Πού να μείνω στους Παξούς – Οι 4 καλύτερες περιοχές για διαμονή

Οι Παξοί ανήκουν στο σύμπλεγμα των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος και βρίσκονται νότια της Κέρκυρας. Είναι ένα πανέμορφο νησί, με παρθένες καταπράσινες εκτάσεις και μαγευτικές παραλίες, που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου.

Αν και τα πλήθη που καταφθάνουν στο νησί είναι μεγάλα, οι Παξοί έχουν μείνει ανεπηρέαστοι και διατηρούν την χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Δεν θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία, στούντιο και βίλες. 

Ο μοναδικός τρόπος για να πάτε στους Παξούς είναι η θάλασσα, μέσω Ηγουμενίτσας ή Κέρκυρας. Τα πλοία καταφθάνουν στο Νέο Λιμάνι που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο βόρεια του Γάιου (πρωτεύουσα Παξών).

Το νησί είναι ιδανικό είτε για ρομαντική καλοκαιρινή απόδραση με το ταίρι σας είτε αν θέλετε να περάσετε χαλαρωτικές διακοπές με τα παιδιά και την οικογένεια. Δείτε τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στους Παξούς και έπειτα επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο.

1. Γάιος, η γραφική πρωτεύουσα των Παξών

Ο Γάιος είναι η πρωτεύουσα των Παξών και ο μεγαλύτερος οικισμός στο νησί. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού και εκεί βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι. Το λιμάνι είναι προστατευμένο από δύο νησιά, τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγία, τα οποία βρίσκονται στον ίδιο κόλπο.

Στο λιμάνι του Γάιου υπάρχει μια μαρίνα όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες, τα καΐκια και τα σκάφη αναψυχής. Από εκεί μπορείτε να κάνετε εκδρομή προς τους Αντίπαξους κατά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς υπάρχουν πολλά τουριστικά σκάφη που εκτελούν καθημερινά πολλά δρομολόγια προς το γειτονικό νησί.

Τι να κάνω στον Γάιο

Στον Γάιο θα βρείτε την περισσότερη νυχτερινή ζωή στο νησί, πλάι στο θαλάσσιο κανάλι με τα σκάφη να πηγαινοέρχονται. Από αξιοθέατα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Παξών που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1905 και στο οποίο υπάρχουν εκθέματα από την ιστορία του νησιού, το άγαλμα του Γιώργου Ανεμογιάννη, γνωστός και ως Γιώργης από τους Παξούς που υπήρξε πυρπολητής της Ελληνικής επανάστασης, ο Μόλος, η Ενετική πλατεία, το Φρούριο του Γαΐου, που χρονολογείται από το 1423.

Στο νησάκι της Παναγίας βρίσκεται, χτισμένη πάνω σε έναν παλαιοχριστιανικό ναό, η Μονή της Παναγίας Βελλιανιτών, την οποία επισκέπτεται πλήθος τουριστών τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι πιο κοντινές παραλίες είναι η παραλία του Γιαννά και οι Πλάκες. Όπως οι περισσότερες παραλίες στους Παξούς, έτσι και αυτές είναι μικρές και βοτσαλωτές. Στην πρωτεύουσα θα βρείτε την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες.

Που να μείνω στον Γάιο

2. Λάκκα, το ιδανικό μέρος για να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια

Η Λάκκα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στο βορειότερο άκρο των Παξών, σε έναν απάνεμο κόλπο. Είναι μια ζωντανή περιοχή που προσελκύει αρκετό κόσμο και σκάφη που καταφθάνουν από την Κέρκυρα. Είναι μια καλή επιλογή για να μείνετε με τα παιδιά στους Παξούς.

Τι να κάνω στη Λάκκα

Είναι ένα γραφικό μέρος, στον οποίο πρέπει να επισκεφθείτε τον Προμαχώνα Λάκκας, τον πέτρινο Φάρο που έχει ύψος 36 μέτρα και χρονολογείται από το 1832 και το Παλιό Σχολείο Λάκκας, ένα παραδοσιακό διατηρημένο κτήριο πάνω στη θάλασσα.

Κοντινές παραλίες της Λάκκας είναι το Κανόνι, το Χαράμι (η μοναδική παραλία με άμμο στο νησί), ο Ορκός και οι Πλάνοι. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει σχολή κατάδυσης, η Paxos Oasi Sub – Scuba Diving, στην οποία μπορείτε να πάρετε ένα μάθημα εξερεύνησης του βυθού των Παξών.

Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και μερικά χαλαρά καφέ μπαρ για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Θα βρείτε μια καλή προσφορά καταλυμάτων στη Λάκκα, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι βίλες.

Που να μείνω στη Λάκκα

3. Λογγός, ένας ζωντανός οικισμός για να μείνετε στους Παξούς

Ο Λογγός είναι ένας άλλος οικισμός στο βορειοανατολικό άκρο των Παξών που διαθέτει λιμάνι και απέχει περίπου 8 λεπτά από την Λάκκα και 14 λεπτά από τον Γάιο. Είναι μια περιοχή με πολλά καταστήματα και μπαρ που προσελκύει αρκετό κόσμο.

Τι να κάνω στον Λογγό

Είναι ο πιο μικρός από τους κύριους οικισμούς, ωστόσο βρίσκεται μέσα σε πράσινες εκτάσεις και έχει μια καλή νυχτερινή ζωή με μερικά μπαρ πάνω στην προβλήτα και αρκετές ταβέρνες. Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Επτανήσων με πολλά βενετσιάνικα στοιχεία και αυτά που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Ανεμογιάννη και τις εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου.

Κοντά θα βρείτε τις παραλίες Λεβρεχιό και Μαρμάρι, οι οποίες είναι βοτσαλωτές, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά και με πυκνή βλάστηση να τις καλύπτει. Εξαιρετική επιλογή είναι και η παραλία Λογγός που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Που να μείνω στον Λογγό

4. Οζιάς, ένας εναλλακτικός οικισμός στους Παξούς

Ο Οζιάς είναι ο δεύτερος οικισμός σε μέγεθος των Παξών και βρίσκεται μόλις 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τον Γάιο. Ο Οζιάς δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, όμως το Πόρτο Οζιάς απέχει 1,5 χλμ. και διαθέτει μια μικρή παραλία και ένα λιμάνι, δίπλα στο Μογγονήσι.

Τι να κάνω στον Οζιά

Μπορείτε να κολυμπήσετε εκί ή να περάσετε από τη μικρή γέφυρα στο νησάκι Μογγονήσι που βρίσκεται μπροστα στο λιμάνι.

Κοντά στον Οζιά βρίσκεται ο Ανεμόμυλος Λεσιανίτη και η διάσημη Αψίδα Τρυπητός, μια φυσική αψίδα από βράχους. Στην πραγματικότητα ήταν σπηλιά που κατέρρευσε και παρέμεινε η αψίδα. Η διαδρομή είναι λίγο κουραστική και θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια, αλλά αξίζει το θέαμα. Εννοείται ότι μπορείτε να την επισκεφθείτε με σκάφος.

Που να μείνω στον Οζιά

Βόλτα με σκάφος στις σπηλιές - παραλίες των Παξών

Όπου και να επιλέξετε να μείνετε στους Παξούς, επιβάλλεται να κάνετε τον γύρο του νησιού με σκάφος, καθώς υπάρχουν πολλές σπηλιές και κρυμμένες παραλίες που έχουν δύσβατους δρόμους. Τα πιο διάσημα μέρη που μπορείτε να δείτε με σκάφος είναι:

  • Θέα του Σπηλαίου
  • παραλία Ερημίτης
  • Γαλάζιες Σπηλιές
  • Αψίδα Τρυπητός
  • το Σπήλαιο στο Μογγονήσι
  • το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στο Καλτσονήσι
  • το Καστρο στο νησάκι του Αγίου Νικολάου
  • την Παναγία Βελλιανιτών και τον Φάρο στη νησίδα της Παναγιάς
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.