Πού να μείνω στην Επίδαυρο – Οι 3 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Ακούγοντας τη λέξη Επίδαυρο μας έρχεται στο μυαλό το διάσημο Αρχαίο Θέατρο, αλλά η Επιδαυρος δεν είναι μόνο αυτό! Σίγουρα πρόκειται για έναν Αρχαιολογικό Χώρο και σημαντικό τόπο λατρείας του Ασκληπιού, που φιλοξενεί το ομορφότερο και πιο καλοδιατηρημένο θέατρο, ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα για να δείτε στην περιοχή.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος αποτελείται από έναν Θόλο στο Ιερό του Ασκληπιού Επιδαύρου, το Στάδιο του Ιερού, το Ναό του Ασκληπιού, τα Λουτρά, το Καταγώγιο, τη Στοά του Αβάτου, το Ιερό Αιγυπτίων Θεών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, που είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1909 και στεγάζει τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον αρχαίο χώρο της περιοχής και φυσικά το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (φωτογραφία:wikipedia)

Η ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου περιλαμβάνει γραφικά χωριά, όμορφες παραλίες, κάστρα, ακόμα και φαράγγια. Τα χωριά είναι τρία: Αρχαία Επίδαυρος, Νέα Επίδαυρος και Λυγουριό. Το Λυγουριό είναι το κοντινότερο χωριό στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και στο Αρχαίο Θέατρο.

Η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη γύρω από έναν στενό όρμο στις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου και φιλοξενεί το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Η Νέα Επίδαυρος είναι ένα πεδινό χωριό και αποτελεί το πιο απομακρυσμένο χωριό από τον Αρχαιολογικό Χώρο -περίπου 20 λεπτά μακριά.

Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή στην Επίδαυρο

1. Αρχαία Επίδαυρος, η ιδανική περιοχή για οικογένειες με παιδιά

Αρχαία ή Παλαιά Επίδαυρος
Αρχαία ή Παλαιά Επίδαυρος (φωτογραφία:wikipedia)

Η Αρχαία Επίδαυρος ή Παλαιά Επίδαυρος όπως ονομαζόταν παλιά, είναι ένα πεδινό χωριό χτισμένο στις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου. Διαθέτει ένα μικρό γραφικό λιμάνι και αποτελεί το ομορφότερο χωριό της περιοχής. Κατοικείται χιλιάδες χρόνια και έγινε δημοφιλής λόγω του Ιερού, το οποίο απέχει περίπου 15 χλμ. από εκεί.

Στη χερσόνησο Νησί βρίσκεται το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίας Πόλεως Επιδαύρου – ναι, τα θέατρα είναι δύο – που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και σήμερα έχει χωρητικότητα 1.000 θεατών (ενώ στο παρελθόν 2.000).

Στην Παλαιά Επίδαυρο υπάρχουν πολλές επιλογές καταλυμάτων για διαμονή, όπως και μερικά οργανωμένα κάμπινγκ. Η πιο ωραία παραλία της περιοχής είναι το Καλαμάκι, το οποίο πλαισιώνεται από πεύκα που φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα. Για να φτάσετε στο Καλαμάκι θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι από την παραλία Βαγιωνιά.

Άλλες παραλίες της περιοχής είναι όπως είπαμε η Βαγιωνιά που διαθέτει μερικές ομπρέλες και έχει βότσαλο και άμμο, το Γιαλάσι που είναι με άμμο και βρίσκεται μπροστά στο κάμπινγκ, η Παναγίτσα και το Νησί που βρίσκεται μπροστά στο Θέατρο.

Η περιοχή της Αρχαίας ή Παλαιάς Επιδαύρου έχει την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου και θα βρείτε καταλύματα όλων των ειδών, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πιο πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες. Είναι ιδανική περιοχή για να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια για να είστε κοντά στη θάλασσα.

Πού να μείνετε στην Αρχαία Επίδαυρο

2. Λυγουριό, διαμονή κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μία από τις βυζαντινές εκκλησιές στο Λυγουριό
Μία από τις βυζαντινές εκκλησιές στο Λυγουριό (φωτογραφία:wikipedia)

Το Λυγουριό είναι το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ασκληπιείου και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – απέχει μόλις 1 χλμ. Από την Αρχαία Επίδαυρο η απόσταση είναι περίπου 13 χλμ. Το καλοκαίρι το Λυγουριό γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών εξαιτίας του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ένα φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που φιλοξενεί διάσημες παραστάσεις.

Κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής είναι τα 12 βυζαντινά εκκλησάκια, το «Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας» και η Πυραμίδα του Λυγουριού, που πιθανά χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και σήμερα έχει απομείνει μόνο η βάση της.

Στο Λυγουριό υπάρχουν πολλές ταβέρνες που εξυπηρετούν τα πλήθη τους επισκέπτες. Μία αρκετά διάσημη ταβέρνα είναι η ταβέρνα Λεωνίδας, στην οποία όμως αν θέλετε να φάτε μετά από παράσταση στην Επίδαυρο θα είναι πολύ δύσκολο να βρείτε διαθέσιμο τραπέζι. Επίσης, υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή των επισκεπτών.

Είναι εξαιρετική επιλογή για να μείνετε αν θέλετε να είστε σε κοντινή απόσταση με το Αρχαίο Θέατρο και κανενά 20λεπτο μακριά από τη θάλασσα. Απλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά καταλυμάτων και θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε νωρίς κράτηση.

Πού να μείνετε στο Λυγουριό

3. Νέα Επίδαυρος, μία γραφική περιοχή για να μείνετε

Η Νέα Επίδαυρος με το Κάστρο στην κορυφή
Η Νέα Επίδαυρος με το Κάστρο στην κορυφή (φωτογραφία:wikipedia)

Η Νέα Επίδαυρος είναι χτισμένη στο εσωτερικό ενός βράχου, σε μία θέση που την προστάτευε από τις επιθέσεις των πειρατών στο παρελθόν. Είναι πεδινό χωριό και βρίσκεται ανατολικά του νομού. Είναι το πιο μακρινό χωριό από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Αρχαίο Θέατρο -περίπου 20 χλμ.- ενώ από την Παλαιά Επίδαυρο απέχει λιγότερο από 8 χλμ.

Η περιοχή είναι δημοφιλής ως ο τόπος που πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο του 1821, όπου αποφασίστηκε ότι η ελληνική σημαία θα είναι η γαλανόλευκη. Υπάρχει η πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης με το ομώνυμο μνημείο και κοντά βρίσκεται και Μουσείο Α΄ Εθνοσυνέλευσης Νέας Επιδαύρου.

Το χωριό είναι πολύ όμορφο και αποτελείται από σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και αρκετό πράσινο. Κορυφαίο αξιοθέατο της Νέα Επιδαύρου είναι το Κάστρο, στο οποίο για να φτάσετε αρκεί να ακολουθήσετε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι, το οποίο δεν παίρνει περισσότερο από 10 λεπτά.

Για τους φυσιολάτρες προτείνω το μονοπάτι στο Φαράγγι Βόθυλα, ένα από τα ομορφότερα της Αργολίδας, το οποίο ξεκινάει από την πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης. Δεν είναι πολύ δύσκολο και έχει μήκος 4 χλμ.

Σε λιγότερο από 10 λεπτά οδικώς θα βρείτε την παραλία της Νέας Επιδαύρου, η οποία έχει μεγάλο μήκος, καθαρά νερά, βότσαλα και άμμο και είναι αρκετά ήσυχη. Εδώ θα βρείτε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετές βίλες για διαμονή.

Πού να μείνετε στη Νέα Επίδαυρο

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.