Ένας διαφορετικός περιοδικός πίνακας που απεικονίζει το έτος και τη χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε το κάθε στοιχείο

Ένας διαφορετικός περιοδικός πίνακας που απεικονίζει το έτος και τη χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε το κάθε στοιχείο

Στο subreddit “Data is Beautiful”,  o χρήστης με το όνομα Udzu δημοσίευσε μια απεικόνιση του Περιοδικού Πίνακα Στοιχείων που επισημαίνει το έτος και τη χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε κάθε στοιχείο. Μην δούμε σημαίες σε infographic αμέσως να το αναρτήσουμε!

Μπορείτε να το δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ. Αναλύοντας πώς δημιουργήθηκε το γραφικό, ακολουθεί το ανάλογο disclaimer από τον δημιουργό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις:

  • Το έτος και η χώρα ανακάλυψης προέρχονται από τη Wikipedia και βασίζονται στο πότε παρατηρήθηκε ή προβλέφθηκε για πρώτη φορά το στοιχείο παρά στο πότε απομονώθηκε για πρώτη φορά.
  • Η προτεραιότητα για τις ανακαλύψεις είναι συχνά αμφιλεγόμενη. Η απεικόνιση χρησιμοποιεί τις καταχωρίσεις που βρίσκονται στο λήμμα της Wikipedia, χωρίς καμία αξίωση ως προς την ακρίβειά τους.
  • Η χώρα αφορά συνήθως και την ιθαγένεια του ερευνητή και την τοποθεσία της ανακάλυψης.
  • Εξαιρέσεις έχουμε στην περίπτωση του Άφνιου (που ανακαλύφθηκε από ένα ντουέτο επιστημόνων από την Ολλανδία και Ουγγαρία στην Κοπεγχάγη) και του Ραδόνιου (που ανακαλύφθηκε από ένα βρετανόαμερικανικό δίδυμο στο Μόντρεαλ). Σε αυτά τα στοιχεία η χώρα αφορά την τοποθεσία.
  • Οι χώρες και οι σημαίες είναι των σύγχρονων ισοδύναμων όπου αυτό απαιτείται: π.χ. Ρωσία και όχι ΕΣΣΔ, Ηνωμένο Βασίλειο και όχι Αγγλία/Σκωτία και Μεξικό αντί Νέα Ισπανία.
  • Οι ετυμολογίες είναι επίσης παρμένες από τη Wikipedia.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Με σειρά κατάταξης, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση διεκδικώντας 19 στοιχεία, η Σουηδία και η Γερμανία 18, η Γαλλία 16 και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από 11.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ