Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στις 15 Νοεμβρίου, αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται μετά το 2100

Στις 15 Νοεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι θα προσθέσουμε το όγδοο δισεκατομμυριοστό (ζωντανό) μέλος μας.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στις 15 Νοεμβρίου, αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται μετά το 2100

Στις 15 Νοεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι θα προσθέσουμε το όγδοο δισεκατομμυριοστό (ζωντανό) μέλος μας.

Αυτό είναι ένα ανησυχητικό ορόσημο για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, όχι μόνο λόγω του τεράστιου μεγέθους του αριθμού – φανταστείτε το λονδρέζικο στάδιο Wembley των 90.000 θέσεων, στο τετράγωνο – αλλά και λόγω της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία το φτάσαμε. Σε τελική ανάλυση, μας πήρε μέχρι το 1804 για να φτάσουμε στο πρώτο μας δισεκατομμύριο. Και τότε χρειαστήκαμε μόλις 123 χρόνια για να φτάσουμε στο δεύτερο.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός τετραπλασιάστηκε σε λιγότερο από έναν αιώνα

Αυτό έγινε το 1927. Λιγότερο από έναν αιώνα μετά, ο αριθμός αυτός έχει πλέον τετραπλασιαστεί. Αλλά η αύξηση του πληθυσμού δεν είναι εκτός ελέγχου. Το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας μειώνεται από το 1964, από 5 γεννήσεις ανά γυναίκα σε λίγο κάτω από 2,5 σήμερα.

Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει ήδη πέσει. Από το 1960 – όταν φτάσαμε το τρίτο μας δισεκατομμύριο – αυξανόμαστε κατά ένα δισεκατομμύριο σε ένα σταθερό διάστημα, περίπου ένα κάθε 12 έως 14 χρόνια. Το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι αυτά τα διαστήματα θα μεγαλώσουν ξανά μετά τις 15 Νοέμβρη του 2022 και η ανθρωπότητα θα φτάσει στο αποκορύφωμά της – αριθμητικά τουλάχιστον – μέχρι το τέλος του αιώνα, λίγο κάτω από τα 11 δισεκατομμύρια.

Η επακόλουθη πληθυσμιακή συρρίκνωση θα προκαλέσει φυσικά ένα σωρό δικές της ανησυχίες και προβλήματα. Ωστόσο, το να γνωρίζουμε ότι η καμπύλη τελικά θα πάρει την κατιούσα είναι μάλλον μια καλή είδηση. Σηματοδοτεί μια αναζωογονητική αλλαγή από άλλες, πιο δυσεπίλυτες απειλές για τη συνεχιζόμενη ύπαρξή μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και η εξάντληση των πόρων. Θα έχουμε προβλήματα να ασχοληθούμε, μην ανησυχείτε. 

Όλα αυτά χρησιμεύουν ως μια μακροσκελής εισαγωγή σε μια αξιοσημείωτη συνειδητοποίηση: Αντί για πρελούδιο για την καταστροφή, χάρτες όπως θα δείτε παρακάτω μπορεί να γίνουν αντικείμενα μελλοντικής ανθρώπινης περιέργειας. Σε έναν ή δύο αιώνες από τώρα, οι διάδοχοί μας, που κατοικούν σε έναν πλανήτη με λιγότερο κόσμο, μπορεί να τους μελετήσουν και να πουν, «Κοίτα πόσοι ήμασταν κάποτε!»

Γιατί το Μπαγκλαντές είναι μεγαλύτερο από τη Ρωσία

Ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε 7 χώρες (πηγή: pewresearch)
Ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε 7 χώρες (πηγή: pewresearch)

Αυτοί δεν είναι χάρτες με την αυστηρότερη έννοια. Στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκα γραφήματα, που δείχνουν τη σχέση μεταξύ πληθυσμών μεμονωμένων εθνών, περιοχών και ηπείρων μεταξύ τους και με το σύνολο.

Ως εναλλακτικές λύσεις για τους καθαρά εδαφικούς χάρτες, προσφέρουν εκπληκτικές πληροφορίες. Κλασικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, έχει πληθυσμό σημαντικά μικρότερο από το Μπαγκλαντές, αυτή η σχετικά μικροσκοπική χώρα ανάμεσα στην Ινδία και τον Κόλπο της Βεγγάλης. Ωστόσο, ως απλά στιγμιότυπα, αυτά τα γραφήματα δεν λένε τίποτα για την ανάπτυξη ή τη μείωση της πίτας και των κομματιών της. Ο πληθυσμός της Ρωσίας συρρικνώνεται, ενώ ο πληθυσμός του Μπαγκλαντές εξακολουθεί να αυξάνεται, επομένως η απόκλιση μεταξύ των δύο θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ίσως πιο σχετικές με τη γεωπολιτική του μέλλοντος, η Ινδία και η Κίνα —που τώρα περίπου ισοδυναμούν με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια η καθεμία— θα συρρικνωθούν, αλλά με πολύ διαφορετικό ρυθμό. Μέχρι το 2100, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μόλις 500 εκατομμύρια Κινέζοι, ενώ θα υπάρχουν ακόμα περίπου ένα δισεκατομμύριο Ινδοί.

Πάμε να δούμε τι μας λένε αυτά τα στιγμιότυπα του παγκόσμιου πληθυσμού στο κατώφλι του όγδοου δισεκατομμυριοστού μέλους μας;

Ένας "ασιατικός" πλανήτης

Ο πληθυσμός της Ασίας (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Ασίας (πηγή: visual capitalist)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτός είναι ένας ασιατικός πλανήτης. Όλες οι άλλες ήπειροι μαζί δεν πλησιάζουν καν. Από μόνη της, η Ασία (4,7 δισεκατομμύρια) αντιπροσωπεύει το 58% της ανθρωπότητας. Στη δεύτερη θέση η Αφρική (1,4 δισεκατομμύρια) αποτελεί το 17,5%, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (750 εκατομμύρια, 9%), τη Βόρεια Αμερική (602 εκατομμύρια, 7,5%) και τη Νότια Αμερική (439 εκατομμύρια, 5,5%). Η Ωκεανία στα 44 εκατομμύρια είναι μόλις στο 0,5%.

Οι περιφερειακές υπερδυνάμεις της Ασίας

Η Ασία είναι τεράστια με σημαντικές περιφερειακές πληθυσμιακές υπερδυνάμεις όπως η Τουρκία (86 εκατομμύρια) και το Ιράν (87 εκατομμύρια) στη Μέση Ανατολή (373 εκατομμύρια συνολικά) και η Ινδονησία (280 εκατομμύρια) και οι Φιλιππίνες (113 εκατομμύρια) στη Νοτιοανατολική Ασία (686 εκατομμύρια). συνολικά). Αλλά οι προβολείς πέφτουν στις γειτονικές χώρες Ινδία και Κίνα (και οι δύο περίπου με 1,4 δισεκατομμύρια). Τι θα συμβεί όταν, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα πληθυσμιακά μεγέθη τους αρχίσουν να μειώνονται προς το τέλος αυτού του αιώνα;

Η ΛΔ του Κονγκό σύντομα με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων

Ο πληθυσμός της Αφρικής (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Αφρικής (πηγή: visual capitalist)

Το παραπάνω διάγραμμα κάνει μια καθαρή διάκριση μεταξύ της Βόρειας Αφρικής (257 εκατομμύρια συνολικά), κυρίως μουσουλμανικός και αραβικός πληθυσμός, και του εθνοτικά και πολιτισμικά διακριτού τμήματος της υποσαχάριας Αφρικής (1,2 δισεκατομμύρια συνολικά). Η Αίγυπτος (107 εκατομμύρια) κυριαρχεί στον βορρά (και μάλιστα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο). Η Αιθιοπία (118 εκατομμύρια) και η Νιγηρία (218 εκατομμύρια) είναι σημαντικές εστίες πληθυσμού κάτω από τη Σαχάρα.

Αυτές οι τρεις είναι οι μόνες χώρες με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων, αλλά καθώς η Αφρική είναι η ήπειρος που προβλέπεται να έχει τη μερίδα του λέοντος στη μελλοντική αύξηση του πληθυσμού αυτόν τον αιώνα, αυτή η σχετικά κλειστή ομάδα κρατών είναι πιθανό να επεκταθεί. Η ΛΔ Κονγκό (96 εκατομμύρια) είναι η πιο πιθανή πρώτη υποψήφια.

Γερμανία + Γαλλία = Ρωσία

Ο πληθυσμός της Ευρώπης (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Ευρώπης (πηγή: visual capitalist)

Η Ρωσία (146 εκατομμύρια) είναι το πολυπληθέστερο έθνος της Ευρώπης, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά όσο η Κίνα στην Ασία (ή οι ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική). Συνολικά, η Γερμανία (84 εκατομμύρια) και η Γαλλία (66 εκατομμύρια) έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυτές οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης (198 εκατομμύρια συνολικά), καθώς η Ιταλία (60 εκατομμύρια) και η Ισπανία (47 εκατομμύρια) κυριαρχούν στη Νότια Ευρώπη (152 εκατομμύρια συνολικά) και το Ηνωμένο Βασίλειο (69 εκατομμύρια) στη Βόρεια Ευρώπη (107 εκατομμύρια σε σύνολο). Συνολικά, αυτές οι λεγόμενες «Πέντε μεγάλες» χώρες αντιπροσωπεύουν το 44% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της.

Το Μεξικό είναι μεγαλύτερο από τον Καναδά

Ο πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής (πηγή: visual capitalist)

Αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της ηπείρου, οι ΗΠΑ (335 εκατομμύρια) κυριαρχούν στη Βόρεια Αμερική (507 εκατομμύρια συνολικά) — ακριβώς όπως συμβαίνει σε έναν «κανονικό» (γεωγραφικό) χάρτη. Ωστόσο, το Μεξικό (132 εκατομμύρια) είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Καναδά (37 εκατομμύρια). Η Γουατεμάλα (19 εκατομμύρια) έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Κεντρική Αμερική (52 εκατομμύρια συνολικά) και η Αϊτή (12 εκατομμύρια) είναι η πληθυσμιακή υπερδύναμη της Καραϊβικής (44 εκατομμύρια συνολικά), ξεπερνώντας την Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία (και οι δύο με 11 εκατομμύρια ).

Η Βραζιλία και η Νότια Αμερική

Ο πληθυσμός της Νότιας Αμερικής (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Νότιας Αμερικής (πηγή: visual capitalist)

Περιέργως, αυτό το γράφημα της Νότιας Αμερικής μοιάζει λίγο με τον αντίστοιχο χάρτη της ηπείρου. Αυτό συμβαίνει επειδή η Βραζιλία (216 εκατομμύρια) καταλαμβάνει περίπου τη μισή ήπειρο, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη πληθυσμού. Η Κολομβία (54 εκατομμύρια) είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Νότιας Αμερικής και ακολουθεί η Αργεντινή (46 εκατομμύρια) συμπληρώνοντας την ισχυρή τριάδα της ηπείρου.

Αυστραλία, η ισχυρή της Ωκεανίας

Ο πληθυσμός της Ωκεανίας (πηγή: visual capitalist)
Ο πληθυσμός της Ωκεανίας (πηγή: visual capitalist)

Η Ωκεανία είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη ήπειρος (44 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου όσο η Ευρύτερη Περιοχή του Τόκιο). Σε αυτή τη μικρή λίμνη, η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο ψάρι (26 εκατομμύρια, ή κοντά στο 60% του συνόλου). Στην δεύτερη θέση δεν είναι η Νέα Ζηλανδία (5 εκατομμύρια), αλλά η Παπούα Νέα Γουινέα (9 εκατομμύρια). Καμία άλλη χώρα ή έδαφος του Ωκεανού δεν έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τα Φίτζι (911.000) το πλησιάζουν αλλά θέλουν ακόμα.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.