Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας;

Η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. σήμανε το τέλος μιας εποχής. Όταν αυτοανακηρύχθηκε «ισόβιος δικτάτορας», οι Ρωμαίοι πολιτικοί ανησύχησαν θανατηφόρα.
Πως πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας;

Η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. σήμανε το τέλος μιας εποχής. Ο δημοφιλής στρατηγός είχε επεκτείνει τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη, είχε καταγράψει τα ταξίδια του για το λαό και είχε κερδίσει τις καρδιές τόσο του στρατού όσο και των Ρωμαίων πολιτών. Όταν αυτοανακηρύχθηκε «ισόβιος δικτάτορας», οι Ρωμαίοι πολιτικοί ανησύχησαν θανατηφόρα.

Ο Καίσαρας είχε ανέλθει στην εξουσία μετά από δεκαετίες πολιτικού αδιεξόδου και εμφυλίων πολέμων. Ο Καίσαρας άρχισε να μαγειρεύει τα αποτελέσματα των εκλογών, να βάζει το πρόσωπό του σε νομίσματα και να μοιράζει δημόσια γη σε στρατιώτες για να κερδίσει την εύνοια του στρατού. Απείλησε περαιτέρω τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ρώμης παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών παρακάμπτοντας τη Γερουσία – η αναταραχή στους διαδρόμους της εξουσίας ήταν δεδομένη.

Πώς λοιπόν πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας; Εκείνες τις μοιραίες ειδούς του Μαρτίου, ο Καίσαρας έφτασε στη Γερουσία για μια φαινομενικά τυπική συνεδρίαση, όταν δεκάδες γερουσιαστές τον περικύκλωσαν. Ο Λεύκιος Τύλλιος Κίμβρος έσκισε το τόγκα (τήβεννο) του δικτάτορα και μια ομάδα 60 δυσαρεστημένων συγκλητικών μαχαίρωσε τον Καίσαρα 23 φορές.

Ενώ οι αυτοαποκαλούμενοι «Απελευθερωτές» πίστευαν ότι είχαν σώσει τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, ο θάνατος του Ιουλίου Καίσαρα απλώς άνοιξε τον χώρο για να βασιλέψει ο ανιψιός του και ο υιοθετημένος διάδοχος Οκταβιανός – και να κυβερνήσει ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πώς ο Ιούλιος Καίσαρας έγινε ο ηγέτης της Ρώμης

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε είτε στις 12 είτε στις 13 Ιουλίου του 100 π.Χ., στη Ρώμη της Ιταλίας. Ο θείος του ήταν ένας διάσημος στρατηγός ονόματι Γάιος Μάριος, αλλά η οικογένεια του Ιούλιου ούτε ιδιαίτερα πλούσια ήταν ούτε πολύ γνωστή. Ωστόσο, μελέτησε την καταγωγή του και εν τέλει πείστηκε ότι ότι ήταν απόγονος της θεάς Αφροδίτης και του Τρώα πρίγκιπα Αινεία.

Ο Καίσαρας έγινε ο άντρας του σπιτιού όταν πέθανε ο πατέρας του το 85 π.Χ. Δεδομένου ότι ο θείος του Μάριος ενεπλάκη σε εμφύλιο πόλεμο με τον Ρωμαίο ύπατο Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα, ο Καίσαρας παντρεύτηκε την Κορνηλία, κόρη ενός από τους συμμάχους του Μάριου. Όταν όμως ο Σύλλας κέρδισε τον πόλεμο το 82 π.Χ., διέταξε τον Καίσαρα να χωρίσει με την Κορνηλία.

Όταν αρνήθηκε, ο Καίσαρας έχασε και την κληρονομιά και τον ρόλο του ως αρχιερέας του Δία και αναγκάστηκε να κρυφτεί. Άφησε τη Ρώμη για να πάει στο στρατό και κέρδισε πολλές διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όταν ο Σύλλας πέθανε το 78 π.Χ., ο Καίσαρας επέστρεψε στη Ρώμη και έγινε εισαγγελέας, στρατιωτικός δικαστής και κοσμήτορας.

Οι Ρωμαίοι πολίτες αγαπούσαν τον Καίσαρα για το χρονικό των εκστρατειών του στη Γαλατία, τη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Αφρική. Μετά από μια γρήγορη άνοδο σε διάφορα δημόσια αξιώματα, εξελέγη ύπατος το 59 π.Χ. Και μέσα σε 15 χρόνια, είχε διοριστεί  ως δικτάτορας της Ρώμης.

Ο Καίσαρας εδραίωσε τη θέση του μεταξύ του ρωμαϊκού πληθυσμού με πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις. Προσέφερε γη σε πρώην στρατιώτες, έδωσε σιτηρά στους φτωχούς, τυποποίησε αγώνες μονομάχων και μείωσε την εγκληματικότητα δημιουργώντας θέσεις εργασίας μέσω δημοσίων έργων. Για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ωστόσο, ο αυξανόμενος γαλβανισμός τόσο του στρατού όσο και των πολιτών ήταν τρομακτικός – και άρχισαν να σχεδιάζουν την δολοφονία του.

Πώς πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας;

Οι συγκλητικοί ήταν απογοητευμένοι που οι πολιτικές τους φωνές είχαν περάσει στο περιθώριο! Παρολαυτά  το φθινόπωρο του 46 π.Χ. η τρομοκρατημένη Σύγκλητος τον ψήφισε δικτάτορα για δέκα χρόνια. Δύο χρόνια μετά, ο Καίσαρας ανέτρεψε το σύνταγμα και στέφθηκε ισόβιος δικτάτορας — επεκτείνοντας αυτή του την εξουσία στο διηνεκές. Η καθημερινή του συμπεριφορά έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Ο Καίσαρας άρχισε να φοράει δάφνινο στεφάνι και να κάθεται σε μια χρυσή καρέκλα κατά τη διάρκεια των συνόδων της Συγκλήτου. Ήταν ύπατος, τιμητής, δήμαρχος και μέγας αρχιερεύς.

Γιατί λοιπόν δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας; Οι Ρωμαίοι πολιτικοί φοβήθηκαν ότι ο 55χρονος συμπεριφερόταν περισσότερο σαν βασιλιάς παρά σαν δημόσιος υπάλληλος, ιδιαίτερα όταν απέτυχε να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του ή όταν παραμέρισε τους συγκλητικούς εντελώς βγάζοντας ανορθόδοξα διατάγματα. Μια ομάδα συγκλητικών, οι αυτοαποκαλούμενοι «απελευθερωτές», μόλις είχε σχηματιστεί.

Οι κύριες φυσιογνωμίες που σχεδίασαν τον θάνατο του Ιουλίου Καίσαρα ήταν: ο Γάιος Τρεβόνιος, ένας πραιτοριανός που πολέμησε στο πλευρό του Καίσαρα στην Ισπανία. ο Δέκιμος Βρούτος, κυβερνήτης της Γαλατίας. ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, γιος της ερωμένης του Καίσαρα, Σερβηλίας και γνωστός ως σκέτο Βρούτος και ο Πόπλιος Σερβίλιος Κάσκας — ο οποίος θα μαχαιρώσει πρώτος τον Καίσαρα.

Ο Βρούτος πίστευε σθεναρά ότι υπήρχε αρκετή υποστήριξη μεταξύ των Ρωμαίων για να σκοτώσουν τον Καίσαρα χωρίς να χαρακτηριστούν οι Απελευθερωτές ως προδότες. Συζήτησαν βιαστικά αν θα τον σκοτώσουν στο σπίτι ή σε δημόσιο χώρο, αλλά ήξεραν ότι έπρεπε να γίνει γρήγορα πριν ο Καίσαρας φύγει για μια στρατιωτική εκστρατεία στις 18 Μαρτίου.

Οι συνωμότες κατέληξαν τελικά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 15  Μαρτίου στο Θέατρο του Πομπήιου, έναν προσωρινό τόπο συνάντησης, ενώ το Ρωμαϊκό Φόρουμ βρισκόταν υπό ανακαίνιση. Εκεί, μπορούσαν να απομονώσουν τον Καίσαρα από τους φίλους του, καθώς μόνο συγκλητικοί επιτρεπόταν να μπουν στο κτήριο. Κουβαλούσαν μαζί τους μικρά στιλέτα γνωστά ως pugiones, τα οποία κρύβονταν πιο εύκολα κάτω από τα τόγκα τους σε αντίθεση με μεγαλύτερα ξίφη.

Σύμφωνα με αναφορά του Έλληνα φιλοσόφου Πλούταρχου για τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, όταν ο δικτάτορας έφτασε στο θέατρο, ο Λεύκιος Τύλλιος Κίμβρος πλησίασε με ένα αίτημα να απελευθερώσει τον εξόριστο αδελφό του και οι άλλοι συγκλητικοί συγκεντρώθηκαν κοντά, τάχα μου για να προσφέρουν την υποστήριξή τους. Όταν ο Καίσαρας τον απομάκρυνε με το χέρι, ο Κίμβρος άρπαξε τους ώμους του δικτάτορα και του έσκισε τον χιτώνα.

Ο Καίσαρας φώναξε: «Γιατί; Αυτό είναι βία!» Έπειτα, ο Κάσκας μαχαίρωσε τον Καίσαρα στον ώμο ενώ ο προσπαθούσε να αρπάξει το όπλο του και αναφώνησε: «Κάσκα, παλιάνθρωπε, τι κάνεις;»

Στη συνέχεια, οι συγκλητικοί όρμησαν κατά πάνω του και τον μαχαίρωσαν άλλες 22 φορές. Ο Πλούταρχος ισχυρίστηκε ότι υπήρχε τέτοιο χάος που μερικοί από τους συνωμότες μαχαίρωσαν ο ένας τον άλλο πάνω στη σύγχυση. Ο Καίσαρας λέγεται ότι προσπάθησε πρώτα να βρει μια διέξοδο, αλλά όταν εντόπισε τον Βρούτο, τον οποίο νόμιζε ότι μπορούσε να εμπιστευτεί, εγκατέλειψε την προσπάθεια και άφησε τους άντρες να τον σκοτώσουν.

Στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ιούλιος Καίσαρας, ο δικτάτορας λέει το διάσημο, «Et tu, Brute?» («Και σύ τέκνον, Βροῦτε;») όταν αντίκρυσε τον Βρούτο με ένα στιλέτο. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Καίσαρας είπε ποτέ αυτά τα λόγια στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, πιθανότατα πέθανε σιωπηλά, αιμορραγώντας γρήγορα στο πάτωμα του Θεάτρου του Πομπήιου.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.