Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παλαιά Ποταμιά: Το δυσπρόσιτο χωριό στη Χίο που εγκαταλείφθηκε

Η Παλαία Ποταμιά είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στο νησί μου, τη Χίο! Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 46 χλμ από την χώρα. Φαίνονται λίγα, αλλά υπολογίστε 1 ώρα και ένα τέταρτο για να φτάσετε εκεί.
Η Παλαία Ποταμιά στη Χίο - Το χωριό που εγκαταλείφθηκε λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας

Η Παλαιά Ποταμιά είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στο νησί μου, τη Χίο! Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 46 χλμ από την χώρα. Φαίνονται λίγα, αλλά υπολογίστε 1 ώρα και ένα τέταρτο για να φτάσετε εκεί.

Το όνομά της το οφείλει σε δύο χειμάρρους που διέσχιζαν το χωριό. Ποτάμια έτσι κι αλλιώς η Χίος δεν έχει κανένα. Ή τουλάχιστον έτσι μάθαμε στο σχολείο την ώρα της ντόπιας γεωγραφίας.

Είναι κρυμμένη σε μια απότομη χαράδρα, μια τοποθεσία που εξυπηρετούσε και ως καταφύγιο τα επικίνδυνα χρόνια των πειρατών. Αλλά η ασφάλεια δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την ευημερία ενός τόπου.

Η σύνδεση με το υπόλοιπο νησί αποδείχθηκε πίζουλη υπόθεση (σσ. δύσκολη, δύσκολα διαχειρίσιμη). Η απουσία ενός δρόμου που να συνδέει το χωριό με τον κεντρικό δρόμο είχε ως αποτέλεσμα της μη έγκαιρης φροντίδας των κατοίκων από τους γιατρούς σε περιπτώσεις που ο χρόνος ήταν καθαριστικός παράγοντας. Προσθέστε και την έλλειψη οικοδομήσιμου χώρου στο χωριό και να σου τα δύο αίτια της εγκατάλειψής του.

Υπάρχει η φήμη στο νησί ότι εξίσου σημαντικό πρόβλημα ήταν και το ανήλιαγο της τοποθεσίας. Με λίγες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα τα προβλήματα υγείας που είχαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι ήταν σοβαρά (λόγω της έλλειψης της βιταμίνης D). Παρολαυτά μαρτυρίες από συγγενείς των κατοίκων της Παλαιάς Ποταμιάς δεν το επιβεβαιώνουν.

Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 50′ οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο χωριό, τη Νέα Ποταμιά, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά, αλλά με πρόσβαση σε έναν νέο περιφερειακό δρόμο που συνέδεε την Βορειοδυτική Χίο με την πόλη.

Μέχρι το 1970 η Παλαιά Ποταμιά είχε εγκαταλειφθεί. Η φύση γρήγορα ανέλαβε τα ηνία και βάλθηκε να ενσωματώσει τις ανθρώπινες κατασκευές με την πλαγιά. Εύκολη δουλειά μιας και τα χτίσματα ήταν φτιαγμένα από πέτρα και χώμα.

Με μια επιπόλαιη ματιά δεν θα δεις κανένα χωριό.
Με μια επιπόλαιη ματιά δεν θα δεις κανένα χωριό. (Φωτογραφία: Andee Marougkas)

Σήμερα θα χρειαστεί να πλησιάσεις αρκετά κοντά για να ξεχωρίσεις τα κτήρια από το βουνό. Υπάρχει βέβαια και η εκκλησία του Αγ. Αντωνίου και το σχολείο του χωριού στην είσοδο που είναι ανακαινισμένα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε 16η Ιανουαρίου (παραμονή της γιορτής του Αγ. Αντωνίου) το χωριό ξαναζωντανεύει τρόπον τινά και φαναράκια τοποθετούνται στα ερείπια των σπιτιών.

Αν τα εγκαταλελειμμένα χωριά σας φαίνονται γοητευτικά, στη Χίο θα βρείτε και τον πολύ πιο γνωστό Ανάβατο και την λιγότερη γνωστή Κυδιάντα.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.