Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πού να μείνω στη Σύμη – Οι 3 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Η Σύμη είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στη Ρόδο και τα τουρκικά παράλια. Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, η οποία αποδεικνύεται από τα 2.500 πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια που διαθέτει.
Πού να μείνω στη Σύμη

Η Σύμη είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων ανάμεσα στη Ρόδο και τα τουρκικά παράλια. Είναι ένα ορεινό και πετρώδες νησί, με ψηλότερη κορυφή την Βίγλα στα 550μ., η οποία είναι σαν να χωρίζει το νησί σε βόρειο και νότιο μέρος.

Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, η οποία αποδεικνύεται από τα 2.500 πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια που διαθέτει. Είναι από τους πρώτους ελληνικούς οικισμούς που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι. Η Σύμη έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την προσωπικότητά της και δεν έχει παρασυρθεί από την τουριστική εξέλιξη των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μεγάλο αριθμό να καταφθάνει για μια ημερήσια εκδρομή από τη Ρόδο. Το νησί είναι πραγματικά υπέροχο και αξίζει να περάσετε ακόμα και ολόκληρες τις διακοπές σας εκεί. 

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στη Σύμη

Η Σύμη ουσιαστικά αποτελείται από 5 οικισμούς: τη Χώρα – που περιλαμβάνει το Χωριό και τον Γιαλό (λιμάνι) – , τον Εμπορειό, το Πέδι, τη Μαραθούντα και τον Πανορμίτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται στην περιοχή της Χώρας, αλλά θα βρείτε μερικά στον Εμπορειό και το Πέδι.

Μπορεί να μην υπάρχουν (ή να υπάρχουν ελάχιστες) επιλογές για διαμονή στη Μαραθούντα και τον Πανορμίτη, αλλά αξίζει να κάνετε μια βόλτα προς τα εκεί. Η παραλία της Μαραθούντας είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες στη Σύμη, με πεντακάθαρα νερά και είναι από τις λίγες που η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο.

Η παραλία του Πανορμίτη βρίσκεται σε έναν απάνεμο κόλπο και μπορείτε να την επισκεφθείτε είτε από τον δρόμο είτε με σκάφος. Στον Πανορμίτη βρίσκεται και η Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, ακριβώς πάνω στη θάλασσα.

1. Χώρα (Χωριό & Γιαλός), η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στη Σύμη

Η πρωτεύουσα της Σύμης είναι η Χώρα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού κοιτάζοντας την ανατολή. Αποτελείται από το Χωριό ή αλλιώς Άνω Σύμη και τον Γιαλό που είναι το κύριο λιμάνι του νησιού. Το Χωριό είναι ο παλαιότερος οικιστικός πυρήνας και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους.

Το Χωριό σφύζει από αρχοντόσπιτα, με κεραμοσκεπές, νεοκλασικά πορτοπαράθυρα και βοτσαλωτά πατώματα. Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας βρίσκεται το Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών – ουσιαστικά τα απομεινάρια του – και στο εσωτερικό του η Παναγία του Κάστρου.

Η “Καλή Στράτα” ένας δρόμος με 500 πέτρινα σκαλοπάτια ενώνει το Χωριό με τον Γιαλό και κατά μήκος του θα δείτε μερικά από τα εντυπωσιακά αρχοντικά του νησιού. Ο Γιαλός άρχισε να αναπτύσσεται μετά την εξάλειψη των πειρατών και πλέον αποτελεί το τουριστικό και διοικητικό κέντρο της Σύμης.

Στο λιμάνι θα δείτε το Δημοτικό Ρολόι και το άγαλμα “Μιχαλάκη” του Βαλσάμη ενώ στην πλατεία του Κάμπου βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο, με εκθέματα από τη ναυτική ιστορία του νησιού. Τριγύρω από το λιμάνι υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και στις πλατείες Κάμπου και Σκάλας τα περισσότερα καταστήματα.

Η Χώρα είναι η καλύτερη περιοχή για να μείνετε, από την άποψη ότι έχει την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων και θα έχετε τα πάντα δίπλα σας.

Πού να μείνετε στη Χώρα της Σύμης

2. Εμπορειός, ένας παραδοσιακός οικισμός για διαμονή στη Σύμη

Ο Εμπορειός ή Νημποριός βρίσκεται στα δυτικά της Χώρας, σε απόσταση λιγότερο από 4 χλμ. Αποτελεί το δεύτερο φυσικό λιμάνι της Σύμης προς το Βορρά. Το Νημποριό ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Σύμης και τα σπίτια του είναι χτισμένα σχεδόν πάνω στη θάλασσα.

Το Νημποριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο που συνεχώς αναπτύσσεται. Έχει μια όμορφη παραλία, μερικά καταλύματα και εστιατόρια. 

Επισκεφθείτε το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που έχει θέα το απέραντο γαλάζιο και αν είστε δραστήριοι κάντε τη διαδρομή από το Χαράνι με τα πόδια (περίπου 30-40 λεπτά).

Πού να μείνετε στον Εμπορειό

3. Πέδι, πού να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια στη Σύμη

Ο γραφικός οικισμός Πέδι βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικά της Χώρας της Σύμης. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται σε μια κατάφυτη έκταση με δέντρα, ελιές και αμπέλια και δικαίως είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός.

Βρίσκεται μέσα σε έναν όρμο και διαθέτει πολλές μικρές παραλίες. Είναι το ιδανικό σημείο για να προσεγγίσετε άλλες παραλίες με θαλάσσιο ταξί, σκάφος ή με τα πόδια. Μία από αυτές είναι η Αγία Μαρίνα, ένα βραχώδες νησάκι με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία ενδείκνυται για καταδύσεις αλλά είναι ασφαλής και για τα παιδιά.

Ανάμεσα στο Πέδι και τη Μαραθούντα υπάρχει η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο από τη θάλασσα και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, με ένα κάθετο βράχο να απλώνεται πίσω της.

Επίσης, διαθέτει μερικές ταβέρνες και θα βρείτε μερικές επιλογές για διαμονή, σε περίπτωση που δεν θέλετε να μείνετε στην Χώρα.

Πού να μείνετε στο Πέδι

Πώς πάω στη Σύμη

Μπορείτε να πάτε στη Σύμη από την Αθήνα με πλοίο, από το λιμάνι του Πειραιά, με δρομολόγια που εκτελούνται συνήθως 3-4 φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 12-15 ώρες. 

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάτε στη Σύμη από τη Ρόδο, με την οποία υπάρχει συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στη μέρα. Η απόσταση από τη Ρόδο στη Σύμη είναι 1-2 ώρες, ανάλογα με το πλοίο και την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε ακόμα και αεροπλάνο για τη Ρόδο (από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) και από εκεί πλοίο για τη Σύμη. 

Μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια των πλοίων εδώ και να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη Σύμη.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

  1. Ευχαριστουμε για το υπέροχο άρθρο..
    Θα διαβάσω κ τα υπόλοιπα..
    Η Συμη είναι ένα στόχος και ελπίζω κάποια στιγμη να τα καταφέρω να πάω…Εισασταν επεξηγηματική κ με πληροφορίες πολύ χρησιμες..
    Να ειστε υγιής και να πραγματοποιήσετε ότι ταξίδι ονειρευτήκατε..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.