Πού να μείνω στην Αβάνα της Κούβας – Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή

Οι μετακινήσεις στην Αβάνα είναι πραγματικά πολύ δύσκολες και για να καταφέρετε να μετακινείστε όπως οι ντόπιοι θέλει αρκετό χρόνο. Για αυτό πριν την επισκεφθείτε πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε και να περάσετε καλά στο ταξίδι σας.

Στην Αβάνα υπάρχουν δύο επιλογές καταλυμάτων: ξενοδοχεία ή ιδιωτικά σπίτια. Δύσκολα θα βρείτε hostel σε αυτή την πόλη.  Υπάρχουν τόσο πολυτελή όσο και απλά ξενοδοχεία, τα οποία όμως είναι αρκετά ακριβά για αυτά που προσφέρουν.

Για να καταλάβετε, μπορεί να πληρώσετε τα χρήματα που θα δίνατε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να μείνετε σε ένα πολύ χειρότερο ξενοδοχείο. Ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ξεκινάει από 150€/βραδιά και ένα 4 αστέρων από 120€/βραδιά. Αν πάτε σε διάστημα off season μπορεί να βρείτε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας με 50€/βραδιά.

Η επιλογή των σπιτιών θεωρώ πως είναι πολύ καλύτερη και την προτείνω χωρίς αμφιβολία. Οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές και υπάρχει καλύτερη περιποίηση και άνεση από ότι σε ένα ξενοδοχείο.

Στην περίπτωση των σπιτιών έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στο να νοικιάσετε ένα δωμάτιο ενός σπιτιού και να μοιράζεστε τους κοινόχρηστους χώρους μαζί με άλλους ή να νοικιάσετε τον όροφο μιας κατοικίας ή να νοικιάσετε ακόμη και ολόκληρο διαμέρισμα, το οποίο είναι το ιδανικό.

Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα σπίτια ξεκινούν από 15€ αν θέλετε να νοικιάσετε δωμάτιο και 25€ αν νοικιάσετε ένα διαμέρισμα studio.

Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή στην Αβάνα

Οι καλύτερες περιοχές για να μείνετε στην Αβάνα είναι η Παλιά Αβάνα (La Habana Vieja), η Κεντρική Αβάνα (Centro Habana), το Vedado και το Miramar.

Εμένα το αγαπημένο μου είναι το Vedado, καθώς είναι η πιο ζωντανή και κομψή περιοχή. Η Παλιά Αβάνα είναι επίσης μια καλή και δημοφιλής περιοχή ειδικά αν μείνετε λίγες ημέρες και θέλετε να είστε κοντα στα τουριστικά μέρη.

Το Centro Habana έχει καλές και κακές γειτονιές, θα πρέπει να προσέξετε που θα μείνετε. Και το Miramar είναι η πολυτελής γειτονιά της Κούβας και βολεύει μόνο αν έχετε αυτοκίνητο ή αν δεν σας πειράζει να ξοδεύετε χρήματα στα μέσα.

Γενικά η πόλη δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών και αυτό που υπάρχει είναι αρκετά περίπλοκο. Επίσης τα ταξί είναι αρκετά ακριβά. Άρα αν δεν έχετε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, θα πρέπει να επιλέξετε να μείνετε σε μια κεντρική περιοχή ώστε να μπορείτε να φτάνετε με τα πόδια στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης.

Η ιδανική περιοχή για διαμονή είναι από την Παλιά Αβάνα μέχρι την περιοχή του Hotel Nacional στο Vedado περνώντας από το τμήμα της Κεντρικής Αβάνας που αγγίζει το Malecón. Για να καταλάβετε τις αποστάσεις, το να φτάσετε από την Παλιά Αβάνα στο Hotel Nacional θέλετε περίπου 30 λεπτά.

1. La Habana Vieja (Παλιά Αβάνα)

Η Παλιά Αβάνα ( (La Habana Vieja) είναι το παλιό μέρος της πόλης, το οποίο ανακυρήχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα πράγματα για να δείτε και να κάνετε.

Η παλιά πόλη πρέπει να ήταν ολόκληρη η περιοχή ανάμεσα στο Castillo de San Salvador de la Punta, το Paseo de Martí, το Καπιτώλιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι το καλύτερο μέρος για να μείνετε στην Αβάνα αν θέλετε να είστε δίπλα στα τουριστικά αξιοθέατα.

Η Παλιά Αβάνα είναι η καρδιά του αποικιακού παρελθόντος της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δρόμοι της είναι γεμάτοι με την αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, με παλάτια και αρχοντικά σε αποικιακό στυλ, φρούρια, εκκλησίες, πάρκα και πλατείες.

Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κάστρο του San Salvador de la Punta, το Κάστρο της Rela Fuerza, η Plaza de la Catedral, η Bodeguita del Medio, η Plaza Vieja, η Plaza de Armas και το μοναστήρι του San Francisco de Asís.

Γενικά η κυβέρνηση της Κούβας κάνει μεγάλες προσπάθειες για αναβάθμιση της πόλης και η αλήθεια είναι ότι πηγαίνει καλά, αλλά θέλει ακόμα πολλή δουλειά. Σκεφτείτε ότι στην πόλη συνυπάρχουν καινούριοι δρόμοι και πλατείες μαζί με ερειπωμένα κτήρια.

Εδώ θα βρείτε τα περισσότερα εστιατόρια, μπαρ και καφέ, αλλά δεν θα βρείτε καθόλου καταστήματα για ψώνια. Τα μοναδικά καταστήματα που θα βρείτε είναι ένα βιβλιοπωλείο και ένα κατάστημα με υφάσματα, ηλεκτρικές συσκευές που πρακτικά κανένας Κουβανός δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Η Παλιά Αβάνα είναι μια ασφαλής περιοχή ακόμα και την νύχτα, παρόλο που δεν έχει καλό φωτισμό. Λογικά δεν θα θέλετε να κάνετε βόλτες το βράδυ εκεί, καθώς δεν υπάρχει πολύς κόσμος έξω και τα δρομάκια είναι αρκετά σκοτείνα.

Δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή αλλά εννοείται θα βρείτε μερικά μπαρ με ζωντανή μουσική αν θέλετε να ξενυχτήσετε και να διασκεδάσετε.

Όσον αφορα τη διαμονή στην περιοχή θα βρείτε κυρίως ιδιωτικά σπίτια και μικρά ξενοδοχεία, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο χώρου για να χτιστούν μεγάλα ξενοδοχεία. Οι περιοχές που σας προτείνω να δείτε είναι το Paseo de Martí και η περιοχή του Καπιτωλίου.

2. El Capitolio & The Parque Central, κατάλληλη περιοχή για οικογένειες με παιδιά

Η περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο (El Capitolio) και το Central Park (The Parque Central) χωρίζουν την Παλιά Αβάνα από την Κεντρική Αβάνα. Είναι μια κομψή περιοχή με μεγάλους δρόμους και μεγάλα εντυπωσιακά κτήρια και το μάτι σας θα πιάσει αμέσως την διαφορά.

Απέχει 15 λεπτά με τα πόδια το πολύ από την Παλιά Αβάνα και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για διαμονή. Έχει φωτισμένους δρόμους, καλύτερες συγκοινωνίες και βρίσκεται πολύ κοντά στην Κεντρική Αβάνα και την νυχτερινή της ζωή.

Είναι μια πρακτική περιοχή και εκτός από την εύκολη πρόσβαση στην Παλιά και την Κεντρική Αβάνα, είναι κοντά και στην Chinatown. Η Chinatown Βρίσκεται πίσω από το Καπιτώλιο και ήταν το επίκεντρο των κινέζων προσφύγων που πήγαν τον 19ο αιώνα να εργαστούν εκεί.

Επίσης, είναι πιο εύκολο για εσάς να πάρετε ταξί ή cocotaxi για να επισκεφθείτε το Vedado. Εάν επιστρέψετε το βράδυ, το ταξί σας μπορεί επίσης να σας αφήσει στην πόρτα του ξενοδοχείου σας, χωρίς να χρειαστεί να περπατήσετε σε σκοτεινούς δρόμους.

Η περιοχή αυτή έχει μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην πόλη, όπως είναι το Hotel Iberostar Parque Central ή το Hotel Saratoga και άλλα που είναι λιγότερο πολυτελή αλλά είναι τόσο εμβληματικά όσο το Hotel Inglaterra ή το Hotel Sevilla.

Θα βρείτε όμως και δωμάτια και διαμερίσματα σε μοντέρνα κτήρια για άνετη διαμονή. Όπως και να έχει είναι μια καλή επιλογή για να αναζητήσετε κατάλυμα αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Αβάνα με τα παιδιά.

3. Centro habana (Κεντρική Αβάνα)

Το Centro Habana βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Αβάνα και το Vedado και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Κούβας. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξερευνήσουν την περιοχή και το μόνο που κρατάνε από αυτή είναι οι σκονισμένοι δρόμοι.

Στην πραγματικότητα αυτή η περιοχή έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς εδώ μπορείτε να δείτε πως ζουν, πως εργάζονται και πως κοινωνικοποιούνται οι Κουβανοί.

Η αλήθεια είνα ότι αυτή η πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρή αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Στην περιοχή αυτή θα βρείτε και καταστήματα, φαρμακεία, παντοπωλεία, μπαρ και εστιατόρια.

Με μια γρήγορη ματιά μοιάζει σαν ο χρόνος να σταμάτησε στο 1950 στο Centro Habana και η αρχιτεκτονική του έμεινε στο τότε. Θα δείτε πολλά ερειπωμένα κτήρια που μετά βίας στέκονται.

Εντάξει, είναι λογικό αυτή η περιοχή να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική για διαμονή, εκτός αν είστε ταξιδιώτες που αναζητάτε φθηνή διαμονή και δεν έχετε πρόβλημα με το που θα κοιμάστε.

Πάντως δεν είναι όλες οι περιοχές έτσι. Υπάρχουν μερικές που είναι πολύ καλές, όπως αυτή ανάμεσα στο Καπιτώλιο και το Parque de Martín και τα περίχωρα του Calle Galiano. Πρόκειται για μια πιο περιποιημένη και αριστοκρατική περιοχή, όπου γύρω της θα βρείτε γκαλερί τέχνης, μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ.

Επίσης, η περιοχή Calle San Lázaro κοντά στο Πανεπιστήμιο είναι αρκετά καλή. Έχω μείνει σε αυτήν και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Έχει και μερικά αξιοθέατα όπως το Καπιτώλιο, το Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso, το Μουσείο Πούρων Partagas, το Malecón και το Callejón de Hamel.

Αν αναζητάτε λοιπόν πολύ φθηνή διαμονή και σε κεντρικό σημείο από το οποίο θα μπορείτε να πάτε παντού με τα πόδια, τότε μπορείτε να κοιτάξετε σε αυτή την περιοχή. Ξενοδοχεία υπάρχουν μόνο γύρω από το Καπιτώλιο. Θα πρέπει να δείτε δηλαδή για ιδιωτικά δωμάτια και σπίτια, τα οποία πολλές φορές δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

4. Vedado

Το Vedado είναι μια σύγχρονη οικιστική περιοχή που άρχισε να δημιουργείται τον 19ο αιώνα. Είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές στην Αβάνα και για μένα είναι η καλύτερη περιοχή για διαμονή με διαφορά για πολλούς λόγους.

Αρχικά, είναι μια αυθεντική γειτονιά, δίπλα στο Miramar, όπου δεν επικεντρώνεται στον τουρισμό. Έχει όμορφες επαύλεις που θυμίζουν την ρομαντική εποχή όπου οι Αμερικανοί γκάνγκστερ κυβερνούσαν την πόλη.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι δέντρα και σε συνδυασμό με τα όμορφα σπίτια, θα συνειδητοποιήσετε ότι αν γινόταν μια ολική αναβάθμιση θα ήταν μια από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο.

Χωρίζεται σε μέρη: το Vedado και το Nuevo Vedado. To Vedado βρίσκεται στα σύνορα με το Centro Habana και το Malecón. Εδώ υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα μέρη, όπως το Hotel Nacional de Cuba, το Habana Libre, το παγωτατζίδικο Coppelia, το σινεμά Yara και το La Rampa (το πιο ζωντανό μέρος τη νύχτα).

Η περιοχή είναι γεμάτη με εστιατόρια με βεράντες, μπαρ, ντίσκο και νυχτερινά κέντρα. Μαζί με το γεγονός ότι έχει πολλά ξενοδοχεία και σπίτια για να μείνετε, αποτελεί ίσως το ιδανικό μέρος για διαμονή.

Το Nuevo Vedado αναπτύχθηκε πρόσφατα, περίπου από τα μέσα του 20ου αιώνα, για να φιλοξενήσει τη μεσαία και ανώτερη μεσαία τάξη της εποχής. Σε αυτήν την περιοχή μπορείτε να βρείτε την Plaza de la Revolución, το Εθνικό Θέατρο, το νεκροταφείο Colón και τον ζωολογικό κήπο της Αβάνας.

Το Vedado και το Nuevo Vedado αποτελούν ένα από τα σημεία αναφοράς για φαγητό και απόλαυση της νυχτερινής ζωής στην Αβάνα. Το βράδυ, σε αντίθεση με την Παλιά Αβάνα, που είναι λίγο μοναχική και σκοτεινή όταν φεύγουν οι τουρίστες (αν και αξίζει να το επισκεφτείτε μια νύχτα), το Vedado σφύζει από δραστηριότητα.

5. Miramar

Το Miramar βρίσκεται δίπλα στο Vedado και εκτείνεται πέρα από τον ποταμό La Chorrera. Πρόκειται για μια οικιστική περιοχή με περιορισμένα τουριστικά αξιοθέατα αλλά έχει πολλή νυχτερινή ζωή και εστιατόρια.

Αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τις εύπορες τάξεις, οι οποίες έχτισαν εκεί τα αρχοντικά τους. Σήμερα εκεί μένουν οι πλουσιότεροι Κουβανοί και οι ισχυρότεροι ηγέτες του καθεστώτος.

Η περιοχή εκτείνεται γύρω από τον κεντρικό δρόμο της, την Πέμπτη Λεωφόρο. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τον εμβληματικό Πύργο του Ρολογιού, το Μουσείο Μοντέλων της Αβάνας, το Οργανικό Μουσείο Romerillo, την Εκκλησία Jesús de Miramar και το Εθνικό Ενυδρείο της Κούβας.

Το Miramar είναι από τα πιο γνωστά μέρη για να βγείτε ή να παρακολουθήσετε παραστάσεις. Εδώ βρίσκονται και τα δημοφιλή Tropicana και Casa de la Música de Miramar, στα οποία παίζουν τα καλύτερα συγκροτήματα σάλσα της χώρας.

Δεν είναι τόσο πρακτική περιοχή από την άποψη ότι βρίσκεται πιο μακριά από το κέντρο και δεν υπάρχουν τόσα ταξί για τις μετακινήσεις. Αλλά και πάλι είναι μια κομψή και ήσυχη περιοχή για να πάτε για δείπνο και άκρως διασκεδαστική αν θέλετε να ξενυχτήσετε.

Εδώ θα βρείτε πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Meliá Habana, αλλά και μερικά πιο απλά και φυσικά ιδιωτικά σπίτια.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.