Τι είναι οι Περσείδες και πως θα μπορέσουμε να τους δούμε;

Τι είναι οι Περσείδες και πως θα μπορέσουμε να τους δούμε;

Κάθε καλοκαίρι, ο Περσείδες κοσμούν τον νυχτερινό ουρανό με εκατοντάδες πεφταστέρια – δεν πρόκειται για αστέρια που πέφτουν, αλλά γι’ αυτές τις φωτεινές ραβδώσεις που προκαλούνται από κομμάτια κομητών που καίγονται καθώς πλησιάζουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το 2021 οι Περσείδες θα φτάσουν στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς τους το διάστημα μεταξύ 11 Αυγούστου και 13 Αυγούστου, με την καλύτερη ώρα να χαζέψετε τη βροχή μετεωριτών να είναι από τις 02:00 η ώρα τα ξημερώματα και ως την αυγή. Ένας μεσημεριανός ύπνος και ένα late-night καφεδάκι θα βοηθήσουν!

Το διάστημα αυτό η βροχή διαττόντων μπορεί να μετράει και περισσότερους από 100 μετεωρίτες την ώρα, αναφέρει η Josie Fischels από το NPR. Σε συνδυασμό με τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες στο Βόρειο Ημισφαίριο και τη μικρή ημισέληνο οι αστροπαρατηρητές μπορούν να περιμένουν ένα σπουδαίο θέαμα.

Για να έχετε καλύτερη θέα της βροχής διαττόντων, βρείτε μια περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης και γιατί όχι μείνετε εκεί για τη νύχτα. Τα μάτια σας θα προσαρμοστούν στο σκοτάδι μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά στραφείτε προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να ξεκινάει η βροχή.

Στην πραγματικότητα, η βροχή μετεωριτών προέρχεται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Swift-Tuttle, ένας μεγάλος κομήτης που κάνει μια τροχιά 133 ετών περιστρεφόμενος γύρω από τον ήλιο και φτάνει πέρα ​​από τον Ποσειδώνα. Ο κομήτης αφήνει πίσω του ένα ίχνος συντριμμιών στην τροχιά του. Όταν η Γη περνάει κοντά, κομμάτια υλικού μεγέθους μερικών χιλιοστών ως και εκατοστών χτυπάνε την ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 133.200 μίλια την ώρα, μας εξηγεί η Popular Science

Οι Περσείδες είναι γνωστοί και για τις εντυπωσιακές λάμψεις που προσφέρουν, ξεφεύγοντας από το μέσο μετεωρίτη. Σύμφωνα με τη NASA θα είναι τόσο φωτεινοι όσο ο Δίας και η Αφροδίτη.

Το ελληνικό αστρονομικό forum Ultravox μας απαντάει μερικές απορίες σχετικά με τους Περσείδες:

Πού στον ουρανό θα φανούν οι Περσείδες και τι ώρα να κοιτάξουμε;

Αν και το φωτεινό ίχνος των διαττόντων μπορεί να φανεί ακόμα και δεκάδες μοίρες μακριά από το ακτινοβόλο σημείο, προτείνουμε να κοιτάτε σε μια απόσταση 30 μοιρών από τον Περσέα και προς το ζενίθ.

Πως μπορούμε να παρατηρήσουμε τους Περσείδες;

Η απάντηση είναι ιδιαίτερα βολική: με γυμνό μάτι. Λόγω της ταχύτητας τους είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε ηθελημένα κάποιον διάττοντα με κιάλια ή τηλεσκόπια

Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τους Περσείδες;

Ασφαλώς. Ωστόσο, η φωτογράφισή τους είναι και θέμα “τύχης” καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την ακριβή περιοχή του ουρανού όπου θα κάνουν τη γρήγορη εμφάνιση τους. Ιδανικά τοποθετείστε μια φωτογραφική μηχανή DSLR με ευρυγώνιο φακό να κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας ελπίζοντας για το καλύτερο.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος διάττοντας να φτάσει στην επιφάνεια της Γης;

Σπάνια, τμήματα από μετεωροειδή μπορούν να επιβιώσουν της τριβής με την ατμόσφαιρα της Γης και να φτάσουν στην επιφάνεια της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι το Βόρειο Σέλας;

Περσείδες τον Αύγουστο

Η επόμενη επερχόμενη βροχή μετεωριτών είναι οι Ωριωνίδες τον Οκτώβριο, ακολουθούμενες από τους Διδύμους τον Δεκέμβριο, οι οποίοι προσφέρουν λαμπρές βροχές μετεωριτών για τους αστροπαρατηρητές, αρκεί να είναι πρόθυμοι να αντέξουν το κρύο.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram