Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς – Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα στολίδια της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων. Χωρίζει την οροσειρά των Λευκών Ορέων, έχοντας φυσική είσοδο στο οροπέδιο του Ομαλού – σε υψόμετρο 1.227 μέτρων – και καταλήγει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, στο νότο.

Το μήκος του φαραγγιού είναι συνολικά 13 χιλιόμετρα (από την είσοδο στο οροπέδιο Ομαλού μέχρι τη νότια είσοδο) αλλά η απόσταση ως την ακτή της Αγίας Ρουμέλης είναι 16,7 χιλιόμετρα.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος στην Ευρώπη, μετά το Φαράγγι του Βερντόν. Το στενότερο σημείο του φαραγγιού είναι τα 3 μέτρα στο σημείο Πόρτες (ή αλλιώς και Σιδερόπορτες) με το ύψος των βράχων δεξιά και αριστερά να ξεπερνούν τα 300 μέτρα.

"Πόρτες" - το στενότερο σημείο στο Φαράγγι της Σαμαριάς
"Πόρτες" - το στενότερο σημείο στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μέσα στο Φαράγγι θα δείτε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Σαμαριάς, όπου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο των ντόπιων και των επαναστατών.

Το Φαράγγι έχει ανακηρυχθεί από το 1962 ως Εθνικός Δρυμός, μάλιστα ήταν από τους πρώτους της Ελλάδας.

Πότε μπορείτε να διασχίσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς;

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς αν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις το φαράγγι παραμένει κλειστό. Η βροχή αυξάνει τις πιθανότητες κατολισθήσεων και όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.

Πεζοπορία στο Φαράγγι Σαμαριάς

Η πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς ουσιαστικά γίνεται από την είσοδο στο Ξυλόσκαλο (στο οροπέδιο Ομαλού) και καταλήγει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, το οποίο έχει πρόσβαση μόνο εκ θαλάσσης.

Το λεωφορείο σας θα σας παραλάβει από τον αρχικό σταθμό στην πόλη των Χανίων ή από το ξενοδοχείο σας. Η αναχώρηση είναι στις 6 το πρωί, καθώς υπάρχει μια διαδικασία μέχρι να παραλάβει όλους τους επιβάτες.

Φτάνοντας στο Ξυλόσκαλο, υπάρχει ένα καφέ αν θέλετε να προμηθευτείτε με κάποια πράγματα.

Στην είσοδο του φαραγγιού θα χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο εισόδου, το οποίο είναι 5€ και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή της δραστηριότητας.

Τα πρώτα μέτρα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα λιθόστρωτο κατηφορικό καλντερίμι
Τα πρώτα μέτρα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα λιθόστρωτο κατηφορικό καλντερίμι

Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό του καθενός. Όμως συνολικά η δραστηριότητα διαρκεί κανένα 12ωρο, καθώς θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το Οροπέδιο Ομαλού (καμιά ώρα από το κέντρο των Χανίων) και αφότου φτάσετε στην Αγία Ρουμέλη θα πρέπει να περιμένετε το καραβάκι που θα σας πάει στη Σούγια. Από τη Σούγια υπάρχει λεωφορείο που σας επιστρέφει στην πόλη.

Ο οδηγός είναι σχεδόν απαραίτητος για τη διάσχιση του φαραγγιού, αρχικά για να σας κρατάει σε έναν καλό ρυθμό και να προλάβετε να βγείτε εγκαίρως και δεύτερον για να σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια για τυχόν ατυχήματα και απρόοπτα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν υπάρχει καμία άλλη έξοδος, που σημαίνει ότι αν μπείτε θα πρέπει να βγείτε ως την άλλη είσοδο. Αν υπάρχουν τυχόν τραυματίες βγαίνουν με γαϊδουράκι ή φορίο που σηκώνουν οι διασώστες ή ακόμα και ελικόπτερο σε πολύ επείγουσες ανάγκες.

Αν αργήσετε να βγείτε από το φαράγγι και χάσετε το καραβάκι θα πρέπει να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη και να φύγετε την επόμενη μέρα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά καταλύματα στην Αγία Ρουμέλη.

Τρεχούμενα νερά στο Φαράγγι της Σαμαριάς
Τρεχούμενα νερά στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Τι εξοπλισμό πρέπει να έχω & τι ρούχα να φοράω;

Φροντίστε να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας, κατά προτίμηση μποτάκια. Το έδαφος είναι ανώμαλο και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Τα ρούχα σας πρέπει να είναι αθλητικά, άνετα και να αναπνέουν (τύπου Dri-Fit), καθώς θα έχει αρκετή ζέστη. Μπορείτε να έχετε μαζί και αλλαξιές με ρούχα για να αλλάζετε. Μην ξεχάσετε μαγιό και πετσέτα για να ρίξετε βουτιά στην Αγία Ρουμέλη.

Το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό είναι επίσης απαραίτητα, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση που δεν έχει σκίαση.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας και μπατόν (ορειβατικά μπαστούνια) τα οποία θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αρκετή ξεκούραση.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε να έχετε μαζί σας νερό – υπάρχουν αρκετές πηγές μέσα στο φαράγγι για να ξαναγεμίσετε τα παγούρια σας – και αρκετά σνακ, όπως μπάρες ενέργειας, φρούτα και σάντουιτς.

Η γέφυρα που οδηγεί στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς
Η γέφυρα που οδηγεί στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς

Ποιοί μπορούν να διασχίσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς;

Αν και η περισσότερη απόσταση είναι κατάβαση ή ευθεία και ο βαθμός δυσκολίας είναι ΙΙ, το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι αρκετά απαιτητικό, καθώς τα 16 χιλιόμετρα είναι κάμποσα μέσα στη ζέστη και τον ήλιο. Αν δηλαδή δεν συνηθίζετε να ασκείστε θα ζοριστείτε.

Υπάρχουν μερικές κατηγορίες που δεν μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι, όπως:

  • Παιδιά κάτω των 6 ετών
  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα με καρδιακά προβλήματα
  • Άτομα με αρτηριακή πίεση
  • Άτομα σε αμαξίδια
  • Άλλες ασθένειες ή τραυματισμοί που δεν σας επιτρέπουν εξάντληση

Έξοδος από το Φαράγγι Σαμαριάς - Άφιξη στην Αγία Ρουμέλη

Μόλις βγείτε από το Φαράγγι της Σαμαριάς θα έχετε αρκετό χρόνο για να ρίξετε μια βουτιά στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης και να τσιμπήσετε κάτι σε μία από τις πολλές ταβέρνες που υπάρχουν εκεί – εγώ προτιμώ την ταβέρνα Rousios που βρίσκεται πριν την παραλία.

Ο οδηγός θα σας ενημερώσει σχετικά με την ώρα που θα πρέπει να είστε στο σημείο που καταφθάνει το καραβάκι για αναχώρηση – συνήθως αναχωρεί στις 17:30. Το εισιτήριο είναι 15€ και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή της δραστηριότητας.

Το καραβάκι θα σας μεταφέρει από την Αγία Ρουμέλη – που όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι ένα χωριό που έχει πρόσβαση μόνο μέσω θαλάσσης ή φαραγγιού – και θα σας μεταφέρει στη Σούγια. Από εκεί θα σας παραλάβει το λεωφορείο για να σας επιστρέψει στην πόλη των Χανίων.

Δείτε διαθεσιμότητα & κλείστε εισιτήριο για το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το κόστος ανέρχεται στα 36€ το άτομο για τη μεταφορά από και προς τα Χανιά και για τον ξεναγό. Μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας 20€ για την είσοδο στο Φαράγγι (5€) και το εισιτήριο του πλοίου (15€).

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.