά του που έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα το οποίο θυμίζει σχήμα δαχτυλιδιών καλαμαριού. Το πιάτο ολοκληρώνεται με μία σάλτσα από ντόπιες ντομάτες San Marzano και καλαμάρι.
Κατευθυνθείτε στο όμορφο εστιατόριο Dal Soldino για να το απολαύσετε. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε και Parmigiana di melanzane alla napoletana (εναλλασσόμενες στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας ντομάτας, μοτσαρέλας και παρμεζάνας, ψημένες στο φούρνο).
Γλυκά Νάπολης
Babà Napoletanο
O βασιλιάς των παραδοσιακών γλυκών στη Νάπολη είναι αδιαμφισβήτητα ο μπαμπάς (babà). Κυλινδρικό παντεσπάνι εμποτίζεται με ρούμι και σερβίρεται σκέτο, με σαντιγί ή με φρούτα. Στη γεύση θυμίζει τον δικό μας μπαμπά, αλλά έχει πιο έντονο το αλκοόλ.
Θα δείτε άπειρες βιτρίνες με χοντρούτσικους μπαμπάδες να σας κλείνουν το μάτι. Μόλις δείτε την επιγραφή Pasticceria Capparelli σταματήστε. Εδώ σας περιμένει ο πιο λαχταριστός babà της Νάπολης.
Sfogliatella
Στρώσεις τραγανής σφολιάτας και στη μέση γλυκιά ρικότα – αυτή είναι η Sfogliatella. Το απόλυτο crunchy γλυκό. Από τη πρώτη μπουκιά καταλαβαίνετε ότι κάτι καλό ξεκινάει. Όταν φτάνετε στην γέμιση, καταλαβαίνετε ότι θα χρειαστείτε και δεύτερο. Ο απόλυτος προορισμός για φρέσκιες sfogliatelle είναι η Pasticceria Attanasio. Μπορεί να περιμένετε κανά μισάωρο στην ουρά αλλά το έπαθλο θα σας ανταμείψει.
Pastiera Napoletana
Mια γλυκιά πίτα που παραδοσιακά φτιάχνεται το πάσχα αλλά θα την βρείτε και σε άλλες περιόδους του έτους σε διάφορα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Η συνταγή περιλαμβάνει ρικότα, βρασμένο σιτάρι (grano cotto) και φρουί γλασέ πορτοκάλι. Η Pasticceria Vincenzo Bellavia προσφέρει μια υπέροχη εκδοχή αυτού του κλασικού γλυκού.
Zeppole di San Giuseppe
Αρτοσκευάσματα με γέμιση κρέμας πατισερί που παρασκευάζονται παραδοσιακά για την γιορτή του Αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου, εξ’ ου και το όνομα. Γαρνίρεται συνήθως με κεράσια ή ζαχαρωμένα φρούτα. Ένα πολυαγαπημένο σημείο για zeppole είναι η Pasticceria Vincenzo Bellavia. Εδώ θα βρείτε όχι μόνο κλασικά τηγανητά ή στο φούρνο, αλλά επίσης με σοκολάτα, με φιστίκι και με ρικότα Σικελίας. Όλα πεντανόστιμα!
Fiocco di neve
Fiocco di neve σημαίνει νιφάδα χιονιού. Και όντως αυτό το γλυκό θυμίζει χιονόμπαλα. Μια μπάλα γεμιστή με κρεμώδες τυρί ρικότα και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Το Fiocco di Neve είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ σας ή ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα. Είναι ελαφρύ, αφράτο και γεμάτο γεύση – μια πραγματική απόλαυση της ναπολιτάνικης ζαχαροπλαστικής! Στην Pasticceria Poppella φτιάχνουν τις καλύτερες χιονονιφάδες που θα δοκιμάσετε ποτέ!
Taralli
Τα Taralli είναι παραδοσιακά τραγανά μπισκότα σε σχήμα δαχτυλιδιού, ιδανικά για συνοδευτικό με κρασί ή ως σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στην Taralleria Napoletana θα βρείτε διάφορες εκδοχές: με σοκολάτα, με λεμόνι… Aκόμα και αλμυρές!
Struffoli
Αν νομίζετε πως τα street food στην Νάπολη είναι μόνο αλμυρά, σκεφτείτε το πάλι. Τι καλύτερο από το να περπατάς τρώγοντας struffoli; Και πώς τα τρώτε; Με ένα κουταλάκι ή με τα δάχτυλά σας; 🫠 Τα struffoli είναι μικρά, τηγανητά μπαλάκια ζύμης που καλύπτονται με μέλι και πασπαλίζονται με ζαχαρωμένα φρούτα και πολύχρωμες τρούφες. Τρώγονται τα Χριστούγεννα.
Η μαγεία των Ναπολιτάνικων Χριστουγέννων είναι αυτό… να τρως struffoli στο δρόμο με τα δάχτυλά σου.. και να είσαι χαρούμενος!🎄 Πηγαίνετε στο Casa Infante για να πάρετε το κυπελλάκι σας.
Η Νάπολη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, γεμάτος από παραδοσιακές γεύσεις και μοναδικές λιχουδιές. Ανακαλύπτοντας τις γεύσεις της Νάπολης, δεν απολαμβάνετε μόνο το φαγητό, αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τις τοπικές αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τις τρατορίες. Ανεξάρτητα από το πού θα σας οδηγήσει η γευστική σας περιπέτεια, η Νάπολη θα σας μείνει αξέχαστη, γεμάτη από γεύσεις και αρώματα που θα θέλετε να ξαναζήσετε.