Πότε να πάω στο Μπαλί – Ποιά είναι η καλύτερη εποχή;

Το Μπαλί είναι ένα πανέμορφο νησί της Ινδονησίας, που μαγεύει με το τροπικό κλίμα του και τον ζωντανό χαρακτήρα του. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, που προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο από αυτό που έχουμε συνηθίσει εμείς οι Ευρωπαίοι.

Πρόκειται για έναν υπέροχο προορισμό που περιλαμβάνει όμορφες εξωτικές παραλίες, δάση ζούγκλας, ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία και φυσικά πολυτελή θέρετρα με σπα. Έχουμε δει χιλιάδες φωτογραφίες και έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το Μπαλί με ένα μόνιμο καλοκαίρι.

Που εν μέρη ισχύει καθώς οι θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κυμαίνονται μεταξύ 26-29°C. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ξεχωριστές περίοδοι που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε προτού οργανώσετε το ταξίδι σας στο Μπαλί.

Η μία είναι η υγρή περίοδος, που ξεκινάει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και φτάνει μέχρι τον Μάρτη και η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη υγρασία και βροχοπτώσεις και η άλλη είναι η ξηρή περίοδος που εκτείνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, που χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε την ιδανική περίοδο για διακοπές στο Μπαλί είναι να δούμε τον μηνιαίο οδηγό με τον καιρό και το κλίμα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το Μπαλί τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο υγρός μήνας στο Μπαλί. Αν και υπάρχουν και ηλιόλουστες μέρες με μέση θερμοκρασία τους 26°C, παρατηρούνται συχνές τροπικές βροχές. Στις περιοχές γύρω από το Batu οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και πιθανά το βράδυ να πέσουν και στους 15°C.

Το Μπαλί τον Φεβρουάριο

Τον Φεβρουάριο συνεχίζονται οι βροχές στο Μπαλί και υπάρχουν μέρες που είναι ζεστές και υγρές με έντονες τροπικές βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 26°C αλλά η θάλασσα δεν είναι ιδανική για βουτιές και καταδύσεις.

Το Μπαλί τον Μάρτιο

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας όπου είναι συχνές οι απογευματινές βροχές. Η θερμοκρασία μπορεί να είναι λίγο υψηλότερη, δηλαδή περίπου στους 27°C αλλά υπάρχει αισθητή υγρασία. Αυτή είναι και η ιδανική περίοδος για να κατευθυνθείτε προς το Ubud που έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Το Μπαλί τον Απρίλιο

Φτάνοντας στον Απρίλιο οδεύουμε και στο τέλος της υγρής περιόδου και η πιθανότητα βροχοπτώσεων μειώνεται αισθητά. Ο Απρίλιος χαρακτηρίζεται κυρίως από ηλιόλουστες μέρες με ανεβασμένες θερμοκρασίες και λιγότερους ανέμους. Αυτή την περίοδο η θάλασσα αρχίσει να καθαρίζει και να έχει καλύτερη ορατότητα για καταδύσεις και για κολύμπι.

Το Μπαλί τον Μάιο

Ο Μάιος είναι ο πιο θερμός μήνας στο Μπαλί με μέση θερμοκρασία τους 29°C. Το κλίμα είναι σταθερά ξηρό και οι μέρες είναι ηλιόλουστες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη εποχή για κατάδυση αλλά και αναρρίχηση. Μιας και ο Μάιος δεν θεωρείται μήνας αιχμής, είναι η τέλεια εποχή για να ταξιδέψετε στο Μπαλί. Τέλειος καιρός και όχι άπειρος τουρισμός!

Το Μπαλί τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος είναι ακόμα ένας τέλειος μήνας για να πάτε στο Μπαλί αφού οι καιρικές συνθήκες είναι άψογες, με ηλιοφάνεια και μέση θερμοκρασία τους 27°C. Τα επίπεδα των επισκεπτών είναι υψηλά αλλά όχι τόσο όσο τους επερχόμενους μήνες.

Το Μπαλί τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές διακοπές, αρχίζει να αυξάνεται αισθητά και ο αριθμός επισκεπτών στο Μπαλί. Ο καιρός είναι βέβαια πολύ καλός, με θερμοκρασίες περίπου στους 27°C και ελάχιστες βροχοπτώσεις. Η θάλασσα είναι επίσης εξαιρετική, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι καθώς τα καταλύματα θα είναι ήδη πολυπληθέστερα.

Το Μπαλί τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος ακολουθεί τα χνάρια του Ιουλίου και χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια περίπου 10 ώρες τη μέρα. Είναι ο πιο ηλιόλουστος μήνας με τις ιδανικές συνθήκες για την παραλία. Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 27°C και για αυτό όλα τα τουριστικά θέρετρα είναι γεμάτα με κόσμο. Αν θέλετε να απομακρυνθείτε λίγο από τα πλήθη μπορεί να πάτε προς τις περιοχές γύρω από το Ubud.

Το Μπαλί τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος ανήκει στην ξηρή περίοδο και έχει κυρίως ηλιοφάνεια και καθαρό ουρανό. Η μέση θερμοκρασία είναι στους 27°C και αποτελεί μαζί με τον Μάιο μία τέλεια εποχή για να επισκεφθείτε το Μπαλί, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αρχίζει να μειώνεται.

Το Μπαλί τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο ξεκινάει επίσημα η υγρή περίοδος, όπου παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι θερμές, αναμένονται σύντομες βροχοπτώσεις. Η ορατότητα της θάλασσας είναι ακόμα καλή και θα μπορέσετε να απολαύσετε το Εθνικό Πάρκο του Δυτικού Μπαλί.

Το Μπαλί τον Νοέμβριο

Τον Νοέμβριο έχει μπει πια για τα καλά η υγρή περίοδος, και ειδικά προς το τέλος του μήνα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα βροχοπτώσεων. Παρόλα αυτά η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι ανεβασμένη, γύρω στους 27°C και μπορεί να πετύχετε και ηλιόλουστες μέρες. Καλύτερα να αποφύγετε την ορειβασία και την πεζοπορία αυτή την εποχή.

Το Μπαλί τον Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος είναι ένας ακόμα μήνας της υγρής περιόδους και οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά συχνές. Ωστόσο, μπορεί να πετύχετε ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι συνθήκες στη θάλασσα είναι δυσμενείς και δεν έχει καλή ορατότητα. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν να κάνουν Χριστούγεννα στο Μπαλί, παρά τον υγρό καιρό και η περίοδος θεωρείται δημοφιλής για επισκέπτες. Άρα αν θέλετε να κάνετε “καλοκαιρινά Χριστούγεννα” φροντίστε να κάνετε νωρίς κράτηση.

Εποχή βροχών στο Μπαλί

Η εποχή των βροχών στο Μπαλί, δηλαδή η περίοδος από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο είναι η εποχή όπου κάνουν εμφάνιση τα κουνούπια. Τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός. Οι δραστηριότητες, όπως το σερφ και οι καταδύσεις μπορεί να μην είναι εφικτές, όμως μπορείτε να εξερευνήσετε τους ναούς, τη ζούγκλα και τους ορυζώνες που ευδοκιμούν αυτή την εποχή ή να κάνετε γιόγκα.

Πότε να πάτε στο Μπαλί για πεζοπορία

Αν θέλετε να κάνετε πεζοπορίες στο Μπαλί και το όρος Batur, θα πρέπει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας την ξηρή περίοδο, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Η εποχή των βροχών δεν ενδείκνυται για πεζοπορίες, παρά μόνο αν πετύχετε 1-2 μέρες με ηλιοφάνεια.

Πού να μείνετε στο Μπαλί

Στο Μπαλί υπάρχουν άπειρα καταλύματα, από πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες, μέχρι οικονομικά δωμάτια αλλά και hostel. Η βασική συμβουλή που θα σας δώσω είναι να κάνετε κράτηση αρκετό καιρό πριν το ταξίδι σας, ειδικά Απρίλιο με Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές στο Μπαλί είναι πιο αυξημένες τότε.

Οι περιοχές που μπορείτε να μείνετε είναι επίσης πολλές και καλό είναι να μελετήσετε τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στο Μπαλί προτού κλείσετε κατάλυμα.

Λίγο συνοπτικά, επιλέξτε την Kuta και τη Legian αν θέλετε να μείνετε σε μια πολυσύχναστη περιοχή με κόσμο, νυχτερινή ζωή, πάρτι και surf ή το Seminyak – η αγαπημένη μου περιοχή – που είναι κοντά στην Kuta αλλά είναι κάπως πιο ήσυχο. Αν σας ενδιαφέρει να ζήσετε κοντά στον πολιτισμό του Μπαλί επιλέξτε το Ubud, που βρίσκεται στην ενδοχώρα (απέχει μόλις μία ώρα από την Kuta) ενώ αν αναζητάτε πολυτελή θέρετρα μείνετε στη Nusa Dua. Άλλες εξαιρετικές περιοχές είναι το Canggu, το Uluwatu, το Nusa Lembongan, το Jimbaran, το Sanur και το Denpasar.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Μπαλί

Τι δραστηριότητες να κάνετε στο Μπαλί

Στο Μπαλί εκτός από κολύμπι, ηλιοθεραπεία και θαλάσσια σπορ μπορείτε να κάνετε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στο όρος Batur, να περιηγηθείτε στα κορυφαία αξιοθέατα και στους ορυζώνες και τα δάση. Μην φοβηθείτε να επιλέξετε έστω και μία από τις οργανωμένες δραστηριότητες, έχουν πολύ προσιτές τιμές και αξίζουν!

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.