Πού να μείνω στην Βουδαπέστη – Οι 6 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Όπως σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι καλύτερες περιοχές για να ζήσεις τον παλμό της εκάστοτε πόλης βρίσκονται στο κέντρο τους. Ωστόσο, το κέντρο της Βουδαπέστης είναι πολύ μεγάλο, εκτείνεται σε πολλές συνοικίες και χωρίζεται επίσης από τον ποταμό Δούναβη σε δύο ζώνες. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε τι μπορείτε να περιμένετε από κάθε έναν από αυτούς τους τομείς.

Η Βουδαπέστη είναι μια πόλη με δύο σαφώς διαφοροποιημένα μέρη: τη Βούδα και την Πέστη. Κάθε ένα από αυτά βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Η ουγγρική πρωτεύουσα είναι οργανωμένη σε 23 διατεταγμένες συνοικίες ακολουθώντας λίγο πολύ μια φορά δεξιόστροφη.

Η πιο κεντρική και η πιο προτεινόμενη περιοχή σε γενικές γραμμές είναι η Περιφέρεια I (Varnegyed) στο τμήμα της Βούδας, και οι Περιφέρειες V (Belváros και Lipótváros), VI (Terézváros), VII (Erzsebetvaros) και κάποιες περιοχές του VIII (Józsefváros) στην Πέστη.

Προσωπικά, οι δύο συνοικίες που μου αρέσουν περισσότερο είναι η V ως η πιο κεντρική και η VI για την όμορφη ατμόσφαιρα που έχει.

Για να έχουμε μια πιο ενδεικτική αναφορά στις πιο κεντρικές περιοχές της Βουδαπέστης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πιο κεντρικό σημείο της πόλης θεωρείται το Deák Ferenc ter (Πλατεία και στάση μετρό).

Τα ακραία σημεία της πόλης μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι η γέφυρα Margit και τα περίχωρα της γέφυρας Erzsébet. Για να μετακινηθείτε απ’ το ένα άκρο στο άλλο θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά με τα πόδια.

Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Βουδαπέστη

Οι περιοχές που μου αρέσουν περισσότερο είναι οι Belváros-Lipótváros και η περιοχή Terézváros στην περιοχή γύρω από την Όπερα και την πλατεία Oktogon.

Όλη αυτή η περιοχή είναι πιο ακριβή από τις υπόλοιπες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ξενοδοχεία στη Βουδαπέστη δεν είναι απ’ τα πιο ακριβά της Ευρώπης σας συστήνω να επιλέξετε αυτήν την περιοχή για να μείνετε στη Βουδαπέστη.

1. Lipótváros -Belváros (Περιφέρεια V), η καλύτερη περιοχή για διαμονή στη Βουδαπέστη

Αυτή η περιοχή είναι η πιο κεντρική και ζωντανή στη Βουδαπέστη. Εκεί βρίσκονται και οι πιο σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Είναι γεμάτο εστιατόρια, καφέ, μπαρ και μερικά από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα. Χωρίς αμφιβολία, είναι η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στη Βουδαπέστη.

Η περιφέρεια V χωρίζεται σε δύο μέρη: το Belváros και το Lipótváros. Πραγματικά δεν έχει μεγάλη σημασία ποιο απ’ τα δύο θα επιλέξετε αφού είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Εκεί που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα είναι που βρίσκεται το καλύτερο διαθέσιμο ξενοδοχείο με βάση το budget σας.

Το Belváros είναι η αληθινή καρδιά της Πέστης. Είναι η πιο εμπορική και ζωντανή περιοχή. Σε αυτή τη γειτονιά βρίσκεται ο Vaci utca, ο δρόμος όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεγάλων διεθνών εμπορικών brands και η καλύτερη επιλογή για ψώνια.

Το τμήμα του Belváros που βρίσκεται στα βόρεια του Ferenciek tere είναι το πιο κομψό. Εκεί θα βρείτε τις καλύτερες καφετέριες και τα πιο μοντέρνα εστιατόρια, καθώς και πολυτελή καταστήματα.

Το τμήμα στα νότια του Ferenciek tere που φτάνει στην κεντρική αγορά είναι κάπως πιο ήσυχο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια ζωντανή περιοχή.

Τα πλεονεκτήματα της επιλογής του Belváros για διαμονή στη Βουδαπέστη είναι προφανή. Εκτός από την ατμόσφαιρα, η τοποθεσία είναι ασυναγώνιστη. Μπορείτε να μετακινηθείτε με τα πόδια σε όλα σχεδόν τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Το Belváros είναι το πιο απαιτητικό μέρος και επομένως αν θέλετε να βρείτε ένα καλό ξενοδοχείο σε αυτήν την περιοχή, καλύτερα το κλείσετε αρκετά νωρίς.

Το Lipótváros έχει σχεδόν την ίδια ζήτηση με το Belváros. Προσωπικά, αυτό το μέρος του κέντρου μου αρέσει λίγο περισσότερο γιατί είναι από τα μέρη που μου αρέσει να βγαίνω για φαγητό και ποτό.

Το Lipótváros έχει σχεδόν την ίδια ζήτηση με το Belváros. Προσωπικά, αυτό το μέρος του κέντρου μου αρέσει λίγο περισσότερο γιατί είναι από τα μέρη που μου αρέσει να βγαίνω για φαγητό και ποτό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ BELVÁROS-LIPTOVÁROS

2. Βούδα (Περιφέρεια Ι), πού να μείνετε στη Βουδαπέστη με τα παιδιά κοντά στα αξιοθέατα

Η Βούδα καλύπτει αρκετές συνοικίες, ωστόσο, το πιο σύνηθες είναι ότι όποιος μένει σε αυτό το μέρος επιλέγει την περιφέρεια Ι (στο λόφο όπου βρίσκεται το παλιό τμήμα της πόλης), ή σε κοντινή απόσταση απ’ αυτή.

Σε αυτό το τμήμα βρίσκονται τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία όπως το Βασιλικό Παλάτι, ο Προμαχώνας των Ψαράδων, η Εκκλησία του Ματθαίου, και πολλά άλλα τουριστικά αξιοθέατα.

Αυτή η περιοχή είναι ιδανική να μείνετε στη Βουδαπέστη αν θέλετε να είστε κοντά στα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης και αν ταξιδεύετε με παιδιά. Στην Πέστη έχεις πολλά να κάνεις, αλλά στη Βούδα έχει ακόμα περισσότερα. Το αρνητικό είναι ότι είναι μια περιοχή με πολύ λιγότερη ζωή από την Πέστη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κυκλοφορούν πολλοί τουρίστες, αλλά το βράδυ είναι μια ήσυχη περιοχή. Αν και έχει εξαιρετικά εστιατόρια και μερικά μπαρ και κλαμπ για να βγείτε το βράδυ, το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής διαδραματίζεται στην Πέστη.

Υπάρχει καλή σύνδεση με άλλες περιοχές και απλά πρέπει να διασχίσετε τη Γέφυρα των Αλυσίδων για να φτάσετε στην Πέστη. Μπορείτε να πάτε στην άλλη πλευρά του Δούναβη κάνοντας μια βόλτα. Ωστόσο, εάν το ξενοδοχείο σας βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και αν βγείτε για δείπνο ή ποτό στην Πέστη, θα πρέπει να επιστρέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τις υπόλοιπες ώρες με ταξί.

Το βράδυ δεν είναι και η καλύτερη επιλογή να περπατήσετε στο λόφο. Αν και είναι ασφαλής περιοχή, η ανάβαση εκείνη την ώρα είναι πολύ κουραστική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑ

3. Terézváros (Περιφέρεια VI), πού να μείνετε στη Βουδαπέστη εσείς οι λάτρεις του πολιτισμού

Αυτή η γειτονιά είναι άλλη μια από τις πιο προτεινόμενες για διαμονή στη Βουδαπέστη. Διασχίζει τη λεωφόρο Andrássy, μια από τις κύριες λεωφόρους της πόλης και φτάνει στην Πλατεία των Ηρώων.

Αυτή η συνοικία είναι επίσης γνωστή ως συνοικία του θεάτρου. Εδώ βρίσκεται η Όπερα της Βουδαπέστης και ένα μεγάλο μέρος των θεάτρων της πόλης.

Το Terézváros, εκτός από μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές περιοχές της πόλης, είναι επίσης μια από τις καλύτερες γειτονιές για τις εξόδους σας στη Βουδαπέστη.

Εάν σκέφτεστε το Terézváros ως επιλογή για τη διαμονή σας, σας συνιστώ να βρείτε κατάλυμα στην περιοχή ανάμεσα της λεωφόρου Andrassy έως τα περίχωρα της πλατείας Oktogon. Εκεί γίνεται όλη η δράση.

Το τμήμα ανάμεσα στο Oktogon και την Πλατεία Ηρώων είναι μεν πολύ όμορφο, αλλά είστε ήδη μακριά από το κέντρο και είναι πολύ ήσυχο. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν λίγα πράγματα να κάνετε.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ TERÉZVÁROS

4. Erzsébetváros (Περιφέρεια VII), πού να μείνετε στη Βουδαπέστη για τα πάρτι

Το Erzsébetváros, που βρίσκεται αμέσως στα νότια του Terézváros, είναι η εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης. Διαθέτει μια αναμφισβήτητη τουριστική ατραξιόν, από την οποία ξεχωρίζουν η Μεγάλη Συναγωγή και το Ουγγρικό Εβραϊκό Μουσείο.

Το Erzsébetváros, που βρίσκεται αμέσως στα νότια του Terézváros, είναι η εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης. Έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πινελιά. Διαθέτει μια αναμφισβήτητη τουριστική ατραξιόν, από την οποία ξεχωρίζουν η Μεγάλη Συναγωγή και το Ουγγρικό Εβραϊκό Μουσείο.

Αν και το δυτικότερο μέρος του Erzsébetváros, αυτό που αγγίζει το Belváros, δεν είναι από τις προτεινόμενες επιλογές για διαμονή στη Βουδαπέστη, αξίζει να το εξετάσετε αν ψάχνετε κάτι οικονομικό ή θέλετε να βρεθείτε σε μια περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή.

ΒΡΕΙΤΕ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ERZSÉBETVÁROS

5. Józsefváros (Περιφέρεια VIII), πού να μείνετε στη Βουδαπέστη φθηνά

Σίγουρα η περιφέρεια Józsefváros δεν έχει και την καλύτερη φήμη ώστε να αποτελεί πρώτη επιλογή για τον επισκέπτη της Βουδαπέστης αλλά δεν πρέπει να την αποκλείσετε αμέσως.

Η γειτονιά βελτιώνεται συνέχεια και υπάρχουν μέρη της που θα μπορούσατε να βρείτε ξενοδοχείο που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Η περιοχή γύρω από το Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας που συνορεύει με το Belváros είναι μια περισσότερο από αποδεκτή περιοχή και μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Είναι ασφαλής και αρκετά κεντρική.

Σε αυτή τη γειτονιά τα ξενοδοχεία είναι αισθητά φθηνότερα από άλλες περιοχές. Εφόσον δεν απομακρυνθείτε πολύ από το κέντρο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ JÓZSEFVÁROS

6. Ferencváros (Περιφέρεια IX), μια ποικιλόμορφη, οικονομική και πολιτιστική περιοχή της Βουδαπέστης

Μια άλλη περιοχή της Βουδαπέστης που αξίζει να εξετάσετε είναι το Ferencváros αφού ένα τμήμα της συνορεύει με το Belváros, κάτι που σας εγγυάται μια προνομιακή τοποθεσία για τα πάντα.

Οι δρόμοι κοντά στο Belváros διατηρούν πολλές ομοιότητες με αυτή τη γειτονιά, αλλά όσο απομακρύνεστε η γειτονιά χάνει το ενδιαφέρον της.

Τα ορόσημα αυτού του πιο κεντρικού τμήματος είναι η Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης, το Ουγγρικό Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Μεγάλο μέρος του Ferencváros χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητά του, και από αυτή την άποψη μοιάζει πολύ με το Józsefváros που αναφερθήκαμε πριν. Μια πολυπολιτισμικότητα που ανακατεύεται με μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, αφού εδώ βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Corvinus.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της διαμονής στη Βουδαπέστη στο Frencváros είναι ότι η διαμονή του είναι φθηνή και η περιοχή προσφέρει αρκετές πολιτιστικές ευκαιρίες όπως συναυλίες, θέατρα και μουσεία.

Εδώ θα βρείτε το Εθνικό Θέατρο στις όχθες του ποταμού Δούναβη, κοντά στη γέφυρα Rákóczi, και το Παλάτι των Τεχνών, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο. Στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λούντβιχ και το Εθνικό Μέγαρο Μουσικής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ FERENCVAROS

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.