Οι 18 καλύτερες παραλίες της Λέσβου

Οι καλύτερες παραλίες της Λέσβου

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και είναι γνωστή (εκτός από το ούζο!) για τις παραλίες που έχει. Αρκετές από αυτές παίρνουν κάθε χρόνο γαλάζια σημαία και μάλιστα μία από αυτές έχει βγει από την Ε.Ε. η πιο καθαρή και φροντισμένη παραλία της Ελλάδας (Ερεσός).

Η μεγάλη έκταση του νησιού αντικατοπτρίζεται και στις μεγάλες ακτές που διαθέτει. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις καλύτερες παραλίες της Μυτιλήνης κάποιες πιο γνωστές και άλλες όχι τόσο, οι οποίες  μπορούν να καλύψουν κάθε είδους ανάγκη.

1.Βατερά

Παραλία Βατερά
Παραλία Βατερά

Ξεκινάμε με την μεγαλύτερη σε έκταση ακτογραμμή του νησιού , την παραλία Βατερά. Περίπου 10χλμ. αμμουδιάς με οργανωμένα σημεία από beach bar όπου μπορείς να καθίσεις σε ξαπλώστρες και να εξυπηρετηθείς από πολύ ευγενικό προσωπικό. Αν πάλι προτιμάς μία πιο χαλαρή κατάσταση μπορείς να περάσεις τα μαγαζιά και να φτάσεις στο πιο ανοργάνωτο μέρος της παραλίας το οποίο μάλιστα ενδείκνυται για camping.

2. Ερεσός

Ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Ερεσού
Ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Ερεσού

Την αναφέραμε ήδη και στην εισαγωγή. Η παραλία της Ερεσού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με έκταση 3χλμ. και είναι από τους πιο must προορισμούς αν θες να διασκεδάσεις αλλά και να χαλαρώσεις κάπου πιο απομακρυσμένα αλλά όχι απομονωμένα.

Είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού. Πάνω στην παραλία μπορείς να συναντήσεις από τα πιο εναλλακτικά χαλαρά μπαράκια έως τα πιο mainstream, όμως και αυτή η παραλία σου δίνει τον χώρο να είσαι χωρίς ξαπλώστρα και μουσική λόγω της έκτασης που έχει.

 Η Ερεσός είναι μία περιοχή που προτείνεται και για διαμονή καθώς εκτός από την απέραντη ομορφιά της παραλίας θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για τις διακοπές σου. Υπάρχουν διάφορα θαλάσσια σπορ που μπορείς να κάνεις, όμορφες και ποικίλες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση πάνω σε ξύλινες εξέδρες.

Extra: Η Ερεσός έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από χελώνες που την επιλέγουν για να αφήσουν τα αυγά τους!

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Μόλυβος

Παραλία Μολύβου
Παραλία Μολύβου

Η παραλία στον Μόλυβο είναι μία από τις παραλίες της Μυτιλήνης που έχει για συνεχόμενες χρονιές γαλάζια σημαία . Αξίζει πολύ να την επισκεφτείτε μετά από μία βόλτα στο κάστρο του Μολύβου ή αντίστροφα αν επιλέξετε να πάτε για φαγητό σε κάποιο από τα πολύ γραφικά μπαλκονάκια της περιοχής μετά το μπάνιο σας.

Η παραλία έχει άμμο και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη έχοντας κι εκεί τις κατάλληλες προδιαγραφές για water sports.

4. Χρούσος

Παραλία Χρούσος
Παραλία Χρούσος

Πολύ κοντά στην παραλία της Ερεσού αλλά σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία υπάρχει η παραλία Χρούσος. Είναι μία μικρότερη σε έκταση παραλία που κυριαρχεί ησυχία και ηρεμία καθώς είναι κάπως απομονωμένη και δεν έχει κανένα μπαράκι.

Έχει μία μικρή δυσκολία στην πρόσβαση καθώς είναι κρυμμένη και πρέπει να διασχίσετε ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομου, το τοπίο όμως θα σας ανταμείψει και αν επιλέξετε να πάτε σε μία χαλαρή εποχή μπορεί να είστε τυχεροί και να είστε μόνοι σας σε ολόκληρη την παραλία.

5. Χρυσή Άμμος

Παραλία Χρυσή Άμμος
Παραλία Χρυσή Άμμος

Η παραλία Χρυσή Άμμος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι στην περιοχή του Μανταμάδου και είναι από τις πιο αξιόπιστες επιλογές.

Το ιδιαίτερο αυτής της παραλίας είναι πως αν και η πρόσβασή της είναι δύσκολη καθώς χρειάζεται να διασχίσετε ένα κομμάτι χωματόδρομου και στη συνέχεια έχει ένα μονοπάτι 300 μ. προτείνεται και είναι επιβεβαιωμένα ιδανική για οικογένειες.

Η παραλία αυτή έχει λεπτή άμμο, καθαρά και πολύ ρηχά νερά, γεγονός που την κάνει ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά για να μπορούν όλοι να χαλαρώσουν.

Σημαντική σημείωση: Είναι ανοργάνωτη επομένως θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα πριν πάτε.

6. Παναγιά Κρυφτή

Παναγιά Κρυφτή Photo: Παντελής Κάκαρης
Παναγιά Κρυφτή Photo: Παντελής Κάκαρης

Η αγαπημένη (μου) με διαφορά παραλία του νησιού είναι η παραλία στην Παναγιά την Κρυφτή. Δεν ενδείκνυται καθόλου για οικογένειες με παιδιά καθώς δεν έχει καθόλου ακτή. Είναι ένας βραχώδης κολπίσκος όπου ουσιαστικά τα μόνα σημεία για να καθίσεις κοντά στην θάλασσα είναι μία μικρή προβλήτα και άγριοι βράχοι. Επίσης, η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τα πόδια μόνο αν έχεις οδηγίες από κάποιον ντόπιο αλλά και μία άνεση σε ανέβασμα/κατέβασμα σε άτσαλο χωματόδρομο διαφορετικά υπάρχει καραβάκι από το Πλωμάρι που μπορεί να σε πάει ως εκεί.

Είναι από τα πιο άγρια τοπία του νησιού καθώς περικλείεται από ψηλούς βράχους και έχει και την εκκλησία σαν μοναδικό σημείο σκιάς αλλά σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς.

Extra: Αν πάτε αναζητήστε στην άκρη της παραλίας κοντά στα βράχια μία φυσική μικροσκοπική πισίνα όπου αναβλύζουν ζεστά ιαματικά νερά.

7. Εφταλού

Παραλία στην Εφταλού
Παραλία στην Εφταλού

Και αφού αναφέραμε τα ιαματικά νερά για τα οποία επίσης η Λέσβος είναι γνωστή, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την παραλία της Εφταλούς. Βρίσκεται μετά τον Μόλυβο και αν και έχει εξίσου άγριο τοπίο γύρω της, τα πεντακάθαρα νερά της και τα ιαματικά λουτρά που μπορείς να κάνεις εκεί σίγουρα την καθιστούν από τις πρώτες επιλογές.

8. Πέτρα

Παραλία Πέτρας
Παραλία Πέτρας

Αντίστοιχα με την παραλία της Ερεσού, η παραλία Πέτρα ανήκει σε μία περιοχή που μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα. Έχει πολλές επιλογές σε καταλύματα και η παραλία είναι καθαρή και οργανωμένη με μπαρ και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Έχει πολλές επιλογές σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και καταστήματα για  νυχτερινή διασκέδαση.

9. Άναξος

Παραλία Άναξος
Παραλία Άναξος

Μόλις 3 χλμ. από την περιοχή της Πέτρας βρίσκεται η παραλία της Ανάξου. Εξίσου οργανωμένη αλλά όχι τόσο τουριστική καθώς περιτριγυρίζεται κυρίως από εξοχικές κατοικίες.

Χαρακτηριστικό της είναι βαθιά  και παγωμένα νερά τα οποία είναι ιδανικά για βόλτες με τα κανό τα οποία διατίθενται αλλά αν επιλέξετε να πάτε προς τα εκεί πριν ξεκινήσετε ελέγξτε τον αέρα γιατί μπορεί να την κάνει τον πιο ακατάλληλο προορισμό.

10. Τσόνια

Παραλία Τσόνια
Παραλία Τσόνια

Μία εναλλακτική επιλογή είναι η παραλία Τσόνια. Βρίσκεται στο Βόρειο μέρος του νησιού κι έχει έκταση 500μ.. Το αξιοσημείωτο σε αυτή την παραλία είναι το κόκκινο χρώμα της άμμου και αλλά και η μεγάλη πιθανότητα να δείτε σε κοντινή απόσταση από την ακτή δελφίνια να κάνουν την βόλτα τους.

11. Γαβάθας (ή Γαβαθάς)

Παραλία Γαβαθά
Παραλία Γαβαθά

Η παραλία Γαβάθα είναι μία από τις λιγότερες γνωστές του νησιού. Αν και βρίσκεται βόρεια, τα νερά της είναι πιθανόν και τα πιο ζεστά που θα συναντήσεις. Αποτελεί μία επιλογή για περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση σε οργανωμένο πλαίσιο.

Προσοχή αν επιλέξετε να πάτε εκεί γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει φύκια λόγω της τοποθεσίας της και των ρευμάτων που δημιουργούνται σε αυτή την παραλία.

12. Κανόνι

Η παραλία Κανόνι βρίσκεται στην Θέρμη. Προτείνεται για νέους ή για όσους νιώθουν νέοι και έχουν συνδυάσει τις διακοπές με ολοήμερα πάρτι. Έχει beach bar τα οποία από νωρίς το μεσημέρι σερβίρουν κοκτέιλ και σε συνδυασμό με κάποιο ελαφρύ σνακ μπορούν σε κρατήσουν από το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης.

13. Σίγρι

Παραλία Σίγρι
Παραλία Σίγρι

Η παραλία Σίγρι είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο (ίσως μία μικρή υπερβολή) γιατί είναι ιδανική για surf. Είναι στην δυτική μεριά του νησιού και είναι ένας ημι οργανωμένος κολπίσκος που σου προσφέρει την άνεση της οργάνωσης (καντίνα) αλλά και την αίσθηση της απλότητας (ελάχιστες ξαπλώστρες).

14. Μελίντα

Παραλία Μελίντα
Παραλία Μελίντα

Δεύτερη αγαπημένη επιλογή είναι η παραλία Μελίντα. Σαν τοπίο μπορεί να μην έχει κάτι μαγευτικό αλλά αυτό που την ξεχωρίζει είναι ένας ογκώδης βράχος που χωρίζει την παραλία στην μέση και από τον οποίο κάποιοι (τολμηροί) κάνουν και βουτιές.

Αυτό που προσωπικά λάτρεψα σε αυτή την παραλία είναι πως τα περισσότερα ταβερνάκια βρίσκονται  πάνω από την παραλία σε υπερυψωμένα σημεία- μπαλκόνια. Γεγονός που σου προσφέρει την αίσθηση της απομόνωσης όταν βρίσκεσαι στην παραλία και υπέροχη θέα όταν ανέβεις για να φας σε κάποιο από αυτά τα παραδοσιακά ταβερνάκια.

15. Τσιχράντα (μικρή και μεγάλη)

Παραλία Τσιχράντα
Παραλία Τσιχράντα

Οι παραλίες Τσιχράντα είναι δύο όρμοι, σχετικά άγνωστοι στους περισσότερους επισκέπτες του νησιού. Είναι η βέλτιστη επιλογή για όσους θέλουν ηρεμία και λίγο κόσμο. Το τοπίο γύρω είναι ηφαιστειακό και άγριο με σκουρόχρωμους βράχους και σου δείχνουν μία άλλη εικόνα του νησιού.

16. Άγιος Ισίδωρος

Παραλία Άγιος Ισίδωρος
Παραλία Άγιος Ισίδωρος

Η παραλία στον Άγιο Ισίδωρο συνδυάζει την πολυκοσμία με την ηρεμία καθώς λόγω έκτασης υπάρχει χώρος να απομακρυνθείς. Επίσης, συνδυάζει την άνεση και τη χαλαρότητα γιατί ενώ είναι οργανωμένη κυριαρχεί χαλαρό και πιο οικογενειακό κλίμα.

Είναι καλή ευκαιρία να το συνδυάσεις με φαγητό στο φημισμένο Πλωμάρι που απέχει μόλις 2 χλμ. από την παραλία.

17. Άγιος Ερμογένης

Παραλία Άγιος Ερμογένης
Παραλία Άγιος Ερμογένης

Μία επιλογή για την περίπτωση που επιλέξετε να μείνετε στο κέντρο της Μυτιλήνης είναι η παραλία του Άγιου Ερμογένη όπου απέχει περίπου 30 λεπτά με αυτοκίνητο. Πρόκειται έναν μικρό κολπίσκο που περιτριγυρίζεται από πεύκα και είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. 

Προτείνεται αν επιλέξετε να πάτε να φροντίσετε να φτάσετε νωρίς γιατί γεμίζει γρήγορα και δεν έχει πολύ χώρο.

18.Χαραμίδα

Παραλία Χαραμίδα
Παραλία Χαραμίδα

Αν δεν βρείτε στον Άγιο Ερμογένη η παραλία Χαραμίδα απέχει μόλις 4 λεπτά με το αυτοκίνητο και αποτελεί μία εξίσου καλή επιλογή για κοντά στην πόλη. Χαρακτηρίζεται ως πιο οικογενειακή καθώς έχει την επιλογή για water sports, είναι με μικρό χαλικάκι έξω και πεντακάθαρα νερά.

Η κοντινή απόσταση από το κέντρο και η μεγάλη έκταση που προσφέρει για πάρκινγκ την κάνουν την πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία κοντά στο κέντρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ